Balkenende wacht protest Surinaamse Nederlanders

9

PARAMARIBO, 13 mei – De Nederlandse premier Jan Peter Balkenende wacht een protestdemonstratie bij de aanvang van zijn werkbezoek. De De Vereniging Surinaamse Nederlanders, VSN, gaat demonstreren en petities aanbieden tegen onder meer de honderd procentcontrole op de Nederlandse luchthaven Schiphol.

Ook zullen excuses worden geëist voor de slavernij in Suriname. Er zal geprotesteerd worden op het Onafhankelijkheidsplein. De petities zullen aangeboden worden bij het presidentieel paleis en het parlementsgebouw. Balkenende en zijn minister van Buitenlandse Zaken, Maxime Verhagen, zullen onder meer president Ronald Venetiaan ontmoeten.

Venetiaan heeft eerder formeel geprotesteerd tegen de controle op Schiphol. De honderdprocent-controle is in een brief aan Den Haag zelfs omschreven als “onmenselijk en barbaars.” Het Tweede Kamerlid Harry van Bommel (SP) heeft onlangs tijdens in Suriname zijn excuses aangeboden “als nazaat van slavenhouders.” Van Bommel vindt dat Balkenende dit ook moet doen.


9 REACTIES

 1. Ik wil iedereen sterkte wensen met het verwerken van de slavernij, het is schandalig dat ze jullie in een boot hebben gestopt, ik hoop dat jullie goeie psychologen krijgen om dit uit jullie leven in jullie leven een plaats te geven.


  Maak melding

 2. Wij zullen altijd zoeken naar een drogreden om niet zelf de handen aan de ploeg te hoeven slaan. De voorouders van Balkenende hebben ook dagen gekend waarbij mensen crepeerden van de honger(hongerwinter).

  Wat doen wij in konkreto zelf om de puinhopen te boven te komen?


  Maak melding

 3. als de premier een boodschap moet overbrengen aan de staat suriname.dan moet er zeker een tweederde meerderheid in de kamer achter deze man staan.dan pas gaan wij iets moois beleven in de kamer
  niet alleen het woordje sorry is voldoende maar de vraag moet ook gesteld worden of een bepaalde bevolkingsgroep in suriname zit te wachten op een sorry.


  Maak melding

 4. Zo makkelijk komen ze niet af. Hoe zit het met de Creolen? Creolen dragen allemaal namen van de Blanke Eigenaren. Creolen moesten hun eigen namen nooit gebruiken. Wie betaald de schade? Moet er niet via DNA gezocht worden wie de families zijn in Afrika. Moet de namen niet hersteld worden? Waarom krijgen Nedsurinamers niet de voledige AOW.


  Maak melding

 5. en als er excuses word aangeboden vraag ik me af wat je ermee opschiet zo een excuses graag zo ik het willen weten van die mensen die het zo graag willen a.u.b ik hoop dat jullie mij dat uitleggen waarom dat zo belangrijk is voor jullie ?????


  Maak melding

 6. Volgens mij zijn er veel belangrijker problemen die de aandacht vragen en wel iets kunnen bijdragen voor de economie, het welzijn en de welvaart!


  Maak melding

 7. De 100% controle is nodig omdat er nog dagelijks teveel mensen opgepakt worden vanwege cocainesmokkel. Dus ga je dat niet zomaar kunnen stoppen.

  Ik vraag me ook af tot hoeveel minister presidenten en generaties verder, Nederland zijn excuses aan moet bieden voor de slavernij.

  De slaven hadden het slecht maar de nakomelingen hebben het veel beter als wanneer ze in Afrika waren geboren. Je zou Balkenende dus ook kunnen bedanken, ervoor.

  Mijn excuses voor deze opmerking.


  Maak melding

 8. Nog belangrijker is het wanneer in alle lagen van het NL-onderwijs de onderwerpen slavernij en kolonisatie uitvoeriger worden behandeld. Niet alleen maar de nadruk leggen op wat NL is aangedaan door de duitsers en Jappen in WOII, maar ook hetgeen NL zelf in andere naties heeft (Indonesie, Antillen en Suriname) heeft gedaan. Kortom, meer evenwicht in de leerstof, hetgeen zal moeten leiden tot een meer veelzijdige ontwikkeling van leerlingen op school en daarmee een andere kijk op de allochtone bevolking.


  Maak melding

 9. controle is geen daad van vijandschaap als je niet wil gecontroleerd worden dan kom je niet van uit Suriname. in 1975 wist niemand excuses te vragen voor slavernij alleen dom denken aan onafhankelijkheid.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.