Fabrikant kan niet wennen aan Surinaamse melk

11

PARAMARIBO, 19 jul – “We zijn niet verplicht lokale melk op te kopen, ook al staat dat in de vergunningsvoorwaarden.” Dit zegt Glenn Chin A Foeng, directeur van de Michi melkfabriek. Geïmporteerde melkpoeder blijft te verkiezen boven koemelk van eigen bodem. Dat de overheid de lokale melkveestand wil stimuleren is voor de politieke agenda.

Ondernemers hebben daar niets mee te maken en gaan uitsluitend voor het efficiënt produceren. De intrekking van Michi’s importvergunning is dan ook uitsluitend te vertalen als rancune. “Dit is ondernemersonvriendelijk. Ik kan geen gehoor geven aan onwettige voorwaarden”, zegt Chin A Foeng. Deze voorwaarden van het ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij, LVV, worden dan ook niet als dwingend ervaren.

Herhaaldelijke oproepen van LVV hebben noch Michi noch de andere particuliere fabrikant Sardjoe, kunnen imponeren. “Als de overheid wil dat melkpoeder onder de wet valt of fabrikanten wil dwingen lokale melk op te kopen, moet er maar een wet worden ingevoerd”, aldus Chin A Foeng. Intussen is een kortgeding aangespannen om de import vrij te krijgen. Chin A Foeng vreest voor het einde van zijn bedrijf als de rechter in zijn nadeel beslist.


11 REACTIES

 1. Soms denk ik dat de Surinaamse overheid stapelgek is geworden. Dit is er een goed voorbeeld van. Sterkte, meneer Chin A Foeng.


  Maak melding

 2. Deze soort van zaken mensen maken het land kapot.De import wordt met buitenlandse valuta betaald.Onze eigen markt wordt hierdoor teniet gedaan.Deze man moet niet importeren[van zijn lievelings land]maar te exporteren daar naar toe.Hier door zou hij wat voor Surinme kunnen betekenen in plaats van het leegzuigen.Surinamers wordt wakker!!!


  Maak melding

 3. @Henk.Thakoer
  Je draait zaken om. Die man is destijds melk begonnen te produceren omdat er tekort was in SME. Heeft investeringen gedaan die pas in jaren terugverdiend kunnen worden.
  Als er nu plots wel veel melk is dan moet je hem dat niet verwijten.

  Daarnaast lijkt je verhaal gebaseerd op een verouderde autharkie gedachte. Is je opmerking over lievelingsland irrelevant en een typisch tendentieuze opmerking die gemaakt wordt door mensen die niet met argumenten kunnen winnen.

  Ik zou zeggen wordt zelf wakker en ga je bijscholen.


  Maak melding

 4. Waarom zitten de melkveehouders niet in een cooperatie die de melkfabriek in eigen beheer runt? Waarom afhankelijk zijn van een 3e partij om je melkproducten te maken? Ik neem aan dat er niks mis is met de Surinaamse koe, ook al komt iet misschien uit Friesland! Is het misschien de onregelmatige aanvoer waardoor naar melkpoeder moet worden gegrepen?


  Maak melding

 5. “We zijn niet verplicht lokale melk op te kopen, ook al staat dat in de vergunningsvoorwaarden.”

  Ala michie en Sardjoe een vergunning krijgen met daarin de vergunningsvoorwaarden dan zij zijn gehouden de voorwaarden na te leven. Dus moet Chin A Foeng niet kletsen uit z’n nek want hij is willens en wetens akkoord gegaan met de vergunningsvoorwaarden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.