Bosyaws potentiële dreiging toerisme Suriname

13

PARAMARIBO, 6 mrt – Bosyaws (Cutane Leishmaniasis) is een potentiële dreiging voor het toerisme. De Dienste Dermatologie is daarom een onderzoek begonnen naar de huidziekte. Belangrijkste onderzoeksgebied is het binnenland, waar de grootste kans bestaat de parasiet tegen het lijf te lopen.

Dat kan al bij een eenvoudige boswandeling. Bosyaws wordt namelijk veroorzaakt door een parasiet die op de mens wordt overgebracht door de beet van een zandvlieg. Dit insect leeft meestal in rottend hout. “Met het resultaat zal ongetwijfeld meer over deze veel voorkomende ziekte worden onthuld, waardoor de bestrijding effectiever kan worden aangepakt”, meldt de dienst.

Het onderzoek uit een klinisch, een biologisch en een antropologisch deel. Onder meer zullen twee groepen patiënten verschillende doses medicijn worden toegediend. Dat moet meer inzicht opleveren in de meest effectieve dosis. Ook zal bij de verscheidene cultuurgroepen in het binnenland worden onderzocht hoe omgegaan wordt met bosyaws. Het onderzoek duurt vijf jaar.

Bosyaws begint met een puistje dat zich in enkele weken ontwikkelt tot wond. Opvallend zijn de verheven korstranden. De wond voelt pijnlijk aan en lymfeklieren rondom zijn niet zeldzaam. De genezing geschiedt meestal niet zonder littekenvorming. Sinds 2004 zijn gemiddeld ruim honderd gevallen geregistreerd per jaar. De Nederlandse Stichting Wetenschappelijk Onderzoek van de Tropen en Ontwikkelingslanden, Wotro, financiert mee.


13 REACTIES

 1. hier staat de tijd staat stil. R, P en W kregen na een jungle oefening boesyasi, de ene in het gezicht de andere twee in de armen. Je kon zien dat deze drie heel veel pijn hadden. bovendien gaven de medicijnen die zij kregen toegediend heel veel bijwerkingen. intussen is het nu meer dan 33 jaar geleden. jammer, al die tijd is er dus niks over de ziekte onderzocht. Het was dus wachten op toeristen…


  Maak melding

 2. dit geldt niet alleen voor de toeristen maar ook voor de buitenlandse militairen en de stadsbewoner de zogenaamde toeristengids.

  en niet te vergeten de dengue-virus dat de gezondheid van mijn landgenoten bedreigt.

  hoe veilig is suriname


  Maak melding

 3. in iedere geval is suriname nu veiliger dan de jaren 80 want toen gingen de mensen dood omdat er geen geld was om medicijnen te importeren,dat geld dat bestemd was voor de arme bevoking ging op aan dure kleding en reizen anderen hebben op naam van staat hun klerenkast vol gekocht .


  Maak melding

 4. Ik heb nooit kunnen begrijpen dat men steeds riep ECO, ECO, ECO toerisme….Ik weet dat, dat ding…. gewoon een survival moet zijn eens of niet….Altijd levensgevaarlijk…weet dit…Alles is daar gevaarlijk zelfs planten(bladeren/natuurlijke stoffen/vissoorten/schimmels)….MAAK GEEN GRAP……BUSI IS GEEN GRAP.


  Maak melding

 5. Ter info: Cutane Leishmaniasis (CL) is één van de vier menselijk voorkomende vormenvanLeishmaniasis. De ziekte wordt overgebracht door de beet van de geïnfecteerde vrouwelijke zandvlieg.

  CL kan een groot aantal zweren veroorzaken (tot 200) op onbedekte delenvanhet lichaam zoals het gezicht, armen en benen en laat ernstige littekens achter. De neus en mond kunnen volledig vervormd raken. Slachtofferslijdenaan stigmatisatie, schaamte en angst. In sommige gevallen zijn de littekens permanent, wat tot ernstige vooroordelen leidt; deze slachtoffers worden veelal door de gemeenschap of familie uitgestoten.

  Meer en meer mensen zijn door Leishmaniasis getroffen als gevolg van demigratiesop grote schaal van het platteland naar de stad en agro-industriële projecten; het bouwen van dammen, het aanleggen van irrigatiewerkenen ontbossing hebbenbijgedragen aan de verspreiding van de ziekte. 90% van alle gevallen komt voor in Afghanistan, Brazilië, Peru, Saoedi-Arabië en Syrië en elk jaar worden er 1 tot 1,5 miljoen nieuwe gevallen gemeld.

  Behandeling

  Systematische detectie en snelle behandeling verminderen het lijden enhoudende verspreiding van de ziekte tegen. Behandeling bestaat uit de injectie van het medicijn Pentavelent Antimony in het deel van de huid,dat geïnfecteerdis. Deze behandeling vraagt om ervaring en precisie want het is belangrijk in de bovenhuid te spuiten en niet de daaronder liggende huid te raken. Het medicijn is veilig maar er kunnen bijwerkingenoptreden die herkend en behandeldmoeten worden. De preventie van CL is gelijk als in het geval van Malaria. Zandvliegen bijten ´s nachts, dus het gebruik van geïmpregneerde bednetten en lakens en het regelmatig spuiten binnenshuis kunnen doeltreffend zijn.

  De invloed die Leishmaniasis op de volksgezondheid heeft, is niet voldoendeonderkend.De snelle verspreiding en de stijging van het aantal gevallen hebben overheden er inmiddels toegebracht naar meer effectieve oplossingente zoeken.


  Maak melding

 6. OPROEP
  aan alle vrienden op waterkant net
  be patience with this little man DU

  verstandelijk beperkt
  lijkt op suku trobi.dit is een achterstand en Du niet kwalijk kunnen nemen.dit doet hij niet opzettelijk.
  die jongman heeft wel een behoorlijke achterstand,
  dat wel


  Maak melding

 7. Nee, ik geniet wel van DU, zijn doen. bika sondro DU na du a no du. Mr. DU als iedereen met alles mee eens is, dan heb je alleen maar ja knikkers. contra geeft evenwicht, en vooral doorgaan


  Maak melding

 8. hallo mensen gelukkig dat ik dit artikel las ik kan meer vertellen over deze boesieassi genaaamd in het volksmond ik kreeg deze bacterie ook tijdens het jagen snacht s in het bos .ik ging zitten op een groot rotte boomstam waar ik last had van zgn piepkleine muskieten .het begon met kleine rode puistjes op mijn arm die na twee weken ongeveer groot begon te worden .wist geen raad mee .door advies van vrienden ging ik naar hospitaal jean martial in cayenne waar ik woonde .daar werd ik direct geholpen door eerst een stukje van het wond onderzocht en gebleken dat t boesieasie was.ik kreeg 2 dosis spuitje links en rechts bij mn billen waardoor ik een uur lang moest blijven liggen totdat ik in slaap viel. toen mocht ik naar huis gaan.na een paar dagen was het wond genezen .dus als er nodige medische informatie acht kan men terecht nu bij instituut pasteur in cayenne daar waar er researche wordtgedaan van alle tropische ziekten .dit was mijn bijdrage aan mijn medemensen .bedankt voor uw andacht. fulah


  Maak melding

 9. Deze therapi is super mr. Muljo. Doorgaans wordt het een lijdensweg met uiteenlopende verminkingen in the end. Ik ben blij met deze wetenschap. Deze aandoening kan tegenwoordig dus gauw zijn gepiept.


  Maak melding

 10. DU #4,
  Uit welk alloy ben jij eigenlijk voortgekomen? Ik houd het op raszuivere zoutzuur. Hier op het net ontspruit er niets positiefs uit jou brein.Om menselijke vraagstukken op te lossen zult gij menselijk te werk gaan. Yu na wang didibri efu na wang bong prieti yu? Get awake!


  Maak melding

 11. Artikel In AD van 11 maart 2009

  Leishmaniasis rukt op in Nederland
  Door ANKE VELLENGA

  ROTTERDAM – Steeds meer Nederlanders komen terug van vakantie met de huidziekte leishmaniasis.

  Patiënt met leishmaniasis. FOTO EPA
  Door minuscule zandvliegen wordt de leishmaniaparasiet van honden of ratten op de mens of van mens tot mens overgebracht. Op de plek van de beet van een zandvlieg ontstaat een zweer, die uitgroeit en op den duur een gat kan veroorzaken. Het afweersysteem verzwakt en zonder behandeling kan de ziekte dodelijk aflopen. Ook een aantal Nederlandse militairen die terugkwamen uit Afghanistan, had de ziekte opgelopen.

  David Overbosch, directeur Travel Clinic van het Havenziekenhuis in Rotterdam, meldt dat er jaarlijks twintig tot dertig patiënten met leishmaniasis worden behandeld in het diagnostisch centrum. Bij een tijdige diagnose, kan de ziekte goed worden behandeld. ,,De zweren veroorzaken wel blijvende littekens. Als de zweer in het gezicht is, kan dit een lelijke verminking opleveren,’’ vertelt Overbosch, die een paar jaar geleden nog maar enkele gevallen per jaar behandelde.

  De tropische huidziekte komt oorspronkelijk voor in India, Zuid-Amerika en Afrika, maar is de laatste tijd naar het noorden opgerukt. In Zuid- Europese landen als Griekenland, Spanje en Portugal, en zelfs in Parijs, komen leishmania-parasieten voor. Overbosch schrijft de toename van de huidziekte vooral toe aan het feit dat Nederlandse toeristen vaker naar primitieve gebieden reizen. ,,Mensen gaan vaker naar het platteland en komen vaker in aanraking met lokale bevolking.’’

  Hoeveel mensen jaarlijks worden geïnfecteerd met de leishmania-parasiet is niet duidelijk, omdat er geen meldingsplicht voor geldt.

  Leishmaniasis kent verschillende varianten. Nederlandse toeristen hebben meestal huidleishmaniasis. Een andere variant is zwarte koorts, waarbij de huid donker kleurt. Andere symptomen zijn hoge koorts, gewichtsverlies en bloedarmoede.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.