zaterdag, december 9, 2023
HomeOnderwerpenNatuurSucces Surinaams kafenergieproject niet zeker

Succes Surinaams kafenergieproject niet zeker

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO/NIEUW NICKERIE, 29 nov – Het is nog lang niet zeker dat het winnen van energie uit rijstkaf een onverdeeld succes wordt. Dit stelt directeur Gerard Lau van energiebedrijf EBS. Weliswaar is het bedrijf bereid de miljoeneninvestering te plegen. Maar dat zal niet zozeer gebeuren om economische redenen.

De kosten van het kaf verbranden in het district Nickerie zijn vrij hoog vergeleken met de opwekking met dieselgeneratoren. “Als de prijs voor aardolie omhoog gaat, zijn de productiekosten ongeveer gelijk. Daalt de olieprijs dan is het kaf verbranden helemaal niet interessant”, zegt Lau in het RTV journaal. Als toch besloten wordt kaf af te nemen van padieverwerkers, dan os dat om een andere reden.

Die heeft weinig te maken met een commerciële aanpak. “Het belangrijkste is de volksgezondheid”, aldus Lau. Kaf wordt nog massaal in de open lucht verbrandt. Het levert overlast, omdat het midden in bewoond gebied gebeurt. Een heikel punt vormt de houding van de verwerkers. Die willen klinkende munt voor hun afval. “We moeten de zekerheid hebben dat de levering constant is, anders is de energieproductie niet te garanderen.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

4 REACTIES
 1. Mijn vraag is, kan de hoeveel heden van rijst kaf die men wil verwerken tot energie niet anders gebruikt worden als bv compost? Je kunt compost complexen bouwen voor het verwerken van kaf tot compost en gelijktijdig kan ook het huis afval in gebruikt worden.Om energie uit rijst kaf te halen moet een verbranding proces aan gaan daar heb je ook energie voor nodig,dat kost geld en als je na gaat is het niet zo economisch,de beste manier vind ik er compost van te maken,de rijs boeren hoeven dan minder kunst mest in te voeren wat veel geld kost.Als voorbeeld kan ik het land Bangladesh noemen,die door hulp van een Nederlands bedrijf vele compost complexen heeft gebouwd.De boeren zijn naar onderzoeking zeer te vrede,er wordt minder kunst mest ingevoerd.


  Maak melding

 2. Wie afval produceert is zelf verantwoordlijk voor het netjes verwerken van dat afval. Aangezien verbranden geen optie is zullen de afval-producenten gewoon iemand moeten betalen die het afval voor hun netjes verwerkt. Als dit het EBS wordt dan is het prijsverschil tussen stroom opwekken met kaf versus olie een mooie maat voor de vergoeding die zij aan EBS moeten betalen om het te verwerken.


  Maak melding

 3. Johan,
  Je suggestie klinkt logisch en ik vraag mij af waarom nog niemand hieraan heeft gedacht. Het verbranden van kaf om energie op te wekken moet rendabel zijn, en als dat niet zo is dan zal de rekening door de verbruikers toch betaald moeten worden. Ik vind wel dat men meer onderzoek moet doen naar alternatieve energiebronnen …. en inderdaad: we kunnen nog heel veel leren van andere derde wereld landen.


  Maak melding

 4. De suggestie van Johan zal niet eens gelezen worden . laatstaan er over nadenken, want er spelen wellicht weer persoonlijke belangen mee. Daarom wordt in Su. t wiel steeds weer uitgevonden , ipv t al uitgevonden wiel aanpassen aan Surinaamse behoeften en zo optimaal ,inzetten en gebruiken.
  Deze makke is een van Su.s handicap zoals een lichamelijk handicap aan de benen waardoor lopen bemoeilijkt wordt. En daarvoor mijn excuses,ik bedoel t niet rottig naar de gehandicapte medemens, maar om uit te beelden hoe ik t zie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES