Suriname niet warm voor Caribische politieke unie

6

PARAMARIBO, 28 aug – Suriname is niet te verleiden tot deelname in de nog op te richten Caribische Unie. Volgens minister Lygia Kraag-Keteldijk van Buitenlandse Zaken is het in elk geval nog niet de tijd een besluit te nemen. Dit is de initiatiefnemer, de Trinidadiaanse premier Patrick Manning, ook kenbaar gemaakt.

President Ronald Venetiaan heeft zich beperkt tot het in ontvangst nemen van documenten tijdens Mannings bliksembezoek. “Ik heb de documenten nog niet in handen gehad en ben nog niet officieel op de hoogte. Maar politieke integratie is wel een vergaande beslissing”, zegt Kraag-Keteldijk. Daar mag niet te licht over worden gedacht. De besluitvorming moet ook zo breed mogelijk.

Alleen al vanwege de gevolgen op staatsrechtelijk gebied zal de regering alleen de verantwoordelijkheid niet kunnen dragen. “Je zou een stuk van je soevereiniteit moeten afstaan, daar mag niet alleen de regering over beslissen. Ik denk dat je daar een breed en stevig draagvlak voor nodig hebt. We zijn nu net bezig met de economische integratie”, aldus Kraag-Keteldijk.


6 REACTIES

 1. Beste mensen, jammer dat er nu al door de autoriteiten wordt aangegeven, dat Suriname nog niet warm is voor een evt. Caribische Unie.Dit zou goed zijn om verdere invulling te geven aan de deelname in de regio(Caricom). Historisch, cultureel en ligging behoren we in principe tot het Caribisch Gebied.
  Maar de autoriteiten geven nog steeds de voorkeur aan de samenwerking met landen als Nederland.
  Time will tell! Wij benne en blijve benieuwd, kondremangs


  Maak melding

 2. Niet doen. De natuurlijke rijkdommen moeten dan verdeeld worden. De andere caribische landen hebben niet zoveel, rijkdom. Dit komt straks in handen van anderen.

  Maak niet hetzelfde fout als NL in de EEG die in verhouding de grootste geldschieter is en daarvoor veels te weinig terug krijgt.


  Maak melding

 3. Mek Manning sweef go dok! Vene moet zich mischien nog duidelijker hierover uitspreken, dat wij daar geen interesse in hebben. Caribische Unie wordt een grote bijlegfuif, leuk en gezellig, maar structureel heb je er neks aan. Su is veel beter af om eigen ingangen via de EU aan te boren en en meer de Latijns Amerikaanse betrekkingen aan te gaan v.w.b. commodities.
  Qua rechtstaatsvormgeving staat het ook buiten common wealth (pfff. big deal!!) Op Geo politiek nivo heeft zelfs de Caribische Unie geen recht van spreken, het kan geen potje breken, het blijft een politiek verwaarloosbaar deel in de wereld.
  Leuk voor vakantie en bankgeheimen, maar voor de rest moeten we er niet teveel van verwachten.
  Dus inderdaad Vene’negeren die jokers..


  Maak melding

 4. Ik ben het hier met bacco eens de caravien hebben ons niets de bieden en hebben alleen maar een kostenpost die ze willen verdellen en bovendie zin Su geografiche op
  zuid-amerika en hebben ze er dus meer aan om daar met die landen een unie te vormen.


  Maak melding

 5. Politieke integratie? Goed zo mevrouw minister Keteldijk; niet doen! Wijs de regering erop dat dit voorstel de prullenbak in moet. Pak de bewuste papieren van Vene eigenhandig af en en vernietig ze. Bedank Trinidad beleefd voor de uitnodiging en praat er pas over drie jaar of nooit mee over.
  We moeten voorkomen dat we gelegenheden scheppen voor reislustige politici en ambtenaren. Zij vinden dit soort clubjes leuk en gezellig. Weg gooien die hap!

  DAS


  Maak melding

 6. Suriname is niet of nooit voor iets warm te krijgen. alle rotzooi uit de politiek moet drastisch worden opgeruimd. Dit “hinder” belemmert de andere goede welwillende surinamers om hun land vooruit zien gaan. Als je er stil bij staat; besef je pas wat voor onbenuls er in de politiek rondloopt, en zich nooit afvraagt, waarom zij niet een ander roeping hebben gevolg gegeven.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.