Surinaamse wet zelfverdediging nog heet hangijzer

28

PARAMARIBO, 11 dec – De wet op zelfverdediging binnenshuis is nog immer een heet hangijzer. President Ronald Venetiaan geeft toe niet klaar te zijn voor bekrachtiging. Met de goedkeuring door het parlement eerder dit jaar, is de controverse dus nog niet afgedaan.

De wet maakt het de burger makkelijker op te treden tegen inbrekers, maar daar is lang niet iedereen happy mee. De verschillen van inzicht en de ‘etnische gevoeligheid’ zijn nog levensgroot. Venetiaan, de laatste nog te passeren post, heeft zo zijn mening: “De regering gaat niet schouderophalend voorbij aan de bezwaren.” De bezwaren hebben vooral te maken met de streepjes voor van bepaalde sociale groepen ten opzichte van andere.

De ene groep zou makkelijker legaal vuurwapens kunnen bezitten. Ondanks de bezwaren binnen de coalitie zelf en vanuit de oppositie, is de wet uiteindelijk aangenomen. Niemand wil kennelijk de naam dragen tegenstander te zijn van misdaadbestrijding. “Het parlement heeft een verantwoordelijkheid, maar ook de regering heeft een verantwoordelijkheid”, zegt Venetiaan nu. Hij verwacht dat de bekrachtiging binnenkort doorgaat.


28 REACTIES

 1. venetiaan verplaatst je in de situatie van de slachtoffers maar een gevoelloos mens kent dat niet. Weet je hoeveel van die daders vrij rondlopen in het bos?
  Iemand die onbevoegd op je erft komt die komt geen glas water vragen is dat zo moeilijk te begrijpen???


  Maak melding

 2. laat me raden…… vene en brunsi zijn nu al de slachtoffers. dan staat een ding vast, ik hoef het niet eens te vertellen wie de grootste slachtoffers zullen zijn. en zij zullen alles op alles zetten om niet daar achter te staan.

  widjai


  Maak melding

 3. Met alle respect voor allerlei sentimenten,vind ik dat deze wet gewoon bekrachtigt dient te worden.Heeft geen zin om allerlei drogredenen aan te dragen om dit tegen te houden,JUST DO IT.Men doet als of het Surinaams volk niet nuchter kan denken,immer het is volgens mij niet gemakkelijk om als hardwerkende vreedzame burger een ander zijn leven zomaar in het wilde weg te benemen,tenzij jij je in een levensbedreigende situatie bevindt.Men doet het voorkomen dat eigenaren en bezitters á la dol in het wilde weg gaan schieten.Indien je iemand neerschiet zul je naar mijn inziens toch heel wat moeten verantwoorden alvorens je vrijgepleit zult worden.Maar dit alles neemt niet weg dat de Eerlijke,hardwerkende Surinamer zichzelf moet kunnen verdedigen tegenover outlaws en ander gespuis dat behalve je goederen berooft ook vaak je eer en leven berooft.


  Maak melding

 4. Er moet van uit de rijke gemeenschap van Suriname geinvesteerd worden in de talenten van de lagere sociale groepen.Met scherp schieten op deze groep is ook een optie.Maar wie wil 135 jaar samen zijn een andere wending geven?


  Maak melding

 5. Het is een keiharde feit dat tijdens het regime van Venetiaan, hindoestanen het meest slachtoffer zijn geworden van criminele bosnegers, als ooit tevoren.

  Alle gesubsidieerde volkswoningen worden gratis door bosnegers bezet, als er hindoestanen tussen ze zouden gaan wonen vraag ik me letterlijk af hoelang ze dit zouden overleven.

  Ze krijgen zelfs gratis alle voorzieningen in het binnenland. Op zich niks mis mee.

  Maar stel je voor als de hindoestaan andersom de stelende en verkrachtende moordenaar zou zijn, waarbij de djoekas het slachtoffer van zouden worden hoe deze klote president zich dan over zou uitlaten.

  Daarom zijn vele hindoestanen letterlijk gevlucht uit Suriname. De angst was terecht.

  Dankjewel Nederland want je ben er mede verantwoordelijk voor. Suriname is immers een creatie van God en Nederland.


  Maak melding

 6. Wat een gedonder
  Se wile swarte mense dood make
  Ik ga binen in huis bij wie ik wil
  Als se denke dat se me dan ga schiete
  Laat se dan maar koome
  Bouta for president


  Maak melding

 7. @1,

  Jij vindt het wel goed dat die crosfaja’s de niet-crosfaja’s neerpaffen zeker.

  Je bent een mens, die geen hart heeft voor anderen, jouw hart klopt alleen voor de crosfaja’s.

  Het zou andersom moeten zijn, dat crosfaja’s worden vermoord, dan zou jij deze wet toejuichen.

  Je bent een racist.


  Maak melding

 8. Het kan bij mij niet in dat zo,n wet door het Parlement geloodst is.Dit opent de weg naar een wild west situatie in Suriname.De laatste dagen hebben we ondermeer al meegemaakt hoe bevoegde politie ambtenaren zich tegen over onschuldige burgers gedragen.Dood geschoten in manja boom,neer geschoten omdat men niet in dr rij wilde staan.En nu de vrijheid om op een ieder te mogen schieten die zich op je erf bevindt.Wordt hier niet de nadruk gelegd op de haves and the havenots.


  Maak melding

 9. @9,
  Begin alvast in afwachting op die crosfajas maar op jou grote teen te mikken. Racist? Komt niet voor in mijn woordenboek. Ik woon- en werk wel in Suriname.


  Maak melding

 10. klopt de ene word voor manja dood geschoten en de anderen voor het opkomen voor democratische rechten . voor mijn mag het doorgaan je heb niets te zoeken in een andere mens zijn huis klaar uit


  Maak melding

 11. het is mij een genoegen om mijn mening te etaleren. wanneer wij creolen een goede stap nemen, worden wij tegengewerkt door hindustanen. hindus denken dat suriname van hun is.venitiaan kijkt toe hoe creolen in een hoek worden gedrukt,hoe hindustaanse politie agenten creoolse criminelen neerpaffen.als ik zeg creolen, dan bedoel ik onze boslandcreoolse broeders en wij stadscreolen. wij zijn een bundel. wij staan helemaal beneden op de ladder , dit omdat wij een president hebben die de mensen met een lichte huidskleur en glad haar meer kansen biedt salam somohardjo gunt alleen javanen een woning. denk maar aan commewijne;venitiaan kijk toe en de hindustanen en de javanen juichen, ze genieten. wij creolen hebben niets omdat wij gemanipuleerd worden door de hindoes. zo vinden wij moeilijk een baan,een vergunning,een woning. wij krijgen snel een visum omdat men ons weg wiltuit suriname die onze voorouders hebben opgebouwd. ze hebben hun bloed verloren,hun zweet hun kracht. zelfs de indianen , de eerste bewoners van suriname worden niet gerespecteerd door deze president. als deze wet een feit is, zullen heel snel anderen dan hindoes afgemaakt worden onder het mom dat zij indringders zijn. de hindustanen hebben wapens met demper. dan weet je waar ik heen wil.deze wet mag niet komen . geef de mensen goede kansen, onderdak etc etc. brunswijk het is jouw kans om je uiten want de hindustaan doet dat wel in het voordeel van zijn eigen ras waarom jij niet ? integendeel maak jij je schuldig aan samenzwering met santhoki om je eigen mensen te bestrijden. dat neem ik je zeer kwalijk. je hebt de positie om het te doen. jent een volksvertegenwoordiger. de hindustanen in holland vertellen heel wat negatieve dingen over de creolen hier. de hindustanen krijgen subsidie van de ned overheid onder het dat het voor de surinamers hier zijn , maar met dat geld bouwe ze villas in su en verkopen het door aan creolen terwijl het geld bestemd is voor projecten hierin nederland voor voor alle surinamers waaronder ook de hindus. ik dank u


  Maak melding

 12. Wanneer zal het net als in de VS niet meer uitmaken wie of de scepter zwaait in het land? Waarom zijn sommigen zo heerszuchtig?

  Wij staan met z’n allen op het vaste land van Zuid-Amarika. U denke daar maar eens goed over na.


  Maak melding

 13. citaat:De ene groep zou makkelijker legaal vuurwapens kunnen bezitten.

  Dit is de grootste flauwekul bavenetiaan.
  De ene groep van jou soort hebben allemaal een legale vuurwapen, waarschijnlijk slaap je zowel overdag als s’nachts????


  Maak melding

 14. “De ene groep zou makkelijker legaal vuurwapens kunnen bezitten.”

  Hoezo? What about mijn afgewezen vuistvuurwapen aanvraag drie jaartjes terug? Reden: PG ziet het nut niet in dat ik een vuistvuurwapen voorhanden mag hebben (ik ben ondernemer).

  Puur Stemmingmakerij, zielige waardeloze crosfaja’s.


  Maak melding

 15. @ 16: Een mooi voorbeeld van een zielige crosfaja.
  Ik moet echt lachen om die man zijn woorden, check dit:
  “hindus denken dat suriname van hun is”
  Wat zeg je van de “black-power” gedachte die Bavenetiaan en Co in de jaren zeventig bejubbelde en mede daarmee de onafhankelijkheid van Suriname hadden doorgeperst in Suriname? En dan praat ik even niet over de “Pan Afrikaanse Kleuren” in de Surinaamse vlag. Dus over een ras gesproken die vind dat Suriname van “hun” is..

  “hoe hindustaanse politie agenten creoolse criminelen neerpaffen.”
  Dus een rovende/moordende crimineel mag wel onschuldige SURINAMERS roven en vermoorden, maar ze mogen niet “neergepaft worden” door de Politie, al dan niet hindustaan?

  “wij staan helemaal beneden op de ladder , ”
  Dat hebben jullie aan jezelf te danken. Hoe verklaar je de rijke negers dan die Suriname rijk is?

  “wij creolen hebben niets omdat wij gemanipuleerd worden door de hindoes. zo vinden wij moeilijk een baan,een vergunning,een woning.”
  Voor welk ras worden er complete woonwijken/volkswoningen met electra/water gratis gebouwd? RARA~~~!!

  “wij krijgen snel een visum omdat men ons weg wiltuit suriname die onze voorouders hebben opgebouwd.”
  hahahaaa, was dat maar zo!!!

  “de hindustanen hebben wapens met demper.”
  HAHAHHAHA!!!

  “geef de mensen goede kansen, onderdak etc etc.”
  Ze krijgen allemaal goede kansen, ze willen het alleen maar niet benutten, ze willen alles op een dienblad voorgeschoteld krijgen, ze willen er niet voor werken.

  “hindustanen krijgen subsidie van de ned overheid onder het dat het voor de surinamers hier zijn ,”
  Over welke subsidie heb jij het eigenlijk????
  ??Uitkering?? Zo ja, wat is jouw probleem ermee dan als ze daarmee villa’s in Suriname bouwen? Geen wonder dat jullie maar niet vooruitkomen, telkens vingertje naar anderen wijzen en jammeren op je luie kont.


  Maak melding

 16. Mense julie heef gelijk dat swarte mense geen baan heeft
  Het is alleen toevalig dat Vene de hoogste baan heef
  Ook Ronie Brunswijk heef een hele hoge baan
  Ronie weet hoe het werk
  Als je mense vermoort dan ga jij jou vriende een hoge baan regele
  So kunnen wij onse broeders helpe
  Dan sijn wij ook alemaal rijk net as asiaate
  Ook al ga wij niet naar de mulo school of ulo
  Laat maar die asiaate werke
  Wij gaan wel wachte tot se rijk sijn
  Dan verkrachte we se en pakke alle gelt af
  Bouta for president


  Maak melding

 17. Een hoop onderbuik reacties die geen zoden aan de dijk zetten. Sommige moeten leren om eerst te denken en hun racisme afschudden.

  Overigens is de discussie mijns inziens vij zinloos. Laat ze liever een geweer in huis hebben daar komen minder ongelukken van dan de huidige trend om een vechthond ( pitbul, mastief, etc. ) te nemen. Ik ben nooit bang voor erfhonden, maar deze rassen zijn gekweekt om te doden en uiterst onbetrouwbaar. Binnen enkele jaren staat de krant echt niet vol van schietincidenten, maar wel van kinderen en onschuldige bezoekers die doodgebeten of zwaar verminkt zijn. 🙁


  Maak melding

 18. Ik lach:-) me wat af door dat geouwehoer van jullie op deze site.De ene krijgt wél een vuurwapen, de andere niet.de ene mag de ander beroven,dat wordt allemaal weer goed gepraat.waarom stoppen jullie niet met deze negatieviteit?Uiteindelijk zullen we het samen moeten rooien in Suriname hoe je het draait of keert.Ik vraag me af of er mensen zijn opm deze site waar je een fatsoenlijk discussie mee kan voeren over de toekomst van ons geliefde Suriname. Met die mensen wil ik graag verder praten.Ik zal alvast mijn eerste stelling poneren: Hoe komt het dat de universiteiten het meest door een bepaalde bevolkingsgroep in Suriname wordt bevolkt?Weten is macht.


  Maak melding

 19. Is het bestrijden van misdaden en inbraken niet een politie zaak.Het aannemen van een wet om het de burgers makkelijker te maken bij het optreden tegen inbrekers zou ik persoonlijk nooit aanvaarden.Je hoeft geen tegenstander te zijn van het bestrijden van inbraken, gebruik maar je verstand als er hevig geschoten wordt en vele doden het gevolg zijn? Ik geloof dat men naar de kern van het probleem heen moet en de vragen stellen moet hoe komt het dat er zo veel ingebroken wordt en zonder etnische vooroordelen het probleem oplossen moet en niet met schiet wapen,want met deze wet komen velen zich wapens kopen.


  Maak melding

 20. Het feit dat je jezelf mag verdedigen betekend toch nog niet dat het verkrijgen van een wapenvergunning veranderd? Dus zoveel veranderd er niet volgens mij.


  Maak melding

 21. aan 27,

  Heb ik me ook afgevraagd?
  Bedoel plaats je in de situatie van de slachtoffers en dan nog tegen deze wet.
  Stel het slachtoffer is je moeder of dochter die in het bijzijn van de vader en kinderen wordt verkracht hoe zou je je voelen op dat moment??????

  Iemand die een deur of raam forceert die komt heus geen cadeutjes brengen!!!!!!!
  Gewoon de wet goedkeuren en iemand die onbevoegd het erf op huis binnendringt doodschieten en het kost de staat ook geen geld.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.