Surinaamse grensplaats vol hongerige Fransen

3

PARAMARIBO/ALBINA, 28 nov – De oostelijke grensplaats wordt reeds dagen onder de voet gelopen door honderden Frans Guyanezen. De meesten zijn op zoek naar brood en andere levensmiddelen na het uitbreken van een algemene staking. Het doorgaans saaie Albina bruist ineens.

De Fransen steken en masse de Marowijnerivier over. Handelszaken en broodverkooppunten in Albina raken snel door hun voorraden heen. “We doen goede zaken, hoewel onze vaste klanten er nu onder lijden”, zegt een lokale handelaar. De levensmiddelen zijn niet aan te slepen, nu de Fransen massaal aan het hamsteren slaan. Het heeft er veel van dat het nog even zal duren.

De staking is een reactie op de relatief hoge brandstofprijs in Frans Guyana. Dienstverleners en handelszaken houden uit voorzorg de deuren gesloten. Brandstof in het oostelijke buurland valt doorgaans al duurder uit dan in Suriname. Dit werkt een levendige smokkel in de hand. Menige Surinamer houdt een aardige cent over aan de smokkel van ook andere producten, waaronder brood. Al die moeite hoeft nu even niet.


3 REACTIES

  1. Goeie zaak!!! Sluit alle handelszaken in Frans Guyana PERMANENT! Vous kunt bij nous terecht!! Allez le bleu et le EURO!!

    (waar kan ik een winkelvergunning regelen voor Albina?)


    Maak melding

  2. We doen goede zaken, hoewel onze vaste klanten er nu onder lijden”, zegt een lokale handelaar dat noem ik geen goede zaken.
    Als je goede zaken doet moet er niemand onder lijden.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.