Studenten vragen regering Suriname om onderwijs

13

PARAMARIBO, 8 mei – De regering zal de voortgang van het middelbaar onderwijs moeten garanderen. Dit zeggen de honderden studenten die betoogd hebben in de straten van Paramaribo. Ook de ministerraad kreeg bezoek. Harde garanties waren er niet.

Die kan niemand geven. “Wij hopen dat de Bond van Leraren tot bezinning kan komen en het belang van het kind meer prioriteit kan krijgen dan nu het geval is”, zei vice-president Ramdien Sardjoe na afloop van een ontmoeting met een studentendelegatie. Zelf kan of wil de regering niet meer doen dan de bond voor het gerecht slepen. De studenten schijnen daar moeite mee te hebben.

“We hebben niets aan leraren die met tegenzin les komen geven”, zeggen studentenleiders. De regering zou uit een ander vaatje moeten tappen. Eenvoudig lijkt dat niet. Beide partijen schijnen zich te hebben ingegraven. Volgens Sardjoe is een bemiddelingspoging aanvaard van vakcentrale C 47. De studenten maken zich intussen op voor nog meer demonstraties.


13 REACTIES

 1. Het onderwijs in Suriname is al sinds midden van de jaren ’70 de weg volkomen kwijt. Ongemotiveerde leerkrachten, ongemotiveerde leerlingen, ongemotiveerde bestuurders, als zodanig gaan wij een ongemotiveerde toekomst tegemoet. Hulde aan die jongeren die nu een vuist maken en onderwijs EISEN. Daar hebben ze RECHT op! Dat staat in de constitutionele rechten van de mens van de Verenigde Naties!!!! Deze jongeren zijn de toekomst van Suriname, maar worden in hun ontwikkeling geremd. Wie zijn Valies en Sardjoe die deze grondrechten met voeten willen treden? Een schaamteloze vertoning!!


  Maak melding

 2. Met meer betogers op straat zal deze regering moeten begrijpen dat het doek voor hun is gevallen. Daarom, mensen blijf niet thuis en ga de straat op en zwicht niet.

  Met een regering die studenten negeert en geen oog heeft voor de noodzaak van goede faciliteiten in het onderwijs heeft een samenleving geen toekomst. Surinamers verenig u en betoog om het algemeen belang, doe allen mee om een zorgzame toekomst te bewerkstelligen

  Mijn oprechte solidariteit.


  Maak melding

 3. Ik begrijp het ook wel dat studenten geen zin hebben om les te krijgen van leraren die geen zin hebben om les te geven. Wat doe je nu eigenlijk met mensen die geen zin hebben? Belonen voor pacifiteit en niet omkijken naar hun prestaties lijkt me geen optie.


  Maak melding

 4. Wie beschermd het kind in Suriname, het is te gek voor woorden deze kinderen willen graag studeren maar er zit een regering die dit gewoon tegenwerkt.Ik ben al 9 keer in dat land geweest en er is iedere keer wat anders aan de hand ,mijn kleindochters een in het examenjaar lyceum, de andere Mulo.Zijn de heren bang hun macht te verliezen omdat de regering wel wat bijscholing kan gebruiken ,iedereen moet blij zijn met de jeugd van Suriname die willen graag studeren hier in nederland zijn er een hoop die dat niet willen . Ik hoop dat jullie het winnen hoor met de straat op te gaan en jongere van Suriname <>>
  Coby van Tiggele.


  Maak melding

 5. Hallo Wilgo,
  Als jij en vak-leden gesleept worden voor de rechter moet je bedingen dat je salaris gekoppeld wordt aan de €uro-deviezen.

  Ben je in 1 keer klaar met deze regeringslieden, want elk jaar meerdere keren draaien de bankbiljetten-pers. En krijg je inflatie en devaluatie, en zo koop je steeds minder elk jaar weer, keer op keer.

  Dus voor $rd 1200,- bedingen Saslaris netto $rd 1200,- of tegenwaarde hiervan in €uro’s, tw. € 290,- . Koersa 4,125….

  Het zijn bijzondere boeven in de regering, kaalplukken van het Volk, steeds harder werker maar vaststellen steeds armer te worden, hahahhaaaaaaaa, wrange smaak krijg je hiervan in de mond van….

  Begrijpelijk dat jonge meisjes zelfmoord plegen, ligt zuiver aan de geweten van regeringslieden. En dit doen zij al sedert de Onafhankelijkheid. Bouta heeft gestolen door bankbiljetten te wisselen, oude bankbil;jetten ongeldig verklaren, het ontbrekende tegenwaarde volgens boeken van CBvS heeft hij in zijn zakken gestoken, thuis bewaard.

  Vriendelijke Groeten,……….


  Maak melding

 6. Ik geloof niet in acties van de studenten.

  Anno 2008 zijn de jongeren daar veel te laks voor.

  In de jaren 70 waren er nog echte strijdbare jongeren en studenten. Dapper en met een doorzettingsvermogen zoals het studenten betaamt.

  die lui van nu zijn pappa pappa !!!


  Maak melding

 7. stakingen en geld verdienen zijn de belangrijke aspecten in Suriname. Toekomst aan het kind en tot ontwikkeling van het land met geringe middelen is belangrijker dan tonnen geld verdienen.


  Maak melding

 8. dit probleem kan zo opgelost zijn als men hun ego aan de kant zet en kiezen voor het belang van suriname en hun kinderen ik wil niet partijdig zijn maar ik heb het gevoel dat vallies alle problemen die er wel zij in een keer wil oplossen en dat kan niet wat ik begrijp is dat de regering ook wil dat sommige leerkrachten bijgeschoold moeten worden op in een hoge loonschaal te komen maar het koffertje heeft er een persoonlijke zaak van gemaakt en daarom vind ik een goede zaak dat de rechter erna kijk wie in het gelijk is en de gene die wijgeren zich neer te leggen bij de oordeel van de rechter een zware boete opleggen voor iedere dat dat zij zich niet eraan houden .


  Maak melding

 9. we moeten zoveel mogelijk geld in het onderwijs stoppen. zoals we weten is onderwijs de enigste energiebron die nooit op raakt.

  Kijk maar naar Japan, na de 2 wereldoorlog waren ze helemaal blut en niemand had zin om nog verder te leven. Maar de regering stopte al het het geld die ze nog overhadden in het onderwijs en kijk hoe het land er nu voor staat.


  Maak melding

 10. Toen in de jaren 70 was vene de studenten leider, dat is hij blijkbaar vergeten en het enige dat ik aan wil toevoegen is, ga maar lesgeven in Su. dan zul je anders praten.


  Maak melding

 11. Beste Henky, ik weet niet of je het weet, maar iedere keer als de geldpers gaat draaien moet dit gedekt zijn door de goudreserve van het land. Daar is (zeker internationaal) wel degelijk controle op. Je hebt het er in ale je betogen over, maar goed op de hoogte ben je niet. Of denk jij dat ze met een druk op de knop van de bankbiljettenpers het probleem in een keer oplossen? Bovendien discussiëren we hier over de studentenprotesten en dat heeft niets met de “geldpers” te maken.


  Maak melding

 12. Wat zeggen mannen als Felisie en Fernald welk ook leraren zijn. Fernald is tot nu toe lid van BVL Wat doe hij voor zijn mede strijdmakkers van toen. lage donders


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.