Surinaamse gehandicapten gaan beschermd wonen

0

PARAMARIBO, 20 mrt – Mensen met een ernstige verstandelijke handicap krijgen binnenkort de gelegenheid zelfstandig te gaan wonen. De stichting voor Gehandicapten in Suriname, Stigesu, gaat een centrum bouwen voor dit unicum. Over ongeveer een jaar moet het zover zijn.

Het benodigde geld, een half miljoen euro, is via de Nederlandse zorgverzekeraar AZVZ beschikbaar gesteld door stichting Familie Ommering. Ook kan een deel van de inrichting worden aangeschaft. “We proberen er ook de eerste fase van de exploitatie uit te halen”, zegt Stigesu-voorzitter Marian MacNack. Die kosten kunnen hoog oplopen, omdat extra aandacht nodig is voor de begeleiding.

Onder de huidige omstandigheden in Suriname valt het nog moeilijker gekwalificeerd personeel aan te trekken. Vrijwilligers, lange tijd een belangrijke steunpilaar, zijn al bijna niet meer beschikbaar. “Iedereen heeft druk met overleven”, aldus MacNack. De hulp uit Nederland zal worden aangevuld met lokale fondsen. Een belangrijk deel moet komen van het Kindplaatsadoptie-project. Donoren hebben dan de gelegenheid een cliënt financieel te adopteren.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.