Surinaamse minister breekt lans voor besnijden

16

PARAMARIBO, 13 nov – Het besnijden bij jongens en mannen kan een belangrijk wapen worden in de strijd tegen hiv-besmetting. Dit zegt minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid. Een campagne om het besnijden te promoten wordt dan ook serieus overwogen.

De campagne kan al op korte termijn aanvangen. Volgens Waterberg is de heilzaamheid al in verscheidene Islamitische landen bewezen. Het aantal besmettingen is er relatief beperkt. Wordt ook nog een condoom gebruikt, dan is besmetting vrijwel uitgesloten. “Het condoom bij seksuele omgang beschermt de besneden man voor negen en negentig procent tegen besmetting. Vooral als de man zich niet houdt aan één partner en vreemd gaat”, zegt Waterberg.

Succesvolle aanpak van de hiv- en aids epidemie is alleen mogelijk als individuen hun verantwoordelijkheid aanvaarden. Dat gebeurt nog te weinig. Het aantal besmettingen neemt nog rap toe, ondanks voorlichtingscampagnes. Het besnijden in Suriname is traditioneel beperkt tot de islamitische delen van de bevolking. De laatste jaren wordt al incidenteel gepleit voor deze ingreep.

16 REACTIES

 1. Het besnijden bij jongens en mannen kan een belangrijk wapen worden in de strijd tegen hiv-besmetting. Dit zegt minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid.

  Waar praat deze min-ster over? Hij heeft de klok horen luiden. Zoals in zuid Afrika wordt gepredikt dat HIV door bonoemangs kan worden genezen.
  Weet hij wel wat HIV is en hoeveel soorten bekend zijn? De voorhuid van de penis verwijderen zal de HIV infectering zeker niet terugdringen. Deze mini-ster geeft aan niets nada te weten. ga wer naar school en verdiep je in in zaken vooraleer je jou domme mening geeft.
  Wat een bizar dom egotripper is deze man.


  Maak melding

 2. dit bericht bevat vraag en antwoord maar mensen die denken dat waneer jij besneden ben je veschillende sex partners kan hebben zonder condoom is het een verkeerde bootschap ik ben geen dokter maar laat deze man duidelijk zijn naar onze samenleving toen besneden of niet als je vreemd gaat draag een condoom of ga niet vreemd dat is een van de beste midel tegen aids.


  Maak melding

 3. In de islamitische landen is overspel gelijk aan doodstraf. Ik denk dat de losbandigheid in de islamitiche landen niet zo groot is als in het westen. In het westen is alles mogelijk. Daar ligt volgens mij de hele oorzaak. Te vrij !! Kijk maar naar de televisie s’nachts na 00.00 uur op alle comerciele zenders in Nederland. dan zie je het zelf. VROUWEN HANDEL.


  Maak melding

 4. Waarom komen er dan meer aids voor bij besneden mannen en vrouwen in Noord Afrika. Spaar je zaden voor je eigen vrouw en dan zijn de problemen opgelost.


  Maak melding

 5. Het besnijden van jongens en mannen heeft niets met H I V direct te doen, want als je nagaat zijn
  er veel mensen die deze virus door de spuitjes gekregen hebben.Besnijdenis van de mannen is een
  voordeel voor de vrouwen zij krijgen niet gemakkelijk baarmoeder kanker een ziekt, die vele
  vrouwen krijgen en aan sterven.


  Maak melding

 6. Weer zo’n minister die plichtmatig wat moet roepen om het Volk te bewijzen dat ie nog wakker is.En wat roept hij? iets vaags over besnijdenis en aids,niets structureels dus.Mensen die van anansi-tories houden en die er ook nog geloof aan hechten moeten maar gevolg geven aan wat heer minister roept.Één ding weet ik zeker voorhuid of geen voorhuid ga je vreemd of voor het eerst met een nieuwe partner naar bed trek altijd je vechthelm aan en indien u aan deze voorwaarden voldoet laat je dan A.U.B.dan ook testen en dat hoeft een minister ons niet te vertellen,indien we ons verstand gebruiken.IT’S THAT SIMPLE!!!!


  Maak melding

 7. de wetenschap in de wereld is gewoon blijven steken.en alles overlaat voor de media en de leek.er zijn een heleboel ziektes waarmee de wetenschap echt geen raat mee weet.dan moeten wij nog geloof hechten aan de onzin dat sommige mensen uitkraait.wie tegen de natuur regels ageert zal eeuwig besmet raken.ik heb de indruk dat de minister een zware klap heeft toegebracht aan de vrouwen in suriname.

  kijken wij naar de ziekenhuizen in suriname.vooral het s`landshospitaal dan ben je reeds driekwart dood als je daar komt te liggen.gewoon afbreken dat rotsooi.


  Maak melding

 8. Besnijden is zowieso aan te raden als je met meerdere partners naar bed gaat. Een man met een besneden pik verraad zichzelf.. daar komt het op neer.


  Maak melding

 9. In islamitische landen heeft de besnijdenis zijn nut bewezen qua wisselende sex.
  Wil even iets opmerken dat dit voor de man alleen geldt. de islam is een manbepalend geloof.

  Voor een vrouw die aan wisselend sex doet in een islamitisch land al is ze besneden ze wordt gestenigd onder toezicht van een volle stadion.


  Maak melding

 10. Dat waterberg hierover praat ril ik.
  Als patient van Waterberg (arts )heeft een kennis van mij hem tig keer gevraagd om hem te verwijzen die man had hevige maagpijn.
  Deze Waterberg heeft hem nooit verwezen.Ik ging eens zelf met de man naar Waterberg en de patient vroeg hem weer om verwezen te worden toen vroeg dokter Waterberg aan de met maagpijn zittende man of die op de stoel van de dokter wilde zitten en hij op de stoel van de patient.Wel wel als man(hetro) liepen de tranen over mijn wangen toen bracht ik mijn goede vriend naar dokter Gomes die verwees de man onmiddellijk het balletje begon toen te rollen.Allerlei proeven werden er gedaan en bleek dat de man kanker had in ver gevorderde staat en stierf een paar dagen voor zijn 55 ste.jaardag.De heer Waterberg kan je nieteens verwijzen naar….en danwil hij het hebben over aids het zal hem nieteebs opvallenwanneer dat het geval zou zijn bokkie


  Maak melding

 11. Ik wist al dat de medische zorg in Suriname niet van het gehalte is van wat men in Nederland gewend is.
  Maar dat er zulke blunders worden gemaakt door een arrogante arts, dat spreekt boekdelen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.