vrijdag, april 19, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidDeel Surinamers extra gevoelig voor dieetziektes

Deel Surinamers extra gevoelig voor dieetziektes

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 30 jul – Een aanzienlijk deel van de bevolking is extra gevoelig voor ziektes die min of meer te maken hebben met het dieet. Dit zegt Martelise Eersel, arts en topfunctionaris op het ministerie van Volksgezondheid. De zogenaamde Aziatische groepen lopen volgens onderzoek meer kans met name diabetes en hypertensie op te lopen.

Javanen en Hindostanen zijn ook nog gevoeliger voor hart- en vaatziekten, die ook de belangrijkste doodsoorzaak vormen in Suriname. “De eetgewoontes en het relatief zwakkere hartgestel kunnen als oorzaken worden aangemerkt van deze grotere gevoeligheid”, zegt Eersel. Ook komt regelmatige lichaamsbeweging het minst voor bij met name de Hindostanen.

Overgewicht onder met name kinderen neemt er ook het hardst toe. Niet alleen wordt meer zoet en vet geconsumeerd, het gaat er ook allemaal veel sneller in. Beide groepen kennen ook het grootste aantal sterfgevallen als gevolg van hart- en vaatziekten. “Ik heb ongeveer twintig jaar geleden een onderzoek gedaan naar overgewicht bij kinderen en gebleken is, dat toen ongeveer vijf procent van de kinderen aan overgewicht leed. Nu moet het veel meer zijn”, aldus Eersel.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

16 REACTIES
 1. Zij eten ook heel wat rotzooi van de straat…sukru..bami..tjauw-min…pom…alla sani spang nanga sukru…..daarom zijn zij zo zoet……… Anders hadden zij Opa Ruro en Club gewoon aan de billen de laan uitgeschopt…….zwakkelingen.
  Daarnaast drinken zij ook heel wat soort rotzooi alcohol…zelfs Parbo-bier anno 2008 levens gevaarlijk.
  (Parbo-bier ga terug naar oud recept hoor)da ding van nu is rotzooi.


  Maak melding
 2. Surinamers eten een hoop troep van de chinese keuken. Heb begrepen dat het eten dat verkocht wordt door de chinezen en waarop bijna alle surinamers dol op zijn in werkelijkheid gezien wordt als hondenvoeding in china. Wordt alle soorten vlees in stukjes gehakt, gebakken en verkocht als nasi met kleine kleine stukjes vlees. Waarom eten die chinezen zelf die nasi niet? Heeft iemand ooit gezien hoe de chinees de nasi kookt. Vuur aangezet, een beetje olie in de pan en alle troep wordt in de pan gedonderd. De pan wordt een paar keren geschud en klaar is de honden voeding. Daarmee wordt de hond vetter en vetter en levert meer vlees op voor de chinees. True story. En het mooiste is dat wij allemaal gek op zijn ! Dus vet betekent cholestrolverhoging. De oeroude eet- en kookgewoonte is niet meer van toepassing nu. Iedereen werkt en vrouwen zijn vaak doodmoe,omdat ze ook moeten werken om hun gezin te verzorgen. Vaakgenoeg heeft men tegenwoordig geen tijd meer om te koken. Dus even om de hoek chinees halen is het makkelijkste. Gevolg Toename van overgewicht onder de kinderen en stijging ziektekosten.

  Onderzoek blijft uit en overheid staat machteloos. Werkgelegenheid voor artsen en verpleegsters (vrouwen) ( trouwens economisch gezien goede zaak)en toename omzet voor uitvaartbedrijven en alle toeleveranciers ( supply chain).

  Economische groei neemt toe met 5%. Dus beter kan het niet. Toename kinderarbeid en toename schoolverlaters. Beter kan het niet!!!


  Maak melding
 3. een fernandes soft bestaat uit kleur en smaak stoffen suiker en water. en toch moet ik af en toe een fernandes. ik denk dat de nadruk moet leggen op af en toe…groenten, fruit en minder rijst.en chinees, roti en aardappel is zetmeel, zetmeel, zetmeel.anders eten maakt heel veel verschil. en kan men de dikke kindertjes geen djompo futu laten spelen of een goede joel? op straat? wat is daar mis mee dan, heden ten dage?


  Maak melding
 4. Vroeger zien wij veel javanen en hindoestanen een heel stuk grond bewerken. Mijn pa bijvoorbeeld was niet dik of zo, door hard werken op stuk grond. Tegenwoordig doen ze dat niet meer. De jongeren verkopen hun grond en houdt net genoeg grond om zijn huis op te kunnen bouwen.Bewegen doen ze niet als vroeger. Per huis staat 2 of 3 auto’s voor de deur. Vroeger was het de fiets of bromfiets. Weekend gaan ze auto rijden met gezin om wat warungfood te gaan eten of Mc Donald ( fastfood). Door hun manier van eten bereiden waren vroeger javanen slanke mensen. Maar nu…..plompe mensen. ay baya


  Maak melding
 5. het is die maggieblokjes, ve-tsin, aji-no moto, asi-no moto de msg familie en de Amerikaanse kippenbouten. de europese zoetigheid met toevoeg dingen dus de E-nummers. verder alles dat in een pot of blik verwerkt is. chips dit, chips dat met hele waslijst aan ingredienten. zelfs brood krijgt toevoeging L-Cysteine gemaakt uit veren en dierlijk haar misschien ook mensenhaar. vroeger was het zout en een beetje suiker, uien, knoflook ook soepgroenten (selderij). of gewoon verse trasie uit pomona of matapica. maar ja, tegenwoordig zien de dingen ook lekker uit.


  Maak melding
 6. Hihihi., alsof het een uitzondering is in Suriname dat overgewicht gedoe, overal is het tegenwoordig zo. Nu zijn het de Chinezen met de lekkere “moksie metie” en Macie aan de beurt. Maar het eetgedrag van elk lig toch niet bij Chinees ect.Een ieder zijn eigen verantwoordelijkheid, want a omoe snesie of macie no horie wang “gonie” gi sma foe njang ing njang.


  Maak melding
 7. Beste Sranangmangs,

  Ook in Nederland hebben deze Surinamers last van deze ziekten. Het blijkt een deel erfelijk te zijn en een ander deel met eetgedrag te maken te hebben. Ik hoop dat de overheden zosnel mogelijk met een deudelijke programma en voorlichting komen. Dit is voor elke Surinamer onacceptabel dat onze mensen anno 2008 in grote aantalen hieraan sterven.

  Sranangmangs
  Tang Boeng


  Maak melding
 8. Nu ik dit gelezen heb….Mwaah zit toch wel een kern van waarheid in. Bepaalde rassen zijn genetisch vatbaarder voor specifieke ziektes, waarvan negroiden en caucasianen weer gevoeliger zijn voor andere ziektes. Statistiscch is aantoonbaar dat aziaten veel lijden aan diabetes en andere vomren van hart en vaatziekten. Hun dieet is daarbij ook heel vettig en calorierijk. Hun huidige levenstijl is veel minder lichamelijk belast dan vroeger. Men zou uit onze geschiedenis bijna kunnen beweren dat aziaten gemaakt zijn om op het land te werken en afrikanen daar minder voor geschikt zijn. Tot op heden zijn aziaten toppers in de argrarische sector.
  Nu bij de meeste surinamers werken op het land is weggevallen, vind ik toch dat we pas op de plaats moeten nemen, een passend dieet als levensstijl in acht moeten nemen en een beetje moeten sporten. Dit zijn ziektes die heel zuur kunnen zijn als je het eenmaal hebt, dus beste mensen leef verstandig! Frituur minder loempias, baka banas, baras, pulaurie, chips, pejeh, jelebie etc. etc..sommige van jullie zijn echt verslaaf aan die troep, het kost mij moeite om er met mn poten van af te blijven als ik het zie. Daarom vermijd ik die troep als cryptonite..


  Maak melding
 9. Quote van Sneki-tere :
  “Waarom eten die chinezen zelf die nasi niet? Heeft iemand ooit gezien hoe de chinees de nasi kookt. Vuur aangezet, een beetje olie in de pan en alle troep wordt in de pan gedonderd. De pan wordt een paar keren geschud en klaar is de honden voeding. Daarmee wordt de hond vetter en vetter en levert meer vlees op voor de chinees. True story”

  Een beetje olie in de pan en alles erin heet wokken ! En wokken is bewezen dat het gezonder is dan bakken of frituren. Met wokken “zwemt” het eten niet in olie en wordt snel gaar, wanneer vlees e.d. in kleine brokjes zijn gesneden. Trouwens, men kan altijd kiezen voor “grote” stukken vlees apart i.p.v. ze samen met de nasie te draaien. Tenslotte, chinezen eten ook nasie bereid op deze manier. Dat mensen dik worden komt o.a. dat men te weinig beweegt als vroeger, te gemakzuchtig wordt om zelf te gaan koken en te veel suiker en koolhydraten eet. Tevens, bamie, roti, tjauw min en alle andere lekker sranan porties worden sinds mensgeheugenis gegeten.

  gr.
  Kleine chinees


  Maak melding
 10. Dit zijn de gevolgen van teveel bamie,nasie, tjauwmin,geroosterde kip,barbeque,patat, hamburgers etc….

  Surinamers eten graag buiten dan thuis.
  Loop maar langs de warungs, ze zijn elke dag toch zo stampvol, neem een kijkje bij MC Donalds of bij Fatai.
  Dan klagen ze dat ze geen geld hebben, eind van de maand dan ie moes sjie deng.
  What about een rijst met sopropo en warme vis, gestoofd in tomatensaus, weinig olie en specerijen. Het is lekker,gezond en niet duur
  Vroeger kookten de ouderen met een beetje blok, tomaten, soepgroenten.
  Tegenwoordig eet je een stukje kip op straat en het proeft alleen naar poeder:kentjoor, chinese poeder, ketoembar,sukru ketjap, bah!!!


  Maak melding
 11. Het probleem zit in het feit dat men a) niet met mate consumeert en b) weinig tot geen lichaamsbeweging doet.

  Ik las hier uit verschillende postings dat aziaten gezond eten en dan weer dat aziaten varkensvoer eten. Laten wij niet over 1 kam scheren. Er is een verschil tussen chinese keuken, javaanse keuken en hindoestaanse keuken, daarnaast speelt de opvoeding thuis ook een belangrijke rol.

  Ik ben thuis opgevoed met elke dag veel groenten en weinig rijst/bami of vlees. De groenten waren altijd beetgaar gekookt ofwel in het javaans “lalappan”. Mijn ma verwijdert altijd het vel van het kip als ze het eten bereid. Thuis waren we NIET opgevoed met het binnenwerken van kilo’s zoete en zoute Javaanse snacks. Ik eet ze wel, maar ik heet met mate!

  Ik was laatst in Su op vakantie, en mensen waren daar verbaast wat ik op mijn bord at. Ze noemen mijn bordje eten een kattenportie!! Maar ja als ik zie hoe mijn neven en nichten uitzien en wat zij in hun bord gooien….wil ik voor geen goud met ze ruilen. Ze zien allen fatsig , oud en verlept en onaantrekkelijk uit. Ze kunnen niet begrijpen dat ik weinig eet en toch mooi en gezond en gespierd uitziet.

  Die dommeriken daar denken dat je spieren krijgt door veel en vet te eten, van lichaamsbeweging (lees: fitness, pilates) kennen ze niet.


  Maak melding
 12. De veranwoordelijkheid ligt bij de mensen zelf! Niet wijzen naar McD, of de omoe om de hoek, of weet ik wat! Nee, je moet er zelf wat aan doen. Men kiest er toch zèlf voor om naar die fastfoods te gaan? Ieder pondje gaat door het mondje. Gezond eten is een kwestie van zelfdiscipline. En zolang táánte nog steeds de populaire táánte blijft door bij ieder bezoekje mierzoete snoepgoed uit te delen, ja, dan krijg je dat. Ik kook iedere dag mijn eigen potje, en mijn kip gaat niet in liters soya- of andere olie. Als ik langs al die fastfoods rij ruik ik die oververhitte (en veelal oude) olie al. Ik heb opeens geen trek meer. Hart- en vaatziekten, diabetes, overgewicht met alle gevolgen van dien, zijn schering en inslag in Suriname. Het wordt tijd dat het bewustwordingsproces versneld wordt ingevoerd. Als ik op feestjes zie dat er dames (sorry, dames, maar het zijn vooral dames) twee of drie stoelen nodig hebben om stabiel te blijven zitten, dan zou ik mij in dat geval even achter de oren krabben…


  Maak melding
 13. Aan Blaka bakra,

  Het zijn niet alleen de dames? De heren kunnen ook zichzelf volvreten. Ik snap nog steeds niet waarom bij een ieder Surinaamse feest mensen aan het volmesten zijn???? Het is erg ongemanierd je bord vol te gooien en vooral alsof je NOOIT dat achterlijke saoto, bami, nasi hebt gevreten. Voor dat alledaagse shits vechten zij in de rij bij de buffettafel. Kunnen ze thuis dat niet zelf maken???? Mij krijg je niet makkelijk in de rij voor die achterlijke KETJAP smaak! BASIC taste!

  Alleen voor Japans buffet (Shushi’s) en Thais eten (salades) ga ik voor in de rij!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES