Suriname laat zich niet ringeloren door Greenpeace

22

PARAMARIBO, 25 aug – Suriname laat zich niet de les voorlezen door milieuorganisatie Greenpeace. Dit zegt Jaswant Sahtoe, Suriname’s vertegenwoordiger bij de Internationale Walvis Commissie, IWC. Zonder meer afzien van de steun aan de Japanse walvisjacht is er dan ook niet bij.

Dat de meeste Amerikaanse en Caribische landen tegenstemmen, plaatst Suriname nog niet in het verdomhoekje. Dat schijnt maar slecht door te dringen. “We zullen ons niet de les laten voorlezen door organisaties en landen die hun eigen belang willen veilig stellen door tegen de vangst te stemmen”, zegt Sahtoe tegenover de Ware Tijd. Binnen de IWC is het precies om principes te doen.

Suriname heeft die ook en die mogen best verschillen ook. “Het zijn nu precies dezelfde landen, zoals Nederland, die in het verleden gedaan hebben aan grootschalige walvisvangst, maar nu een andere opstelling hebben. Als we niet oppassen gaan ze ons straks ook nog vertellen hoe we met onze bossen moeten omgaan”, aldus Sahtoe. Greenpeace vindt het niet kunnen dat Suriname enerzijds milieubescherming bepleit en anderzijds het afslachten van walvissen voorstaat.


22 REACTIES

 1. Lijkt mij geen slimme actie.Snap het standpunt wel maar aan de andere kant geeft men blijk bang te zijn van Japan althans voor derving van inkomsten uit de verschillende visserij-overeenkomsten met Japan.Vanzelf kunnen we onze eigen boontjes doppen(dat denken we)maar je hebt niet alleen overeenkomsten met Japan er zijn nog andere spelers op het Toneel waar er degelijk ook rekening mee gehouden moet worden.Niet met de botte bijl gaan hakken maar met subtiele diplomatie bereik je toch veel meer en vooral afwegen waar je belangen het beste tot hun rechten komen.


  Maak melding

 2. Op wie wil sanhtoe indruk maken door zo stom te doen en een grote bek opzetten? Ook al zou Ned. in t verleden wel mee ingestemd hebben , hij/zij heeft nog nooit van gehoord van: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. t Lijkt of santhoe er persoonlijk belang bij heeft , zo tekeer als die gaattegen Greenpeace. Is deze persoon bang om gezichtsverlies te lijden of niet belangrijk gevonden te worden ? Zulks soort mensen helepen de natuur en t milieu verkwanselen , omdat ze t niet kunnen hebben erop gewezen te worden, en nemen dus een starre houding aan.
  Als er sprake is van eigen belang veilig stellen , vraag ik me echt wel af wiens belang er door deze grootspraak veilig gesteld word.
  Een toontje lager bleren zal niet misstaan.


  Maak melding

 3. Sranang moet selefs wete wat se doen
  Die walvise eten ook alle vis uit de see
  Dat moet die greenpiece ook mee gaan denke
  Grontapoe a no foe ding witie mang Oenoe na basie djaso
  Bouta for president
  NDP Forever


  Maak melding

 4. Dhr. Jaswant Sathoe geeft met zijn onzinnige redenatie te kennen, dat het niet pluis is met de steun die geeft aan de jappaners!!
  Voor wie geinteresseerd is leze de kul argumenten in het artikel in DWT!!
  Die onzin kan hij alleen in Suriname verkopen!!
  Hij heeft het over principes, maar kent alleen het woord en weet niet hoe dit in de praktijk werkt!!
  Waar zijn jou principes gebleven??!!
  Zeker met de jaren weggesleten!
  Een(1) troost je bent niet de enige die met het ouder worden andere normen en waarden hebben aangenomen!!


  Maak melding

 5. Sathoe denkt vooral aan zichzelf. Hij wordt door Japan in de watten gelegd tijdens conferenties, dure hotels en zo. Die walvissen interesseren hem geen zier. Zijn argument is dat walvissen teveel vis eten en dus de vissers van hun brood beroofd. Hoe hij dat weet? Hij is in het Seaquarium in Miami geweest en heeft daar gezien dat dolfijnn veel vis eten. Hoe dom kan je zijn? Ik verzin dit niet, een paar maanden geleden was dit te lezen in Parbode.


  Maak melding

 6. aan meneer sahtoe.
  ik vraag mij af wat de voordelen zijn voor suriname om voor walvisvangst te stemmen ik denk nul of deze man heeft er persoonlijke voordelen bij? maar als ik de reaktie van deze man lees zeg hij een aantal intresante dingens het klopt dat landen die voor waren nu tegen zijn dat komt door internationale druk en die van de bevolking men weet en ziet hoe wreed deze dieren aan hun eind komen ik ben het met greenpeace eens dat suriname in deze een dubbele moraal heeft het zou wel goed zijn als u de les word voorgelezen meneer sahtoe dan kunnen onze bossen behouden worden voor meerdere generatie en hopen dat het niet verloren gaat aan de hebzucht van de mens. mijn mening


  Maak melding

 7. Jaswant Sahtoe, ik ben trots op jou vanwege jou op stelling. Nederland is nog steeds bezig met zaken die niet door de bocht kunnen.

  Ik hoor niemand praten over die mosselen en palingen die niet gevangen mogen worden. Waar blijft dan de kabeljauw die een bedreigd soort vis is?

  Rijke landen ruimen jullie eerst de puinhoop op voordat de kleinere landen een voorbeeld kunnen geven. Zoals eerder gezegd zal China en Rusland zich hiervan niets van aantrekken en Greenpeace is dan ook niet welkom.

  Janny


  Maak melding

 8. Greenpeace moet zijn bek dicht houden. Nederland en andere Europese landen dumpen hun gevaarlijke gif afval in Africa. Afrikanen zijn heel ziek van die gif. Die Fransen testen hun atoomwapens in de zee. Fransen hebben geen respect voor die mensen die daar in die eilanden wonen. Greenpeace wie houden jullie voor de gek. In Nederland worden palingen met uitsterven bedreigt. Greenpeace wilt geld verdienen en schrijven alleen maar rotzooi.
  http://www.calodema.com/index.php?cPath=31?
  osCsid=1af949e6c836be5cdb8d65250fd66805
  or search. http://www.calodema.com


  Maak melding

 9. Sahtoe, het mag iets milder en gemoedelijker. Geen hetze gedoe opzetten. Als stasthoofd komt je zo niet geloofwaardig over zoals de rest van je collega’s (bv Somo). Alsof je met landsbelang bezig bent met dubbele agenda. Je bent niet de enige in de kabinet met dubbele agenda. Begrijp me niet verkeer……….


  Maak melding

 10. als suriname niks meer mag doen met haar natuurlijke hulpbronnen.dan moeten de landen of organisatie met geld over de brug komen.
  zo simpel is dit.
  en geen geklets verder.


  Maak melding

 11. Nog even voor alle onletterden en ongestudeerden (wie de schoen past trekken hem aan): Walvissen zijn kril- en planktoneters en eten dus geen vis!!! Van wie jullie die onzin geleerd hebben, weet ik niet. Overigens vind ik de opmerkingen van dhr. Sahtoe getuigen van een grove zelfoverschatting en is niet in het belang van Suriname.


  Maak melding

 12. @ Janny: Mosselen worden gekweekt voor de consumptie, evenals paling. Dat daaraan soms grenzen worden gesteld is alleen maar om de soort in stand te houden, en dat heeft ook economische weerslag. Ik heb nooit een gekweekte walvis ontdekt.
  Overigens is er door Suriname nog nooit een walvis gevangen, laat staan opgegeten! En als de soort met uitsterven wordt bedreigd, hetgeen op dit moment gaande is, wordt het nodig tijd om daar maatregelen tegen te nemen. En als Japan zonodig met de geldbuidel wil rammelen, ze doen hun best maar. Dat daar mensen als Sahtoe gevoelig voor zijn, bewijst hun kreukbaarheid! En wat China en Rusland betreft: Zij hebben zich nooit iets aangetrokken van milieu-organisaties cq. conventies. China is de grootste vervuiler ter wereld (waar is de beroemde Panda?) en de steur (eens de nationale vis van Rusland) is door vervuiling en overbevissing al bijna verdwenen. Goede voorbeelden, zeg! En wat Nederland betreft: de tijd van Willem Barentsz is allang voorbij. Nederland moet het vanwege de vangstquotering doen met de “scrap” van de zee. Ik benijd op dit moment geen enkele Europese visser. En wat te denken van de Noren en Canadezen die op weerzinwekkende wijze jonge zeehondjes doodknuppelen omdat er nog steeds vrouwvolk op de wereld rondloop dit zo graag een bontjas of -muts willen hebben? Als er geen vraag meer is naar dit soort dingen, zal ook dit nutteloze vernietigen vanzelf ophouden. Dus: boycotten, die Japanners!!


  Maak melding

 13. santhoe jou gaan we aan de walvissen voeren omdat jij zeker weten eigenbelang dient en niet dat van su ,man doe het een ander keertje subtieler ,je eigen belangen verdeigen bedoel ik.


  Maak melding

 14. mensen wereld grooste zoogdier word bedreigd kan je niet vergelijken met moselen en kabeljauw hou nou a.u.b op met deze vergelijking want het slaat nergens op misschien moeten generatie na ons op foto zien hoe een walvis eruit zag hebben juilie niet gezien hoe wreeddadig deze dieren aan hun eind komen wat ik jammer vind hier op deze forum is de argument dat steeds vaker voorkomt ja maar amerika doet dat of nederland maak zich ook schuldig aan?? neem jou eigen stanpunt in en oderbouw het met argumenten deze dieren zijn door de natuur geschonken en ze doen niemand kwaad er zijn genoeg andere alternatieven als je een keer zie hoe deze dieren aan hun eindkomen kan ik mij niet voorstellen dat je als mens hier voor ben echt niet.


  Maak melding

 15. Ik sta vierkant achter Greenpeace . Simpelweg omdat ze NIET selectief bezig zijn zaken die t milieu betreffen , aan de kaak te stellen.
  Zij zijn t die t hebben aangekaart dat multinationals(w.o. Philips) hun electronisch afval dumpen in derde wereld landen z,a in Afrika. Ik vind t prima dat ze zich als waakhond opstellen om de gewone man aan t denken te zetten over zaken , door met hun acties mensen attent te maken op gedrag welke niet door de beugel kan. Zo hebben hun medewerkers ,vaak met gevaar voor eigen leven ,(keus van de genen die zich bewust zijn van de gevaren die ze lopen) de ogen van de wereld geopend. En in veel landen zullen ze niet geliefd of welkom zijn ,omdat bedrijven en zelfs regeringen zich schuldig maken aan t milieu en veel wat daarmee te maken heeft , de vernieling in te helpen . We zijn met z,n allen op deze aardkloot , waarom moet dan gezwegen worden wanneer een deel van de mensen die er wonen er een puinhoop van maken en t vernielen ? Wat voor erfenis, laten we volgende generaties na straks? Een verziekte , dus . Hebben die erom gevraagd ? Neen , dus.
  Daarom Greenpeace , blijf vooral doorgaan met misstanden, waar ook ter wereld, onder de aandacht brengen van mensen die er niet zo bij stilstaan bij wat t vernielen van de aarde inhoudt en de gevolgen daarvan.
  santhoe denkt niet verder dan z,n boterham van vandaag ,maar hij zou ipv zo hoog van de toren te blazen eens goed om zich heen moeten kijken en z,n oren en ogen de kost geven . Misschien dat hij tot inzicht komt.Wakkeeeerrrr worden , de hoogste tijd.


  Maak melding

 16. nr. 13 deels heb je gelijk, maar niet helemaal. je had recent op de t.v moeten zien hoe men mosselen uit zee ving.

  Nr. 9 ik sta 100% achter jou mening. Zie Shel, wat kan GreenP. nou vor die mensen betekenen?

  Janny


  Maak melding

 17. @nummer 18 ik ben het voor 200%met jou eens de wereld moet meer waardering voor deze mannen en vrouwen hebben die met gevaar voor eigen leven die mistanden in deze wereld aan de kaak durven te stellen . wie kan zich nog de rainbow warrior herinneren een vlaggenschip van greenpaece die in de haven van auckland tot zinken is gebracht door de france geheime dienst omdat ze daar met kernproeven bezig waren.die man sathoe is net zo misdadig als die mensen die jagen op walvissen schaamteloos.


  Maak melding

 18. Zielig!!
  Bepaalde uitspraken slaan echt nergens op. Als men de tijd neemt op te surfen zal men een aantal sites tegenkomen waar de greenpeace ook in opstand komt tegen de productie van bont en het vervuilen van de zeeen en ga zo maar door.Maar gaat deze topic niet over het ondersteunen van de uitroeiing van walvissen door japan.Suriname maakt veel verkeerde keuzen en dit is er een.En Menr sathoe moet echt gaan nadenken als hij antwoord,want want hij zegt? slaat nergens op.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.