Controle Schiphol op agenda Suriname, Nederland

21

PARAMARIBO, 19 jul – De honderdprocent-controle op de Nederlandse luchthaven Schiphol prijkt op de agenda van het aanstaande Surinaams-Nederlands justitieel overleg. Dit meldt de Ware Tijd. De Nederlandse minister van Justitie, Ernst Hirsch Ballin, reist in augustus naar Suriname af.

Met zijn Surinaamse collega Chandrikapersad Santokhi zal een reeks onderwerpen worden afgewerkt in verband met de justitiële samenwerking. Het overleg in Paramaribo volgt in het kielzog van afspraken gemaakt tijdens het bezoek van de Nederlandse premier Jan Peter Balkenende en zijn minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen eerder dit jaar.

Tijdens het bezoek zijn drugssmokkel en de honderdprocent-controle aan de orde geweest. President Ronald Venetiaan heeft zich geen tegenstander getoond van drugscontrole, vanwege de gemeenschappelijke strijd tegen drugshandel. Alleen mag niet worden gekomen aan de persoonlijke integriteit van Surinamers. Juist dat laatste schijn nogal vaak voor te komen op Schiphol.


21 REACTIES

 1. Vene deze ge-aasten zo moet ik ze noemen ,hebben toch geen respekt
  voorje,ze doen toch wat ze willen,In Suriname
  moet men strakker handelen dat dit gedonder van drugs ophoudt ik ben tegen , de doodstraf maar het is toch een middel bij sommige landen. wat je ook verteld meneer pres-i-dent,die witte basja denkt, mijn werk moet je afmaken begrepen!!!!!!


  Maak melding

 2. Beste mensen,

  De 100% drugscontrole moet niet worrden afgeschaft. laten we kosten wat kosten de drugssmokkel bestrijden. de mensen die de 100% controle willen afschaffen zijn zelf betrokken bij het smokkelen van drugs, ze willen het afschaffen voor eigen belang. Wat hebben jullie te vrezen, als je geen drugs bij je hebt wanner je op schiphol aankomt hoef je niets te vrezen.Wie smokkelt zal worden gecontroleerd en opgepakt. Mie hoop dat ding sroto oeng mars, ding smokkelaars.


  Maak melding

 3. De 100% controle is een van de vaakst terugkerende onderwerpen op Waterkant.
  Waarom wordt hier toch zo tegen geageerd? Heeft dit met het minderwaardigheidscomplex van ons Surinamers te maken ten opzichte van onze vroegere kolonisator?
  Een paar weken geleden ben ik op reis geweest naar Singapore en op het vliegveld daar moest ik mij zelfs tot op mijn jockey uitkleden. En echt niet alleen deze Sranangmang, maar ook alle andere passagiers uit Europa, Australie en Amerika. O.K., fijn was het niet, maar verschil met Schiphol is dat ik over deze nog veel strengere controle in Singapore helemaal nooit geklaag hoor. Wie de grote wereld intrekt moet nu eenmaal rekening houden met dergelijke onaangename, maar noodzakelijke procedures. Waarom snappen wij Surinamers dat nou nog steeds niet?


  Maak melding

 4. Als sommige mensen die bolletjes in hun persoonlijk integriteit stoppen, lijkt het me een zwaar karwei, om te verbieden om daar ook steekproefgewijs, controle op te houden.


  Maak melding

 5. Die agenda is nauwelijks zinvol.
  Wij moeten in Suriname ons huiswerk maken.
  Ik las vorige week nog dat er een drugshol was opgerold met naam en toenaam van de gearresteerden.

  Op dat adres tiert die handel al weer enkele dagen en nachten welig.

  Wil de wereld dit probleem wel oplossen als blijkt dat Holland een van de grootste leveranciers van ether, een primaire grondstof voor de produktie van cocaïne.

  Je hoort over allerlei klinkende namen, zonder dat er ook maar iets gebeurt. Laten wij liever over andere dingen praten.

  Dit is te vergelijken met een doolhof.

  Steeds meer mensen gaan naar de kloten!
  Waar praten wij over?


  Maak melding

 6. Ik begrijp niet dat men zo moeilijk doet over die 100% controle.
  Laat men op JAP eens 100% controle uitvoeren.
  En wordt iemand gepakt, gelijk 5 tot 10 jaar gevangenisstraf.
  Wil men er aan meewerken om de opdrachtgever achter slot en grendel te zetten, dan kan de straf gehalveerd worden.
  Gewoon harde maatregelen treffen.
  Als blijkt dat ambtenaren in welke functie maar ook betrokken zijn bij drugsmokkel, dubbele straf toedienen.
  Bij het pakken van drugscriminelen een bones geven aan deze ambtenaren.


  Maak melding

 7. Ik denk dat het beter zou zij om de uitleverings verdrag tot nader order éénzijdig te bevriezen, zolang Holland hardhorend blijft.

  Asoadé


  Maak melding

 8. Voor alle duidelijkheid, die 100% controle is je reinste pesterij.

  Toelichting:

  Ik was in 2007 met vakantie naar Suriname. Op de heenweg was alles oke. Op de terugweg viel het niet mee. In de eerste plaats wordt je op Zanderij behoorlijk gecontroleerd. Deze controle wordt door Nederland niet gewaardeerd want de 100% controle wordt op een ieder onverkort toegepast. En na 9 uur vliegen en doodmoe van de reis is het eerste wat je in de slurf meemaakt: honden die aan je ballen komen snuffelen.
  Daarna mag je in de rij gaan staan voor een controle waarbij zeer vervelende vragen worden gesteld zoals: “Meneer heeft een uitkering van de Sociale dienst en is 4 maanden in Suriname gebleven, wie heeft het voor u betaald?” of “u heeft een Surinaams paspoort, wat komt u in Nederland doen?”
  Een paar mensen in mijn buurt reageerden met de opmerking: “Ik ga nooit meer naar Suriname”.
  En dat is wat Nederland wil bereiken. De opmars van het toerisme richting Suriname frustreren. Het heeft geen moer met drugs te maken, want die bolletjesslikkers vallen zo door de mand en worden als het goed is ook verlinkt. Mij werden geen moeilijke vragen gesteld, maar bij de uitgang werd ik gestopt door een agent: “Uw handbagage openmaken”, zei hij kortaf.
  “Ik heb geen drugs bij me”, reageerde ik bot.
  “Weet ik”, zei hij, “maar wij controleren op vis, garnalen en vleeswaren”.
  Na de controle mocht ik verder gaan richting bagagedepot, waar alles weer dunnetjes wordt gecontroleerd.
  100% controle? Kom nauw, ik ben zeker 300% gecontroleerd.
  De controle van mijn handbagage zette mij aan het denken: kennelijk wordt er weinig of geen drugs meer gevonden, dus gaan ze op zoek naar andere dingen om de kosten van dit alles te rechtvaardigen.
  En ik, ik laat mij door al die controles niet ontmoedigen. Ik blijf naar Suriname gaan.


  Maak melding

 9. Kakkalaka,
  dit gaat niet over het in bezit hebben van een of ander drug.maar meer om de vernedering(integriteit van Surinamer)op de luchthaven schiphol.


  Maak melding

 10. Weer zo’n grappige Pinto reactie. Gaan we straks Zweden aanvallen omdat Alfred Nobel de TNT heeft uitgevonden. Blazen we ook alle auto’s van TNT op omdat geassocieerd wordt met dynamiet?
  Pinto heb je inkopen gedaan op dat adres omdat je je jezelf straks bij al die nobele daden wat extra moed moet geven?


  Maak melding

 11. Wie niet in z,n kont betast en gekeken wil worden of welke manier ook die ervaren wordt als vernederend , moet er maar niet aan beginnen. Negen van de tien keren is t raak, en dat zal de 100% blijven rechtvaardigen.Ik wil dit niet bagatelliseren , maar zoals gewoonlijk groeit t gerucht onderweg, en worden vaak ervaringen naar buiten gedracht , met telkens weer een stuk meer aangedikt door de brenger van t bericht. Tegen de tijd dat t nieuws/de media haalt is t een heel verhaal geworden, met een kern van waarheid


  Maak melding

 12. John, uit je reactie blijkt dat je behoorlijk gefrustreerd ben.
  Het is niet alleen Nederland die deze controles uitoefent.
  Vanuit Spanje naar Frankrijk met de auto werd ik ook aangehouden en werd er met de knuppel op mijn auto geklopt en moest de auto leeggemaakt worden en werden er hele vervelende vragen gesteld.
  Het zijn de drugsbaronnen en de koeriers die de ware boosdoeners zijn.
  Het zou veel beter zijn als je tegen hen gaat protesteren i.p.v. tegen degene die proberen de drugcriminaliteit te bestrijden.
  Uit jouw reactie krijg ik heel sterk de indruk dat je die drugscontrole om zeep wil helpen en zodoende die criminele figuren de vrije hand wil geven.
  Alleen iemand kan dit zo zeggen die zelf in dienst staat van drugscriminaliteit, je plaatst je zelf in het verdachtenbankje.
  iedereen die tegen drugscontrole is, is per definitie verdacht.
  Je bent gewaarschuwd.


  Maak melding

 13. ik heb een paar zeer verstandige reaktie hier gelezen conclussie niet alles zwart wit zien die meneer die het over minderwaardigheidcomplex heeft ben ik voor meer als 100% mee eens ik denk dat u daar de kern van het probleem raakt bij velen die hier hun reaktie plaatsen het is nooit goed of het is de schuld van de blanken hou nou een keer op en steek de handen in jou eigen boezem de surinamer die met drugs in hun lijf hier komen zijn de schuldigen niet de 100 % controlle het lijk soms hier de omgekeerde wereld.


  Maak melding

 14. Jan, ik ben juist anti drugs man. Ik smokkel garnalen, vis en dat soort dingen. Ik heb dus last van de verschuiving van die controle. Ik heb niets tegen die controle maar de wijze waarop. En jij hebt het over drugsbaronnen? Man, het zijn juist de kleine jongens die hun leven op het spel zetten door bolletjes te slikken voor een paar duizend Euro’s. Op die manier blijven de Barons buiten schot. Volgens mij ben jij de gefrustreerde persoon in deze omdat je slechts een keer gecontroleerd bent geworden in Baskenland. Kennelijk hebben ze jouw voor een terrorist aangezien.
  En nog een paar dingen waar jij kennelijk niet aan hebt gedacht:
  als er makkelijkere (mensvriendelijkere) methoden zijn om die paar bolletjesslikkers eruit te halen moet je dat doen zonder de grote groep te pesten. Ik ben al vijf keer naar New York geweest. Dat is een zware, maar ook nette en menswaardige controle. Waarom het op die manier in Nederland niet kan toegaan weet ik niet en door al het personeel voor deze controles te gebruiken staat Schiphol wagenwijd open voor terroristische acties. Ik weet niet of je dit weet maar een bolletjesslikker met een barstensvolle maag kan niet eten in het vliegtuig. Die passagiers haal je zo eruit; de bemanning van het vliegtuig ziet het, praat erover en is bij machte en/of verplicht dit aan Schiphol door te geven. Dit wil niet zeggen dat een ieder die niet eet een bolletjesslikker is, daar het eten in het vliegtuig vaak niet te vreten is, maar je maakt je wel verdacht. Al je deze mensen door die body-scan haalt zie je direct of ze iets geslikt hebben of niet. Al dat ingewikkeld gedoe op Schiphol is dus niet nodig en lijkt meer op passagierspesten.
  Gelet op jouw reactie trek ik de conclusie dat jij op Schiphol werkt. En nog iets anders. Ik ben zwart en ik ben blij met de EU. Waarom? Omdat alle zwarten bij elke grenspost werden gecontroleerd. En meneer maakt zich druk om die ene controle.


  Maak melding

 15. Weer zo’n denigrerende benadering van een stukje nosok@. Een alleszins rein geweten vreest geen aanklacht.
  In mijn bestaan kan ik alleen de belastingsdienst wat nog te betalen schuldig zijn. Kun jij dat ook zeggen? Je bent nog minder dan een misbaksel!


  Maak melding

 16. John waar ik wer maakt niets uit.
  Ik ben helemaal niet gefrusteerd door die controle door de Franse douane/politie.
  Ik juich het zelfs toe, zeker als de veiligheid dit ten goede komt.
  Als je mijn eerdere bericht had gelezen zou je weten dat ik juist zou willen dat de drugsbaronnen gepakt worden.

  “Laat men op JAP eens 100% controle uitvoeren.
  En wordt iemand gepakt, gelijk 5 tot 10 jaar gevangenisstraf.
  Wil men er aan meewerken om de opdrachtgever achter slot en grendel te zetten, dan kan de straf gehalveerd worden.”

  Ik erken zeker dat het de grote jongens zijn die aan de touwtjes trekken.
  Daarom dient er alles aan gedaan te worden om deze boys op te pakken en voor lange tijd op te bergen in volledige isolatie.
  De kaalplukmethode zoals die in Nederland steeds meer gehanteerd wordt zou ook in Sranan gehanteerd moeten worden.
  Heeft iemand een groot huis en grote of dure auto en kan hij niet verklaren hoe men legaal aan deze bezittingen is gekomen.
  Gewoon alles verbeurd verklaren en verkopen die handel.
  Het is in Suriname algemeen bekend wie in de drugshandel zitten, dat is een publiek geheim.
  Dan moet het toch niet zo moeilijk zijn om deze criminelen op te pakken en van de samenleving af te zonderen.
  Verder heb ik nog nooit meegemaakt dat een hele grote groep onschuldigen gevisiteerd werden.
  Wel heb ik gezien dat als met de drugshond langs de passagiers gelopen werd de hond een signaal gaf en die persoon er tussenuit genomen werd voor verder onderzoek/ondervraging en dit ging op een zeer discrete manier.
  Maar de meeste onschuldige passagiers hadden hier echt geen last van.
  Natuurlijk ben ik voor mensvriendelijke controles waar dit mogelijk is.
  Maar soms is de verdenking tegen iemand zo sterk dat er verregaande maatregelen moeten worden genomen en dat juich ik alleen maar toe.
  Daarom niet ageren tegen 100% controle maar eerder tegen de zwakke controle op JAP.
  Dan zou die controle in Nederland niet nodig zijn.


  Maak melding

 17. ik begrijp een ding niet als je een baan hebt je gaat met vakantie en toch gaan ze vragen wie heeft je ticket betaalt en waar werkt je!!!!!!!! ze kunnen toch alles zien als je paspoort inlevert en alles nagaan of deze persoon werkt of niet, net als je geen boete betaalt hebt kun je niet vliegen. en nog iemand zegt dat je een kilo garnalen mag meenemen, bij mij hebben ze ze pardon alles weggegooid maar ik had 1 kg garnalen en een vis, maar niet voor mij, ik moest meegaan naar een aparte kamer, bij aankomst merk ik dat ze me koffer hadden opengemaakt en spullen weggegooid mag dat dan?????????????????????????
  droevig !!


  Maak melding

 18. Winston Hermelijn Je hebt volkomen gelijk.
  Trouwens ik kan mij nog een Hermelijn herinneren (jaren 80) die even werkzaam was op St. Maarten. Ben jij deze geweest??


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.