zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieDoodstraf heeft langste tijd gehad in Suriname

Doodstraf heeft langste tijd gehad in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 24 okt – Suriname gaat eindelijk de doodstraf afschaffen. Weliswaar sinds decennia een dode letter in het Wetboek van Strafrecht, blijkt de sanctie weinig te hebben ingeboet aan controverse. Minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie verwacht dan ook flink wat weerstand in het parlement.

Als het wetvoorstel moet worden behandeld, zullen de tegenstanders niet nalaten het nodige te zeggen. Eerder al hebben politici openlijk gepleit voor handhaving. “Daarom ben ik geïnteresseerd in discussies in het parlement, dat het volk vertegenwoordigt”, zegt Santokhi. Ook in de samenleving lopen de meningen uiteen. Voorstanders noemen de doodstraf een stok achter de deur.

Onder meer voormalig parlementsvoorzitter Marijke Djwalapersad ziet meer heil in het heractiveren. Aan de andere kant neemt de internationale druk op Suriname toe. Er zijn landen die alleen over rechtshulp en uitlevering willen praten als de kans op doodstraf is uitgesloten. Zelf gelooft Santokhi niet in de effectiviteit van de doodstraf. Langdurige gevangenisstraffen en resocialisatie moeten meer kunnen opleveren.

opening
Fernandes Express
BODO Party

22 REACTIES
 1. Is de doodstraf voor een ieder wel een “straf”. In Nederland hebben meer dan 1300 mensen het afgelopen jaar vrijwillig voor de dood gekozen en dit is slechts een tipje van de ijsberg, het werkelijke aantal ligt aanzienlijk hoger maar is niet aan te tonen.( Bejaarde in het water gevonden, auto tegen boom ect.ect.)
  Nog nooit heb ik gehoord dat iemand zich vrijwillig een leven lang heeft laten opsluiten onder uitoefening van dwangarbeid.
  Het laatste lijkt mij dan ook veel meer een straf voor een echte cremineel.


  Maak melding
 2. in amerika is het bewijs het land met hoogste aantal gevangen en de doodstraf dus het werkt niet het nederlandse model is het beste ik dacht dat de doodstraf wel bestond in suriname dus 8 december was ook ilegale executie ze hebben een dode letter gebruikt om mensen te doden .???????


  Maak melding
 3. Ben echt wel benieuwd naar de te voeren discussie in het parlement(indien ze kans zien genoeg qorum te vergaren).Zelf twijfel ik over de effectiviteit van de Doodstraf,zou het helpen om de bloedige misdaad te minderen ? anderszins wil ik het toch geactiveerd zien worden I.V.M.buitensporig geweld met dood als gevolg of de koelbloedige moorden van de laatste jaren.
  TJA,wat is wijsheid in deze???


  Maak melding
 4. Totdat er weer een dictator aan de macht komt, die zijn tegenstanders executeerd.

  Doodstraf niet helemaal afschaffen, wel toepassen bij hele sadistische en gruwelijke moordenaars, zulke mensen zullen nooit veranderen en levenslang opsluiten is te kostbaar.


  Maak melding
 5. Beste mensen,
  de laatste doodstraf in Suriname, volgens het Wetboek van Strafrecht, werd voltrokken in de jaren dertig van de vorige eeuw. Nadien is het niet meer toegepast. Dus lijkt het een goede zaak om het te schrappen. De minister van Justitie en Politie geeft aan, dat hogere straffen en resocialisatie meer moeten kunnen opleveren.
  Over het algemeen wordt er al zwaar genoeg gestraft in Suriname.Denkt de Minister dan aan levenslang of iets in die geest?
  Resocialisatie kan pas iets opleveren, wanner er perspectieven zijn voor de delinquenten NA hun detentie. Ook dat soort zaken moeten eerst worden geimplementeerd, voordat je daadwerkelijk aan resocialisatie kan beginnen.
  Time will tell;wij benne en blijve benieuwd, kondremangs!!!


  Maak melding
 6. Dat deze maatregel tot op heden nog opgeld doet zegt alles over onze eigen inborst. De doodstraf is formeel nog niet afgeschaft.

  We zijn geen haar beter dat de mensen, die wij pretenderen te bestrijden. In de zogenaamde revolutionaire periode heb ik van nabij meegemaakt hoe niet militairen zich van onmenselijke zijde lieten kennen. Maar ook nu zijn er lieden, die zich op onnavolgbare wijze in kaarten laat kijken.

  Als die mensen toentertijd het primaat hadden gehad was het land een grotere “oerwoud” geworden dan het nu toch al is.


  Maak melding
 7. nee niet afschaffen de doodstraf even in de koelkast bewaren totdat men het weer kan toepassen. Vind wel nodig zo nu en dan wel toe te passen de doodstraf met betrekking tot zware misdrijven zoals roofmoorden, verkrachtingen enzz.


  Maak melding
 8. Jammer dat het wordt afgeschaft want ik ben een fervent voorstander. De doodstraf helpt misschien niet tegen roofmoord etc. maar wraak ik zoet. Vraag het maar aan de mensen die familie hebben verloren door roofmoordenaar etc. Daarom zullen we het oordeel op onze eige wijze vellen.


  Maak melding
 9. Mooi gezegd…..Niemand heeft een ander leven gegeven dus afschaffen die handel.

  Maar hebben die moordenaars en verkrachters hun slachtoffers “wel” leven gegeven, om hen na hun snode daad te vermoorden??????

  Niet aschaffen, maar laten zoals het is.
  Als een stok achter de deur.
  Gruwelijke moorden zouden eigen lijk moeten afgestrafd met de doodstraf.
  “Leer om leer” “Oog om oog, tand om tand”.


  Maak melding
 10. Ik vind dat het heractiveren van het doodstraf en stap in de verkeerde richting zou zijn. Sur wil zich toch niet op de zwarte lijst van het H.R.W.(Human Rights Watch)zetten over landen die doodstraf uitoefenen? Er zijn zeker mensen zo als Marijke Djwalapersad die graag doodstraf zouden invoeren als zij het voor het
  zeggen hadden.De doodstraf behoort tot het verleden.Het boek door Domico Boothe geschreven “Why Are So Many Black Men in Prison”.Zou en ieder moeten lezen ten zij het in Nederlands vertaald is.Je kunt ook de vraag stellen “Why Are So Many People in Prison”en waarom zijn het de laagst ontwikkelde in de samenleving? In de U.S.A.wonen 300 miljoen mensen waar van
  1,5% in de gevangenisen zitten.


  Maak melding
 11. @3 Wat heeft Segebai met het afschaffen van de doodstraf te maken leg het me uit.

  @8 Nu stel je dat de doodstraf moet worden afgeschaft want niemand heeft een ander leven gegeven

  Maar niet zo langgeleden 8 december zijn er mensen gewoon vermoord in Suriname en niemand anders dan jij verheerlijkte dit. verklaar je nader aub.
  Wat zijn jullie toch gezellig
  loveyouall

  Jack


  Maak melding
 12. die idioot op nummer 3 gebruikt mijn nick wat de reden is weet ik niet, of is het de zoveelste gek die hier op de forum komen , zielige mannetje kleinkind gedraag jou als vent en spreek mij tegen maloot dat je ben .


  Maak melding
 13. Neus en Du met een oogopslag was te zien dat de niets zeggende reacties niet van jullie afkomstig waren.Jullie hebben een eigen schrijf stijl.We kennen jullie reactie(wat niet mis is trouwens)In die idiote reactie herkende ik jullie niet,maar zo zijn de na-apers.Ze waren niet in de buurt van jullie met hun reactie ze maken zichzelf belachelijk en klein.Du en Neus het was te merken dat ze een broek van de buurman hadden aangetrokken.Het viel gelijk op dat die broek(te)groot was het paste hun niet.Gaan jullie maar vrolijk verder en god beware(n)jullie voor deze gekken.


  Maak melding
 14. @Pinto9
  We zijn wel veel en veel beter als de mensen die wij bestrijden want wij voeren de doodstraf niet uit.

  Maar de mensen die wij bestrijden die hebben het op 7 8 en 9 december wel uitgevoerd en notabene zonder enig vorm van proces.

  Wij pretenderen niemand te bestrijden
  Wij pretenderen niet zo te zijn (om mensen te
  vermoorden)

  Pinto is er ooit een geliefde van jou aangereden en overleden in het verkeer? buiten zijn schuld om?Wat deed je toen je het hoorde?
  Was je blij met de bestuurder of voelde je het verlies direct?

  Is er een geliefde van je tijdens een brand omgekomen buiten zijn schuld om?
  Wat zeg je dan tegen de vermoedelijke brandstichter als je ter plekke bent?

  Als een politieman een geliefde van je doodschiet.waarbij je vindt dat jouw geliefde niks had misdaan wat zeg je dan?

  waar ben je ik mis je vuurwerk en lange stories.
  RMD Leider in je possring zei je eens het zal je kind maar wezen.Heel goed gezien van je.


  Maak melding
 15. Ik bedoel dramamang
  Ik mis jouw lange stories
  Ik hoop heel gauw weer iets
  van je te zien op dit net
  Ik mis je grapjes tussen door
  grapjes waar ik om Moet lachen
  ook al ken ik je niet stuur ik
  je een vr.goet en een verrukelijke lach
  Glenny


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES