dinsdag, mei 28, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijArmoede blijft om zich heen grijpen in Suriname

Armoede blijft om zich heen grijpen in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 24 okt – De armoede blijft om zich heen grijpen, ondanks het veel geroemde economisch beleid van de regering. Dit zegt ex-president en parlementariër Jules Wijdenbosch. Het antwoord op de uitdagingen van deze tijd blijft uit. De gevolgen zijn overal te merken.

In economie en samenleving groeit de chaos. “De sfeer in het land illustreer een uitzichtloze situatie. Door de afwezigheid van anticiperend beleid stijgen zowel prijzen als armoede tot recordhoogtes”, zegt Wijdenbosch. Uiteindelijk is de samenleving de grote verliezer. Steeds minder burgers zijn in staat te voorzien in de belangrijkste levensbehoeften, wat weer gevolgen heeft.

Mensen kunnen steeds minder kopen wat niet goed is voor de economie. Bovendien neemt de sociale ontevredenheid zienderogen toe. “Voeding, drinkwater, energie, leefbaarheid, onderwijs en gezondheidszorg worden onbereikbaar voor grote delen van de samenleving. We hebben geen keus, alleen door gezamenlijke inspanning, strijd en onderlinge solidariteit kan het tij worden gekeerd”, aldus Wijdenbosch.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

24 REACTIES
 1. Waarom moet ik steeds in de lach schieten als ik zulk soort uitspraken hoor van Wijdenbosch. Wijdenbosch leidt sinds 2009 aan extreem geheugenverlies.
  Je moet op zijn Surinaams gezegt wel erg veel “dre-ay” hebben.


  Maak melding
 2. de advocaat van de duivel aan het woord .bosje laten we kijken wat de gevolgen zijn van jou beleid en van jou baasje bouterse die hebben suriname naar de afgrond geleid wat ik niet begrijp van al die berichten die ons berijken is dat de ene bericht zeg dat de surinamers meer dan een telefoon abonement hebben in een tijd van armoede, het probleem bosje is dat je voor de revo een midden klasse had in suriname maar door de revo is dat verdwenen door het onverantwoordelijk beleid van jou en bouterse en onze gulden in waarde is gedaald onder militaire dictatuur is een klap de hele financiele huishouding van suriname vernietig wat je over houd is heel rijk of heel arm daar tussen heb je niets meer maar wat doet bosje en bouterse deze regering de schuld te geven van hun jaren lange wanbeleid dat is makelijk scoren bij de mensen die niet verder kunnen denken dan hun neus lang is .


  Maak melding
 3. Volgens Wijdenbosch kan alleen gezamenlijke inspanning, strijd en onderlinge solidariteit het tij worden gekeerd”

  Jaja zo wil ik ze ook wel hebben hoor. In Suriname wordt geen aandacht gegeven aan de Surineds die miljoenen overmaken aan hun naaste familieleden om hen te helpen het hoofd boven water te houden. Deze Surineds worden nog steeds als melaatsen behandelt en met de de nodige discriminatie behandelt door het volk van Suriname maar nog meer door de regering. De vele extra SRD’s die zij in het laatje brengen (vertrekbelasting verhoogt naar 60 US$) om alleen de SLM te financieren en te laten overleven terwijl het een doodgewane zaak is.
  De Surinaamse overheid en haar volk moeten inzien dat alleen een radicale omslag in de positieve benadering van deze Surineds hen kan aansporen nog hulp te blijven geven.
  Ik denk dat de 3e 3n 4e generatie zich zal afkeren van Suriname met alle financiële gevolgen van dien.


  Maak melding
 4. En ondanks dit, durven multinationals Suriname te dwingen om (uitbuit) vergunningen voor meer dan 50 jaren te verlenen om grondstoffen weg te halen uit Suriname.
  In Nederland worden zulke vergunningen voor max. 5 jaar verleent, en telkens weer herzien!
  Geen wonder dat de armoede in Suriname, van generatie op generatie overgaat, ze ERVEN de armoede.


  Maak melding
 5. Zelf ben ik voor Surinaams doen bepaald geen mini maar ben genoodzaakt om bij te klussen, wil ik mijn primaire gezinsverplichtingen nakomen en daarnaast in staat zijn om meer af dan toe een jogo te kunnen pakken.

  Het is letterlijk van de gekke om voor te gewennen dat het in Suriname en met name voor de have nots, voorspoedig gaat.

  Het weggeven van deze of gene kwartje in de meest schrijnende gevallen om je henen is meer regel dan uitzondering. Er wordt gepinaard ja!


  Maak melding
 6. Ieder jaar dat ik daar ga zie ik het verschil tussen arm en rijk groter worden,
  maar hoera…. binnenkort is er rendieren vlees te koop in Suriname!!! eerst lekker smullen en dan het casino in!!!! Wat een heerlijk leventje,en de armen? laat die maar pinaren! die mogen `gebakken`lucht kauwen.
  grt.
  sika


  Maak melding
 7. De ex-president spreekt van beleid en samenleving?Hoe was het onder zijn tijd als president van Sur of is het hij dat vergeten?
  Ik zeg zolang als je die corruptie die je in
  Sur hebt komt er geen verandring.
  Suriname kan best de arme mensen maandelijks
  als Garantieloon 100 SRD als inkomst geven.
  Dat doet een staat als Namibia voor de arme
  en dat gaat heel goed.Sur wordt niet tot de armste landen ter wereld gerekend.Er komt genoeg veel geld het land binnen anders had je niet zo veel Chinezen in het land want die
  zijn waar het geld is,dat vind ik logisch. In
  een corrupt land lijden de mensen armoede.


  Maak melding
 8. Wie niet lui is in Suriname zal zeker geen honger lijden. Armoede is voor mensen die heel de dag in hun hangmatje zitten en hun handen opsteken.

  Als je wil werken dan kan het ook. Plant desnoods groenten, granen, vruchten, fruit etc.. Daar zit zit ook geld in en heb je ook eten voor jezelf.

  Werkplicht en leerplicht invoeren voor mensen die doelloos rondhangen.


  Maak melding
 9. Als je Bosje zo beluistert,zou je wel zweren dat Suriname zich aan de rand van een afgrond bevindt,allerlei doembeelden gaan voorbij aan je gezicht,MAAR niks is minder waar t’is gewoon een ordinaire politieke praatje die niks om het lijf heeft.Vooral het laatste “gezamenlijke inspanning en onderlinge solidariteit” is zo’n holle frase dat je’m tot op de Noordpool hoort luiden.Tot nu toe heb ik van al deze nobele holle woorden geen sikkepit gemerkt van zijn partij en andere medestanders dan alleen maar dwarsliggen en niet verschijnen in het parlement en des al niet meer.Het is gewoon maar een sluwe Vos die z’n passie preekt!!!!!!


  Maak melding
 10. Het is begrijpelijk……Front heeft de belofte gedaan Su. naar welvaart te zullen tillen….maar wat wij nu zien is duidelijk achteruitgang…import van buitenlanders in de hoop dat zij iets willen doen….maar die buitenlanders zijn niet gek als Front, dus buiten zij de boel uit….en kopen de boel incl. Front om…daardoor domoren gedrag van de nu zittende regering.

  Front speelt blufpoker…!!!!!!!!!!!!Wij moesten zelf eerder aan de slag….maar die hebzuchtige achterlijke Front…..is een VLOEK voor Suriname……HUICHELAARS.


  Maak melding
 11. De inkomsten van Suriname bedragen ongeveer us$ 6000 per persoon per jaar. Zwart wit bekeken, wil dat dus zeggen, dat een ieder dat bedrag in handen zou moeten krijgen. Het is dan schandelijk, dat er mensen in Suriname zijn die 30 tot 40 jaar hun krachten hebben gegeven, moeten leven van een AOV van srd 225,-, dat er mensen zijn die een pensioen ontvangen van srd.15,–, dat een afgestudeerde van de universiteit een salaris ontvangt van srd.1250,-. Wat de reden ook moge zijn wij zitten met een regering en wat is het beleid, dat nu wordt gevoerd???


  Maak melding
 12. Wijdenbosch/Bouterse hebben amper de gelegenheid gehad om te regeren.

  Immers hebben sommigen patent op het naar huis sturen van regeringen.

  Waren die weerstanden er niet dan hadden wij niet alleen twee bruggen, maar ook een Zuid/Noord; Oost/West spoorwegverbinding.

  Tell it like it is!


  Maak melding
 13. wat is voor de meeste mensen belangrijk het verleden of het heden, is je verstand in het verleden blijven steken, zegt al heel veel van jouw dat je geen stap vooruit bent gegaan , ik ,die regelmatig in suriname ben zie wel degelijk het verschil , dat de armoede steeds groter wordt. de kloof tussen rijke en arme wordt steeds groter dus het maakt niet uit wie het zegt het is ZO , zie je dat niet heb je oogkleppen op , ik blijf het zeggen dat suriname alleen voor uit kan komen met een nationaal-kabinet, als je sommige reactie leest ,wordt je gewoon misselijk van , totaal geen inhoud, platen die al grijs gedraaid zijn , hoor je iedere keer met de duidelijke krasjes hier en daar, wanneer zijn ze voor het laatst in suriname geweest .


  Maak melding
 14. Zolang er bepaalde bevolkingsgroepen alle voorzieningen krijgen van venetiaan zullen ze nooit leren wat werken is.
  Ze hebben geen eelten aan hun vingers.
  Met dansen alleen kun je niet vooruit komen.


  Maak melding
 15. zonder het verleden is er geen heden geen toekomst hoe pijnlijk het ook is we moeten de verantwoordelijk die dit mooie land naar de afgrond hebben geleid berechten pas dan ben je een rechtstaat zolang moordenaars van onze landgenoten vrij rondlopen zijn we er nog niet .


  Maak melding
 16. Als ik zo het nieuws volg van suriname hoor ik enkel maar goed nieuws economische groei etc. etcc…..
  Nieuw projecten hier nieuw projecten daar enzz..

  Weet je waarom venetiaan niet harder mag dan 20 km per uur op de brommer???

  Zijn lippen slaan voor zijn ogen waardoor het voor verkeer een gevaarlijke situatie kan ontstaan.


  Maak melding
 17. Het gebeurde van onze tijd is het rechtstreekse gevolg van de handel en wandel van de vroegere kolonisator en is daardoor niet in mindere mate slechts een trailer van wat zij die er voor ons waren te verduren hadden!

  Wij moeten daarom niet selectief achterom blijven kijken maar ons verleden integraal de revue laten passeren om zodoende in staat te zijn om de correcte verbanden te leggen.


  Maak melding
 18. @Pinto
  Je opmerking “Wijdenbosch/Bouterse hebben amper de gelegenheid gehad om te regeren.”kan beter gelezen worden als: “Bosje en DDB zagen kans op record tijd de kas te plunderen en het land naar de afgrond te brengen”.


  Maak melding
 19. Armoede??Hoezo?
  We zijn nooit rijk geweest,toch?De bodemschatten van Suriname zijn slechts voor enkeling in de wieg/weg gelegd.Volgens mij zal het altijd zo blijeven.De helft van me-kondrémang leven en werken in het buitenland.Op papier behoort SME tot niet een armland,maar in de praktijk lijden er genoeg mensen honger.Als je in een erfwoning zit hoe kun je groenten etc verbouwen?


  Maak melding
 20. Du & Neus,
  Ik ontbeer helaas alle deskundigheid om jullie van repliek te dienen. Ik ben geen psychiater weet je.
  De techniek is exacte wetenschap. Die man heeft al vele van jullie soort overleefd!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES