Krakers in Suriname mogen woonhuis behouden

15

PARAMARIBO, 29 nov – De krakersfamilies op de publieke woningbouwprojecten te Sunny Point en Leiding 20 mogen er blijven wonen. Dit heeft het ministerie van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer, RGB, besloten. Met het besluit komt een definitief eind aan jaren van onzekerheid en irritatie.

Zowel de krakers als de burgers die aanvankelijk voor ede woningen in aanmerking kwamen, worden tegemoet gekomen. Het Salomon’s oordeel zal zo de overheid een aardige duit kosten. De oorspronkelijke eigenaars krijgen een stuk terrein elders. Voor de ontsluiting moet de overheid opdraaien. De ongeveer driehonderd eigenaars hebben jaren vergeefs getracht recht te halen. Aan de andere kant hebben de krakers publieke en nutsvoorzieningen moeten ontberen.

Scholen en openbaar transport ontbreken. Het gevaar van ghettovorming is dan ook levensgroot. De meeste krakers komen uit het binnenland. Het betreft grotendeels personen die huis en haard moesten verlaten als gevolg van de oorlog tussen het leger en het Jungle Commando van Ronny Brunswijk. De krakers hopen nu op een snelle afronding van het overdachtsproces. Het investeren in betere behuizing kan dan ook op gang komen. Veel van de woningen zijn nooit afgebouwd.


15 REACTIES

 1. Kraken is illegaal en het is bekend, dat de minister van R.O. familieleden heeft onder de krakers van Sunny Point. Ik hoop niet, dat die feit van invloed is geweest bij dat besluit om beschikkingen te verstrekken. Wij kijken dus ernaar uit wat er met andere krakers zal gebeuren.


  Maak melding

 2. De binnenlandse oorlog was in 1992 beeindigd. Daarna is het weer rustig geworden in het Binnenland. Als deze Marrons (lees weggelopen vee) nu naar de stad waren gevlucht, konden ze zonder enige problemen weer terugkeren naar hun oorspronkelijke woongebieden nietwaar!?! Een hutje bouwen in de jungle doe je zo, ivm een huis bouwen in de stad. Waarom moet men PERSE een kant en klaar gebouwde huis en perceel met alles erop en eraan GRATIS van de overheid eisen/krijgen? Kunnen ze, net hoe als ze het in het bos gewend waren, hun eigen “huis” niet bouwen in de stad? Waarom moet de ene groep verwend worden, en de ander die moet het maar bekijken hoe hij aan een stuk grond komt, laatstaan een woning? Als dit geen raciale politieke bevoordeling is, dan zou ik het niet weten. Ghettovorming: Dat werkt de overheid zelf in de hand. 16 jaar lang komen deze “weggelopen vee” naar de stad om terror te zaaien onder de geciviliceerde bewoners, ik vind het kwalijk tegenwoordig hun “probleem” te gaan koppelen aan de binnenlandse oorlog. Oorlog is allang voorbij. Men wilt gewoon een luxe leventje op de stad, maar men wilt er niet voor werken. Gewoonweg een schaamteloze karaktereigenschap van dit volk.


  Maak melding

 3. Eerlijk gezegd ben ik tegen het kraken van huizen, maar in het geval van Sunny Point moet ik wel toe geven dat er een goede oplossing gevonden is en goede toekomst voor de mensen.


  Maak melding

 4. bepaalde reacties zijn terecht,indien jou een huis wordt toegewezen,behhoor je die te betrekken.afgemaakt of niet.probeer dan zelf om er wat van te maken,zo is het indien je echt in woningnod verkeerd.woningen zijn onafgemaakt toegewezen geworden,omdat ze gekraakt waren.mobiele eenheid heeft de krakers moeten verwijderen,en de woningen zijn aan de rechtmatige eigenaren afgestaan.toch heeft men,geen gebruik van gemaakt.degenen die wel in woningnood waren hebben die dan weer bezet.eigen schuld dikke bult,ik weet er alles van


  Maak melding

 5. PL(somo en tjonge)hebben genoeg geroofd….wat laten zij voor domoren achter….kruimels….kruimels.
  Laat die vent oprotten…hij heeft zijn zakken reeds vol gestopt straks…… brengt hij chinezen zodat jij, je zuur verdiende centjes weer uit je zak laat kloppen.


  Maak melding

 6. terecht; het opeisen van een kompleet huis; eerst een 0orlog zien te overleven en een overheid die zijn verplichtingen niet nakomt, om onschuldige binnenlandse burgers te helpen…….dus eindelijk krijgen ze een beetje respect terug; terug gaan naar het bos, brengt alleen nare herrinneringen naar boven; elders een nieuw bestaan bouwen is het beste……dat hebben 100.000 surinamers toch ook gedaan voor en na 1975………


  Maak melding

 7. De grote vraag die bij mij rijst is of de nieuwe “eigenaren” ook de woningen zullen onderhouden als wanneer zij ervoor betaald hadden. Ik vind dat meestal het probleem van dit soort zaken. Het goed wordt niet of slecht onderhouden, verliest de waarde en vervalt daarna in boedel. Een probleem die ons hele land teistert!
  Ik gun het de mensen van harte maar zie graag dat alles netjes onderhouden wordt. Graag zie ik ook regelgeving dat wanneer de persoon die het goed toegewezen heeft gekregen er niet meer is of ervan af wil, dat de overheid kan terugkopen of doorschuiven naar een volgende kandidaat. Voorkom boedelkwesties.


  Maak melding

 8. ik vind sommige mensen hier op deze forum met reaktie komen die niet doordacht zijn en vaak met onderbuik gevoel als de hollanders de suriname die hun land voor de onafhankelijk hebben verlaten (gevlucht)naar denhaag ook vee zouden noemen dan waren die hollanders racisten. wat deze mensen in het binnenland hebben meegemaakt wens je niemand toen hun leeft gebied is door onze eigen leger in puin geschoten je kan niet over een probleem praten zonder naar de oorzaken te kijken wat deze mensen hebben gedaan met kraken van huizen keur ik niet goed maar het zijn surinamers die hun leeft gebied moeste vluchten voor de moord leger van bouterse ik heb jullie die hier een grote smoel hebben nooit deze daden van bouterse horen afkeuren. je kan het ook zo bekijken dat ene bevolkings groep hectaren grond bezit en de andere niet dus waar lullen jullie over ik vind dit een goede oplossing. dan moet de regering nu vorkomen dat dit weer gebeurd.


  Maak melding

 9. DU; voel je je aangesproken, dan ben jij misschien 1 van de vluchtelingen die de overtocht ook later gemaakt hebt naar nederland; aangezien ik veteraan ben; kan ik beter problemen aanvoelen wat anderen hebben meegemaakt; verplaatsen in een ander brengt je pas voelen wat mogelijk een ander heeft meegemaakt… jammer maar jij maakt nu geen kans om alsnog een huis van een ander te gaan bezetten……jij bent echt te laat…


  Maak melding

 10. Hey ik vind kraken sowieso een goedee zaak..als een woning meer dan 1 jaar leegstaat dan mag je het wat mij betreft kraken.

  Ik heb veel woningen gezien die al jaren leeg staan..Achter leonsberg bijvoorbeeld..hele villAS staan potverdomme leeg en ik ben arm en heb niks..wel ik heb nieuws voor jullie..als ik naar Suriname verhuis dan kraak ik 1 van de mooiste villas die leegstaan..en met mijn vrienden bij de politie en militairen en politiek Suriname is er niemand die mij eruit gaat zetten,..

  leve aan alle armen en Krakers !!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.