Suriname behoudt soevereiniteit eigen visgronden

3

PARAMARIBO, 22 jan – Suriname behoudt de absolute soevereiniteit over de eigen visgronden. De Caribische Gemeenschap, Caricom, is terug gekrabbeld en ziet af van zijn vermeende aanspraken. Het rookgordijn, de instelling van een gemeenschappelijke visserijzone, is opgetrokken.

Het besluit van de eerste ministeriële vergadering van het Caribisch Regionaal Visserijmechanisme is vooral het gevolg van intens Surinaams verzet. “Wij zullen nooit toestaan dat landen, nadat ze hun eigen visgronden hebben leeg geplunderd, hun zinnen zetten op Suriname”, zegt Jaswant Sahtoe van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij tegenover de Ware Tijd.

De Surinaamse visgronden vallen op vanwege hun relatieve rijkdom. In tegenstelling tot de rest van het Caribisch gebied, gelden in Suriname strenge controleregels. Overdragen aan een regionaal lichaam zonder veiligheidskleppen, is dan ook allerminst aantrekkelijk. “Het beheer over onze visgronden kunnen wij pas overlaten aan Caricom wanneer duurzame visserijontwikkeling gegarandeerd is”, aldus Sahtoe.

3 REACTIES

  1. Minister Jaswan Sahtoe doe als je blief niet mee, je bent als niet goed uit kijk gauw al je vis kwijt.Ik zeg het want ik weet precies hoe het gegaan is voor vele Afrikaanse landen.Ik kan het volgende zeggen gaat het zo als de Caricom daar over denkt dan heb je heel gauw een vis fabriek op bv Trinidad die Surinaams vis verwekt.Vis is goud waard en dat geef je niet voor niets weg.Er zijn landen die hun inkomen door de visvangst ontvangen.Suriname moet vissers opleiden want er is veel geld te verdienen in deze industrie.Suriname moet ook haar kust beter beschermen want er bestaan vis piraten van China,Korea,Zuid Amerika en Europa die gauw je helpen vissen.Minister Sathoe waarom wordt er te weinig geld in de landbouw gestoken?Er zijn rijke landen die nu grond opkopen om landbouw uit te oefenen om de verzorging van hun eigen land te garanderen.Deze landen zijn China ,Korea en Saudie Arabie”.


    Maak melding

  2. Sathoe is geen minister ,maar een ambtenaar bij het ministerie van LVV. De minister van LVV heet Stanley, Raghoebarsingh.Dus mijne mensen dit zegt veel over het affectieve bindingen van onze waardige mensen die denken met ons te menen.


    Maak melding

  3. Hoe souverein zijn we als wij niet over het apparaat beschikken om deze visgronden adequaat te controleren? Het is toch sinds jaar en dag bekend dat er komplete fabrieksschepen, ongehinderd in onze wateren vertoeven. Wat bij vlagen door de marine wordt opgebracht is slechts telepoppi.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.