Extra begeleiding Surinaamse studenten in Nederland

10

De Commissie Studentenzaken van de Vereniging Surinaamse Studenten Amsterdam (VSSA), gaat dit jaar actief doen aan begeleiding van studenten die uit Suriname komen om in Nederland te studeren.

De studenten zullen in Suriname tijdens een infoavond de nodige informatie krijgen over de eerste belangrijke zaken die ze zullen tegenkomen kort voor vertrek en kort na aankomst in Nederland. Eenmaal in Nederland komen de nieuwe studenten weer bij elkaar tijdens de introductiedag in Amsterdam.

Op deze dag krijgen ze nog heel wat tips, om de studententijd aangenaam en succesvol te laten verlopen. Een rondvaart door de grachten, een uitgebreide lunch en diner en een empowerment speech van een bekende Surinamer zijn enkele van de onderdelen op het programma.

10 REACTIES

 1. Beste Sranangmangs,

  Ik ben het nu effe zat met inhoudsloze mededelingen. Ik mis duidelijk de reden of het waarom deze studenten meer begeleiding nodig zouden moeten hebben. Ik begrijp helemaal niet waarom zij vermaak moeten worden. Studenten zijn al vaak liever lui dan moe.

  Sranangmangs
  Tang Boeng


  Maak melding

 2. Aan eigenwaarden:
  En ik ben het zat met negatieve mededelingen. Langa langa loop je naar die pc, om perse een negatief bericht te schrijven, over een positief bericht vanuit de actieve(Surinaamse) studenten die iets voor hun mede (Surinaamse) studenten willen organiseren. Hoezo lui?
  De reden waarom veel buitenlandse studenten begeleiding nodig kunnen hebben, is omdat ze tegen heel veel problemen kunnen oplopen tijdens hun studiejaren. De VssA is een vereneging die buitenlandse studenten wegwijs maakt over de stappen die men kan ondernemen en over hun rechten als student. Voor mensen die vanuit een andere omgeving komen (Suriname) en hier komen studeren, zijn veel dingen anders en nieuw en kan het fijn zijn als je ergens terecht kan met je vragen.

  Hoezo lui?


  Maak melding

 3. Het is goed dat surinaamse studenten geinformeerd worden over de praktijk van studeren aan het HBO/Universiteit in Nederland. Ik ben als docent en studieloopbaanbegeleider verbonden aan een hogeschool in Den Haag en merkt dat niet alleen buitenlandse studenten, maar ook nederlandse blanke studenten in het 1e jaar massaal afhaken. Er zijn vele redenen zoals:verkeerde studie, mentaliteit, houding en zelfstandigheid. Vooral het laatste [zelfstandigheid] kunnen vele studenten {ned en buitenlandse]niet mee met de eisen die de hogeschool of universiteit stelt.Heel belangrijk is goed leren plannen want er komt zoveel op hun af. Surinaamse studenten hebben een achterstand v.w.b. assertiviteit in groepen vanwege de top-down cultuur [als student wordt je geacht je mond te houden] in Suriname. Het is hier juist andersom. Ik wens ze veel succes met hun studie
  Vanna


  Maak melding

 4. Hallo mensen,

  Waarom zo negatief?

  Iedere student heeft aan het begin v/d studie (en soms ook daarna) begeleiding nodig. Alleen al omdat er veel dingen veranderen vergeleken met de middelbare school.

  Als je uit Suriname komt dan moet je helemaal wennen aan het tempo en aan de manier waarop dingen in NL gaan. Begeleiding is dus niet alleen goed maar zelfs noodzakelijk.

  En dat studenten liever lui dan moe zijn; de meeste mensen komen juist hierheen om iets van hun toekomst te maken en zijn dus supergemotiveerd. Bovendien zul je altijd en overal mensen hebben die liever lui dan moe zijn, dat is nou eenmaal iets menselijks wat soms voorkomt. Maar dat zal zeker onder studenten maar een klein deel zijn.


  Maak melding

 5. Aan Cruz,

  Dat is helemaal top, dat je het helemaal zelf hebt gedaan. Moet dat betekenen dat anderen geen hulp nodig hebben, ook als spreken ze Nederlands? Want het zou vreemd zijn als je alleen hulp zou mogen vragen , als je “geen nederlands spreekt”.
  Iedere student heeft een steuntje in de rug nodig op allerlei manieren, denk maar aan studiefinanciering, of subsidie voor studentenwoningen.
  Als er niemand zou zijn die, met name student die uit het buitnland komen studeren, zou willen helpen, Dan zullen de problemen zoals hogere uitval en langere studeertijd, echt vermindert worden.

  VssA aanhanger.

  S.B.


  Maak melding

 6. Studeren aan HBO/Universiteit vraagt andere competenties zoals doorzettingsvermogen, assertiviteit, plannen en sociale vaardigheden om in groepen tw kunnen werken aan opdrachten dan studeren aan de middelbare school. Je bent voor alles zelf verantwoordelijk in tegenstelling tot de middelbare school waar de docent achter je broek aan moest zitten om te studeren. Alleen kennis van zaken [uit het hoofd leren] is niet voldoende, maar deze toepassen is de kunst in het hoger onderwijs. Dit is de uitdaging voor deze studenten, een omslag in denken.
  vanna


  Maak melding

 7. Libi deng sma like eigenwaarden en Cruz hoor. Ik vind het een uistekend idee. Niet omdat die studenten nederlands hoeven zij niet begeleid worden.
  Zodra je naar een ander land gaat om te studeren of wonen vind ik dat je begeleiding nodig hebt, want je kan iets van een culture shock krijgen.

  soso lobi


  Maak melding

 8. goed idee, die begeleiding. ik weet als geen andere dat begeleiding veel uitmaakt voor studenten. voorlichting die ook aan nederlandse studenten wordt gegeven tijdens de introductieweken. wat ik me wel afvraag, waarom doen ze dat niet samen met de nederlandse organisaties, zodat de studenten ook hun netwerk kunnen uitbreiden?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.