dinsdag, mei 28, 2024
HomeNieuws uit SurinameBalkenende biedt Suriname geen excuses aan

Balkenende biedt Suriname geen excuses aan

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 13 mei – Er is geen behoefte excuses aan te bieden voor het slavernijverleden. Dit zei de Nederlandse premier Jan Peter Balkenende na besprekingen met president Ronald Venetiaan. Nederland heeft al stappen ondernomen om het verleden te verwerken. Over de controle op Schiphol kan nog worden gesproken. Venetiaan’s kritiek is aangehoord.

“We hebben in openheid gesproken met elkaar en we hebben eerst met elkaar vastgesteld dat alles in het werk gesteld moet worden om drugstransporten te voorkomen. Natuurlijk moet ook gekeken worden naar hoe de controle zelf is. Het derde punt is, daar ben ik door president Venetiaan over aangesproken, een menswaardige behandeling op Schiphol. De gesprekken zullen voortgezet worden”, zei Balkenende.

Onder meer zal bekeken worden hoe technologie in te zetten in plaats van het handmatig controleren. Gehoopt wordt dat dan de klachten over het ongewenst betasten van passagiers zullen afnemen. “Helaas komen er nog veel drugs uit Suriname. We hebben afgesproken dat we bepaalde zaken goed zullen doornemen.” Over het slavernijverleden hoeft niet al te zeer te worden uitgewijd.

“Nederland betreurt het leed veroorzaakt door de slavernij. De herinnering aan dat verleden moet levend worden gehouden. Je mag nooit vergeten. Dat is precies de reden waarom in Nederland een monument is en een nationaal Slavernij-instituut, en waarom ik op 1 juli bij het Slavernijmonument zal zijn”, aldus Balkenende. Dat nabestaanden eventueel schadeclaims indienen, is niet echt zorgpunt.

“Dat geloof ik niet. Nederland heeft in 1975 al drie en een half miljard Nederlandse gulden aan schadevergoeding betaald aan Suriname.” Maar volgens president Venetiaan is dat inzicht totaal verkeerd: “Misschien moet ik als aanwezige bij het gebeuren rond 25 november 1975 (Onafhankelijkheid Suriname, red.) aangeven, dat de drie en een half miljard niet in het licht van vergoeding voor slavernij is geweest.”

Balkenende ziet de bilaterale relaties de goede richting uitgaan. “Ik heb vertrouwen in de samenwerking tussen de regeringen van Suriname en Nederland. Met Suriname gaat het de goede kant op: de economie groeit, de democratie is stevig verankerd en Suriname is regionaal actief.” Er is ook gesproken over samenwerking tussen informatiediensten en op luchtvaartgebied. Suriname en Nederland organiseren later dit jaar een internationaal seminar over ontbossing.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

76 REACTIES
 1. 1975 al drie en een half miljard Nederlandse gulden aan schadevergoeding betaald aan Suriname zeggen ze. Van die drie en een half miljard Nederlandse gulden zijn alleen maar rotzooi gekocht uit Nederland. Suriname kreeg het geld niet gratis, er moest met dat geld alleen maar Nederlandse produkten van gekocht worden.


  Maak melding
 2. balkenende heeft gelijk. ik word moe van dat hele slavernijding. waarom treuren de hindustanen en de javanen niet om het leed dat de witte man hun voorouders hebben aangedaan tegenwoordig? als de negerbevolking van suriname moeite heeft met alles wat de witte man ze hebben aangedaan, dan adviseer ik ze om, zo snel als het maar kan, hun roots in Ghana op te zoeken, een hele pakket aan Afrikaanse namen te halen en alvast beginnen om hun eigen namen te veranderen in die-hard Afro names als mubuke, adane, membeki etc. Dat is alvast de eerste stap. Daarna moeten ze weer overstappen naar hun winticultuur en het christendom verbannen. Daarna een dubbelgrote beeld opzetten van alle vrijheidstrijders op 1 speciale afroplein. En als dat alles al heeft plaatsgevonden, moet men een speciale bureau opzetten voor mentaliteitsverandering. Dat bureau moet het klaag/benijd-mentaliteit van de neger helpen wegwerken en omzetten in een niet-klagen-maar-werken-mentaliteit.


  Maak melding
 3. Tuurlijk willen ze Slavernij snel vergeten.
  Waarom proberen ze de tweedewereld oorlog nog steeds te onthouden en ieder keer de Duitsers in het kwade daglicht stellen.

  Bevrijdingsdag, wordt nog altijd landelijk flink herkend en flink wordt er propagande verspreid.

  Maar op 1 juli merk je niks van. Ook de geschiedenis boeken van nederland staat er vrij weinig over de slavernij.


  Maak melding
 4. “Nederland betreurt het leed veroorzaakt door de slavernij. De herinnering aan dat verleden moet levend worden gehouden. Je mag nooit vergeten. Dat is precies de reden waarom in Nederland een monument is en een nationaal Slavernij-instituut, en waarom ik op 1 juli bij het Slavernijmonument zal zijn”, aldus Balkenende.

  velen van de ingezetenen in nederland zullen zeker niet eens zijn met het bovenstaande tekstdeel

  jou verleden mag jij nooit en te nimmer gaan verloochenen.


  Maak melding
 5. M.a.w. slaven nakomelingen van wel 20 generaties later willen naast de 3,5 miljard gulden van 1975, het excuus van de slavenhandel als excuus gebruiken om nog meer geld af te troggelen van Nederland. Ik zou persoonlijk andere redenen gebruiken voor ontwikkelingsgeld. Alsof de indianen, hindoestanen, javanen en chinezen niks hebben meegemaakt. Zij waren ook een verkapte vorm van slaven geweest, maar zeuren niet zo.

  Het liefst een a.o.w. uitkering voor alle zogenaamd, gedupeerde nakomelingen van de slaven, geestelijk zo getraumatiseerd dat er een soort arbeidsongeschiktheids toestand is ontstaan. Tot welke generatie vraag ik me af zal men oude koeien uit de sloot gaan halen. En gewoon weer met beide benen op de grond staan om verder te kunnen gaan met de gewone sleur van het leven. En tot zich door te laten dringen dat je niet naar achteren maar naar voren moet kijken.

  Balkenende is terecht niet zo dom om daar in te trappen en als hij dat zou doen dan zou ik hem een slappe leider vinden.


  Maak melding
 6. zie je wel die vuile hypocriet ik wist dat hij geen escuus zou aan bieden zo is deze man nu een maal als ik vene was had ik hem gezegd nou dan zijn wij uitgepraat dat meki mi lobi bouta geen gelul weg er mee


  Maak melding
 7. Hoe kan die man zich verontschuldigen over het verleden als de Surinamers vandaag de dag nog steeds onmenselijk worden behandeld op Schiphol?

  Hetzelfde met de (gesneuvelde) Surinaamse ex militairen die onder de Nederlandse vlag hebben gestreden.

  De doden worden herdacht, maar de nog levenden worden veracht…


  Maak melding
 8. Balkenende vergeet niet de 6 miljoen joden omdat zij kapitaalkrachtig en machtig zijn. Dus een grote invloed hebben.
  Maar dat aantal is niets vergeleken bij de miljoenen Afrikanen die als slaaf werden verkocht.
  Joden werden vervolgd en uitgemoord, maar niet verkocht tot iemands bezit. En dat generaties lang.
  Natuurlijk moeten wij af van “gezeur” (mijn vertaling hiervan is respect en mededogen tonen voor het leed”), maar wat is dan nu het effect nu hij geen excuses maakt ? Juist, men zal blijven “zeuren”.
  Balkenende toont zich nu een ware christen! CDA was hij toch ?
  Staat toch voor Crisis Dan Actie ?
  Zo blijkt dat hij zeer waardevol is voor de vele Surinamers die naar Lingo kijken.Er was crisis want het programma zou gestopt worden. Balkenende sprak en het programma draait nog steeds. En zo zijn er nog vele voorbeelden te noemen van de Crisis Dan Actie partij. Geef mij maar van Bommel. Zo zie je maar dat Balkenende niet in het rijtje past van de integere regeringleiders die wel hun excuses hebben aangeboden.


  Maak melding
 9. Ik begrijp dat de hindostanen en javanen vinden dat de negers zeuren. Maar laten zij niet zeuren, want als de negers iets bereiken zijn de hindostanen de eerste die alles willen overnemen, opkopen, uitbuiten.
  De javanen en hindostanen profiteren mee op de dingen die de afro-surinamers bereiken, terwijl zij altijd maar aan de kant staan te kijken. Als er successen zijn springen zij er meteen in, als er mislukkingen zijn hoor je ze niet of zeggen ze dat ze wisten dat het nooit zou lukken. Yes ! Always stand on the side of the winning team !


  Maak melding
 10. Raj en Paagal, zijn jullie vergeten dat de hindoestanen en javanen de keuze hadden na 5 jaren terug te keren naar hun geboorteland. De afrikaanse slaven hadden die keuze niet.

  De wrede slavernij die eenwenlang geduurd heeft kan je echt niet op een lijn plaatsen met wat de immigranten hebben meegemaakt. daarom zullen zij de negers nooit begrijpen.

  Ja, de zwarte man is ook de enige die durft op te komen tegen armoede en ongelijkheid.
  De hindoestaan en javaan die durven niet, want ze zijn laf. Ze klagen wel binnenshuis, maar naar buiten toe durven ze niets.Maar ze weten wel te profiteren van de successen die de neger heeft bewerkstelligt.

  Patty


  Maak melding
 11. Muriel, ik word kotsmisselijk van je kortzichtigheid. Ga naar school. En ga niet meepraten over dingen waar je geen verstand van hebt.


  Maak melding
 12. Even genuanceerder. Gaat men ook excuses vragen aan de Arabische wereld voor de slavenhalers, die de blanken hebben voorzien van slaven? En de Afrikaanse verraders die hun eigen vlees en bloed hebben overgeleverd – voor een handjevol spiegeltjes en kraaltjes – aan diezelfde Arabieren? What about de Chinezen, waar de slavernij nog steeds heerst? Als jullie ballen hebben zou ik dat ook eens aan de kaak stellen. Ik ben van mening dat velen de slavernijgeschiedenis niet eens kennen. En niet alleen aan jezelf denken. Kijk wat er op dit moment in Darfur gebeurt. Arabieren!!!! En hebben de Hutu’s en de Tutsi’s elkaar ooit geëxcuseerd? En noem nog maar een aantal onverkwikkelijke gebeurtenissen op. Waarom is het anno 2008 in godsnaam nog zo belangrijk dat Nederland excuses aanbiedt voor het verleden? Heeft Nederland dan alleen maar slechte dingen gedaan in Suriname? De Javanen en Indiërs zijn niet hier gekomen als slaven, maar als contractarbeiders! Dat ze zich als slaaf behandeld hebben gevoeld is een heel ander verhaal. Zij dachten een betere toekomst tegemoet te gaan. En Nederland heeft allang excuses aangeboden. Is er in Suriname een slavernijmonument? Ja Kwakoe, maar daar loopt iedereen zonder na te denken voorbij. Je kunt wel aan de gang blijven. En dat handjevol mensen die protesteerden aan de hand van meneer Jankie, daar heb ik nauwelijks respect voor. Hij is een hindoestaan, waar praat hij over? Open deuren intrappen, daar is hij goed in. Welk doel streeft hij na? Het zal wel weer om geld gaan. Mensen, laat nu eindelijk eens een keer het verleden rusten, jullie hebben er uiteindelijk een eigen staat aan overgehouden, of niet soms – en ga over tot de orde van de dag. Overigens is het verderfelijke woord “allochtoon” per definitie in Suriname van toepassing, want uiteindelijk zijn wij allemaal allochtonen in dit land. Wij komen uit Afrika, India, Indonesië of waar dan ook. De enige autochtone bewoners zijn de inheemsen, de indianen. Het slavernijverleden is in Nederland een grotere issue dan in Suriname zelf. Wijs mij één door het slavernijverleden getraumatiseerde Surinamer aan. Met respect,


  Maak melding
 13. Ja, Che, en so what? Nederlandse spullen zijn 500% beter dan Chinese. De Nederlandse weg- en waterbouw behoort tot de beste ter wereld. En wat heeft Suriname ermee gedaan? Verkankerd!!!


  Maak melding
 14. daarom hou ik ook van bouta ,geen gelul,geen gezeur ,weg ermee,vene weet niet te praten hy is bang.ik vind het reg dat hij het land verkoop


  Maak melding
 15. proviteurs,

  Als wij niet planten komen jullie om van de honger. Of er wordt een gironummer geopend mensen geef gul anders komen we om van de honger zie afrika.


  Maak melding
 16. Patty,

  Je lult in de ruimte ghana moet excuses aanbieden de stamleiders hadden nog nooit spiegeltjes en kraaltjes gezien en jij ook niet


  Maak melding
 17. @Mensen, laat nu eindelijk eens een keer het verleden rusten, jullie hebben er uiteindelijk een eigen staat aan overgehouden, of niet soms

  @De enige autochtone bewoners zijn de inheemsen, de indianen.

  Dus is die staat van de Indianen en van niemand anders.


  Maak melding
 18. Patty?

  als een zwarte succes heeft dan jatten de hindoes en de javanen alles weg????
  sinds wanneer heeft een zwarte ??? succes.
  en trouwens zwarte man?? volgens mij zitten we in sranang in dezelfde positie wijfie?
  we worden getild door de regering maar jij schopt nu wel tegen de verkeerde personen.

  we kunnen ook zeggen dat jullie die keuze niet hebben gehad om terug te keren want ze hebben daar in Afrika genoeg van die luilakken die niks doen!

  hoe voelt dat?

  Ik wil hiermee dat de regering zorgt dat het volk onderling elkaar uitspeelt terwijl zij moeten zorgen dat dit niet nodig is.

  gr. en ik wens je toch een fijne dag kusje maarten


  Maak melding
 19. Blaka Bakra,

  wat Nederland beste beton en waterbouw van de wereld. dat klopt!

  ik zit ook in deze tak van sport.
  alleen weet je niet helemaal wat er in sranang is gebeurd.
  ooit gehoord van bouwfraude???
  dit was laatst in holland een hot issue.

  hoe denk je dat er sommige regeringsleiders aan zoveel pegels op hun bankrekening in het buitenland zijn gekomen.

  en denk je echt dat die schone brug met een helling van 50% zoveel moest kosten. jullie zijn getild swa.

  gr. maarten


  Maak melding
 20. aan blaka bakra, wat slavenhalers of slavenhandel betreft speelde de arabische wereld slechts een amateuristische rol. arabische slavenhandelaars kan je niet vertalen als arabische wereld. neem nou de Portugezen, de Spanjaarden, de Engelsen de Nederlanders en ook de Fransen. hun koningen stonden erachter. deze landen vochten met elkaar om wie de monopolie van de slavenhandel kon behouden. Hoe lang hebben ze meegedaan aan deze onmenselijke activiteiten. ngeveer 450 jaar lang. wie waren de grootste slavenhouders in Suriname? juist ja de joden. zelf waren deze mensen niet welkom in de bovenstaande landen. Dus met het houden van slaven wisten zij zich op te klimmen in de Surinaamse maatschappij van toen.


  Maak melding
 21. een ieder moet en zal werken om te kunnen om met de hudige tijd mee te gaan.
  zelfs een koning,prins,president en ministers krijgen hun salaris niet kado.
  bedelen en stellen heeft geen toekomst.
  kennis is macht en dat kan heel heel veel geld opleveren.

  a.j


  Maak melding
 22. ik moet we toegeven dat eens ben met de posting van nummer 14 die zeg een aantal rake dingens over het monument bijvoorbeeld en over kwakoe wat ik ook belangrijk vind om te zeggen is dat grote deel surinamers in suriname gewoon feesten op 1 julie en hier ook maar er is nu een monument om tot bezinning te komen voor de gene die daar wat aan hebben .


  Maak melding
 23. ik ben het helemaal eens met de reactie van nummer 10 en 11. het valt mij ook op dat de hindostanen en javanen niet strijdlustig zijn, je ziet ze nooit bij demonstraties die ook hun aangaan. Denk bijvoorbeeld aan de WAO-kwestie, de AOW, de 100% controle op Schiphol, de dure vliegtarieven van de KLM-SLM. en zo kan ik doorgaan. De Afro-surinamers zijn een strijdlustig volk. Voor mij en voor de Nederlanders is dat een goede eigenschap. Ik weet zeker dat de Nederlanders de Afro-surinamers een onderdanig volk zou vinden als ze niet zouden opkomen voor hun belangen, want dat zeggen ze nu al van de Aziaten. Ik besluit om te zeggen dat het helaas altijd de afro-surinamers zijn die de kastanjes uit het vuur moeten halen.


  Maak melding
 24. sinds onze geboorte zijn we slaven van deze aarde.waarom een excuus. dan zou de president ook een excuus moeten maken naar de mensen de onder hen werken.die als een slaaf werk voor het land.dat hij niet al zijn belofte waar kan maken.

  a.j


  Maak melding
 25. excuses aanbieden… prima, ik neem aan dat de innerlijke bevredigingen hiermee zijn gevuld/vervuld???/
  Niemand die zich afvraagt wat er met dat (geld)ontwikkelingshulp/vernietigingshulp is gebeurd?????
  denk maar aan de beruchte spoorlijn die destyds is aangelegd en die leidt van hiernaar nergens…..
  de leiders in SU of moet ik zeggen lijders in SU dachten dat ze geweldig waren of een geweldadige daad zouden neerzetten…
  we weten het toch altyd beter…..
  na staatsolie hebben we nog iets waarop we trots zijn …..
  oja de bruggen die gebouwd zijn, what’s next???
  Laat de politiek (SU)zijn excuses aanbieden aan het volk van SU !!! Maar neen we zien wel de stengel van de selderij in de ogen van anderen maar die ka grote boomstam in onze eigen ogen zie we niet…..


  Maak melding
 26. @ patty:

  “Ja, de zwarte man is ook de enige die durft op te komen tegen armoede en ongelijkheid”.

  >> stelen, roven en als het even niet kan vermoorden om aan de bezittingen van anderen te komen.

  “De hindoestaan en javaan die durven niet, want ze zijn laf”.

  >> als je het lafheid vindt dat ze hun eigen boontjes doppen, dat ze te het lef hebben om het ver te schoppen in de maatschappij, dan heb ik verder geen commentaar op zo’n iemand!!


  Maak melding
 27. In het straatarme India komt er nog steeds slavernij voor. De hele wereld weet dat, maar niemand doet er wat aan. De enigen die er wat aan kunnen doen zijn de mensen uit India zelf. Maar die doen er niets aan omdat ze niet strijdvaardig zijn. Daarom zal India altijd een straatarm land blijven. Het land is al heel lang staatkundig onafhankelijk, maar wat hebben zij er van gebakken???? ze discrimineren ook hun eigen mensen en de moslims en hindoes kuneen niet met elkaar leven. wat dat betreft is Suriname een paradijs. En even nog een opmerking: klagen en zeuren is heel goed, want dat betekent dat je het nog beter wilt hebben. Nederlanders klagen ook, bijvoorbeeld over het weer. Klagen houd je scherp, je zorgt ervoor dat je niet met je laat sollen.


  Maak melding
 28. balken gaat excuus aanbieden, door jullie terug te laten gaan naar afrika, en dat is ook graties, en geen gezeurd meer, ik wil weten wie terug zal gaan.


  Maak melding
 29. # 26,

  Hebben negers demonstratie gehouden wat betreft “100%controle”??? Lolbroek.
  Verder zijn niet de hindustaanse vrouwen die betast worden op schiphol, maar jouw eigen soort!! En jullie doen geen ene moer. Kom daarom niet de leeuw uithangen hier, maar durf je bek open te doen in het openbaar.

  Nog een weerloze reactie van jou @32.
  Ben je ooit naar India geweest om te zeggen dat het een straatarme land is??? Dat heb je van de media. Westerse landen laten krottenwijken en armoede zien. India is één van de rijkste landen, snelst groeiende economie ter wereld, waar vele religies side by side leven, al is de bevolking 80% hindoe, neem daar maar een voorbeeld aan. Ik heb daar een aantal jaren gewoond in een ashram.
  “Klagen en zeuren is goed”.., omdat nederlanders dat doen dan moet het goed zijn, wat een neger mentaliteit.


  Maak melding
 30. het is zeer triest gesteld met mijn langenoten sommige noem ik liever geen landgenoten onderwerp excuse maar aan de reaktie te lezen lijkt of het over raciale tegestelingen gaat koeli blakaman jangpanesie noem maar op en deze zelfde mensen hebben een grote mond als het over wilders of verdonk gaat jullie moete je schamen echtwaar en deze zelfde mensen zeggen dat zij gediscrimineerd worden in nederland maar wat doen ze zelf jullie zijn geen haar beter stelletje idioten .


  Maak melding
 31. Hoi Coolieboy,

  thnx mate je hebt gelijk.
  Maar een dame die niet weet hoe de wereld in elkaar steekt en gevoed is met propogranda is wat mij betreft onschuldig:

  dus krijgt ze een kus voor de moeite.

  gr. maarten


  Maak melding
 32. Jessica,

  Hoe rijk zijn de armen in Afrika?
  Volgens jou komen hindoestanen en javanen nooit op voor hun rechten, maar het zijn de harde werkers, kan ik niet zeggen van de Afro’s.
  Ga maar kijken aan de waterkant, aan de Saramaccastraat wie zich daar de hele dag ophouden.
  Dank zij mensen van Aziatische afkomst hebben de Afro’s te vreten.
  Zowel India als Indonesië bedelen niet om hulp, maar bouwen zichzelf op door keihard te werken.
  Net zoals de rijke westerse landen zich hebben opgebouwd, zo zullen ook India en Indonesië zich opbouwen.
  Denk je dat de westerse landen nooit armoede hebben gekend.
  Suriname zal dat nooit kunnen en dat ligt aan de Afro’s.
  Op enkele na, zijn ze gewoon luie donders, die alleen maar kunnen klagen en zeiken.
  Handjes ophouden dat is hun hobby, werken is voor de meesten een grote taboe.
  Ze willen als prinsen en prinsessen behandeld worden, vandaar dat gebedel om excuses en geld.
  Geen greintje trots zit in hun donder.
  Ga van de Aziaten leren wat werken is, wat geduld is, wat sparen is, wat jezelf opbouwen is.
  Mensen als jij kunnen het niet hebben, dat anderen het stukken beter doen. Afgunst en jaloezie overheerst jullie.
  Het enige waar jullie heel goed in zijn is feesten en beesten.


  Maak melding
 33. Hoi Prema,

  wil je nu in het kort zeggen dat deze luie gasten nog steeds de mentaliteit hebben van:

  Yeh man vandaag heb ik geld. Ik jaag het vandaag zo snel mogelijk doorheen (feesten en eten)en morgen zie ik wel weer waar ik weer van kan leven.

  Tja als dioe mentaliteit daar nog steeds heerst dan wens ik jullie Ontzettend veel succes. want dan hebben ze nog steeds de zelfde houding als in South Afrika.

  bakken vol met succes gewenst.

  gr. maarten


  Maak melding
 34. jessica,

  kennelijk ben je blind of doof misschien weet je niet wie de opkomende machten zijn in Azië.
  landen die armoede, uitbuiting en verdeel en heers politiek aan den lijve hebben ondervonden, maar door wilskracht zichzelf opbouwen.

  En vergelijk India niet met afrika. Een aap en een mens kun je niet vergelijken.


  Maak melding
 35. de hindoestanen en de javanen mogen de creolen dankbaar zijn,dat zei vandaag de dag iets in de maatschappij hebben bereikt
  en zijn door hun goedertierenheid heden ten dage een waardeloze volk bij de ondankbaren
  dit is vandaag de dag de beloning dat zei moeten incasseren voor de vele opoffering dat zij hebben opgebracht voor de aziaten.
  de feiten liegen niet om.
  toon toch een beetje respect en niet steeds flink willen doen.


  Maak melding
 36. Prema, gelijk heb je, stop je energie maar aan je eigenbelangen.
  Dat krijg je als je tegen een koe staat te praten.
  Laat ze maar praten, ze maken zichzelf door zulke reacties nog belachelijker.

  Namashkar.


  Maak melding
 37. jesssica,

  voor ghana giro 123, voor togo giro 144, voor mali giro 333, voor zimbabwe giro 666, voor zuid afrika giro 777, voor nigeria giro 888, voor senegal giro 999, voor kenia giro 111, voor rwanda giro 222, voor niger giro 787, voor botswana giro 565, voor kameroen giro 332, voor ivoorkust giro 454, voor benin giro 344, voor somalie giro 566, voor zaire giro 767, voor liberia giro 0900, voor biafra giro 990, en voor BROKOPONDO giro 000,


  Maak melding
 38. jessica afro surinamers een strijdlustig volk?

  Zou u zo vriendelijk willen zijn om deze stelling cognitief te willen motiveren¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿


  Maak melding
 39. Balkenende heeft groot gelijk. Die negers wilde onafhankelijk hebben en ze hebben ook drieenhalf miljard gehad van de Nederlandseregering.


  Maak melding
 40. Alex,

  Welke opofferingen hebben de afro’s gebracht voor de hindoestanen en de javanen?
  Kom met goed onderbouwde argumenten en niet met loze opmerkingen die nergens op slaan.

  Jessica,

  Klagen en zeuren over het weer, houd je scherp. Domme opmerking, totaal geen inhoud.
  Meisje, weet je het nog niet, dat het weer zich van niets en niemand iets aantrekt.
  Het klimaat laat zich door niemand leiden.


  Maak melding
 41. ik hou het kort:

  * kan iemand me aangeven wat voor iets de hindustaan en de javaan van de neger heeft afgepakt welke hij zo hard heeft opgebouwd?

  * kan alex me vertellen wat voor goeds de neger voor de aziaten hebben gedaan dat we ze vandaag de dag o zo dankbaar mogen zijn?

  * weet men niet dat duizenden baba’s van vroeger, de grootste analfabeeten, zijn kinderen met de riem bewerkte en dwong om te gaan studeren om zo wat te worden in de maatschappij?


  Maak melding
 42. nr, 43 schrijft: vergelijk afrika niet met india, een aap en een mens kunt je niet vergelijken. Wat verbeeld je je wel nr, 43, denk je dat de blanken je als een blanke zien? niet alleen mensen met een zwarte huidskleur worden helaas gediscrimineerd, maar ook de mensen uit india die een doffe paarse huidskleur hebben. voor mij zijn alle mensen gelijk, of je nu zwart of paars bent.


  Maak melding
 43. Hoi kofi yangdringiedansie,

  Ben je achterlijk of hoe zit het nou in welke tijd leef je eigenlijk? eeuwen geleden werden negers uitgemaakt als apen, maar anno 2008 zijn de achterlijke imbiezielen zoals jij toch erachtergekomen dat iedereen op een aap lijkt dus ook jij.Of je nou zwart wit of geel ben, of ben je één of ander buitenaardse wezen dat uit de lucht gevallen is? Wie denk je wel dat je bent?


  Maak melding
 44. Muriel, zeg me wie uw meester is en ik zeg u wie u bent… En dat geldt ook voor Simon. En Maarten, ik weet niet hoe lang jij al niet in Suriname bent geweest. Ik heb er ruim 50 WERKZAME jaren opzitten, in alle delen van de wereld, dus ik mag zeggen dat ik uit een langdurige ervaring kan putten. Ik heb vandaag weer een paar negers gezien die langs de straatkant hun land lagen op te bouwen!!!! Ja, je leest het goed, het waren creolen. De javanen en hindoestanen waren aan het werk. En die brug van je heeft ongeveer een half deel van de natie ontsloten. Meerzorg is aan een inhaalslag bezig en is bijkans de derde grote plaats in Suriname. Laat jullie negativisme nu eens varen, denk rationeel. En als jullie denken de wijsheid in pacht te hebben, adviseer ik maar één ding: KOM ALS DE DONDER NAAR SURINAME en help mee!!!


  Maak melding
 45. @Jessica.
  Voor je informatie:
  In India wordt ook gediscrimineerd. Niet alleen naar kaste maar ook naar kleur (licter is beter)
  In Afrika wordt ook gediscrimineerd. Hoofdzakelijk naar ethniciteit, denk maar aan de gruwelijke moordpartijen tussen Hutus & Toetsies.

  Overal waar je komt wordt gediscrimineerd. Op ras sexe, geloof woonbuurt, etc. Niet dat dit goed is. Maar het is even min gepast om te doen als of alleen wit-zwart discriinatie er toe doet en alsof dit de enigste vorm is en slechts die groepen er onder leiden.

  Discriminatie is ook alleen maar oplosbaar als de onderliggende groep zijn plaats opeist. Door elke keer te roepen “ik wordt achtergesteld” bestendig je het alleen maar.


  Maak melding
 46. Prema, je moet beter leren lezen. Ik heb slechts geschreven dat klagen goed is , want dat houd je scherp. En ik heb als voorbeeld gegeven dat je ook over het weer mag klagen , zoals de nederlanders dat doen. Lees goed, er staat duidelijk bijvoorbeeld.


  Maak melding
 47. wij moeten er voor waken dat slavernij niet meer voorkomt, maar helaas komt er nog steeds moderne slavernij voor. In vele derde wereldlanden komt er nog steeds slavernij voor en armoede voor. Een goed voorbeeld is het straatarme india, waar de gemiddelde burger minder dan 1 dollar per dag heeft om van te leven.


  Maak melding
 48. “Dat geloof ik niet. Nederland heeft in 1975 al drie en een half miljard Nederlandse gulden aan schadevergoeding betaald aan Suriname.”

  men zou niet willen geloven dat een man als balkenende op zo’n kinderachtige wijze zit te liegen.

  Maar volgens president Venetiaan is dat inzicht totaal verkeerd: “Misschien moet ik als aanwezige bij het gebeuren rond 25 november 1975 (Onafhankelijkheid Suriname, red.) aangeven, dat de drie en een half miljard niet in het licht van vergoeding voor slavernij is geweest.”

  in feite heeft suriname niks ontvangen.suriname heeft nog steeds die drie en een half miljard nederlandse gulden plus rente tegoed van nederland.


  Maak melding
 49. jessica,

  Mijn toko draait volop door negers die graag pruiken en whiteners kopen.

  Het is algemeen bekend dat ze niet van hun kleur en haar houden.

  Ze willen heel graag muteren en geilen op stijl haar want het natuurijke potteschuurhaar vind men afschuwelijk.

  van harte welkom in mijn toko te rotterdam.

  groet,

  prettig weekend


  Maak melding
 50. Jessica,

  Gaat het zo goed in de Afrikaanse landen?
  Zag gisteren beelden van kinderen in Siera Leone, die door de eigen bevolking worden uitgebuit. Deze kinderen in de leeftijd van 7 -10/11 jaar moeten gedwongen in de diamantmijnen werken voor soms maar 5 centjes per dag, die duurt van 7.00 tot 19.00 uur.
  Deze kinderen blijven verstoken van onderwijs.

  Dus klets niet uit je nek, als je het enkel en alleen over India en de wantoestanden aldaar wilt hebben.

  Klagen over het weer houdt naar het schijnt alleen jou scherp.
  Ga maar liever klagen over de kinderen in Siera Leone en ga je, net als Hugo Borst en met hem vele anderen, inzetten dat deze kinderen een beter leven krijgen en ook onderwijs krijgen.

  Klaag en laat je stem horen over onze
  kinderen in Nederland, die achtergehouden worden van goed advies over hun vervolgopleiding.
  Idem dito over de kinderen in Suriname.
  Ga zeuren over onze ouderen die het niet altijd makkelijk hebben in deze keiharde maatschappij.
  En dit zijn slechts 2 voorbeelden die ik noem, meer zal naar het schijn voor jou niet te behappen zijn.


  Maak melding
 51. @Neus,

  Niet alleen hindoestanen discrimineren op huidskleur. De afro’s zijn daar ook goed in.
  Doe nou niet alsof je neus aan het bloeden is.

  @Jessica,

  Je beweert dat voor jou elk mens gelijk is, waarom heb jij het dan over de dofpaarse kleur van de hindoestanen.
  Als je wilt beweren dat je een ieder als gelijke ziet, dan heb je het niet over dit soort onzin.
  Altijd dat gezeur over huidskleur.

  @ Kofi yangdringiedansie,

  Zelfs een aap heeft nog meer hersenen dan jij ooit zult hebben.


  Maak melding
 52. meneer jessica,

  als je op tv iets ziet over negroide dan gaat het over muziek of gemekker over discriminatie. Bewijs de wereld wat jullie in je mars hebben?
  Hou op met dat gemekker iedereen heeft racisme aan den lijve ondervonden niet alleen negers. Maar de kunst is ondanks dat je doel bereiken en dat is jullie probleem.
  Racisme zien jullie als kapstok.
  Laat zien hoe geweldige intellectuel negers presteren op mondiaal niveau.

  goed weekend


  Maak melding
 53. raj ik zeg altijdt van een hindustaan blijft een hindustaan want zij komen allemaal van uit india als ze in suriname zijn dan zijn het surinaamers maar hier komen ze allemaal uit india .
  Wat weet jij van de slavernij zijn jou voorouders als beesten behandelt hebben ze pijn gevoelt zijn hun kinderen tijdens de geboorte vermoord zijn hun kinderen verkracht,nee dan moet jij je mond houden en niet praten over slavernij het gaat jou niet aan want het is geen hindustaanse zaak ok


  Maak melding
 54. Blaka bakra,

  wat schrijf je nu weer voor onzin zie regel 53.

  [Ik heb vandaag weer een paar negers gezien die langs de straatkant hun land lagen op te bouwen!!!! Ja, je leest het goed, het waren creolen]

  Daarmee zeg je dus: ze lagen niet in hun land maar aan de straatkant.

  grapjas die je bent. jij beledigd je ons volk helemaal matie.

  En trouwens als je niet weet hoevaak en waar wij overal op de wereld hebben gezworven en ellende hebben gezien. sommige van ons zitten soms in 2 verschillende werelddelen per week. nu jij weer!

  Maar jij hebt teveel tijd om onzin te typen.

  IK KAN MAAR EEN DING ZEGGEN TEGEN JOU!
  GA EENS WERKEN ZWETSER OFTWEL LUCHTVERKOPER.


  Maak melding
 55. @Kofi yangdringiedansie;

  “En vergelijk India niet met afrika. Een aap en een mens kun je niet vergelijken”.

  *Je bedoeld andersom: een mens kun je niet met een aap vergelijken*, snappie.


  Maak melding
 56. @Prema.
  Volgende keer beter lezen. Hoofdzakelijk op.. sluit nml NIET UIT dat ook op kleur gediscrimineerd wordt.
  Als je goed leest zul je wellicht merken dat we op één lijn zitten.

  Verder valt mij bij je kritiek op Jessica op dat je hetzij niet leest/begrijpt wat er staat of dit niet wilt. Vermoedelijk ben je te emotioneel mbt dit onderwerp en val je precies de verkeerde aan.


  Maak melding
 57. hallo mensen,jullie zeuren te veel laat de lieve surinaamse mensen met rust.ze komen toch geen eten bij jullie bedelen of toch wel.jullie hebben niks anders te doen ,dan kunnen jullie de wc’s schoon gaan maken dat is beter dan dit, als balkende zijn excuses niet in sur heeft aangeboden, dan moet hij bij jullie komen om zijn excuses aan te bieden, want jullie zijn een god.maar aan de ene kant is hij wel een lafaard .in nederland zij hij dat hij zijn excuses zou aanbieden maar dat durfde hij niet, hij was gewoon bang voor papa bouta; gr; abrabrokie


  Maak melding
 58. raj,
  die babun van toen hebben hun kroost gestriemd om zeker in een wc gestuurd om te gaan studeren.

  prema,
  weet jij hoeveel creoolse geldschieters zijn dood gegaan,zonder dat deze een cent terug hebben ontvangen van de wanbetalers van toen.
  dan ga ik hier geen namen noemen.

  volgens mij ben jij en raj even oud en de geschiedenis van jullie voorouders van toeten nog blazen kent.
  babun/baba

  en als jullie door blijft piepen dan krijgt je straks een creool als wereld president.


  Maak melding
 59. Beste Maarten, ik ben er niet op uit om iemand te beledigen. Maar voor iemand die zich voorstaat een mondiale allesweter te zijn, vind ik je reactie op zijn zachtst gezegd van iemand met het IQ van een baby. En wat doen jouw mati’s in twee werelddelen tegelijk? Wat wil je daarmee zeggen? Jongen, als ik je vertel wat ik allemaal voor ellende heb gezien heb in deze wereld, dan val je huilend op je knieën. En bovendien kun je slecht lezen (zie mijn eerdere reactie). En werken hoef ik gelukkig niet meer. Ik heb mijn portie gehad. Hoewel, het woord WERKEN komt in de Surinaamse dictionair nog steeds niet voor. Dat is wat ik heb willen verwoorden. Loop niet de stoere jongen uit te hangen, want het woord respect is er bij jou nog niet ingetimmerd!


  Maak melding
 60. Alex,

  Noem de namen, zoniet dan is het een verzinsel van jou alleen.

  Van mij mag Barack Obama president worden van Amerika, maar dat wil niet zeggen dat hij dat ook van de wereld is.
  Maar zou jij het een hindoestaan gunnen?
  Ik weet zeker van niet.

  Je hebt weinig in te brengen op de reacties van mij en Raj.


  Maak melding
 61. Neus,

  Je laat duidelijk blijken dat je het niet prettig vindt als hindoestanen hun mening geven over afro’s.
  Andersom mogen jullie dat altijd. Dat riekt naar smerigheid, n.l. naar racisme.

  Om mensen als jij en Jessica wil ik eigenlijk niet reageren op het Surinaams nieuws en blijf voortaan weer weg.


  Maak melding
 62. Hendrik,

  Ben jij degene geweest die op beestachtige wijze is behandeld door de blanken?
  Je hebt wel littekens op je ziel, begrijp je heel goed.

  Maar hoe zit het nou met de hindoestanen die zijn beroofd, verkracht en vermoord door Marrons en dat allemaal heel kort geleden.
  Mogen de hindoestanen geen pijn voelen? Hebben alleen mensen met een afro uiterlijk een ziel?
  Wij hindoestanen vragen niet om excuses aan geen enkele afro. Degenen die zich hebben vergrepen aan anderen zijn vervloekte ellendelingen.

  Als jij vindt dat wij hindoestanen ons niet mogen bemoeien met de slavernij, bemoei jij je dan voortaan ook niet met hindoestanen.
  Je moet niet liegen dat Surinaamse hindoestanen zeggen dat ze uit India komen.
  We zijn trots dat onze voorouders uit India komen. Daarom hebben wij ook ons eigen identiteit behouden, maar weten ons dankzij die indenteit aan te passen, waar wij ook terechtkomen.
  Verder moet je niet vergeten dat er ook Indiërs in NL wonen, die uit India komen. En die mogen zeggen dat ze uit India komen.

  Jullie afro’s moeten vooral doorgaan met die zielige vertoning van jullie.


  Maak melding
 63. Voor hem en de rest van NL blijven wij SURI’S slaven
  en blijven ons SURI’S onder waarderen

  Het leven gaat door maar wij SURi’S vergeten niet (AFROSURI’S) vergeten niet hoe wij MISBRUIKT zijn!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES