Zwak vertrouwen in sterke Surinaamse dollar

39

PARAMARIBO, 11 apr – Het algemene vertrouwen in de Surinaamse dollar is nog lang niet wat ze wezen moet. Dit zegt president André Telting van de Centrale Bank van Suriname, CBvS. De dekking bij de bank mag dan deugdelijk zijn en de economie stabiel, de euro en zelfs de zwakke dollar hebben nog altijd een streepje voor.

De meest belangrijke materiële zaken worden qua waarde uitgedrukt in euro’s. Een goed voorbeeld is de verkoop van grond. “Al is de munt sterk, je kunt geen blote of bebouwde kavel kopen met Surinaamse valuta. Alles wordt aangeboden in euro’s, zelfs niet in de US dollar”, zegt Telting. Te bedenken dat de afgelopen jaren hard gewerkt is aan het aanmoedigen van het vertrouwen.

Bij de regeringswisseling in 2000 werd een haast lege staatskas overgenomen. Sindsdien is een reserve opgebouwd van ongeveer vierhonderd miljoen dollar. Het heeft er ook niet veel van dat het op korte termijn anders wordt. “Ik zeg: het vertrouwen dat we vroeger hadden in onze munt is er niet. De mensen zijn gaan denken in vreemde valuta en dat gaat niet zomaar terug”, aldus Telting.


39 REACTIES

 1. Telting kaba din sma e pina.
  Uitleg weer idi soso lee.
  Blijf sparen: maar ti din sma kon luku you spaargeld kies futu….a smoko.

  Moeten de Surnedjes al de zuur verdiende centjes(in de kou) naar de schurken-club van Opa Ruro sturen of brengen.


  Maak melding

 2. Geachte heer Telting,hierbij een fragment uit een bewering van de min van HI NieuwfrontPlus.”We moeten als samenleving bij onszelf te rade gaan over hoe om te gaan met deze situatie.” Dit zegt minister Clifford Marica van Handel & Industrie. Niets is meer als voorheen en het beste is daar zo snel mogelijk mee te leren omgaan. Het is back to basics”……….Dit spreekt voor zich meneer Telting….wakker worden en blijf bij de realiteit want die is niet als voorheen!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 3. Deze rotsituatie van denken in euro’s en dollars hebben we te danken aan het wanbeleid van de zogenaamde revolutie. Waarom gebruikte men toen geen Cubaanse pesos, Russische roebels, of dollars van Greneda, onze vrienden?


  Maak melding

 4. Zeg Teller(ringtingting) om SRD te storten op zijn valuta rekening.

  Totaal 400 milj. Usd. in de pot zegt hij…..maaarrrrrrrr daarnaast 800 milj.Usd. als Staastschuld.

  Tel op ….en …trek af noh.

  En wie gaat vertellen hoe veel in de pot valuta-rekening zit.(tjoep kaaaker)ke-ri.tjoep..


  Maak melding

 5. Telting houd de boel voor de gek.
  Als deze regering en centrale bank wil dan zeggen ze gewoon dat het niet meer mag dat winkels en anderen zaken in een andere dan de surinaamse dollar verkopen. je vreemde valuta moet je bij de cambios omzetten naar SRD voor dat je aankopen kunt doen. zo alleen krijg je weer vertrouwen in die munt. Laat weten dat de SRD het enige wettigbetaal middel is.klaar is kees.


  Maak melding

 6. wat mij opvalt is dat waneer sommigen een artiekel lezen het interpreteren zoals het ze uikomt maar er staat ook dat de staats kast bijna leeg was inplaats de daders die bekend staan als de rovers bende van bosje en koetie en bouterse de schuld te geven nee dan komt alles op de dak van deze regering zijn we vergeten dat surinaamse geld helemaal waardeloos was nu praat je over 2 srd toen was het 2000 maar dat zijn een heleboel mensen vergeten geheugen verlies als het ze goed uikomt .


  Maak melding

 7. En wat word het mr.Telting:

  De SRD loskoppelen van de USD en koppelen aan de Euro om daarmee je concurentie positie te verslechteren …of met je 5% economische groei je productie verhogen en Suriname daarmee een exportland en welvarend maken.

  Er is genoeg vruchtbare jonge kustvlakte die er brak bij ligt ,terwijl de vraag naar voedsel en bio-brandstoffen blijft toenemen.

  De regering van Suriname moet nu tonen over “makro-economische” visie te beschikken.


  Maak melding

 8. Welke munt je ook kiest in Suriname. Vergeet 1 ding niet, de meest kapitaal krachtige Surinamers wonen in Euroland.

  Logisch gevolg van dit feit:

  Suriname zal altijd en massaal geconfronteerd worden met de Euro. Dat zie je al aan de prijsaanduidingen in Sme van duurzame goederen. Vroeger was het eNeF nu is het Euro. Niemand kan dit veranderen.

  Ik zie dit ook als een positieve ontwikkeling. Laten we niet teruggaan naar een waardeloze, munt met weer drie nullen erachter, zoals, veroorzaakt door de mega inflatie in het verleden.


  Maak melding

 9. Wat hadden die bruggen ons nu niet gekost en wat is die usd 400.000.000 nu waard , maar bosje maar uitschelden de kas te hebben geplunderd.

  We hebben nu tenminste een betere infrastructuur dan toen bosje er niet was geweest.

  Van mij mogen ze die usd 400.000.000 investeren in de infrastruktuur t.b.v. de agrarische sector waaronder ook een landbouw hogeschool.Als het niet genoeg is ook de opbrengsten van S.M.L. en Surland verkoop.

  Zo creeer je ook werkgelegenheid en het begin van een “sneeuwbaleffect”


  Maak melding

 10. Du > dombo-du. doe niet dom….die geweldige NPS/VHP hebben gezamelijk in twee na jaar 1975. zeker 2.5 Miljard Nfl in het bos gegooid…ga zoeken …misschien vind jij nog wat…grote aboma’s neem jij terug mee uit het bos.

  Domoor jij weet precies waar de dingen ooit begonnen…..nu kom jij precies als Front met een lulkoek verhaal.


  Maak melding

 11. Heer Telting waarom word alles in euro,s of in dollars berekent
  En waarom moet men in suriname in dollars en euro,s betalen
  bijv vliegticket of een perceel of huis


  Maak melding

 12. Telting is tenminste positief,

  Surinamers zijn altijd negatief zelfs als ze eten in huis hebben willen ze nog Bij CHi min gaan eten.

  O go Wroko net zoals een ieder die vooruit wilt komen


  Maak melding

 13. men zegt wel eens kleren maken de man.maar hier gaat het om de nullen.je neemt het in een kruiwagen of je draagt het in je broekzak blijft waardeloos.alleen de last is minder.


  Maak melding

 14. Surinaamse dollar is sterk, gezien vanuit symboliek oogpunt; ware het niet die bouta fanaten die de srd hebben uitgevonden; dat alleen voor anti-holland stemming.

  LOL….nu willen deze bouta fanaten de euro!
  EURO IS NOG steeds een wit valuta geen afrikaans bouta valuta.

  Toet-Boontje komt om zijn loontje.

  🙂


  Maak melding

 15. @nummer 11 jij ben intelligent velen van jullie zij zo intelligent hier weten hoe dat moet en jullie zij hier vol van om andere dom te noemen maar naar jou zelf kijken how maar, ga maar na hoeveel geld tijdens de revolutie naar suriname ging voor ontnwikkeling van suriname nederland gaf de revolutie toen voordeel van de twijfel toen was nederland wel goed na de december moorden is het stopgezet en bouterse en zijn rovers bende waren zo dom om militairen op ons geld zetten je kan mij wel dom noemen maar iedereen met verstand weet dat de revolutie niets goed heeft gedaan in suriname sommige zeggen dat hun ogen open zijn gegaan volgens mij zijn ze nog slechter gaan zijn dat zelfde gedrag van mensen zoals jij zie ik ook nu in afrika waar het land naar de afgrond is en toch geloven ze dat het goed komt onder mugabe , als je wil weten waar de dingens begonnen zijn vraag maar aan bouterse, is het de front schuld dat ons geld geen waarde meer heeft is het de front schuld dat onze economie naar de klote is, was zeker ook de front schuld dat belangrijke landen zoals amerika en nederland suriname de rug hadden gekeerd was het ook de front schuld dat de winkels leeg waren en dat er duizenden mensen de straat op gingen om de rovers bende naar huis te sturen en als klap op de vuurpijl de zogenaamde leider werd ook nog veroordeeld voor drugs in het buitenland ,wie is pagla ???? de genen die deze zelfde bende terug willen of het voor ze opneem zo intelligent ben jij ik hoef geen hoge opleiding te hebben gehad maar verstand heb ik wel en ik kan denken en een normale dicussie voeren a.u.b


  Maak melding

 16. we hebben nog een patient bij,no 15,gelijk aan Dombo Du.inderdaad mooi uitgelegd pagla Boerwha laat hij het bos in gaan mek labaria leg eng uit.


  Maak melding

 17. whawhawhaaaaaaaa Brombere Pae is inderdaad ook een DOMBO,wie heeft de srd in leven geroepen vraagt die schijtluis,whawhawhaaaa ,dat is deze prentenkabinet dongboerkie (2003/4),tja je hebt de klokken horen luiden maar je weet niet waar de klepel hangt,whawhaaaa AAPJE WIL OOK EEN PIJPJE ROKEN.

  Die andere DOMBO-DU,beweert dat de winkels leeg waren tijdens Bouta,ai bajaaaa,van mijn fam.weet ik dat ook tijdens Pengel,Aaron en Sedny,de winkels ook leeg waren geen meel,geen rijst en niet te vergeten olie,denk aan de lange,lange rijen bij Liekensoil,of is dat aan je voorbij gegaan DOMBO-DU,whawhaaaaaa Bouta was geen eens in de picture toen, steeds weer val je door de mand joengoe ding srodatie hebben je verrotte handel afgepakt van je daarom alla sani joe gie Bouta schuld.

  Pagla boerwa slaat de spijker op zijn kop,inderdaad miljarden NF zijn verdwenen,voor en na de onafhankelijkheid whawhaaaa ai DOMBO-DU,go soekoe in boesie mik tamanwa grab ie.


  Maak melding

 18. Gelul allemaal over de SRD en over de USD in de schatkist.
  Waar het om gaat is dat mijn Suriname een onderontwikkeld land is gezien vanuit de brilleglazen van de rijke westerse landen.Vandaar ook dat Suriname leningen krijgt en ook de World Bank levert haar bijdrage aan de ontwikkeling van Suriname.
  Verder moet je heel wat in je mars hebben om je schuld te kunnen verkleinen.Suriname heeft nu de wind mee vanwege de hoge grondstofprijzen en zijn grote potentieel aan goud en waarschijnlijk ook olie.
  Door het decimaliseren van de Surinaamse gulden en het creeren van de SRD een paar jaren geleden enkel en alleen maar om praktische redenen, zijn ook daarna de prijzen en kosten van levensonderhoud nog meer fors gestegen.
  Als er in de toekomst nog meer bedrijvigheid komt in Suriname vanwege in de eerste plaats het vertrouwen van buiten en binnenland dan zie ik wel een verschuiving naar een sterke munt.Vooralsnog zie ik Suriname vastgekleefd aan de USD aan de ene kant en aan de andere kant de Euro vanwege de zekerheid die de leverciers van de buitenlandse artikelen willen hebben.

  Hank


  Maak melding

 19. Akuba,

  Patient? IK? Ja dat klopt tenminste iemand die niet meteen een KARPOL neemt bij een minste hoofdpijn, daarentegen laat ik de wet der natuur zichzelf laten herstellen, juist ja: de realiteit onder ogen zien en gewoon mijn hoofdpijn lekker laten uitzieken….

  Vandaar dat mijn fysieke en geestelijke gezondheid nog intact en scherp blijft, iets dat een TOET- en een BOUTA-fiel nog afhankelijk zijn witte mans uitvinding der medicinale KARPOL!!!

  🙂

  Mijn platteneus oma zeg: kind je lichaam moet gewoon uitzieken, je gaat heus niet dood! En oma heeft gelijk…

  Resumerend:
  Ik ben niet echt PATIENT-waardig onder jouw noemer “Patient”.


  Maak melding

 20. De regering die na Bouta-destroyer aan de macht kwam had geen keus dan de economie te herstellen, die deze bouta-fielen hebben verkwanseld, dat ze de SRD toen hadden geintroduceerd was puur uit wanhoop! Deels de bouta-fanaten te vriend te houden en deels een nieuw begin (lees: afrekenen met het enge verleden) te starten.

  Je mag van mij weten dat ik NOOIT fan ben van de Surinaamse politieke partijen,; noch FRONT noch BOUTA-destroyer; Het zijn allemaal 1 pot nat corrupte bendes! Deze bloedzuigers, bedriegers, corrupte bendes met ethniciteit gelieerde gedachtengoed houden alles in stand! DAT alleen houdt alle innovaties in de wegnooit de ISO-standaard halen. Resumerend in de PAMPERfase.

  Te veel geouwehoer en geen daadkrachtige beleidsplannen die op alle niveaus zouden moeten gelden.

  Dus alle TOET- en BOUTAfielen, huiswerk no.1: KOMEN JULLIE UIT JE SLAAFSE SLACHTOFFERROL!

  🙂


  Maak melding

 21. je hebt echt niet gelogen dat je een KARPOL
  bent ,dat woord speelt jouw de baas,inplaatst van calpol. neus steek jij je neus in een Beerput, patienten bij elkaar.


  Maak melding

 22. Reactie op Paagal:

  Zin : Meeste kapitaalkrachtigen wonen in Euroland ? Ik denk het niet want de meeste / alle surineds moeten zich uit hun naad werken om te survyven in euroland!!! Los van degene die teren op een bijstand uitkering en in een blok van 4 bij 4 wonen . In de avonduren zijn ze te vinden in een bar in Den haag / Amsterdam en Rotterdam.

  Het is makkelijk om 1 op 4 te wisselen en vanuit een hoge toren te blazen!!! Maar in Nederland zelf gaan ze 100 keer nadenken , voordat ze een eurootje willen uitgeven!!!!!


  Maak melding

 23. Beste Dr. Professor Telting.

  Als Suriname zou produceren en exporteren, waardoor wij deviezen vangen, waardoor op haar beurt onze munt in een opwaartse lijn zou ontwikkelen (ipv status quo zoals nu) dan zouden mensen automatisch vertrouwen krijgen…

  Zoals u het uitlegt is er dus nooit iets te doen aan deze situatie zolang de euro en dollar zal bestaan…

  Ik vind uw reactie een zwaktebod en laat duidelijk zien wat voor een clown u eigenlijk bent…

  U speelt met het geld van het volk… onthou dat goed!


  Maak melding

 24. aan de reaktie van nummer 18 en 19 heb ik het gevoel dat deze mensen van de zelfde hout zijn gesneden vanaf nu zal ik jullie doodzwijgen want ik hou van een dicussie waar je wat van leer want niemand heeft de wijsheid inpact het moment dat je een andere dom noem en andere benamingen geef die niets maar dan ook niets met het onderwerp van doen heeft dan zeg dat genoeg over jou hoe kan je iemand die zijn mening geeft een patient noemen als een of twee personen het met iedereen hier aan de stok krijg dan is het tijd om bij jou zelf te raden te gaan of er niet iets mis is met jullie want anders kan ik het niet bevatten vrijheid van meningsuiting en als je niet eens ben kom met een onderbouwde reaktie kan je dat niet zwijg en lees hoe andere hun menig geven dat mijn advies aan jullie over en uit .


  Maak melding

 25. Slaafse slachtofferrol?? ai bajaaa,jij bent een slaaf van de witmang,je danst toch een winti voor ze?Alles wat de witmang doet is goed in jouw ogen Brombere Pae O Fiel.

  Een Bouta fan, zal zich nooit en te nimmer slaaf voelen,dus rest, jij bent de slaaf,whawhaaaaa ik lach me een deuk hiero,telkens als ik die wanna be toerist-Brombere Pae-O-Fiel lees.Go duik jereh Brombere Pae,want die koenkoeng in je hersencellen raken op.


  Maak melding

 26. Akuba mugabe,

  Karpol is mijn terminologie die ik EXACT toepast om in het brombere pae-rol te willen spelen, alleen om jouw uit te lokken?

  En zie daar….je hapt toe :))


  Maak melding

 27. En NU dames en heren,

  De TOET- en BOUTAfielen hebben niet alleen een tegenspraak-fobie maar ook iets nieuws bedacht: de brombere-fobie!

  Iemand moet toch het vuile werk doen? Want de vrije negerslaven zijn nu de witte mannen in Suriname, niet??

  Maar deze brombere-karpol-pae zal denk ik eerder zijn schijt naar je toewerpen, geloof me…:)


  Maak melding

 28. Hallo Morpheus,

  Ik proef alleen maar bittere jaloezie uit je woorden. Het geeft niet. Ieders mening telt.

  Ik denk dat je in alle landen keihard moet werken om te surviven, behalve Suriname. Toch!!!

  Er zullen altijd Srd’ers zijn die stinkend jaloers zijn op Eurolanders. Terwijl hun euro’s het land Suriname alleen maar ten goede komt.


  Maak melding

 29. Paagal, du en anderen,

  Laat die verbitterde TOET- en BOUTAfielen in hun eigen slaafse slachtofferrol spelen, want dat is het enige wat ze hebben!! Ze kijken te veel naar “coming to america” film, waar ze de realiteit willen ontvluchten en zich willen voordoen als meneer Murphy. Het verschil is dat meneer Murphy wijzer is geworden en de TOET- en BOUTAfielen nog steeds hun eten bereiden met HOLLANDSE magieblokjes….inderdaad nog steeds AFHANKELIJK van de witte man!

  Ik daarentegen LOVE the WITMANGS! Zonder hun onderwijssysteem heb ik niet kunnen bereiken wat ik wil, in mama Suriname was ik inderdaad tot JE BROMBERE pae gedoemd! MAAR dat is ook logisch dat deze TOETfielen dan mij ook zo benoemen in SU! Zie daar STRAAT-niveau der TOET- en BOUTAfielen

  Maar ja wie brombere past trekke hem aan…(ik gelukkig niet!)

  🙂

  * Just play your own BANANA REPUBLIC TOURIST SONG right now*


  Maak melding

 30. Whawhaaaaa,ook ik ben in de wittemangwereld(zelfs de echte blanken die naar Suriname op vakantie gaan,zeiken Suriname niet zo af) geboren en getogen,maar zal nooit onder voor ze doen,zoals jij Pae ,ik ben en blijf een Surinaamse met een rode boekje,dat wil niet zeggen dat ik mijn Suriname moet afzeiken.
  Jij wilt dat elkeen je naar de bek praat,jij mag op mij reageren en me voor alles uitmaken,maar o wee als jij wordt bespot whawhaaaaa dan zijn de rapen gaar.Wie de bal kaatst moet het maar terug verwachten buhhhh.
  Zie hoelang ik heb afgewacht om jouw ook een bijnaam te geven,de kruik gaat te water tot ie barst.
  Je beweert hersencellen te hebben,nou iemand die hooggeschoold is typt dergelijke onzin niet ,je kan wel een tegen reactie geven,maar niet met alle soorten bijnamen,als je normaal naar mij toe gereageerd had,had ik nooit en te nimmer jouw ook een bijnaam geven,dus dat Pae.

  Wie Zijn Verleden Ontkent,Ontkent Zijn Geschiedenis.Wie zijn Geschiedenis Ontkent,Ontkent Zijn Identitiet.

  SURINAM:Iam Lovin It.


  Maak melding

 31. En reserve opbouwen is 1 maar wat is Telting zijn masterplan om te doen met die reserves ?Gaan ze het investeren of onder moeders matras wegdouwen ?Les nr 1 bedrijfskunde mijnheer Telting;Geld dat niet op de bank is of ergens in girale of gartale vorm arbeid verricht neemt in waarde af. Dus mijn vraag rest nu wat is het monetair beleid van Front of doen ze maar wat zonder erbij stil te zitten dat ze op deze manier meedoen aan een vorm van kapitaalvernietiging.

  Het is nu geen zaak om vingers te gaan wijzen naar de oorzaken van de devaluatie van de Surinaamse gulden toendertijd want laten we wel wezen, gelukkig is de munt niet zo zwaar gedaald als toendertijd in Brazilie of laatst nog in Argentinie.

  Het is slim om de prijzen in euros en srds te zetten. Enerzijds kunnen mensen dan gewoon simpelweg nagaan of ze genaaid worden of niet om de europrijs in gedachte te houden. Deze zal niks of nauwlijks stijgen en zo kan de consument zelf bijhouden wat de werkelijke prijs is door zelf terug te rekenen. Want got forbid dat er simpelweg oncontroleerbare prijs afspraken zullen plaatsvinden.informatie is nl geld waard en alsdie eenzijdig verstrekt wordt door de handelaar dan heeft die meer macht bij het bepalen van de verkoopprijs van zijn waar.


  Maak melding

 32. Beste mensen,

  Ik wil uit ervaring praten wat mij persoonlijk is overkomen en gezien heb bij anderen. Ik was in Su om een woning te kopen. Het eerste wat ik te horen kreeg is dat het in valuta’s verkocht wordt, waarop ik antwoordde dat het niet voor de inwonende Su zijn bestemd.
  Ik kon het kopen voor een x bedrag. Nee een dealer bood het dubbelde ervan en heeft het gekocht. Wat nu gebeurd met de strenge in Su en Ned. is dat de woningen ook niet meer verkocht kunnen worden en jaren leeg blijven staan. (harde bewijzen zijn er).

  Met het vertrouwen in eigen geld zou men meer kunnen doen en de Su in eigen land ook meer kansen hebben.

  Janny


  Maak melding

 33. Ik ben wel mooi laat mee. Pae Matjol, hoe heet dat tabletje tegen hoofdpijn en etc. in Suriname. Toch niet KARPOL, het heet toch Calpol. check even no.


  Maak melding

 34. @Gary
  Je vergist je. De economie les van jouw is -1 ( MIN 1 voor de duidelijkheid)
  Je kunt de kreet monetair beleid typen maar je weet bij god niet wat het inhoud of wat de functie van een bank en mn de centrale bank is.

  Voor de duidelijkheid. De inflatie onder DDb en Bos kwam omdat ze geld bleven drukken (feitelijk een schuldbekentenis) zonder dat ze voldoende reserves hadden om de schuld waar te maken. Gevolg gierende inflatie van de SRD die ooit net zoveel waard was als de Euro nu en toen devalueerde naar 1:5600 !!!

  Dus maak eerst die cursus macro economie en monetaire economie maar eens af.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.