zondag, februari 25, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidPTSS bij Surinaamse veteranen onder de loep

PTSS bij Surinaamse veteranen onder de loep

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 8 mrt – De autoriteiten nemen het voorkomen van het post traumatisch stress syndroom, PTSS, bij oorlogsveteranen flink onder de loep. Minister Ivan Fernald van Defensie heeft samen met het ministerie van Volksgezondheid onderzoek laten plegen door het Psychiatrisch Centrum Suriname.

Het grootste deel van de groep die zich heeft aangemeld, is al onderzocht. Waar mogelijk wordt al hulp geboden. In Nickerie wordt nu hulp geboden aan ongeveer zeventig plaatselijke veteranen. Het betreft ex-militairen die hebben deelgenomen in de oorlog tegen het Jungle Commando van Ronny Brunswijk. Onderzoek en hulpverlening maken deel uit van een sociaal pakket.

Dit is het resultaat van protestdemonstraties vorig jaar. De veteranen waren vooral ontstemd over de hulp aan ex-leden van het Jungle Commando. Een groot deel van de ex-rebellen heeft onder meer een baan gekregen bij de inlichtingendienst. Nu zullen tientallen veteranen tewerkgesteld worden bij het militair hospitaal in Paramaribo. Ook komen ze mogelijk in aanmerking voor een stuk bouwgrond.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

27 REACTIES
 1. De ene groep die oa. Staatseigendommen hadden vernield en ga zo maar door, zijn bij de Inlichtingen-dienst(en) op post gezet. De andere partij moeten eerst heel hard “gillen” en worden dan mischien als wachter e/o bode ergens geplaats.Recht is zo krom als………, vandaar dat de Justitie minister geen weet van heeft wat er allemaal om zich heen gebeurd.,want om bij die dienst goed te kunnen funktioneren moet je een goeie “koppie” hebben en ik geloof niet dat die “gasten” van Brunwijk dat hebben.


  Maak melding
 2. De verkiezingen komen er aan blijkbaar dus nog even gauw tussen de curlyspullen( Fernald oldschool Curly boy) door huiswerk afmaken om de boel te misleiden.
  Dit had gelijk al bij aanvang van uw positie aangepakt moeten worden Nu Pas???


  Maak melding
 3. Kromo,
  Dit is zo inmens triest dat daar geen zinnig woord over te reppen valt.

  Illegaal gewapende terroristen worden geaccommodeerd boven mensen, die in de rechtmatige uitoefening van hun taak aan het front hebben gestaan of doodgegaan of al- dan niet latent rondlopen met blijvende letsel?


  Maak melding
 4. @A.Kromodimedjo
  Bij de inlichtingen dienst hebben ze ook bewakers, schoonmakers en vuilnismannen nodig. Sterker nog wegen afwezigheid van een mechanise papier versnipperaar. … 😆

  Loop niet zo te zoeken, Nep Pae


  Maak melding
 5. Daarom zal de 100% altijd blijven,leden van ex-leden van de jungle-commando werken ook op zanderij.Sakatokkie kan daar niets aan veranderen,de criminaliteit tiert welig in Suriname,sla de krant maar open of kijk op de Surinaamse politiesite wie daar allemaal verantwoordelijk voor is,ja Brunswijk zijn soort.

  Nosofreng en DommieDU,is de criminaliteit die tegenwoordig heerst ook een erfenis van de revo?Wel neen, toen werd de crimi,met man en macht bestreden,men kon weer vrij rondlopen met hun sieraden aan.
  Nog effe en Suriname wordt een 2e Zuid-Afrika.
  Jullie haat verblind jullie en zien alles wat die Baviaan en consorten ,heden ten dage, het volk flikken.De meeste ex-junglecommando`s zijn ongeletterden, komen jullie met goede argumenten om dit gegeven te bestrijden.


  Maak melding
 6. Kan suriname in terugvallen in de schoot van mama afrika, dan zijn deze berichten geen bijzonderheden meer. Moegabe-achtige stijl van besturen


  Maak melding
 7. Ik zelf denk dat men de minister moet onderzoeken…goed onder de loep nemen…morgen komt hij weer met dit verhaal…dit verhaal hoor ik jaren maar nooit zie ik iets gebeuren….U ziet het weer blijven zij liegen en bedriegen.

  Slotsom…. stem op mij dan ga ik het ‘daarna direct regelen’…en zo blijft ons land maar voort sukkelen als een stelletje debielen.


  Maak melding
 8. ben het eens met sosad.

  Het land glijdt meer richting een afrikaanse land met afrikaanse normen en waarden.
  Zie mugabe en consorten.

  Eingelijk de doodstraf weer invoeren dan zul je zien dat de misdrijven zullen afnemen.

  En waarom wil bavenetiaan de nieuwe zelfsverdedingswet niet ondertekenen???
  Kan iemand mij een goed antwoord geven?????


  Maak melding
 9. @ nummer 6, die goede argumenten kan jij zelf bedenken ,voer eerst de discussie eerlijk dan kom je zelf tot de conclussie,het lastig om een discussie te voeren met mensen die in een tunnelvisie denken.
  oogkleppen op hebben dat word een lastige klus . het gekke van velen van jullie hier is dat jullie in een Vicieuze cirkel zijn beland dan is het verdomd moeilijk om eruit te komen .ik wil jou een voorbeeld geven de man die alle macht in handen had in suriname had alleen de mulo school doorlopen waar praten we over . nog iets belangrijk vele problemen waar ons land nu mee zit is de schuld van de mislukte revolutie. die mensen in het binneland hebben altijd in vrede geleeft met elkaar moi wana weet je nog .weet jij wat velen van jullie moeten doen is over die muur heen kijken blijf niet achter die muur onzin te verkondigen daar kom jij geen stap mee verder . ik heb nog een voorbeeld voor jou in de revo tijd was ik op vakantie in suriname wat mij gelijk opviel waren de tralies bij alle winkels en huizen zo veilig was suriname toch.de suriname die ik heb achtergelaten kon je met open ramen slapen en dat was voor de revolutie.ik doe niet mee met domagogie ik lieg niet want ik win er niets mee wat ik wel doe is de leugens die jullie hier verkondigen tegen spreken .het is toch niet eerlijk om de minister die zijn best doet voor onze jongen om die als schuldige aan te wijzen voor een probleem die weer bij de revo licht dat zal in jullie ogen weer niet waar zijn . en de mensen die hier voor verantwoordelijk zijn die leven als god in suriname hoe oneerlijk kunnen mensen zijn .nummer 6 als je om mijn reaktie vraag kom met iets verstandiger a.u.b .


  Maak melding
 10. @SoSad
  Heb jij ook zoals veel anderen toen je juwelen naar de goudsmid gebracht omdat het geld, je salaris niet meer waard was?

  En wie gaven toen het grote voorbeeld met hun georganiseerde diefstal? Was niet bang, met je goud diep in je zakken als je militairen of volksmilitie tegen kwam.

  @let go
  Ik deel je angst. Als de NDP de verkiezingen wint en de geschiedenis zich herhaalt zitten we in 2012 in Met Desiegabe opgescheept. Maar er is een schrale troots. Deze keer kan en zal het internationaal hof wel ingrijpen. Dan kan hij niet langer dokken voor een internationaal opsporingsbevel.


  Maak melding
 11. Ik vraag me af of mensen zo als meneer Neus,zich wel van bewust zijn dat ze apen zijn?Iedereen voelt zich geroepen om te schelden tegen meneer bouterse,maar de waarhied is hard om aan te horen.Ik wel tot slot memoreren dat zij;die nu hun mond vol hebben van zaken die mis gaan in suriname,zich minder druk moeten maken met `slands interne aangelegenheden.Jullie waren niet daar,jullie zitten in p`tata dus hebben jullie geen recht van spreken.Een echte ooorlogs veteraan!!!!.En laaat er eens een goede,constructive discussie ontstaan tussen de respective gebruikers van deze site,zodat de mensen die zich leiders noemen en voorbeeld aan kunnen hebben.Jullie moeten leren luisteren en een andermans gevoel leren respecteren,want dan zijn jullie volwassen,pas dan zal suriname een kans heben on zich los te rukken van die mentale -,koloniale ketens die jullie nog annno 2009 ,in de ban houden.Surinamers hebben geen opinie,ze kwaken alles na.bewijs mij het tegendeel en komen jullie met goed onderbouwde argumenten,die:1]waar zijn en [2]kunnen bijdragen aan een intelectueel-,verantwoord discussie leven.Ik dank u!


  Maak melding
 12. Iedereen heeft het over Moi wanna,maar zijn jullie Awara kondre`vergeten?Toe mijn makker Marto,op lafhartige wijze is onthoofd?Mensen jullie denken eenzijdig!!!!!!!


  Maak melding
 13. @ nummer 12
  ik dacht dat een groot deel van die militairen door zonnesteek waren omgekomen dat beweerde jou baasje toch .weet jij wat het probleem is met discussie de wereld waar in de mensen leven die aan die discussie mee doen . het begint al bij jou met jou koloniale gedoe met jou meneer bouterse , vraag bouterse of hij rekening hou met de gevoelens van anderen het enige waar deze (man) rekening mee hou is hoe kom ik weer aan de macht zodat ik mijn verdiende straf kan ontlopen.het moment dat met sommige surinamers de discussie aangaat over bouterse dan geven ze altijd de schuld aan het buitenland terwijl iedereen weet dat de coup niet iets wat bedacht was, later heeft men die allerlijk revolutionaire dogma en retoriek erbij gehaald waar mensen als jou heel gevoelig voor zijn. laat de mensen die verantwoordelijk voor deze militaire dictatuur eers hun gemene excuses aan onze land en volk aanbieden. dan kunnen mss de wonden gaan helen zolang deze beesten zich nog zo beestachtig gedragen zal het niet lukken.


  Maak melding
 14. NosoFreng en DommieDU,kakelen steeds maar in hun eigen straatje,maar geven geen antwoorden op vragen,zijn het niet soortengenoten van Brunsie die de politiesite vullen of hebben jullie niet naar gekeken?Zal wel niet.
  Ja hij heeft de Mulo en een goede militaireopleiding genoten,kan je echt niet van niemand zeggen van het junglecommando,die even zo domme Brunswijk als DommieDU,werd voor het karretrje gespannen van de tegenstanders van de revo,iedereen weet wat met hun is gebeurd.Tot nu toe heeft Brunswijk nog geen enkele opleiding gedaan die hem van zijn ongeletterdheid kan afhelpen.
  Deze 2 haatzaaiers willen niet toegeven dat wat er heden ten dage gebeurt niets en dan ook niets met de revo te maken heeft dat is reeds 29 jaar geleden men,en nog tiert de criminaliet welig,en Sakatoki maar roepen dat het de goede kant opgaat,wat een farce.Komt het door Bouta dat de 100% controle nog steeds van kracht is?Het zijn steevast Brunswijks soortgenoten die die rommel proberen te vervoeren naar Nederland.
  En neen,niet dat ik aan je nosoFreng wil hangen bah,maar ik woonden< toen niet in Suriname ik ben geen vluchteling zoals jij,maar ik was er wel op vakantie,dus weer zo een gore leugen van je om hier te typen dat de militairen criminelen waren,jij zeker?Daarom is het te begrijpen dat je ze haat,want ding pretie go gie joe,teh joe bing go foevoeroe ding sma sani.
  Leugens en niets dan leugens proberen NosoFreng en DommieDU te verkondigen hier,ze hebben geen eens door dat ze steeds door de mand vallen,SO SAD deze 2leugenaars.


  Maak melding
 15. Als ik hier wat van moet zeggen
  Du dan wil ik twee niet ontplofte bazooka
  die naast mij de grond in boorde op te graven en antwoord geven


  Maak melding
 16. @SoSad
  DDB heeft eigenlijk ook alleen maar een MULO.
  DDB heeft het destijds volkomen verpruts. Dus als iemand stelt dat DDB de verlosser is en het wel gaat regelen dan spijt het mijn, maar dan wijs ik hem er fijntjes op dat DDB een historie van mismanagement, incompetentie, grootschalige corruptie, grootschalig machts misbruik, repressie, marteling, moorden, etc. heeft.

  Ik ben in voor elke realistische discussie, maar niet voor onzin waarin de grottste crimineel uit onze recente geschiedenis als de verlosser wordt geetaleerd. Ik ben ook voor het vervolgen van iedereen die verdacht wordt van crimineel gedrag.

  En op je vraag of het nu de goede kant op gaat met de criminaliteit. Daarop ijn twee duidelijke, niet te ontkennen antwoorden van toepassing.
  -1- Er verdwijnen niet massaal langer mensen spoorloos, het aantal vreemde sterfgevallen is enorm gedaald, we kunnen ons weer druk maken om zaken als diefstal en die melden.
  -2- Ook internationaal wordt door gerenomeerde instituten aangegeven dat SME gunstig afsteekt bij de omgeving en dat SME grote vooruitgang heeft gemaakt.

  Dus wat kletsje. Staan de feiten je soms niet aan? Steek je soms liever je kop in het zand omdat dat beter overeenkomt met de demagogie waaraan je verslaafd bent?


  Maak melding
 17. Neus heb jij niemand in jouw directe omgeving die jouw mee kan nemen om je te laten behandelen.

  Jij zit vaker als een doorgedraaide reactie’s te geven.
  Doe er wat aan NEUS.

  PS..ze hebben coca gevonden was het voor uw neus gaten bestemd lummel.


  Maak melding
 18. Neus,
  Wat loop jij haast een levenlang te etterbulten man?

  Zo meteen zit jij met een gekwalificeerde maagzweer en twee verpulverde nieren, terwijl bouterse nog rustig loopt te klaverjassen onder het genot van een lekkere whisky.

  Komemhalen hij is hier jo rancunese haatsaaier jo.

  Je bent nog erger dat de mensen, die jij aanvecht.

  Velen van jou soort zijn hem voor gegaan, wat zeurje?

  By the way morgen en overmorgen overpeinzen wij jullie couppoging van 27-jaren geleden, stelletje grappenmakers.


  Maak melding
 19. waarom kunnen jullie niet met goede argumenten iemand tegen spreken .ik heb het tegen de aanbidders van massa moordenaar bouterse . het enige wat deze (mensen) doen is mensen ziektes toewensen.zo kan je ook zien waneer mensen een zeer berperkte algemene ontwikkeling hebben.dat geld voor heel veel hier op deze forum.


  Maak melding
 20. DU, jouw algemene ontwikkeling gaat niet verder dan 1980.
  Wat er in 2009 gebeurt zie je of ken je niet,in 2006 werd door deze kulregering een nieuwe afwateringssysteem beloofd,zie je er wat van?Kijk wat er met het land gebeurt anno 2009,heel Paramaribo staat blank,allemaal door degene die jij aanbidt.
  Dus no kong nanga joe owru tori djaso,kom vertel wat na 15 jaar Baviaan verandert is in Suriname.Jij en NosoFreng komen niet verder dan de voordeur,volgens mij geen poen om met jullie eigen koetai naar Suriname te gaan om te ervaren wat 15 jaar Baviaan voor nieuws is gepresteerd.Neem ook een kijkje langs de waterkant vanaf de heiligeweg,die smeerlappen van een regering zitten daar te stelen van het volk en jullie vinden het allemaal best,zolang jullie Bouterse maar kunnen haten.


  Maak melding
 21. @ Tilda
  Na law dagoe je dresie
  het dring niet door in du zijn verstokte
  blindheid van bestuur voor hem is er geen behandeling meer vatbaar hij is zo groen
  dat hij denkt dat hij de hulk is


  Maak melding
 22. Meneer Du,ik begrijp nu pas waarom de meeste mensen op deze site u niet lusten.Je ontwikkeling is van nul en generlei waarde,dus dat mensen zich uberhaubt druk maken over die stomme uitlatingen vanje!
  .


  Maak melding
 23. PTSS bij surinaamse militairen onder de loep.
  lees reaktie 21, 23 hoe kan je met deze mensen een gezonde discussie voeren. ptss en de jaren 80 kan je wel in verband brengen.stond suriname niet blank in de jaren 80 ? toen regende het bloed van onze landegenoten. over belofte gesproken vraag aan bouterse waar al die beloften zijn gebleven van feb 1980.ik durf hier te stellen dat mijn algemene ontwinkkeling verder gaat dan de jaren 80 en veel verder gaat dan de aanhang van bouterse . lees stuk voor stuk hun reaktie alleen doemdenkers retoriek en dogma. blijven jullie lekker dromen . kijk uit dat jullie de trein niet missen .


  Maak melding
 24. wat me opvalt is dat de oudstrijders (korea)zich niet zo gedragen ik hoor deze mensen niemand bedreigen en het zijn iets oudere mannen je hoort ze niet klagen die mannen lopen niet gek te doen wat is t veschil tussen de groep die naar korea is geweest en de groep die in de binnenlanden van suriname op hun eigen mensen hebben geschoten neem een vb aan de heer van russel de heer valdink de heer van gom en er waren zelfs vrouwen bij nl mevr bakrudie mevr hermelijn en ga zo maar door ik zag de heer van russel keurig op zijn fiets aan die man was niks te zien en deze mensen hebben voor hetere vuren gestaan de ex militairen die lijken allemaal op slappe lingen wat een stelletje sukkels willen ze ergens werken er zijn genoeg percelen in suriname onder wied verstopte riolen ga toch iets doen dan kun je niet aan gekke dingen denken jullie willen die arme surinamers weer lastig vallen met baldadigheden voorwaarts mars go wroko
  Glenny


  Maak melding
 25. de aanhang van bouterse lusten niemand die hun de waarheid verteld dat is het verschil. zelf mensen die slachtoffer zijn van die militaire dictatuur worden hier weggepest mensen die hun broers hebben verloren of familie. ik heb een dikke huid dus laat ze maar komen.mensen die waarde hechten aan de reaktie van de aanhang van bouterse hier neem ik niet serieus.mensen die weigeren om de misdaden die gepleegd zijn donder het militaire regime van bouterse en de achteruigang van suriname niet onder ogen willen zien, daar kan niemand een gezonde discussie mee voeren .dit is mijn reaktie op nummer 24.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES