dinsdag, februari 27, 2024
HomeOnderwerpenEconomieHet water komt Surinaamse vissers aan de lippen

Het water komt Surinaamse vissers aan de lippen

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 13 mei – “We zijn ten einde raad.” Dit zegt voorzitter Prahlad Sewdien van de Surinaamse Seafood Associatie, de organisatie van vissers. Door de almaar duurder wordende brandstof blijven steeds meer schuiten aan wal. Er is maar één uitweg.

De regering zal moeten inkomen. “De brandstof moet betaalbaar gemaakt worden”, zegt Sewdien. Dat betekent of subsidie of het activeren van een oude overeenkomst met Venezuela. De zogenaamde Visserijovereenkomst voorziet in goedkope Venezolaanse brandstof in ruil voor het mogen vissen in Surinaamse wateren. Op een of andere manier wil het maar niet lukken.

Intussen vissen de Venezolanen wel illegaal. Dat is een andere handicap in het vissersbedrijf. “Dagelijks dringen buitenlandse schepen illegaal de Surinaamse wateren binnen. Er wordt zelfs gevist in gebieden waar Surinaamse boten niet mogen komen”, aldus Sewdien. Ook de piraterij zal grondig moeten aangepakt, wil Suriname niet komen te zitten zonder één van zijn belangrijkste eiwit- en inkomstenbronnen.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

3 REACTIES
 1. -1- Illegale vissers: Gewoon opbrengen die schepen, verbeur verklaren en tegen een redelijk prijsje aanbieden aan de eigen schippers.

  -2- Waar verkopen de SME vissers hun vis? op de lokale markt? Zijn de prijzen van vis dan niet gestegen terwijl alle andere primaire producten wel stijgen?

  -3- Hoe zit het nu met de Sail boten. Die liggen al van lang voor de prijsstijgingen aan de kant?

  -4- Wat is het aandeel van de brandstofkosten in de prijs van het eind product (tegen groothandelsprijzen en op de markt) ?


  Maak melding
 2. de regering moet geld stoppen in de marine, en de schepen die illegaal zitten te vissen moeten ze kapotschieten. Want dit is de zee van de surinamers en van niemand anders.


  Maak melding
 3. De visserij moet onder eigen beheer gehouden worden anders gaan we straks vis importeren, want de hele kust wordt dan leeggevist.

  Gewoon zelf vangen en verkopen voor een goede prijs, want dan heb je het nog in je eigen hand. Illegale bevissing moet ook zwaar bestraft worden. Maar ja alles werkt met tjoekoes.

  Voor wat betreft de brandstof zou Suriname met zijn eigen oliewinning,o.a. de visserij, kunnen voorzien.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES