zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieAanpak illegaliteit Surinaams binnenland succes

Aanpak illegaliteit Surinaams binnenland succes

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 28 aug – De aanpak van de illegale goudmijnbouw in het binnenland heeft redelijk succes opgeleverd. Dit zegt Officier van Justitie Chandra Algoe. In Benzdorp, in Zuidoost-Suriname, zijn ruim veertig personen aangehouden. Ook is voor tienduizenden dollars aan materieel en grondstoffen in beslag genomen. Weliswaar wordt geklaagd over politiegeweld.

Volgens dorpsbewoners is hier en daar onnodig hard opgetreden tijdens Operatie Clean Sweep. “We gaan evalueren en lering trekken uit gemaakte fouten”, zegt Algoe. Er zijn nog zeker drie locaties waar de illegaliteit hoogtij viert. In Benzdorp maakten vooral de garimpeiro’s, Braziliaanse goudzoekers, de dienst uit. Hun jarenlange jacht op goud heeft hele kraters geslagen in het toch nog bosrijke gebied.

Ook werden hotels, apotheken en artsenpraktijken gerund zonder vergunning. “Niet alleen de Mijnbouwwet is overtreden, maar ook de wet op bedrijven en winkels”, aldus Algoe. Hoe het verder moet is niet duidelijk. De meeste Brazilianen bevinden zich nog in het gebied, zij het zonder werkmateriaal. Nogal wat oorspronkelijke bewoners van Benzdorp verdienen op een of andere manier aan de Brazilianen.

Toch zijn er ook signalen van ontwrichting en onrust. “De situatie is explosief. Het aantal Brazilianen overstijgt het aantal oorspronkelijke bewoners. Vrouwen worden seksueel lastig gevallen en dorpsbewoners voelen zich bedreigd”, zegt Stanley Benschop, commandant van Clean Sweep. Het vervolg moet nu vanuit Paramaribo worden aangegeven. Makkelijk wordt het niet. Het recente verleden heeft bewezen dat Benzdorp gelukzoekers en avonturiers blijft aantrekken. Zo ook andere locaties.

opening
Fernandes Express
BODO Party

15 REACTIES
 1. goed zo ze hadden dat allang moeten doen er werd een puinhoop van gemaakt wat ze niet in hun eigenland kunnen doen en omgekeerd gewoon aanpakken die hap


  Maak melding
 2. Tja als de kalf verdronken is dempt men de put….alsof de brazilianen pas daar zijn gevestig….en illegale praktijken waren al jaren gaande. moesten ze al lang aanpakken….en nu maar klagen dat het moeilijker wordt….vinden ze gek dat er daar hotels.apotheken,artsenpraktijken werden gerund zonder vergunning..als of ze het niet wisten..maar goed, moet vaak zulke operaties worden uitgevoerd.


  Maak melding
 3. Moet je zien hoe men zich kan ontwikkelen zonder Paramaribo.
  Mijnbouw (Brazilianen/Benzdorpers)
  Produkt (Goud)
  Internationaal Commerce(Brazil)
  Gezondheidzorg (Apotheek)
  Hotels (werkgelegendheid)
  Gasten (Tourisme)
  Dat is toch welvaart en welzijn voor die mensen in het binnenland?

  Ik hoop dat het centraal gezag in Paramaribo dit kan gaan stimuleren.
  De basis is reeds gelegd. Zei het in de illegaliteit.
  Zorg voor een goede struktuur en ik zie kansen (loonbelasting, omzetbelasting, en allerlei vormen van inkomstenbelasting)

  Ik hoop niet dat men zo erg “geswept” heeft dat al deze kansen vervlogen zijn.


  Maak melding
 4. Dit is niet te geloven, je wordt als het ware uit je dorp verdreven..
  Zouden wij dit flikken in Brazille ik denk het niet .
  Het is een ware WILD WEST in Suriname.
  Neen ano ing jerre!!!!

  Wat doet de regering aan deze misstanden ???
  Die laat alles oogluikend toe.

  MaVisie


  Maak melding
 5. De illegaliteit moet gewoon verbannen worden. Alles moet legaal en met controle en vergunningen gebeuren.

  Ik vraag me af of een illegale Braziliaanse goudzoeker die het land vergiftgigd en het goud wegsmokkeld naar eigen land, ook E36 euro, visumkosten moet betalen voor 2 maanden.

  Stelletje asociale idioten.


  Maak melding
 6. De Brazilianen hebben geen verblijfs/arbeids-vergunning, vernietigen onze bossen, vergiftigen onze vissen/mensen,betalen geen belasting, en dan gaan we (de regering) met ze vergaderen…

  Waar zijn we in Gods-naam bezig???


  Maak melding
 7. Waarom heeft de regering zolang mee gewacht de Brazilianen en anderen illegalen nu pas aan te pakken?

  Voor de Surinamers die vooral in Nederland wonen, is de regering keihard. Die worden als vreemdelingen behandeld terwijl hun roots verbonden zijn met Suriname, de echte vreemdelingen krijgen ahw een warm onthaal.

  Omgekeerde wereld.


  Maak melding
 8. Mensen,

  Ik vind het een goede zaak dat die gasten aangepakt worden. Het is gewoon verschrikkelijk wat die gasten aan het doen zijn, met het oerbos van ons in het binnenland.

  Vroeger konden we vrij en blij in het oerwoud lopen en jagen met honden,vissen in de kreken en ook nog drinken uit die kreken zonder ziek te worden. Tegenwoordig kan dat niet meer, want dat is vragen om moeilijkheden, je eigen doodvonnis tekenen. Als je niet goed uitkijkt tijdens het lopen in het oerwoud, kan je zo in één van de boeng bigi olo vallen, die de goudcriminelen in het ourwoud hebben gegraven. Zelf voor de dieren in het oerwoud vormen die grote gaten een gevaar. Als ze erin vallen is het gebeurt met ze. Neem bijvoorbeeld de pingo’s die in kudde van duizenden rondtrekken in het ourwoud. Het zou toch een ramp zijn, als er een hoop van die pingo’s in één van die grote gaten terecht komen?

  Die criminelen goudactiviteiten van die gasten, hebben al veel schade toegericht aan bepaalde delen van het Surinaamse oerbos. Kreken zijn vergiftigd, dus die lekkere ajoemara en overige zoetwatervissen uit die kreken kan je niet meer eten, de dieren dringen uit die kreken, dus nemen ze ook het gift op in hun lichaam. Vervolgens kunnen mensen die wildvlees eten ook het gift in hun lichaam krijgen. De gevolgen liggen dan voor de hand.

  Gewoon oppakken die gasten en niet meteen het land uitzetten. Geef ze een taakstraf. Laat die goudcriminelen al die grote gaten, die ze in het ourwoud hebben gegraven weer dicht gooien en daarna het land uitzetten.

  By the way. Vroeger waren er in bepaalde gebieden in het binnenland “Busi Skotu”, die toezicht hielden op illegale activiteiten in het oerwoud. Die gasten moeten ze weer aanstellen, want ze deden het wel heel goed hoor.

  Peace out,

  Kwamma (de Saamakka)


  Maak melding
 9. Goedzo mevrouw Algoe!
  Maar u vergeet een ding en dat is, niet alleeen brazilianen maar ook de chinezen en haitianen moeten hard worden aangepakt , want die hebben ook een vinger in de pap en behoorlijk ook.
  Gaat u daar ook wat aan doen!
  Suriname is tenslotte van onze echte surinamers.

  A tang so


  Maak melding
 10. Ik voel meer voor posting nr.5 (Lodewijk).
  Bijna alles staat er. Afbreken is energie en geldverspilling. Dat geld en die energie kunnen we stoppen in het opzetten van een militaire of politiepost ter plaatse van minstens 50 man/vrouw effectief. Op het terrein van deze post komt een lokatie voor de belastinginner en een kleine gevangenis. De mannen van Benzdorp worden verplicht opgeleid tot semi-agent en doen dienst als controleur. Die krijgen hun salaris via de geinde belasting.
  Het dorpshoofd van Bensdorp krijgt meer bevoegdheden en steun vanuit Paramaribo.
  Zijn staf wordt uitgebreid met een collega van mevrouw Algoe, ondersteund door een strafrechterlijk ambtenaar. De dorpelingen verdienen bescherming van Justitie en mogen niets illegaals verdienen aan de goudzoekers.
  De goudzoekers krijgen een vergunning waarop regels voor o.a. bescherming van en omgang met de natuur en de consequenties daarvan.

  Zo zijn alle grote Amerikaanse steden van vandaag geboren. Kan in SME ook met een slimme regering. Ja; dan moet je erg slim en zeer daadkrachtig zijn. Maar wanneer alles bij deze regering drie jaar duurt, dan is de wild-west mentaliteit in Benzdorp niet meer te corrigeren. Want dan komt de drugsmaffia erbij en voor je het weet zijn alle dorpelingen verslaafd en is het hele gebied vernietigd of verkwikt.

  Bensdorp wordt, indien er snel gehandeld wordt een stad midden in de rimboe en zal toeristen trekken waardoor er meer inkomsten voor ‘s-lands kas kunnen worden vergaard.

  Das


  Maak melding
 11. Beste mensen,

  Probeer eens de herhaling van de uitzending van Apintie 31-08-2008 te luisteren. Dan worden alle Sur. eens wakker geschud. De Brazilianen hebben GEEN schuld, maar ons “eigen Sur.” bedrijf heeft de grootste schuld. STAATS BEDRIJF GRASALCO

  Onze eigen mensen maken ons kapot, en dan maar klagen over die Chinezen, de Brazilianen en de Nederlander etc.

  Janny


  Maak melding
 12. brazilianen zijn zo en zo zeer asociaal
  maar dat komt door hun achterlijke cultuur .
  ik ben een nederlander die geemigreert is van nederland naar brazilie wat een teleurstelling is dat . overal maken ze van die primitieve winkels ook dus in brazilie .
  ze doen dat zonder diploma,s of enige scholing of ervaring ze doen maar wat ze willen .
  ik zelf, mijn certificaten en diploma worden niet erkend in brazilie terwijl dit een grote bijdrage kan leveren aan de brazilianen en de economie . maar ze verdommen het .op internet lees je altijd hoe mooi het hier is niet dus er ligt geen stoep tegel recht als er al een stoep is dan spreek ik over natal waar ik woon , naar schijnt de modernste stad van brazilie nou nee dus.en de mensen zijn hier vrijlui en hebben losse vingers je kan niets even laten liggen of het is weg .

  maar goed dit dus over brazilianen
  het feit is wel en natuurlijk alle landen suriname , nederland etc etc hebben altijd hun eigen problemen maar in mijn optiek spant brazilie toch wel de kroon van zuid-america .
  succes suriname met die hard nekkige brazilianen ze willen alleen maar jullie land leeg roven en mee nemen naar brazilie en verbrassen aan onzin, leren zullen ze wel nooit.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES