Reserves rond politieactie in binnenland Suriname

10

PARAMARIBO, 13 aug – Bij de aanpak van illegaliteit in het Benzdorp-gebied zal rekening gehouden moeten worden met sociale factoren. Dit zegt parlementariër en oud-minister Guno Castelen. Voorkomen moet worden dat plaatselijke bewoners verder van huis raken tijdens Operatie Clean Sweep.

De bedoeling is weliswaar het gebied te zuiveren van onder meer Braziliaanse goudzoekers. Maar onder de goudzoekers bevinden zich ook bewoners van Benzdorp zelf. Over dit gegeven mag niet al te licht worden gedacht. “We moeten ervoor waken dat er geen toestand ontstaat, waarbij burgers die een inkomen verdienen van de grijze naar de zwarte zijde van de samenleving gedreven worden”, zegt Castelen.

Het beste is voor alternatieven te zorgen. Werkgelegenheid is plaatselijk schaars en menige burger heeft in de kleine mijnbouw een redelijk bestaan kunnen vinden. Volgens parlementariër Iwan Deel van A Combinatie is het van belang simultaan te werk te gaan. Onder meer het plaatselijk onderwijs moet weer van de grond af worden opgebouwd “Het financieren van militaire acties in plaats van het opstarten van de school is niet goed.”

10 REACTIES

 1. Dat de politie van plan is de omgeving van Benzdorp van illegalen te zuiver lijkt me een goed idee. Alleen is de vraag of de politie over de juiste gegevens beschikt, waaruit men kan bepalen wie de illegalen zijn. Indien hieraan niet wordt voldaan dan is de kans groot dat ook legalen worden opgepakt, wat echter niet de bedoeling is.
  Een gedegen voorbereiding is derhalve een voorwaarde om het vorengenoemde te voorkomen

  Hojot


  Maak melding

 2. Meneer Deel om veilig een school van de grond te stampen zul je je van de criminele uitwassingen moeten ontdoen, eerst veiligheid en dan de rest zonder rust kan je geen ontwikkeling brengen. Buitendien als justitie zijn zaakjes op orde heeft kan die moeilijk wachten op minov of andere departementen die misschien nog niets gepland hebben.


  Maak melding

 3. Het ontzien van de plaatselijke bewoners in de gouddelving zal niet genoeg zijn om de negatieve gevolgen van de uitzetting van Braziliaanse gouddelvers op te vangen. De Braziliaanse ondernemers die aktief zijn in de goudwinning genereren ook veel werk voor Surinaamse operators van graafmachines ed, transporteurs (Albina-Benzdorp over de rivier en Zorg en Hoop-Benzdorp door de lucht), verkopers van voedsel (kwak uit omliggende dorpen bijvoorbeeld), kleding etc. en allerlei Surinaamse “hosselaars” (bijvoorbeeld vrouwen die podosiri verkopen). De negatieve gevolgen voor de Surinaamse economie zullen tot in Paramaribo voelbaar zijn, maar zeker groot zijn voor de marrons van Oost Suriname. Zolang de overheid geen initiatieven inzet voor economische ontwikkeling in Sipaliwini, zou ze beter de goudsector reguleren (milieu-eisen, belastingheffing) in plaats van die kapot maken. Waar moeten al die Surinamers die nu daar werken, dan hun brood gaan verdienen?

  Trouwens, dezelfde overheid heeft 8 maanden geleden alle buitenlanders geregistreerd, ook de Brazilianen. Zijn zij nu nog wel illegaal? Met het pas verworven registratie papier kunnen ze in ieder geval vrij het land in- en uitreizen, wat de suggestie wekt dat er niets illegaals aan hun veblijf in het land is …

  De reserves van Castelen en Deel bij de voorgenomen Clean Sweep actie zijn beslist terecht. De bevolking van Suriname kan alleen maar hopen dat er meer van dergelijke stemmen zullen klinken, en dat de ondoordachte voornemens van de overheid afgeblazen gaan worden. Het resultaat zou namelijk wel eens veel erger kunnen zijn dan de situatie nu is.


  Maak melding

 4. Ik geloof niet dat er legalen daar actief zijn. De meesten betalen geen cent belasting en de soortgenoten in het parlement nemen op voor deze gasten. Een ieder is verplicht belasting te betalen (inkomstenbelasting),maar nee een deel van de surinamers worden verplicht om het te betalen en een ander deel moet profiteren omdat zij deel uit maken van een bepaalde poltieke partij. Dat er geen werkgelegenheid is in het binnenland is gewoon onzin. Velen van hun worden onderhouden met staatsgelden (bedeling,gratis datra,medicijnen etc.) Waarom zijn de binnenlandsbewoners tegen het palmolieplan? Biedt dat niet voldoende werkgelegenheid? Of willen de plaatselijke ongeschoolde bewoners hoge functies bekleden in het chinese bedrijf? Niet werken en alleen opdrachtgeven is bestwel makkelijk en klagen dat er geen werk is. R…….t op met die onzin!!!


  Maak melding

 5. @ Mario, een duidelijk betoog. Echter, toen op 31 januari van dit jaar de registratie van vreemdelingen stopte, bleek dat nog niet de helft van de vreemdelingen zich heeft laten registreren. Er werd zelfs op televisie openlijk door een carimpeiro verteld, dat hij zich moedwillig niet wilde registreren, omdat hem dat te veel geld zou kosten. En zo zijn er nog velen. Die vreemdelingenregistratie heeft zijn doel gemist. Er zijn mensen in Nickerie die al 25 tot 30 jaar een illegale status hebben in Suriname. Ik wil nog wel zien of de Clean Sweep-actie enig succes heeft. Ik denk dat dit net zo’n wassen neus wordt als de vreemdelingenregistratie.


  Maak melding

 6. Blijft het punt dat de overheid al 15 jaar (en langer!) een gedoogbeleid gevoerd heeft zonder enige maatregelen te nemen de sector te reguleren (met uitzondering van de werkvergunningen voor Brazilianen aan het einde van de jaren ’90). Dan kun je nu toch niet ineens met politie en militairen een gebied binnentrekken en alle materialen confisqueren en de mensen wegjagen?

  Dat van die vergunningen voor gouddelven is ook een relatieve zaak. In Benzdorp hebben de garimpeiros en Aluku een contract met de concessiehouder (Grassalco) voor het delven van goud. Alle ondernemers (ook die niet direct in de goudwinning actief zijn maar bijvoorbeeld een winkel hebben) zijn geregistreerd door de concessiehouder en betalen een maandelijks bedrag aan Grassalco. Door de betalenden wordt dat opgevat als dat ze belasting betalen. En legaal bezig zijn! Als dat door de overheid niet erkend wordt, dan zal toch de concessiehouder ook vervolgd moeten worden – voor misleiding van honderden mensen werkzaam in het gebied.


  Maak melding

 7. Snekie Tere,

  Over belasting betalen gesproken!!!! Was het niet wijlen Jaggernath Lachmon die( notabene in de functie van eeuwige parlementsvoorzitter) eens uitriep ‘dat hij er niet aan denkt belasting te betalen(..). ??
  Waarover heb je het nu? Hoevelen van de hooggeplaatsten in SME betalen belasting?
  Het zijn altijd de kleine mensen die het gelag moeten betalen.
  Als ik in dat gebied zou leven en wonen zou ik ook geen stuiver aan belasting afdragen.
  SME is een wild-west geworden waar buitenlanders het voor het zeggen hebben(krijgen).


  Maak melding

 8. Goede actie.
  niemand kan gratis alles uit de grond halen, geen belasting betalen en toch de openbare faciliteiten opeisen.

  Wie betaalt belasting om gratis onderwijs in geheel suriname te kunnen volgen????.

  het kan niet uit de lucht komen vallen.

  Wanneer het goed uitkomt begint zelfs de geleerden dom te reageren.

  weet men nog steeds niet wie illegaal is.

  Papo


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.