zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenEconomieAmerikaanse dollar glibbert op Surinaamse markt

Amerikaanse dollar glibbert op Surinaamse markt

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 16 feb – De dollar laat zich steeds minder makkelijk zien op de Surinaams valutamarkt. Hoewel eerder afgewimpeld als voorbijgaand, neemt het fenomeen steeds serieuzer vormen aan. Het prijspeil van goederen en diensten stijgt zorgelijk.

Het betreft vooral import uit de Verenigde Staten van Amerika. Consumenten maken zich zorgen, maar ook de politiek ziet meer en meer de bui hangen. Gehoopt wordt op een of andere daad van president Andre Telting van de Centrale Bank van Suriname. “Ik hoop dat hij ingrijpt als de situatie rijp is”, zegt coalitieparlementariër Adiel Kallan tegenover de Ware Tijd.

Of interventie soelaas zal bieden is maar de vraag. Vorig jaar werd al dertig miljoen dollar op de markt gegooid zonder noemenswaardig effect. Ook producten uit gebieden waar de dollar circuleert, worden aanmerkelijk duurder. Een controverse, daar de dollar internationaal minder sterk staat. Formeel is nog weinig bekend over de oorzaak. Volgens de krant wordt dollar zwart opgekocht door supermarkten.

Bij banken en cambio’s worden nog nauwelijks dollars aangeboden. De merendeels Chinese eigenaren van supermarkten en pakhuizen hebben de laatste jaren zwaar geïnvesteerd. Dat geld moet nu terugbetaald worden aan de buitenlandse financiers. Dat gebeurt wellicht ook nog langs informele weg. De monetaire autoriteiten lijken immers niet op de hoogte van de oorzaak van het dollartekort.

opening
Fernandes Express
BODO Party

10 REACTIES
 1. de chinezen tonen nu hun macht.. hoe ze lekker kunnen graaien in de cambio’s, om die harde us dollars naar china te kunnen overmaken. zoveel gele paarden van troje is suriname binnengehaald.. dankzij de versoepelde regeling van racist bavenetiaan voor de chinezen. lang leve NPS.


  Maak melding
 2. Onzinnigheid ten top!! Er zijn dollars ZAT! Maar iedere cambio-eigenaar gaat erop zitten. Gierige hufters! Let maar op, als de euro weer wat gaan stijgen zijn er plotseling weer dollars in omloop. Maar de geld-criminelen hebben het voor het zeggen in Su.


  Maak melding
 3. Wat is nou 30 miljoen US om op de markt te gooien!!! dat is toch een lachwekkend bedrag!!! Probeer eens 1 miljard US dollars op de markt te gooien!!! kijk wat dan het effect is!!


  Maak melding
 4. Ik hou het netjes.
  Vene is voorbij gegaan aan wat voor Chinees hij het land binnen laat.
  Het feit dat de Chinesen de supermarkten domineren is een zorgelijke ontwikkeling.
  Een fifty fifty verdeling zou beter.Door minder chinesen vergunning te verlenen voor winkel ketens


  Maak melding
 5. Ik kan bij mijn lokale omoe snesie gewoon met euro’s en dollars betalen, hoor. Hij wisselt ze gewoon. Vindt-ie heerlijk. Ik krijg nog een goede koers ook. En de monetaire “specialisten” zijn niet op de hoogte van de oorzaak? Ze moeten zich eens een keer laten nakijken, die sukkels.


  Maak melding
 6. wie is dommer de man die militairen op onze geld laat afdrukken en de man die onze sterke gulden in waarde heeft doen dalen , of de mensen die het voor elkaar hebben gekregen dat wij nu een stabile munt in suriname hebben . graag jou reaktie.


  Maak melding
 7. Wanneer houd dat gedonder nou eens op in Suriname. Hoelang blijven ze nog doorgaan met al die rotzooi steeds. Surinamers sta eens op en kom in aktie voor je land en eigen leven voor jullie gezinnen. Van wie is suriname nou eigenlijk van de surinamers of van andere volken. Als jullie alles maar goed vinden en blijven toe staan blijft het een rotzooitje en kan het land niet worden opgebouwd. De surinamers moeten meer mans en vrouws gaan worden en niet meer over hun heen laten lopen. Kom eens in aktie zeg, als er iets niet klopt en niet door de beugel kan. Zo blijft het land naar de klote gaan, en komt er nooit geen opbouw door suriname zelf. Wat is dat nou voor strond.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES