Suriname heeft monument slachtoffers Moiwana

9

PARAMARIBO/MOIWANA, 1 aug – Het monument voor de slachtoffers van de militaire acties in het Marrondorp Moiwana, is gereed. Met de onthulling door president Ronald Venetiaan is voldaan aan een deel van het vonnis van het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens.

“Het is nog een stap vooruit”, zegt André Ajongtuna, voorzitter van de vereniging van nabestaanden. In elk geval bestaat de indruk dat de regering van goede wil is. Eerder is felle kritiek geleverd op de trage uitvoering van het vonnis. Intussen is de voorgeschreven financiële vergoeding al uitgekeerd. Ook is een aanvang gemaakt met de heropbouw van het dorp dat in 1986 is beschoten.

Toen vonden tientallen meest vrouwen en kinderen de dood bij legeracties tegen het Jungle Commando. Het Hof eist ook berechting van de verantwoordelijken. Tot een gerechtelijk onderzoek is het nog niet gekomen. Volgens minister Michel Felisie van Regionale Ontwikkeling zal het vonnis geheel worden uitgevoerd. De meeste bewoners van het in Marowijne gevestigde dorp waren gevlucht naar Frans Guyana.


9 REACTIES

 1. Wordt brunsie ook gearresteerd in deze kwestie. What about Bouta en die andere hoge militairen. Hoe zit het met de ouders,vrouwen en kinderen die hun dierbaren hebben verloren in deze oorlog en die in dienst waren bij het nationaal leger. Verdienen zij geen eerbetoon of kan deze groep niet in aanmerking komen voor een vergoeding. De schuldigen die de strijd opgang hebben gebracht genieten van een heerlijk leven terwijl er zoveel soldaten verminkt zijn in deze vieze oorlog. Ik geloof dat de nabestaanden dit moeten opeisen. Deze gasten hebben hun leven verloren tijdens hun werk en hebben een trauma achtergelaten bij hun nabestaanden. Soldaten die in stukjes werden gehakt of zijn wij die tijd al zosnel vergeten! Jammer voor de nabestaanden dat de leiders op vrije voeten zijn.


  Maak melding

 2. Ach, een vieze en onverkwikkelijke bende ten voeten uit. Er wordt in dit land met grote hartstocht gemeten met verschillende maten. We weten wel beter!


  Maak melding

 3. dit alles hebben wij te danken aan de bloeddorstige dictator bouterse alleen maar verlies geen winst en achteruitgang en deze mensen willen het weer voor het zeggen hebben in suriname god behoede mijn geliefde suriname.


  Maak melding

 4. ik ben geen tegenstander van een of meerdere monumenten.maar moet ook begrip kunnen op brengen voor de vele militairen dat vermoord is geworden door de huurmoordenaars van brunswijk en consorten.

  wij moeten niet vergeten dat brunswijk illegaal bezig was om mensen te moorden bij het uit oefenen hun beroep.als brunswijk niet de aanstoot had gegeven dan was dit ook niet gebeurd.en als brunswijk zich niet heeft gehouden aan wet en regel.dan betekend dit dat hij zijn leven en dat van anderen op het spel heeft gezet.en dit is gebeurd.

  eigenlijk zou men ook brunswijk en consorten moeten elimineren.dan was de kous af.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.