dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidTrauma-ervaring VS beschikbaar voor Suriname

Trauma-ervaring VS beschikbaar voor Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 19 jul – Ervaring in het omgaan met trauma’s bij Amerikaanse militairen is binnenkort ook voor Suriname beschikbaar. Dit zegt majoor-generaal Steven Doohen, commandant van de National Guard in South Dakota. De problemen van en met Surinaamse oorlogveteranen komen niet onbekend voor.

In meer opzichten gaan Amerikaanse veteranen door hetzelfde dal. “We moeten samen een betere manier vinden om deze militairen en ex-militairen te behandelen”, zegt Doohen tegenover de Ware Tijd. Zijn gezag als hoofd van het veteranencentrum in South Dakota komt goed van pas bij het realiseren van professionele begeleiding voor de Surinaamse collega’s.

Hoeveel Surinaamse militairen lijden aan posttraumatische stoornissen, PTSS, is niet bekend. Wel staan bij het ministerie van Defensie tientallen geregistreerd die behandeld worden in samenwerking met het Psychiatrisch Centrum Suriname. Volgens de veteranen werken de traumatische ervaringen uit de oorlog tegen het Jungle Commando door in de omgang met anderen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

22 REACTIES
 1. goedzo stel het beschikbaar voor de surinamers iedere andere bevelhebber zou voor zijn manschappen opkomen nu moeten de witte man die zo uigekots worden de problemen van de patvinder revolutie komen helpen oplossen wat een wereld waar we in leven.


  Maak melding
 2. waarom juist nu pas, bijna twinig jaar later als het niet is om de Surinamers zoet te houden. ook i.v.m de test op Moengo zijn ze verder gegaan met hun ‘hulp’ bieden. srananman, wees de een vlieg in een spinneweb.


  Maak melding
 3. posttraumatische stoornissen.voordat de amerikanen met hun werk begint in suriname.eerst even langs waterkant net.want er is een enige meneer du hier aanwezig dat dit ’t hards nodig heeft.


  Maak melding
 4. Waarom nu pas? Wel omdat voorgaande regeringen of te druk waren met de schatkist te plunderen of met het weer vullen. Alle voorgaande regeringen zijn steed om verschillende redenen met een grote boog om die zwarte bladzijden in de geschiendeis heen gelopen. Wees blij dat er nu eindelijk iets gebeurt.
  De vlieg in het web dat voelde ik mij 20 – 30 jaar terug. Toen werd SME systematich uitgezogen door zgn nationalisten en salon socialisten.


  Maak melding
 5. waarom nu ? nee waarom heeft bouterse en bosje niets voor deze mensen gedaan dat moeten ons afvragen en ook waarom die oorlog dat zijn vragen waar we ons bezig moeten houden en niet al dat anansie torie ,


  Maak melding
 6. Men moet niet alleen die DU onderbehandeling
  nemen er is ook een Neus die zijn neus in alle gaten stopt,Die lijden heel erg aan een Posttraumatische stoornis.


  Maak melding
 7. Neus en Du, misschien kunnen jullie vragen aan de Amerikaanse bondgenoten ook die traumatische ervaringen van die mensen op Guantanamo(Cuba) beschikbaar te stellen.

  Door het jouwe te bespreken, verberg ik het mijne. Stelletje raddraaiers!


  Maak melding
 8. DOMBO-DU heeft Brunswijk goed voor zijn mensen gezorgd dan?Weer ben jij bezig 1zijdig te oordelen.Wie waren het, die laatst nog de weg naar Albina blokkeerden,waren dat Bouta zijn ex-miltairen?eerlijk reageren DOMBO-DU,tja tegen een getraumatiseerde haatdrager/zaaier is geen land mee te bezeilen DOMBO-DU jij dus.
  De nagemaakte militairen van Brunsewijk zijn helemaal aan hun lot overgelaten,waarom werd er in dit artikel niet over gerept,de getraumatiseerde militairen van Bouta zijn zwervers geworden,die van Brunswijk rovers en moordenaars het zijn hun die de weg naar Albina onveilig maken nu in 2008,dit zuig ik niet uit mijn duim,een inspekteur van de Surinaamse politie heeft dit aan ons verteld.

  Dus DOMBO-DU een andere keer moet je ook je lei-ijer Brunswijk noemen als je over dit soort zaken wil mee discuseren jij HAATDRAGER/ZAAIER.


  Maak melding
 9. ik heb vaker gezeg dat ik niet met mensen in discussie ga die een verstandelijk beperking hebben . ik ben blij voor die slachtoffers dat die mensen hulp krijgen want velen van jullie doen is aan de kant staan met comentaar daar zijn deze mensen niet mee geholpen het zijn landgenoten die een zinloze oorlog hebben gevoerd en de hoofddaders die lopen vrij rond wie is de dupe suriname en onze landgenoten en als amerikanen of hollanders deze mensen helpen is het alleen maar goed want hun eigen mensen doen geen moer maar wel hier zitten klagen .


  Maak melding
 10. @ DOMBO – DU prachtig dat je het zelf aanhaald,dat jouw regering geen moer doet,alles wat de klok slaat,moet die wittbuba erbij gehaald worden jouw eigen mensen te behandelen ,nou dan kunnen alle psychiater,psychologen van Suriname inpakken en lekker thuis zitten,Gelukkig ben je eindelijk achter gekomen dat je een verstandelijke beperking hebt, over die zinloze oorlog die jij ook gevoerd hebt niet te vergeten met wat daru bij.


  Maak melding
 11. Onder bewind waren het vooral de lagere rangen en de dienstplichtigen die er op uit gestuurd werden en de risico’s liepen. De militaire elite zat zich uit te leven in het kamp. De chauffeurs draaide overuren met het halen en brengen van de “vriendinnen”.

  Na herstel van de democratie gingen vele door met hun onbezorgde leventje. Het kanonnen vlees dat voor hen het vuile werk opknapte zagen ze niet zitten of ze scholden hen uit voor vuile vieze junk.
  Nee die lui hebben “genoten”van hun leventje. laten ze nu de rechtvaardige prijs betalen.


  Maak melding
 12. goede zaak , niets mis mee, maar ik vraag mij af of ze al hun eigen slachtoffers van de vele oorlogen die amerika heeft veroorzaakt , al hebben geholpen, dus afwachten. du , je hebt het over hoofddaders , vergeet niet dat je ook van ze bent , je bent suriname ontvlucht toe het te heet onder je poten werd , kwam hier en vroeg politiek-asiel , ik heb je een keer al gezegd , dat de surinaamse -gemeenschap klein is, foto,s worden niet oud, en landverraders worden niet vergeten, vertel de mensen op het net , wie je eigenlijk bent , en wat je uitgevreten hebt in suriname , of moet ik het voor je doen, dus hou je rustig en hou je rotte opmerkingen voor je zelf , want je hebt geen brandschoon verleden


  Maak melding
 13. Ik denk dat Dombo best wel gebruik zou kunnen maken van de expertise van het trauma-team. Mogelijk kunnen de discussies als dan toch nog gezond worden gehouden.


  Maak melding
 14. Als het proces straks is afgelopen en de daders veroordeeld zijn kunnen de adepten dan ook rekenen op PTSS hulp?
  Zullen ze hard nodig hebben. Ze zijn nu al niet goed instaat tot normaal sociaal handelen en communiceren.


  Maak melding
 15. Whaawhaaa Look Who`s Talking,ai DOMBO-DU,jij bent degene met een verstandelijk handicap,waarom geef je geen antwoord op mijn vraag,heeft je lei-ijer Brunswijk goed voor zijn mensen gezorgd tsss je blijft het antwoord schuldig dus je weet precies wat er bedoeld werd,tja Bouta eh spoekoe ini joe edeh joe kalaka joe.

  Lady,vergeet niet dat deze DOMBO-DU,rotzooi aan zijn eigen mensen verkocht,de militairen hebben hem gepakt en had ie een flink pak rammel gekregen daarom zijn haat,maar no spang whawhaaaa a mang disie oh pleeg zelfmoord ini 2010 teh mamoet-blok oh wini a verkiezing whawhawhaaaa.

  Inderdaad,die verotte Amerikanen laten hun eigen militairen stikken,sinds de Vietnamoorlog lopen er tig getraumatiseerde militairen rond.Het ergste is wat er nu gebeurt,ze sturen illigalen naar het front, Irak en Afghanistan ,met de belofte dat ze Amerikaanse staatburger worden,maar die arme jongens worden doodgeschoten en geen haan die er naar kraait ,z4 komen geen eens voor op lijst van gesneuvelde militairen,gezien bij NOVA vorig jaar.En dit gepeupel moet de Surinaamse ex-militairen gaan helpen?Tja Vene en zijn bende lobi lik ding witmang g….


  Maak melding
 16. het verschil met amerika is dat de hulp er is dus je kan gebruik van maken maar suriname heeft nooit eerder een oorlog gekend het is echt te gek voor woorden om amerika met suriname te vergelijken die landen zijn verder met het erkennen en signaleren en het genezen van deze ziekte de nederlandse militairen die in libanon waren hebben ook niet de nodige hulp gehad toen maar men is nu veel verder met genezen van deze ziekte en als suriname dat niet genoeg heeft dan moet je blij zijn met hulp ven bevriende landen,


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES