Goudzoekers Zuid-Suriname overwegen meer protest

3

PARAMARIBO, 16 feb – De onderhandelingen met goudbedrijf Rosebel Goldmines, RGM, duren te lang. Dit stelt goudzoekersorganisatie Makamboa. De ruim tweehonderd mannen uit omliggende dorpen zeggen honger te lijden. Aan de andere kant schijnen de onderhandelingen weinig op te schieten.

Het Canadese bedrijf lijkt mondjesmaat te willen toegeven. De goudzoekers willen geen compromis. Als niet iedereen geholpen kan worden, moet het maar weer actie worden gevoerd. “Het is begrijpelijk, de jongens kunnen al zolang niet aan de slag en hebben geen inkomsten”, zegt Makamboa-lid Kenneth Pryor tegenover Dagblad Suriname. er wordt al wekenlang niet meer geproduceerd.

De goudzoekers zijn brodeloos sinds het bedrijf het mijnen op zijn concessie verbood. Het is nog even hopen op een vreedzame oplossing. Onlangs is de weg naar de goudmijn gebarricadeerd. Dat heeft geleid tot optreden van leger en politie. Uiteindelijk is besloten te onderhandelen. De goudzoekers willen het gedoogbeleid van RGM terug. Volgens de bedrijfsleiding houden de gasten zich niet aan afspraken, zoals het mijnen in aangewezen gebied.


3 REACTIES

  1. Met alle respect voor Macamboa: Onderhandelen zit niet in de Surinaamse genen. En vooral niet tegenover gewiekste Canadezen. Je zult met HELE goede argumenten moeten komen om Rosebel over te halen. En dat is gezien het verre en zeer nabije verleden een bijna onbegonnen zaak. Zoek een compromis, doe water bij de wijn en als er nog zo’n onbezonnen actie komt, kunnen jullie het helemaal vergeten. Dan pas gaat de honger écht knagen. Op dit moment is er echter alleen maar honger naar goud.


    Maak melding

  2. Waarom nu gaan protesteren, dat hadden jullie moeten doen tijdens de onderhandelingen met de canadezen en niet nu gaan zeggen dat we recht erop hebben, ga naar vene en laat die malloot tekst en uitleg geven. Hij heeft dat gedeelte min of meer nu bijm de canadezen verpand, dus eerst al die kosten betalen en dan zeggen ik wil het terug.

    Tang Boeng


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.