Suriname niet in gevarenzone financiële crisis

12

PARAMARIBO, 7 okt – Suriname loopt niet bepaald gevaar in economisch zwaar weer te raken vanwege de internationale financiële crisis. Dit zegt de econoom Philip Franses, die verbonden is aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, Nederland. Anders dan in grotere economieën, gelden traditionele reserves minder als veiligheidsklep. Suriname moet het hebben van een ander soort buffer.

Weliswaar spelen de omvangrijke voorraden aan minerale grondstoffen een rol van betekenis. Ook lokale expertise weet de economie verantwoord te laveren. Maar volgens Franses mag de rol van de informele economie beslist niet worden veronachtzaamd. Die ondervindt vanwege de min of meer autonome werking weinig last van externe factoren.

Aan de andere kant blijven de voordelen uit deze sector wel de formele economie voeden. In feite onderschrijft deze ontwikkeling de voordelen van ondernemerschap, aldus Franses. Met name het klein en middenbedrijf moet dus gestimuleerd worden. In Suriname loopt de informaliteit uiteen van huisvlijt en nijverheid tot goudwinning. De overheid streeft naar formalisering op termijn, omdat het ook de ondernemers zelf ten goede zou komen.


12 REACTIES

 1. Natuurlijik niet want ze hebben al ellende in Suriname met Vene en Somo als super regeerders.

  Ze hebben echt geen bank crisis nodig.

  Men is daar zelf op weg naar het stenen tijdperk.


  Maak melding

 2. DE zoveelste die het zegt:De middenklasse daarvan moeten wij het hebben,ondanks bepaalde delen informeel zijn blijkt deze middenklasse zowel formeel als informeel de sector te zijn die onze kleine economie levendig houdt.Het wordt tijd dat deze kleine ondernemers beter geaccomodeerd worden zowel op wetgevings en regulerings vlak als op het vlak van soepele financiering en verschaffing van adequate middelen en ruimte om je ding te doen en te blijven doen.


  Maak melding

 3. Sranang moet in deze tijd goede deals maken als bijv Europa zaken wilt doen, Suriname heeft het voor het zeggen want die mannen daar zijn toch broeia, je weet toch de 1 zn dood is zn ander zn brood!


  Maak melding

 4. Suriname behoort tot de kleine “economische” landen. In die landen laat de ecomomische crisis zich minder voelen. Maar dat we hier de effecten in de toekomst van zullen ondervinden staat buiten kijf. Sterker nog: Bij mijn straatinterviews gaat de economische wereldcrisis de gemiddelde Surinamer gewoon voorbij. Het interesseert ze geen zier. Denken jullie nou werkelijk dat de gemiddelde Surinamer weet wat de wereldprijs voor een barrel olie is? Welnee. Ze gaan met 20 srd naar de omoe op de hoek, that’s the Surinam economy. De brandstofprjzen gaan, ondanks de daling op de wereldmarkt, weer omhoog. De mensen worden gewoon belazerd, maar niemand doet er iets aan. De pomphouders zijn de grootste dieven. Ja, ik heb duur ingekocht, blablabla. So what? Is jullie probleem. Ondanks de daling van de wereldprijzen, gaat in Suriname prijs omhoog. Wegens een slecht inkoopbeleid. Regering, doe er iets aan, maar minister Marica blijft zijn beleid verdedigen. Schande!!!


  Maak melding

 5. He he he,
  Natuurlijk gaat Suriname ook last van de crisis krijgen, wat naief. Lijkt min Bos wel die zei dat het ook aan NL voorbij zou gaan. Net als die farce dat je spaargeld beschermd gaat worden. Geld wordt dadelijk helemaal niks meer waard. Bij een crisis krijg je namelijk hyperinflatie. Dus dadelijk €250,- voor een brood wordt heel gewoon. HET WORDT CRISIS, WAAROM HEET HET ANDERS CRISIS….. niet omdat een paar beleggers wat percentages verliezen, neen geld heeft geen tegenwaarde meer. En nu geloven steeds meer partijen niet meer in het systeem en willen de waarde ervoor zien.


  Maak melding

 6. Soms is het een voordeel om klein te zijn in deze onvoorspelbare wereld.
  De Financiele klappen vallen overal en hebben castrofale gevolgen voor de totale economie. Overheden nemen banken over en de vraag rijst of wij geen communisten worden?En de Surinamers? Die lopen vrolijk fluitend rond alsof er niets aan de hand is.
  Het lijkt op een orkaan die voorbijraast en waarvan Suriname helemaal geen last heeft.
  Wat is wijsheid?
  Aan de ene kant willen wij bereiken dat Suriname een grote economische natie in de wereld wordt, aan de andere kant moeten we juist blij zijn dat we klijn zijn.


  Maak melding

 7. Er zullen wel degelijk effecten zijn.

  – De grondstoffen die SME exporteert zullen dalen in prijs. Daarmee de opbrengste voor de schatkist. Dit geld ook voor Staatsolie. De goudprijzen kunnen een uitzondering zijn.
  – Zoals gemeld. De inflatie neemt toe. Als dit gepaard gaat met gelijke loonstijging prijs SME met haar (te) hoge lonen in verhouding tot de arbeidsproductiviteit zich nog meer uit de markt. Als ze minder stijgen zal dit vooral voor de laagste inkomens een verlies betekenen
  – De noodzakelijke – en al veel te lang uitgestelde – afslanking van de overheid zal er door bemoeilijkt worden.
  – Financiering van projecten gaat moeilijker worden en de rentelaten op projecten zullen stijgen.
  – Door de afgenomen bestedingsruimte in NL e.a. zal het tourisme eerder krimpen dan groeien.

  Conclusie. SME gaat een tijd tegemoet waarin de overheidsfinancien het moeilijk krijgen en economische groei vertraagd wordt.


  Maak melding

 8. Nu is het moment precies goed voor een nieuw collectief bewustzijn, er moet /gaat anders tegen`geld`aangekeken worden,
  prachtig toch? er = echt genoeg voor iedereen!!!!
  h.g.
  Sika


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.