Multinational Alcoa geeft West-Suriname niet op

11

PARAMARIBO/SAO PAOLO, 25 aug – Multinational Alcoa lijkt niet van plan Suriname’s laatste bauxietvoorraden zonder meer aan zich voorbij te laten gaan. Volgens Dagblad Suriname heeft het Alcoa-management vanuit Sao Paulo, Brazilië, een spoedgesprek aangevraagd bij minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen, NH.

De aanvraag volgt in het kielzog van uitspraken die Rusland recent deed over Suralco, de lokale dochtermaatschappij van Alcoa. Volgens Rusland wordt niet echt meer gerekend op Suralco wat betreft praten over eventuele exploitatie. Hoewel dat vaker is aangekondigd, heeft Alcoa geen plan ingediend. BHP Billiton heeft dat wel gedaan, wat al geleid heeft tot de eerste gesprekken.

Voor Rusland geldt de joint venture tussen beide bedrijven niet langer. De joint venture was opgericht met het oog op West-Suriname. Suralco-directeur Warren Pedersen heeft vaker aangegeven dat het om bauxiet gaat van mindere kwaliteit. Elke optie zal rekening moeten houden met mogelijke verslechtering van de marktsituatie. Toegeven aan de Surinaamse eis voor een geïntegreerde industrie zou dan te duur uitvallen.

11 REACTIES

 1. Gewoon negeren.Ze dachten SME te kunnen chanteren met hun opmerkingen dat de bauxiet laagwaardig zou zijn en daardoor te duur voor exploitatie.Alcoa had het idee ons wederom zo’n vlutdeal aan te smeren als de Afobakka-deal.Nu komen ze met hangende pootjes terug en meneer pedersen is nu de zwarte piet.Suriname gewoon voet stijfhouden en niet te makkelijk toegeven aan het eerste de beste voorstel.


  Maak melding

 2. Als suriname nu niets leert dan nooit!
  Kijk om je heen naaar de markt. en zeker hosselaars meenemen naar zo’n een gesprek.

  En ook geen handje klap doen!


  Maak melding

 3. De heer Rusland is wel goed bezig voor Su. Hij laat zich niet van de wijs brengen door wie dan ook. Hij blijft gewoon bij zijn standpunten, Su moet gewoon een hoop verdienen aan zijn laatste bauxietvoorraden. Mensen mogen roepen wat ze willen maar deze man verdient wel een schouderklopje.

  Peace out,

  Kwamma (de Saamakka)


  Maak melding

 4. Kwama: big up! Je kunt wel negatief blijven zeuren over deze regering, maar er blijken toch mensen te zijn die het verstand op de juiste plaats hebben. Goed zo, Gregory!


  Maak melding

 5. Patriot en Asoadé,

  De prijs moet 25x opgevoerd worden van wat totnogtoe voor de bauxiet is/werd betaald.

  Alleen dan kun je nog wat anders opbouwen voor het VOLK.

  In alle andere gevallen eindigt Suri net als Afrika, alle Grondstoffen weg, en blijft men met de armoede in het haar zitten……….

  Vriendelijke Groet,………..


  Maak melding

 6. Er is dus toch HOOP voor Suriname
  Dhr Rusland heeft die gasten door, ER BESTAAT
  GEEN SLECHTE KWALITEIT BAUXIET!!!!!
  gewoon BULLS..T om die DOMME surinamers te proberen te misleiden.

  Dhr Rusland als ie dit nog niet wist:
  1 kilo Aluminium kost nu op de wereld markt
  15 euro/kilo en de prijst stijgt nog steeds
  doordat CHINA/Midden Oosten alle metalen op de markt koopt door hun bloeiende economie

  Dus Meneer Rusland reken maar uit hoeveel je MOET vragen voor je volk!

  En als niemand je bauxiet wil ….LAAT HET LIGGEN….liever niets verkopen dan OPGELICHT WORDEN!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.