Toelating Chinese arbeiders in Suriname nabij

54

PARAMARIBO, 1 aug – De Chinese aannemer Dalian krijgt binnenkort toestemming tot het invoeren van ruim honderd arbeiders uit China. Dit zegt vicepresident Ramdien Sardjoe. Het is nu alleen maar wachten op afronding van het papierwerk. Dat gebeurt grotendeels in China zelf.

Volgens Sardjoe worden de eerste visumaanvragen bij de Surinaamse ambassade in Beijing binnenkort afgehandeld. Een delegatie van Dalian heeft aangeklopt voor versnelling van de procedures. De arbeiders zijn dringend nodig voor het uitvoeren van de overheidsopdrachten. Onder meer moet de weg naar Afobakka geasfalteerd worden. Sardjoe heeft begrip voor de haast.

Waar mogelijk zal dan ook ingegaan worden op klachten over de trage gang bij aanvraag van visa, rijbewijzen en verblijfsvergunningen. Dalian wil ook een concessie voor het aanleveren van steenslag, nodig voor de onderlaag van wegen. Onder meer oud-parlementsvoorzitter Emile Wijntuin heeft felle kritieke geleverd op de toegeeflijke houding tegenover de Chinezen.


54 REACTIES

 1. Het is te gek voor woorden zoveel mensen toelaten terwijl er zoveel mensen in suriname rondlopen.Starks zijn er meer Chinesen dan autochtonen in Suriname


  Maak melding

 2. Waarom krijgen Surinaamse Nederlanders van de regering niet deze behandeling? Juist, het ons niet gunnen en wij betalen geen steekpenningen. En ze zijn bang voor ons ivm met de verkiezingen dat we hun onderuit halen.Daarom hebben wij ok geen stemrecht. Met een dubbele paspoort is dat wel mogelijk.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 3. concessie voor het aanleveren van steenslag.het invoeren door dit chinees bedrijf van het zwaar materiaal om de steenslag te kunnen bewerking zal ook veel tijd in beslag nemen.

  dit is echt niet ver van de plaats dat geasfalteerd moet worden.phedra is vlakbij en dan is de vraag of de dorpsbewoner in aanmerking zullen komen om een baan.met het invoeren van die honderd chinezen zitten weer honderd marrons zonder werk.hoe wil men dan in gods naam de criminaliteit onder deze mensen gaan bestrijden.

  de pion minister van arbeid kan ons niet eens vertellen waarom men werknemers uit het buitenland moeten halen.terwijl er een aantal leeglopers in het gebied te vinden zijn.


  Maak melding

 4. De chinezen nemen het langzaam over en wij blijven met de kruimeltjes.
  Als het nederlanders waren zou men gelijk protesteren.
  Deze shit moet nu ophouden……


  Maak melding

 5. Het is toch te gek voor woorden dat als je als geboren Surinamer wil remigreren dat er zoveel van je wordt verwacht dat je er moedeloos van word.
  Ik gun het de chinezen wel omdat het om de ontwikkeling van het land gaat, maar hoe dan met de werklozen aldaar is mijn vraag aan Sardjoe.


  Maak melding

 6. De vraag die bij gaat rijzen is,zijn er geen enkele Surinamers die dit werk aan durven,vroeger werden de wegen toch door deze zelfde surinamers geasfalteerd,waarom moeten wij nu de chinezen halen om dit werk te doen,als zij klaar zijn met dit werk gaan ze weer terug of worden ze getracteerd op het surinaams paspoort……


  Maak melding

 7. sardjoe klets te veel, zoals al eerder is gezegd de chinezen bepalen wie en hoeveel man er naar sur komt. de ministers worden gespekt dus moeten ze wel. niets papieren of visum, het is alleen weer geld verdelen wie hoeveel krijgt. er is toch geen controle wat de ministers doen.

  dit zijn weer de volgende 100 spleetogen. en deze keren niet terug. het is verboden om ze terug te sturen naar china. dus over enkele jaren komen de vrouwen en kinderen…toch.

  emile wijntuin heeft gelijk, maar ja daar heeft die klote overheid niets mee te maken.
  alleen maar eigenbelang dat telt.
  als dit echt zo door blijft gaan dan is het heel snel overbevolkt met vogelgriep in
  sur.


  Maak melding

 8. beste,
  hoe is het mogelijk honderd chinesen te halen van het buitenland,terwijl grootste deel van surinamers zonder werk zitten.

  wanneer wij als surinamers ergens anders werk zoeken is het niet zo gemakkelijk als hoe vice president gewoon binnen laat komen.

  we moeten er wat aan doen als surinamers we worden gewoon achter gelaten en de regering maak zich geen zorgen over surinamers hun problemen.ze verkopen ons land en rijkdom gewoon aan buitenlanders.wat gebeurt er,volk van sur sta op we worden vermoord door degenen die naar ons moeten uitkijken.

  ik ben kwaad,wil uitshelden maar een persoon kan het niet alleen,sta op suriname stoppen met slapen.

  Vene doet niets,al die jaren


  Maak melding

 9. en als dailan ram sardjoe vraagt om te bukken met zijn broek omlaag hoop ik dan ook dat hij net zo toegevelijk zal zijn.die chinezen gunnen surinamers niets zelfs steenslag willen ze gaan exploteren. te gek voor woorden.waarom kopen ze het niet lokaal bij de surinaamse bedrijven? waarom eist de regering niet dat ze dit soort zakken gewoon lokaal moet opkopen zodat het geld ook deels in de surinaamse economie terug vloeid en de de surinaamse arbeiders die voor die bedrijven werken ook een stukje kunnen bijdragen daaraan.die chinezen naaien de boel en plunderen suriname kaal letterlijk en figuurlijk.
  flor


  Maak melding

 10. Sardjoe denk eerst goed na voordat jij een conssessie geeft aan die chinezen om steenslag te ontginnen..

  Het zijn bergen met veel voorkomend grondstof van verschillend materiaal waar er ook goud, diamant, zilver, koper, veel hout, eventueel olie voorkomt in de grond.

  Naar mijn weten heeft Sohansing in Phedra en de heer Rozenblad uit district para een behoorlijk consessie voor het ontginnen van steenslag.

  Waarom kunnen de chinezen niet van deze gelegenheid gebruik maken en afnemen van een bestaand bedrijf..
  Het schept immers werk gelegenheid die een surinamer hard nodig heeft.

  Als jij als leider die chinezen gaat bevoordelen,dan kunnen de suri. investeerders inpakken en een visum aanvragen in het buitenland..

  Man gebruik je verstand,als jij die nog hebt denk eerst aan de surinamer..

  Aan de andere kant,vind jij het vreemd dat er zoveel criminaliteit is in surbo..

  Waar zijn de leiders aanhangers van A1 combi.met ronny en velisie voorop..

  Hun mannetjes worden betiteld als crimi.hier is een schone kans om werkgelegenheid te scheppen..

  Man laat je tanden zien…

  Beteken iets voor het land
  /volk in je nadagen…

  Je weet nooit wat de verkiezing kan brengen…


  Maak melding

 11. Kijk waneer wij het zelefs gaan doen tog
  Dan gaan we nieks hoeve te betaale
  Dat is dan goetkooper voor het land
  En voor de arme mense
  Maak niet uit als het langsaam ga
  We horie a njang gie oene srefie ie sabie
  Deng snesie wanie kong pree witie mang na oen tapoe
  Bouta for president
  NDP Forever


  Maak melding

 12. Kunnen de Surinaamse arbeiders dit werk niet klaren. Binnenlandsbewoners die gratis alles krijgen van Vene, kunnen toch aangenomen worden door de Dalian om het vieze werk te doen of zijn ze te duur? Of willen ze nogsteeds geld krijgen van de staat terwijl ze lekker in hun hangmat liggen. Dit was een leuke gelegenheid om die gasten voor een tijdje te helpen met werk zodat ze eindelijk hard konden schreeuwen dat ik niet leef op de belastinggelden van de anderen. Nee ,maar wij Surinamers kunnen dat zware werk niet aan dus er moeten chinezen geimporteerd worden. Deze levert de staat 5000 us dollar per kop op voor een paspoort en een rijbewijs. Snel verdiend zeg! Wat ik niet snap is dat er zulke slimme mensen als Brunsie, Pa-olo Somo, Gilds, Vene, Sardjoe etc, in de regering deelnemen en dat ze het volk niet laat werken om daardoor weer wat belastinggeld terug te verdienen. Of is er sprake van partijpolitiek. Somo asfaleert straten waar Javanen wonen. Vene asfalteert straten waar binnenlandbewoners woonachtig zijn en Sardjoe laat de koelies stikken in het modder omdat deze groep al gewend is om rijst te planten in het modder. Dus er is geen behoefte aan geasfalteerde wegen voor deze groep. Deze groep heeft liever een vergunning nodig om een koffieshop te openen of een rijstbedrijf te beginnen of een exportvergunning om groenten te exporteren etc,.


  Maak melding

 13. Wat mijn verstand te boven gaat is het nut van de miljoenen kostende asfaltering van de weg naar Affobaka??
  Waarom is dit niet geinvesteerd in de verbetering van de infrastructuur van Nickerie die tenminste het volk voedt en ook zorgt voor deviezeninkomsten?!
  Waarom wordt de infrastructuur van Coronie en Sarramacca niet aangepakt??
  Brokopondo heeft geen enkele economische betekenis nog voor Suriname!
  Trouwens hoe ze deze weg denken goed te houden vooral voorbij Berg en Dal tot aan de afslag naar Victoria zal mij benieuwen.
  De kwaliteit van alles van de chinezen kennende wordt het gegarandeerd koppijn waar geen tijgerbalsem tegen zal helpen.
  Deze weg gaat de Venetiaan Highway heten, want er is al een Bosje brug!!
  Dit alles doet mij denken aan de spoorlijn in West-Suriname!
  Het is wel een duur zoethoudertje voor de anderhalve man en een paardenkop die in Brokkopodo wonen!
  Bobo Shanti Sardjoe krijgt alleen zak voor elkaar!!
  Het enige dat hem lukt is de VHP ontmantelen!!
  Shanti…..Shanti……..Shanti


  Maak melding

 14. Gooi de chinezen eruit.Die willen alles voor niks en al het geld sluizen naar China.Waar is Sardjoe en vene met hun verstand.Toen de chinezen er niet waren, hadden we toch ook geasfalteerde wegen in suriname die notabene door surinamers waren geasfalteerd.Maar ja, die tjoekoe.Ik hoop dat wat ze hier niet kunnen opmaken, in hun graf meenemen.


  Maak melding

 15. Opa Ruro moet denken dat hij sluw is…dit is een zeer domme grap van Opa.
  Hij moet niet denken dat hij een ieder kan uitschakelen….als zijn doodseskader onder leiding van Tjander Taktaki.

  Gaat hij ons juka een hoop troep bij praten…..wij willen in het bos ook werken goud zoeken houtkap noem maar op.
  De boel zelf asfalteren.

  Maar neeeeeeee !!!! mag niet a weer idi blakaman no wani…….mag niet: wij moeten klaar staan voor Katibo….. smeken naar arbeid, als dom oor staan kijken hoe anderen de boel bestelen…. waar wij weten dat de weg binnen een jaar vol gaten zit….moeten de Suri’s 250 miljo Usd terug betalen voor chinees gaten kaas.

  En nog erbij komt hij uitleggen wij moeten die Chinees helpen….met wat ons verder laten uitbuiten als domoor, niksnutter, rover, pooier, dief.

  Omdat brood door zogenaamde leiders uit je smoelwerk geslagen wordt.

  Ik zie dit als een Katibo (basja)gedrag van meneer Opa Ruro nr.1.
  Opa Ruro het is mooi genoeg geweest ga weg..libi na hebzucht…ga..weg.


  Maak melding

 16. en die 100 keren zeker niet terug,dat worden er zeker weer 100 winkels.acht ja,alles mag en kan in Suriname,zolang de regering maar van kan profiteren.sarjoe heeft begrip voor die haast omdat hij zelf ook eraan verdiendt.
  Suriname,waar gaat het heen???????


  Maak melding

 17. Let op de Geo politiek van de Chinezen. Door migratie invloed krijgen in het land.
  Steenslag!!!! Zo raak je de vervuilde grond kwijt. Suriname, prachtig land, wees attent


  Maak melding

 18. Wie zegt dat Surinamers niet racistisch zijn???? Surinamers zijn liever lui dan moe. Marrons zijn de grootste dieven. Laat de chinezen maar komen, die zijn tenminste harde werkers!!!!


  Maak melding

 19. Beste mensen,

  Zoals gewoonlijk ziet men niet waarom de chinezen het land binnengehaald worden.
  LET OP!!!
  Alle chineze winkels hebben meer dan 1 etage en zijn allemaal onbewoond .De chinezen wonen zelf achter in de winkel.
  Er komt een chineze invasie!!!!!
  En deze chinezen zijn van levensbelang voor “nieuw front plus” omdat deze anders niet meer zullen bestaan. Dus in klinklare taal elke chinees is een STEM Dus belangrijk voor de verkiezing!!!!!
  Zonder de chinezen : VHP 3 zetels
  NPS 4 zetels
  PL 4 zetels
  A-C 2 zetels
  NDP 37 zetels


  Maak melding

 20. Hoor al die Surinamers piepen!!!
  Opeens willen jullie allemaal werken,en de voorgaande jaren al?
  Ik weet zeker dat ,als jullie concessies zouden krijgen jullie er niets van zouden bakken!!!
  piep ze!!!!


  Maak melding

 21. Er wordt niet eens geprobeerd of nagedacht langdurig gestraften , die onderhouden worden op staatskosten , de weinige belastingbetalers in te zetten voor andere werkzaamheden in te zetten in de stad zelf(kreken, binnenstad schoonmaken, bermen wieden etc). Dus is t inzetten van de grote groep werklozen , al helemaaaaal geen optie . De grote vraag is : WAAROM? Ik bedoel dat de kreten : van luiheid, niet op tijd komen , en t laten afweten, ondertussen dooddoeners zijn geworden. Toegegeven , t zal in t begin een probleem kunnen zijn , maar ook daarin moet worden ingespeeld. Niet alleen voor deze situatie, maar ook voor de toekomst. t Is niet te verkopen aan werklozen dat dalian eist dat zij met eigen arbeiders aan de slag moeten kunnen , terwijl er eengrote groep werkwilligen aan de zij/kantlijn staan. wat doet t ministerie van Soc. zaken , die mensen voorziet van on- en minvermogen kaarten , maar niet in staat is werkgelegenheid te scheppen? Hoe kan je mensen motiveren om in eigen onderhoud te voorzien? Straks na de examens komt er weer een groep bij die niet eens weet waar aar toe te gaan? Over de dropouts niet te spreken. dalian lost t probleem simpelweg voor Su. op, door hun mensen door de strot te duwen, want in china zijn ze ook niet gek.china ligt onder vuur op meerdere vlakken , vooral hoe ze met mensen omgaan, dus voer mensen af naar een ander land , waar ze een dikke vinger in de pap hebben.. Weer een vlekje weggewerkt.Tot de volgende groep zich weer aandient . one china policy 4ever of eigen ondergang ?


  Maak melding

 22. Deze regering doet maar en doet maar en heeft lak aan het volk. Zoveel is uit crimineel gebied en hopelijk zijn bij de visumaanvragen ook een Goed gedrag rapport te traceren of zijn die eventjes vergeten?
  Enige advies instede van telkenmale een commentaar op ontoelaatbaar gedrag van dze regering is: regering naar huis sturen of aan de progressieven: Een COUP plegen als men niet weg wilt want deze machtsuitstraling door een groepje kan en mag niet. Het land is van de surinamers, do not forget.


  Maak melding

 23. Er is veel geschreven in de pers over deze chinezen. Veel protesten van de surneds. Vooral op het forum. Bij mijn weten is de protest nihil in Su.
  Laten de suri’s dat toe.Vinden ze dat goed dat hun brood aan een chinees wordt afgestaan. Denken ze dat werk gaan ze niet doen, het is te zwaar. Zo in de hitte werken en dan met zo’n strak schema en het betaalt niet. Dan maar liever die chinees denkt de suri.En bovendien je moet een beetje voor opgeleid worden.
  Waarom heeft de vakbond geen stokje voor gestoken door te eisen dat eerst de Suri en daarna de chinezen.Zijn er geen opties meer ?
  Er is zeker een werkeloosheid van 30% onder de beroepsbevolking. Veel jongelui wel of geen opleiding lopen maar wat rond te fladderen in de stad. Hun tijd te verdoen met muziek, praatjes en misschien ook met drugs bezighouden.
  Het wordt tijd dat de vakbond en de regering zijn ogen wagenwijd open doen en niet blijven slapen in de koelte van een boom.
  Truusje


  Maak melding

 24. De wegen zijn klote in suriname
  De wegen blijven klote in suriname
  De wegen zijn klote aangelegd
  De wegen kunnen niet worden aangelegd door Surinamers
  De wegen waren anders alang aangelgd.
  De wegen daar wordt te veel over geluld. Ga zelf aanleggen dan.
  De wegen om de weg aan te leggen is met Chinezen. Die zijn bereid om te werken.
  De wegen om de weg aan te leggen is:
  1) schoonschip maken met de politici (want die pikken een graantje mee);
  2) Surinamers ga eens echt werken in plaats van allemaal een kantoorbaan te zoeken waar je geen reet mee opschiet. Productie maken en je handen uit de mouwen steken. In plaats van te lullen.
  Het volksmoraal is gewoon..ka… en kankeren. Ondertussen komen de chinezen ja..

  De


  Maak melding

 25. wat mij opvald hier is hoe sommige mensen met alle winden mee draien ik zelf ben er tegen dat er nog meer chinese arbeiders richting suriname gaan niet alleen nu maar toen ook, toen hoorde ik wijntuin niet je hoord niemand het over de regering bosje en bouterse hebben ook chinesen naar suriname hebben gehaald dan was er alleen maar lof met herrenberg als hoofd visa afdeling in china zijn jullie dat alweer vergeten zeker daar hoor je niemand over. kritiek is goed het houd je scherp maar heb geen kritiek om het kritiek anders slaan jullie de plank volledig mis.


  Maak melding

 26. wees gerust,alles komt terecht.een bekende uitspraak die na 2010 uitkomt.Dan zijn wij in Suriname de helf van de regering voorgoed kwijt,(asiel zoekers in het buitenland) en de fam. met een chinese achternaam bv. de fam.Du,Ba-viaan en consorten.de troep ruimt vanzelf op na de verkiezing van 2010 want dan begint een grondig onderzoek naar corrupte praktijken.Een speciaal onderzoeksteam zal dan worden opgericht door de dan gekozen regering.Een tip voor de dan gekozen regering: begin dan met de bouw van cellen op Nw.Amsterdam speciaal voor verkrachters en corruptelingen en geeft de verkrachters elke dag een viagra.


  Maak melding

 27. Dit krijg je met een racist van een president. Hij weet alleen nog niet dat hij een kuil voor zijn eigen soort aan het graven is.

  Van mij zijn ze van harte welkom!


  Maak melding

 28. Laat die chinezen maar komen, ze staan bekend als harde werkers, hoe meer aziaten er werken hoe makkelijker het is voor hun om voor de werklozen te zorgen. Een aziatische meerderheid kan ook zorgen voor een explosieve economische groei dat ten goede komt aan het welvaart van het land en volk. mits het geldstroom binnen de grenzen blijft. Hou hier wel controle op.

  Er is veel werkloosheid in Sur. maar wil deze groep wel echt werken. Voor degene die dat echt wel willen, moeten voorrang krijgen boven de chinezen. De rest kun je dwingen om ook te gaan werken maar dan bestaat de kans dat de slavernij trauma weer naar boven komt bij sommigen. Dan krijg je dat probleem weer.

  Er moet een Politieke balans komen waarbij niet 1 groep maar iedereen het voor het zeggen heeft.


  Maak melding

 29. In de tijd van Bosje en ook DB was iedereen over eens in Su en ook Vene dat Su vlees nodig had. Al het vlees was in EU en US. Met zo’n geringe hoeveelheid volk kan Su niet functioneren.Het volk was toen verlamd en in trauma vanwege de gevolgen van de coup en daarna.Men schreeuwde hemel en aarde, wie wil naar Su ajb. Gratis verblijfsvergunning etc.De avontuurlijken onder de chinezen hebben het gewaagd. En als een schaap over het hek springt, dan zullen er veel meer volgen, want eenmaal in Su zijn er vele mogelijkheden om verder te gaan.De Sureuro en neds zien dat anders.Ze schreeuwen moord en brand, DAAR KOMEN DE CHINEZEN.
  Daar is niks optegen de chinezen, wanneer zij zich assimileren en opgaan in het volk is het goed.We moeten ze de kans geven zodat Su daar ook baat bij heeft.

  Truusje


  Maak melding

 30. ‘voor mij mogen die chinezen blijven.
  stelletje zeikerds!
  Op de hoek van de Kwattaweg en de Flustr is een geimporteerde chinees autos ah wassen!
  Helemaal uit China!
  Wat doen al die sterke stoere Surinamers!!
  Deng mus tnapu op de hoeken van de straten fu schijn meid!
  Big up voor de hardwerkende chinezen in de felle zon!


  Maak melding

 31. Nr. 28 ik begrijp je emoties wel. Personlijk vind ik ook dat sommige sur. makkelijk praten hebben. Harde feiten zijn er genoeg en onderzoek maar hoeveel sur. er zijn die liever lui zijn in plaatst hun handen uit de mouw te steken. De fam. in Ned. verzorgt ze toch wel

  Een sur. begint te gillen dat de afstand te ver is, weinig geld betaald wordt en niet zo lang weg kan blijven van huis.
  Sorry, als je je huis wil opknappen betaald je ook een vreemde als niemand in de fam jou wilt helpen, of zie ik dat verkeerd?????

  Janny


  Maak melding

 32. laat maar die sardjoe nog 100 chinezen vrouwen zoeken dan gaat heel goed met suriname ,ze moeten die sardjoe gewoon deruit schoppen die klt man alle chinezen moeten naar hun eigen land (china)niet in suriname want suri is niet hun land dus ze moeten gewoon oprotten, want suri blijft gewoon suri maar geen china.
  datra visie


  Maak melding

 33. Het begint meer te lijken dat China/dalian de niewste kolonisator van Surinmae is. Wat voor ontwikkeling en werkgelegenheid? Al het geld vloeit terug naar China.
  Treurig beleidt van Drs Venetiaan en heel achterlijk dat hij niet weet wat china in Afrika doet.

  Waarom moet de belastingbetaler de chinezen rijker maken? En de levensstandaard in Suriname verlagen.

  Opo kondre mang wie sa feti deng korrupt regering nanga deng snesie foe dallian.


  Maak melding

 34. En wie moet weer op wacht gaan staan als een redi-musu….juist th’m…onze eigen mensen.
  De Suri. militair…..overal waar deze schurken zijn, krijgen zij bewaking/bescherming van het leger.
  Een nieuwe vorm van katibo….anno 2008 de REDI-MUSU’S.

  Door toe doen, van stront van front.


  Maak melding

 35. @noltie,
  als het zover is met jou onderzoek team laat ze beginnen bij bouterse en boereveen hoe hun en andere hoge militairen aan al dat geld komen terwijl die arme bevolking en de militairen die hun leven hebben geven voor die achterlijk revo die niets hebben geen werk geen woning geen erf ze zijn achter gelaten met PTTS vergeet henk goedschalk alias koetie niet financiele brein van de surikartel en pres van surinaamse bank die leeft nu van onze gestolen geld lekker op de antillen bosje hoe komt hij aan zijn rijkdom vergeet de steekpenning niet van ballast nedam alibux die de staat heeft opgelicht premasser die academisch ziekenhuis voor miljoenen heeft opgelicht. de regering bouterse en bosje en herrenberg als ambasadeur in china die hebben puinhoop van gemaakt,go sribi boi noltie


  Maak melding

 36. De Duitsers asfalteren hun “Autobahnen” met een halve meter dikke asphalt laag, daarom hebben ze ook weinig of geen gaten-kuilen-scheuren-verzakkingen en regenplassen, en weinig onderhoud en vernieuwing van het asphalt en dat scheelt kapitalen op jaarbasis, en misschien betaald dat dikke asphalt zichzelf terug op deze manier in de loop der jaren.

  En hoe dik het asphalt in Suriname is dat weet ik niet, maar als er binnen de kortste keren gaten-scheuren-kuilen en verzakkingen verschijnen dan zal het denk ik wel waardeloos asphalt zijn geweest en of onkundig neergelegd en of misschien was de ondergrond niet goed.

  Maar een halve meter dikke asphalt laag voor Suriname zal waarschijnlijk onbetaalbaar zijn.


  Maak melding

 37. min.sardjoe heeft groot gelijk om de chinesen binnen tehalen.chinesen zijn beter gemotifeert dan de surinamers.de werklosen in sur.zijn liever lui dan moe.de ontwikkelingen in suriname zit al in beweging,langzaam maar zeker.de regering doet zijn werk.sur-ned.hebben makkelijk praten ,julli zijn een stelletje zeikerds.


  Maak melding

 38. IK vind dat er veel te weinig chinezen in Suriname wonen. Er moeten veel meer Chinezen naar Suriname komen. De regering zou dat meer moeten stimuleren.


  Maak melding

 39. Surinamers jullie moeten de surinaamse regering dankbaar zijn, want binnenkort krijgen die chinezen toestemming van de regering om een China Tone te mogen bouwen. Suriname beschikt straks over zijn eigen China Tone.


  Maak melding

 40. Als ik de geschreven meningen lees vraag ik mij gemoedelijk het volgende af:
  “hebben de meeste forumleden zoveel moeite met nederlands te schrijven (niet alleen grammatica maar meer nog het gebruik van lidwoorden en de grondbeginselen “het kofschip”)”


  Maak melding

 41. Volkomen een met nr.42!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Surineds scheiken te veel i.v.p. dat ze zelf naar hun land teug keren en opbouwen!!!!!!
  Als je warmpjes hier wilt zitten levert geen comentaar, waarom heb je ned. gekozen, dus voer je commentaren maar in nederland.

  Scheikerds!!


  Maak melding

 42. Surinamers willen zich overal op de wereld kunnen verstigen, maar owee als andere nationaliteiten/etniciteiten zich in Suriname voor korte of langere tijd dan wel blijvend willen vestigen.
  Dan komt de ware aard van de Surinamers naar boven.

  Toen in de jaren 70 Surinamers massaal de oversteek deden naar Nederland, hadden ze de garantie dat ze een uitkering zouden krijgen.
  Hun Nederlandse nationaliteit was daar de waarborg voor.
  Naast de uitkering hebben ze ook onderdak en inrichtingskosten gekregen of een lening die hen later zelfs werd kwijtgescholden.
  En deze Surinamers, die zelf in het buitenland wonen, hebben het lef zich negatief uit te laten over de Chinezen, die worden gehaald om te werken.
  Toppunt van brutaliteit.

  De Chinezen moeten werken in Suriname, anders mogen ze lucht happen om in leven te blijven.
  Deze mensen zijn voor dag en dauw al aan het werken en werken door tot zonsondergang.
  Pauzeren doen ze minimaal.

  Surinamers verschijnen later, pauzeren langer en zitten ruim voor zonsondergang al thuis bij de vrouw of bij de buitenvrouw.

  Begin de fout bij de Surinamers zelf te zoeken, die niet willen werken of maar een paar uurtjes werken, kortom meer op hun lauweren zitten.
  Zoek de fout bij de Surinaamse regering die niet in staat de burgers te motiveren tot noeste arbeid.

  Hebben de Surinamers het nog steeds niet door dat de wereld al jaren bezig is met globalisering?


  Maak melding

 43. Ze kunnen toch hulp aanvaarden en samenwerken/ Je moet alleen nioet alles uit handen geven, blijf er altijd zelf bij en werk net zohard mee. Samen wordt je een sterk land toch?


  Maak melding

 44. surinamers en surneds willen geen slaven arbeid verrichten voor een hongerloon in suriname en dus haal ik “”bouterse”” arbeiders uit china voor weinig. alle luie surinamers worden zo wel gedwongen te gaan werken, want stelen is er niet meer bij. de marktwerking in verschillende sectoren geven surinamers hoofdpijn en zelfs serieuze surinamers zijn nu het slachtoffers van mijn bewind. surinamers moeten inventief worden en nieuwe idee opstarten. heb je een stuk land, dan moet je op je land nieuwe aktiviteiten ontplooien zonder dat je last hebt van mij. ik hoop hiermee iedereen te vreden te stellen en ik verwacht dat je mij weer zult stemmen. ik vind wel dat jullie burgers te veel hier op internet negatief over mij praten en daarom heb ik nu eens een keertje gereageerd hoe ik over jullie denkt…de asfalt weg laat ik aanleggen omdat europa wilt dat alle surneds op vakantie op veilige wegen moeten kunnen rijden en dat ze niet laat komen op zanderij, als ze weer naar huis gaan. ik ben ontzettend blij dat surneds zoveel in het land investeren in de woning bouw zodat iedere vakantie ganger een veilige huis heeft, want die djoeka,s en dieven maken het heel onveilige voor de mensen. wij hebben alweer zoveel geld verkwist tijdens de feestdagen en eigenlijk hadden jullie landgenoten met dat geld veel duurzame investeringen kunnen plegen zodat kleine bedrijven meer mensen in dienst konden nemen, maar als jullie geld hebben dan gaan jullie dat verkwisten aan vrouwen drank en vuurwerk. dat is ontzettend jammer in plaats dat je je personeel een beter salaris betaald. ik hoop dat jullie moeten realiseren dat in de toekomst niet zoveel onnodige zaken doen en dat je moet mee denken het land ver te helpen bouwen. iederen investering in suriname betaald zich terug in een werkgelegenheid waarbij de arbeiders met een salaris hun gezin kunnen onderhouden en dat andere burgers weer blij zijn met de nodige nieuwe veranderingen.


  Maak melding

 45. Toch vinden de meeste mensen dit een aanwinst voor Suriname. Het is zelfs een verrijking in alle opzichten. Paramaribo zal kunnen veranderen in een metropool of beter gezegd in een Kosmopolistiche stad. Je kan dan vergelijken met Londen, New-York en Vancouver.


  Maak melding

 46. Marcel de Bruin

  Dagorder

  Geef dit land toch niet over Wij zijn nog niet
  Allen dood
  Al lijkt het bijwijlen somber Ons hart blijft heroïsch
  En groot
  Geef het niet over
  Verman u
  Bezie het beminde bezit
  Het erfdeel van onze vaderen Is dit
  Zij en ik en de felle
  Rebellen
  Wij zwaaien geen
  Witte vlag
  Maar verbeiden
  Hardnekkig, verbeten
  De trotse bloedeigen dag Geef het niet over
  Sta recht!
  Kerf uit uw wonden de etter En vecht.


  Maak melding

 47. Een arm land als Suriname heeft echt meer mensen nodig die het land een positieve bijdrage willen leveren. Ja en dat zijn de Chinezen. Meeste mensen vinden dat Suriname zijn grenzen open moet stellen voor Chineze immigranten. Of het nou om 5 miljoen of 10 miljoen Chinezen zal gaan.

  Laat de mensen overkomen naar Suriname. Dit is ook goed voor de bouwsector. Heel Suriname wordt bouwput en er worden overal wolkenkrabbers gebouwd. Het is ook het wil van de Surinaamse volk en de lezers vinden dit ook. Waarom niet?

  Hele economie van Suriname zal bloeien en er komt ook een financieel overschot van de Surinaamse staatskast.

  Dus tel uit je winst. Het kan uitgroeien tot een van de rijkste landen van de wereld.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.