Middelbaar onderwijs Suriname tussen zorg en hoop

5

PARAMARIBO, 13 mei – Het middelbaar onderwijs ligt nog steeds op zijn achterste door de staking van lerarenvakbond BvL. Noch vanwege de vakbond, noch bij de regering is iemand bereid een voorspelling te doen over de afloop van dit schooljaar. Het kortgeding tegen de vakbond is aangevangen, zonder zicht op een oplossing.

De leraren verwachten weinig goeds van de gang naar de rechter. In 2004 werd een dergelijke aanklacht van de overheid al beslist in het nadeel van de leraren. Die moesten hun staking toen beëindigen. “Het is een oneerlijke case. We zijn niet bereid voor dezelfde rechter te verschijnen. Ons rechtssysteem deugt van geen kant, we hebben er geen vertrouwen in”, zegt BvL-voorzitter Wilgo Valies.

Met die inslag valt dus weinig waarde te hechten aan een rechterlijke uitspraak. De leraren zijn bij voorbaat ontevreden. Vakcentrale C47 onderneemt momenteel een bemiddelingspoging. Daar schijnt meer vertrouwen in te bestaan. “We hebben gesproken met C47 en we hebben wat vragen gesteld en wachten op antwoord”, aldus Valies. Intussen bereiden studenten zich voor op straatprotesten tegen de staking.


5 REACTIES

 1. Ik kan hier wel op blijven reageren, maar what’s the point? Deze verdeel-en-heers-politiek kennen we nog uit de tijd van de Romeinen. Het is niet anders. Wat me wel is opgevallen in deze hele situatie: dat ik meer intelligente statements hebt gehoord van de middelbare studenten dan van wie van de regering of de vakbonden ook. Het gaat nu hard tegen hard, dat is duidelijk. En als de BvL nu al vreest voor een gerechterlijke nederlaag, dan vraag ik mij af of zij niet beter bij voorbaat bakzeil moeten halen. De studenten blijven de dupe. Zij willen onderwijs, en terecht. Vergeet niet: als dit schooljaar verloren gaat, en dat gaat gebeuren, zal ook het vervolgonderwijs een verloren zaak zijn. Hoeveel studenten willen niet graag in het buitenland verder studeren, maar worden door deze hele situatie daarin gedwarsboomd? Het vervolgonderwijs is nog ver weg. Nog afgezien van de financiële consequenties. Deze generatie is de toekomst van de natie. En ik zie deze hele actie tussen regering en vakbonden als een collectief dom houden van de volgende generatie. De regering en ook de vakbonden (of wat er voor doorgaat, ff lachen) verhinderen de ontwikkeling van een generatie die wel degelijk WIL, maar niet KAN of MAG! Ik ga volgende week op de kruising van de Dr. Sophie Redmondstraat en de Zwartenhovenbrugstraat liggen. En een goeie politieagent (die van de hele situatie zo wie zo geen moer begrijpt), moet me daar eens vanaf halen!!!!! Ik sta onverkort achter de studentenprotesten! En ook bij de jongeren spelen partijpoltieke belangen een rol, jammer genoeg. Laat jullie politieke voorkeuren nou eens varen,en maak eens GEZAMELIJK een vuist! En ook het jeugdparlement heeft zich van haar beste zijde laten zien. Steun deze jonge mensen met het verstand op de juiste plaats. Hulde voor de voortrekkers. De kop van het artikel zegt het al: Tussen zorg en hoop. Wat mij betreft: tussen verleden en toekomst!!!! Jongeren, ik ben een oude man, maar ik steun jullie door dik en dun, in het belang van de natie.


  Maak melding

 2. Oppsitionele groeperingen dienen ervoor te waken om uit deze toestand munt te willen slaan. Welke regering dan ook heeft als primaire taak om in deze chaos waarin het onderwijsgebeuren is beland ordening te brengen. De positie van deze werkers is tot onacceptabele diepte weggeëbt.

  Hoe kan de juf goed onderwijs aan mijn kind geven als zij zelf geen fatsoenlijk bordje rijst op tafel kan brengen? Al onze met schaarse middelen opgeleide onderwijskader verlaat jaarlijks bij bosjes het land om voornamelijk op de Antillen of in Nederland, desnoods in een mindere positie het hoofd boven water te houden.


  Maak melding

 3. in iedere democratie is er iets van stakings recht dat is zo en het hoord ook zo maar dat recht mag je niet gebruiken om politiek mee te bedrijven en als de partijen er niet uitkomen dan stap je naar de rechter zo hoord het maar als een van de partij al roept dat die geen vertrouwen heeft in het rechtssysteem vind ik dat bedenkelijk waarom vind ik dat omdat deze mensen weten allemaal hoe het is om in een land te wonen waar het recht aan de kant word geschoven en een persoon het voor het zeggen heeft de studenten moeten het ook weten dat betekend niet dat jij niet mag opkomen voor jou recht maar laat jou niet voor politieke doeleinde misbruiken ik vraag mij nog steeds af waar de knel punten liggen waarom geven bijde partijen niet opening van zaken zodat de mensen waar het omgaat ook zelf kunnen zien wie de waarheid spreekt.


  Maak melding

 4. dit soort toestanden hebben een grote impact in het denken van de surinaamse studerende jeugd: ze vergelijken het met nederland, daar gebeuren deze dingens nauwelijks. zo ontstaat een sterker gevoel om het land te verlaten om in een ander land een studie te doen waar ze probleemloos en zonder sexuele intimidaties van hun docenten, hun opleiding probleemloos kunnen voltooien, en eventueel aan een beter betaalde job kunnen komen om een goed bestaan op te bouwen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.