Suriname geïnteresseerd in aandelen BHP Billiton

4

PARAMARIBO, 17 nov – Suriname is geïnteresseerd in de aandelen van BHP Billiton in de joint venture met Suralco. De onderhandelingen tussen minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulbronnen met Suralco’s moedermaatschappij Alcoa zijn reeds aangevangen.

Een topdelegatie van het Amerikaanse bedrijf is per privé jet overgekomen. Als partner heeft Alcoa de eerste optie voor overname. Suriname heeft de eigen agenda aangepast, nu Billiton zijn vertrek heeft aangekondigd. “We willen continuïteit waarborgen en de arbeidsplaatsen veiligstellen”, zegt Rusland tegenover de Ware Tijd. Volgens de joint venture neemt Billiton het mijnen van bauxiet voor zijn rekening.

Suralco doet de verwerking. Billiton heeft onder meer aandelen in de raffinaderij te Paranam. De regering is voorstaander van een geïntegreerde bauxietindustrie om de meerwaarde voor Suriname te vergroten. Onderhandelingen met Billiton zijn gesprongen op de voorwaarden voor het mijnen in West-Suriname. De regering wil nu ook praten met andere geïnteresseerde bedrijven.

4 REACTIES

 1. Ze zullen van een koude kermis thuiskomen, als het tot hun kokosnoten doordringt, wat ze moeten betalen voor het uitgewoonde zooitje dat ze willen overnemen van Billiton!
  De huidige financiele crisis maakt het erook niet gemakkelijker op!
  Dit is voor Suriname te hoog gegrepen, daar ze niets in huis hebben om dit te kunnen realiseren!
  Ze ontberen de nodige know how, infrastuctuur etc..
  Het enige waarmee ze kunnen inkomen is de grondstof!
  Ze hebben nieteens een agro-industrie kunnen opzetten, want van de week heb ik een pompelmoes uit China gekocht voor 2,50 euro, die nu bij elke eerste beste groentewinkel te koop zijn!
  Kouseband en vele andere produkten komen uit Thailand en Indonesie die twee keer zover liggen dan Suriname en toch goedkoper zijn!
  Met andere woorden Suriname is een land dat bestaat bij de gratie van nostalgie van in Nederland wonende ex-surinamers en dat hoogwaarschijnlijk binnen 50 jaar door Brazilie geannexeerd zal worden.


  Maak melding

 2. “Een topdelegatie van het Amerikaanse bedrijf is per privé jet overgekomen.”

  Waarom is dat Amerikaanse bedrijf die per privé jet (zucht) is overgekomen NIET geïnteresseerd in de bananenindustrie? Wat zou daar nu de reden van zijn???


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.