Arbeidsonrust Surinaamse bananenindustrie koppijn

32

PARAMARIBO, 20 mrt – De staking op bananenplantage Jarikaba baart de regering zorgen. Dit zegt vice-president Ramdien Sardjoe. De herinnering aan de teloorgang van het oude Surland is nog niet vervaagd of er dient zich een vergelijkbare situatie aan. De regering staat voor een dilemma.

Het verklaart enigszins waarom het conflict over erkenning van vakbonden schijnbaar op zijn beloop is gelaten. “We hopen op een oplossing. We staan voor een vraagstuk. Aan de ene kant is er het beeld van stakingen met hetzelfde gevaar dat geleid heeft tot vernietiging van Surland”, zegt Sardjoe. Aan de andere kant wordt zonder meer het recht erkend van arbeiders zich te verenigen.

Toch zal uiteindelijk de knoop moeten worden doorgehakt. “Het zijn krachtenvelden waar we een oplossing voor zullen moeten vinden”, aldus Sardjoe. Het verlies op dagbasis wordt geschat op ruim honderdduizend euro. Jarikaba is voorlopig gesloten. Alleen Nickerie produceert nog. Er is nog een reden voor bezorgdheid. “Je kan in een fase van privatisering geen arbeidsonrust permitteren”, zegt André Brahim, bestuursvoorzitter van de beide bedrijven.


32 REACTIES

 1. Mensen die ontevreden zijn met hun loon of dergelijke kunnen varagen om meer. Als hun verzoek niet niet ingewilligd worden kunnen ze kiezen om te blijven voor hetzelfde geld of vertrekken naar een werkgever die ze beter wil belonen. Andere werknemers beletten om hun werk te doen is niet goed te praten. Dus ik zou zeggen tegen de stakers, zoek een andere, betere werkgever. Misschien heeft Sital een mooie goedbetaalde baan voor jullie, en anders, mond houden en doorwerken. De bananensector is een goede inkomstenbron voor Suriname. Probeer dit niet ook weer kapot te maken.


  Maak melding

 2. Geachte redaktie,

  “De herinnering aan de teloorgang van het oude Surland is nog niet vervaagd of er dient zich een vergelijkbare situatie aan… “Aan de ene kant is er het beeld van stakingen met hetzelfde gevaar dat geleid heeft tot vernietiging van Surland” zegt Sarjoe”.

  Merkwaardig, maar is iemand hier mischien aan het dementeren? Omdat naar onze informatie, er bij de teloorgang van het oude Surland, politieke oorzaken ten grondslag lagen. Dus zeker merkwaardig dat deze VHP-Fronter zich die geschiedenis van niet lang geleden, anders herinnert.

  Zo ook deden deze Fronter er indertijd alles en nogeens alles aan, om de brug over de Surinamerivier, geen voortgang telaten vinden, alleen maar omdat het een NDP innitiatief was. Het moest vervolgens erop gaan lijken dat de toenmalige NDP regering gefaald zou hebben door de bouw niet aftemaken, opdat het Front het tenslotte verder zou gaan afmaken, om het tenslotte de Johan Adof Pengelbrug tebenoemen. Maar die grap ging niet door.

  En met het Staatsoliebedrijf Suriname, zit men momenteel ook mee in de maag, alleen maar omdat het een NDP innitiatief is geweest. “Hoe zullen wij hen dat ontfrutselen”. En zo wordt geprobeerd om master Eddy Jarrap voor in telenen.

  Het bacovenbedrijf Surland NV is bewust opgedoekt geworden direct bij het aantreden van deze Frontregering. De hele garde werd vervolgens uitgerookt en naar huis gestuurd, om de zaak vervolgens op een zogenaamde ‘Frontse wijze’ weer op de rail tezetten. Fronters werden vervolgens in een zogenaamd nieuw bedrijf geaccomodeerd in allerhande commissies en werd de indruk gewekt alsof het bedrijf door het Front uit het as was verrezen. En dan praten wij nog niet over de kapitaalvernietiging welke bij zo’n operatie plaatsvindt. Een – wat men noemt – ‘negermentaliteit’ (niet verwarren met afro).

  DE NEGERMENTALITEIT: Is een ‘zelfvernietigende mentaliteit’, een erge vorm van handelen en denken, welke zijn oorzaak vindt vanwege meer dan 300 jaar brute Afrikaanse-Holocaust, waarbij door witte onderdrukkers, volgens psychologische methodieken, Afrikanen als het ware gebrainstormd werden om slechts in het belang van de slavenmeesters tehandelen, en tegen het eigen persoonlijk belang en dat van een persoon die vooral op hen zou lijken.

  Sommigen onder ons hebben tot de dag van vandaag genetisch nogsteeds onder telijden, wanneer jemerkt dat een broer of zus, die je gisteren nog teeten of drinken heb gegeven, of een vriend die je jongslede nog uit de pinarie geholpen had, dat die je de volgende op hartverscheurende wijze aan het verraden is alsof die je een doodsteek geeft; Ma, a no man yepi, ke, katibo pori en yeye.

  En deze houding is sterk merkbaar bij Fronterpolitici, in het bijzonder binnen de NPS gelederen, en niet merkwaardig. Afrikanen als die in de diaspora, zijn de zwaarste slachtoffers geweest van meer dan 300 jaar Afrikaanse Holocaust.

  En Sardjoe, die weet heel goed hoe hij die verdervelijke mentaliteit voeden kan, als water in de molen van een bittere Ronald Venetiaan, die niet rusten zal, alvorens de NDP met ‘wortel en tak’ uitgeroeid is. Een typisch voorbeeld van wat men noemt de ‘negermentaliteit’, wiens vernietigingen kracht beslist niet onderschat of ‘genegeerd’ moet worden. Het raakt imens diep, suddert vervolgens voort en dood tenslotte pijnlijk.

  Neem dit goed tot je door, denk goed over na, verzet je er tegen, and ….

  “Free Your Mind”.


  Maak melding

 3. de president van de raad van commissarissen bij de surinaamse banenindustrie en het bestuur van de vakbond van de jarikaba arbeiders bond,zullen heel moeilijk tot overeenstemming komen.de verhouding tot eerbaarheid speelt bij deze mensen een zeer negatieve rol.waardoor het bedrijf wederom ten onder gaat.maak jarikaba tot een tweede stad en laat men zich gaan oriënteren op laarwijk.met een verbindingsweg naar de nw haven via het district commewijne.de ontwikkeling van laarwijk en omgeving dient op gang te komen.de bevoogding zal dan tot verleden gaan behoren en kan mede hierdoor een behoorlijke puch krijgen.


  Maak melding

 4. ik wil heel kort zijn iedere aarbeider heeft stakings recht maar niet tenkoste van alles , en aan meneer nummer twee wil ik zeggen laat jou nakijken want 300 jaren geleden was er geen enkele recht voor vakbond en nog meer dus iedere weer terug te kijken bekruip mij het gevoel dat jij met jou hele akademia last heb van een trauma trauma.


  Maak melding

 5. EBU,…………….AMEN, het zij zo, ASOADE.
  Zijn wij nog in staat om deze zelfvernietigende inborst te keren? Zelf heb ik het aan den lijve ondervonden. Dank zij noeste arbeid ben ik het te boven gekomen. Gladdeboven hebben dit probleem kennelijk niet. Brakaman en njang brakaman, helaas, ten faveur van wie??


  Maak melding

 6. Suriname moet de vele vakbonden die telkens de nationale economie schaden kei en keihard de kop indrukken, hun inventaris onderzoeken, hun leiders aan een diepgaand onderzoek blootstellen daar patronage in Suriname de normaalste zaak is.

  Praten kost tijd en geld, op dagbasis, 100.000 euro’s?..gewoonweg teveel geld voor een ontwikkelingsland als Suriname.


  Maak melding

 7. Luck who,s talking,platvis no 4,spring samen met jouw regeerders in die kuil van die hongerige slangen zijn,je bent gewoon een papagaai,weet niet waarover het gaat, het aapje wil ook een pijpje roken,ik denk dat jij je moet laten nakijken DOMBU DU…..


  Maak melding

 8. en wat wil edu doen , het aan de negers van de NDP geven. Dat is dus de 3e keer dat men zich aan de zelfde steen stoot. Zelfs een ezel is niet zo dom. Eerst was het revo periode, toen de bosje periode waarin de negers elkaar het daglicht niet gunden en nu is hier edu die komt vertellen dat NDP weer de kans moet krijgen. IK zeg niet dat NPS het goed doet, maar alles beter dan NDP. Misschien tijd voor het derde blok of een andere partij met nieuwe visies en ideeen. Maar onthou dit, stoot je hoofd niet voor de derde keer aan een steen. Wordt niet dommer dan een ezel!!!!


  Maak melding

 9. Sommige mensen zijn hun hele leven al aan het staken in Suriname. Het is vrij normaal.

  Mensen hebben van staken hun werk gemaakt. Ik zou dit het liefst andersom willen zien.
  Werk maken van dat teveel gestaak voor niks.

  Van een paar bananen plukken zal je nooit rijk worden dus zoek maar liever ander werk zou ik zeggen en laat het plukken maar over aan de mensen die wel hun brood ermee willen verdienen, want die zijn er genoeg.


  Maak melding

 10. @EBU

  Ik zou zeggen “free your own mind”
  je bent net zo voor ingenomen net zo’n geschied vervalser, net zo’n afbreke als de rest.
  En laat dat “Akademiya” ok maar weg. Is meer een vlag op een modderschuit.

  Free your mind find the real truth, do not tell tories.


  Maak melding

 11. Geachte Paraman,

  Voor de duidelijkheid willen wij van EBU-Akademiya U erop wijzen dat de “Negermentaliteit”, geen uitvinding is van Afrikanen uit Afrika, noch van Afrikanen in de diaspora.

  DE ‘NEGERMENTALITEIT’ IS EEN WEST-EUROPESE UITVINDING TENTIJDE DE SLAVERNIJ, BEDOELD ALS EEN GEDUCHT PSYCHOLOGISCH WAPEN TER ONDERDRUKKING VAN AFRIKANEN, OM DAARDOOR DE ZWARTE -HOLOCAUST OF ZO U WILT, DE SLAVERNIJ, VOORTVAREND EN SUCCESVOL TELATEN VERLOPEN. HET IS ONGETWIJFELD DIT PSYCHOLOGISCH WAPEN GEWEEST, WELKE ERVOOR GEZORGD HEEFT DAT DE ZOGENOEMDE SLAVERNIJ, TOT EEN EUROPEES SUCCES IS GEWORDEN.

  Vandaar ook dat dit product of wapen, als handelsmerk van de Europese slavernij en haar instituten ten tijde de Zwarte -Holocaust, na haar volledige voltooiing, meer dan 300 jaar succesvol kon worden ingezet. En een middel of wapen – intussen geavanceerd – dat meer dan drie eeuwen succesvol geweest is, gooi je niet makkelijk in een oude doos. M.a.w. het wordt nu nog op geraffineerde wijze ingezet. Vandaar ook dat zogenaamd standbeeld van Anton de Kom op het Anton de Komplein in Amsterdam Zuidoost.

  Deze mentaliteit kan u treffen, maar ook een ander van een ander ras. Derhalve voor de duidelijkheid: dit zelfvernietigend gedrag, hoeft niet persé van een donker iemand afkomstig tezijn., ook al zijn wij eeuwenlang het ‘proefkonijn’ geweest. Het is trouwens het zelfde wapen die in de zogenoemde onderwereld (vb. Italiaanse mafia) nu ook gebruikt wordt.

  HET IS PER DEFINITIE “NOT A BLACK THING”, OOK AL WILLEN SOMMIGEN ONS DAT DOEN GELOVEN. TRAP DAAR BESLIST NIET IN, ANDERS BEN JE GENOMEN.

  Afrikanen waren slechts het ‘proefkonijn’ van een Europees – experiment, die vervolgens het Afrikaanse ras tot slachtoffer maakte van generatie op generatie, en vervolgens weer andere volkeren, denk aan de Tweede Wereld oorlog en de joodse Holocaust. En tot de dag van vandaag, heeft de mensheid daar last van, wat wij ook kennen als racisme.

  Lees voor het gemak het boek: ‘Van Slaaf naar Nigger’ van de zwarte Surinaamse schrijfster Sisa Asata Berkel. Maar zie ook de lezingen van Minister Louise Farrakhan van de Nation of Islam m.b.t. dit thema.

  Tan bun, soso lobi.


  Maak melding

 12. Arbeidsonrust Surinaamse bananenindustrie koppijn:

  Voor wie: voor Front ja….hallo tapu nanga, tapu nanga na slavenarbeid…niemand werkt voor +/- 5 euro p/d onder erbarmelijke omstandigheden.

  Domoor Katibo Front met zijn stront.
  Als men wil uitbuiten: zoeken zij maar een ander land en volk of laat die Rampertamper met zijn familie aan de slag gaan.


  Maak melding

 13. Waarom hangt een deel van de suri bevolking nog steeds in het verleden en geeft het verleden altijd nog de schuld. Het leven gaat gewoon door, blijft niet hangen kondrémans. Hangen is achteruitgang. Geloof me maar.Men kan die tijd niet meer keren, dat na probleem. Probeer het te vergeten en ga verder met het ontwikkelen van je land.


  Maak melding

 14. ik kies voor niemand partij.maar het zou beter zijn als wij de dingen objectief benadert.als een landgenoot goed en degelijk gedocumenteerd is.probeer men door zwakte deze te killen.wij moeten juist blij zijn met deze ontwikkeling.wat valt onder de noemer van het heden en het verleden?je hebt nog velen onder de keurmeesters die nog onbewust vast gekluisterd zijn aan de oertijd.zonder dit door te hebben.


  Maak melding

 15. EBU, mi sabi.
  Het zal nog tig generaties duren eer wij er van af zullen zijn. Die mensen zijn fysiek zo sterk en toch is er geen leider aan te wijzen, die duurzaam zal weten te bundelen tot hunne verheffing. Waarom maken zij zich niet druk om maatschappelijke posities. Kijk hoe vaak wij in de nederlandse politiek het haastje zijn. We shall overcome some day.


  Maak melding

 16. Beste Asoadé,

  De reden waarom sommigen onder ons nog “hangen” in ons verleden, is dat het bewustzijnsproces ons geleerd heeft dat:

  EEN VOLK DAT ZIJN VERLEDEN (GESCHIEDENIS) NIET KENT, GEDOEMD IS IN HERHALING TETREDEN.

  U stelt dat hangen ‘achteruitgang’ betekent. Hangen kan best achteruitgang betekenen, wanneer u inplaats van een boek telezen, gaat hangen onder het balkon een chineze winkel of gaat lummelen op de hoek van een straat.

  Laten wij onze kinderen leren bewust en trots tezijn op zichzelf, hun omgeving en het strijdbare verleden van hun voorouders, door hun in hun vrije tijd zoveel mogelijk te stimuleren om de krant tepakken of een boek telezen over vooral hun verleden. En ga beslist niet men hun ruzien wanneer zij u vragen stellen omtrent hun verleden: Mama, waarom behandelen witte mensen zwarte mensen zo onrechtvaardig? Mama wat is discriminatie en wat is racisme, waar kom dat nou weer vandaan? Pa, is Dirkjan slimmer dan mij, slechts omdat hij wit is? Hoe is slavernij ontstaan?

  En word vooral niet woedend wanneer het kind u vraagt van: Mama, waarom ‘prest’ u uw haar zo strak, wanneer u naar de kerk moet of bent u gewoon boos op God dat Hij u zo gemaakt heeft.

  M.a.w., word niet boos op uw kinderen, omdat u het heeft laten afweten. Nederland is een kennisland. Uw kind is of wordt het product van haar of zijn omgeving. Maar wanneer haar omgeving overwoekerd wordt met onkruid van onwetendheid en onverschilligheid, omdat u het vanwege diezelfde onverschilligheid en onwetendheid heeft laten afweten, dan moet het u niet verbazen als zo’n kind wordt zoals u dat nu bent. Laat het absoluut niet worden wat u vandaag van uwzelf gemaakt hebt, maar probeer het meer telaten zijn of worden, evenredig aan de mogelijkheden die het heden haar of hem tebieden heeft.

  Vandaag Vrijdag 21 maart 2008 is wereldwijd de ‘Internationale dag voor de Uitbanning van Rassendiscriminatie’. Leer uw kind wat rassendiscriminatie inhoudt en geef hen de ruimte zich daarin teverdiepen, opdat het morgen niet gefrustreerd hoeft teraken wanneer het plotseling ermee geconfronteerd wordt.

  Leer het haar geschiedenis kennen en wat zich in het verleden heeft voorgedaan, opdat het zich bewust kan zijn hoe met het heden omtegaan en waarmee het rekening moet houden om niet herhaald in de fout tetreden.

  Vermijd daarom ‘miscommunicatie’ met uw kind(eren) omtrent ons bittere verleden en eer onze vrijheidsstrijders die bitter gestreden hebben, waardoor wij, U en ik vandaag van onze relatieve vrijheid genieten kunnen. Bescherm hen desnoods met uw leven.

  MAAK UW KINDEREN NIMMER TOT MODERNE SLAVEN VAN WELKE MAATSCHAPPIJ DAN OOK, VANWEGE UW ‘LUIE’ ONWETENDHEID.

  En probeer vooral nimmer tevergeten het bloed welke onze voorouders in het verleden hebben moeten laten vloeien, opdat u en uw kinderen in het heden bewust getuige moge zijn van de schoonheid welke Godsschepping ons vandaag tebieden heeft.

  WEES BEWUST EN TROTS OP WIE JE FEITELIJK BENT EN LAAT HEN OP HUN BEURT BEWUST EN TROTS ZIJN OP WIE ZIJ INFEITE ZIJN, NAMELIJK ZWART, MOOI, SLIM EN GODDELIJK.

  Anton de Kom (1898-1945) zei:

  “GEEN VOLK KAN TOT VOLLE WASDOM KOMEN, DAT ERFELIJK MET EEN MINDERWAARDIGHEIDSGEVOEL BELAST BLIJFT”.

  Een fijne en bewuste ‘Internationale dag voor de Uitbanning van Rassendiscriminatie’ toegewenst.

  Anana zij met U.


  Maak melding

 17. Haaaaaa,Haaaaa,DOMBO DU,kijk wie anderen advieseert om niet meer over het verleden,te praten , ,haaaaaa,haaaaa,wie kan het niet vergeten.met je dockter en foofmoord gezicht haaaaaa.inplaatst van dokter en roofmoord


  Maak melding

 18. @18-DU
  Je bent het eens met nr 15??????????
  ———-
  maart 20th, 2008 at 11:21 pm
  Waarom hangt een deel van de suri bevolking nog steeds in het verleden en geeft het verleden altijd nog de schuld. Het leven gaat gewoon door, blijft niet hangen kondrémans. Hangen is achteruitgang. Geloof me maar.Men kan die tijd niet meer keren, dat na probleem. Probeer het te vergeten en ga verder met het ontwikkelen van je land.
  asoadé
  ———-

  Maar, jij bent wel degene die eeuwig Bouterse en de Revolutie in een discussie betrekt.
  Zelfs als Moesje van Domburg puft, geef je DDB de schuld!!!!!!!


  Maak melding

 19. He Du, now yu e kong. Liever ten dele gekeerd no? Het blijven ouwe-emmeren over the past gaat ons niet helpen. De tijd snelt als een locomotief voorbij. Vrijwel niets gebeurt meer handmatig. Alles wordt gerelaieerd door computers en wij leven nog a.h.w. in de stenentijdperk.Met de aanpak van “Jarabakka” zijn wij nog niet eens een bananenrepubliek gebleken. Heel wat topkader en geld is onder valse politieke voorwendsels verkwanseld om anno nu weer terug te zijn bij af.


  Maak melding

 20. weet je ik snap nummer 20 en 21 niet echtwaar zijn jullie nou zo dom hoe zit dat want praten over 28jaren geleden of praten over 300 jaren geleden jullie lullen over de slavernij maar geen van jullie hebben het meegemaakt maar de dictatuur van bouterse hebben veel mensen meegemaak nabestaande zijn nog steeds opzoek naar rechtvaardigheid waarom hun geliefde zijn vermoord, de mensen van het binnenland zijn naar de stad gevlucht voor dictator bouterse omdat hun hele leefdgebied is vernietig andere zijn frans guyana gevlucht dat zijn feiten anderen zijn naar nederland gevlucht surinaamse economie naar de klote geholpen en dan kunnen jullie wel lullen dat ik bouterse de schuld geeft maar deze beschuldiging zijn op feiten gebaseerd en niet die lul verhalen wat akademia en nog een aantal van jullie hier zeggen , wat velen van jullie vergeten is dat we nu in heel ander wereld orde leven een andere tijd als je het wil of niet dit is de realiteit nu,in verleden had geen internationle recht kijk naar chartes tylor en slobadan molsevioc iedere ditator die bloed aan zij klauwen heeft kan en mag berecht worden maar als je niets weet van de internationale politiek hoe DIE word gevoerd dan geloof die onzin van akademia maar als je het weet kan je die onzin ontkrachten dit is mijn antwoord op die onzin van 20 en 21


  Maak melding

 21. Die 15 hadden gewoon geen gewapende opstand moeten beginnen met als doel de macht in Suriname te grijpen, middels het vermoorden van het gelegitimeerde wettelijk gezag!
  En, de binnenlandbewoners zijn alle kanten op gevlucht doordat moordenaar, verkrachter, rover Brunswijk mbv de pedofiel/ fraudeur Somo de Vuile Oorlog begon.
  Je geeft het zelf aan: een deel is naar de stad gevlucht. Naar Bouterse?
  Wie is dom? JIJ.
  Want als Bouterse zo slecht was, zouden ze juist niet naar de stad vluchten!


  Maak melding

 22. @EBU is blijven steken in de geschiedenis!!
  Dit soort figuren ontleedt hun bestaan aan het eeuwige verwijzen naar de slavernij!!
  Als ze de geschiedenis goed zouden kennen dan zouden ze weten dat de arabieren de grootste slavenhandelaren waren en nog zijn!
  Waarom wordt dit hun nooit aangerekend?
  Ontgaat het die EBU, dat ernu bootladingen vrijwillig uit Afrika vertrekken en bij honderden omkomen op europese stranden alleen maar om zich hier te voegen en dromen van de situatie waar EBU figuren in verkeren?!
  Jullie hebben wel praatjes, maar zullen tot je dood hier blijven om eerst nog AOW te genieten van die ex- slavenhandelaars!
  Waarom voegen jullie je niet bij jullie broeders in bv. Liberia, maar blijven in het land van de ex-slavenhandelaren met dat gezwam?!
  In plaats dat jullie postief de mensen wijzen op de toekomst om een plek in deze globaliserende wereld te veroveren, ouwehoeren jullie over het verleden waar jullie jezelf aan vastklampen!!
  Jullie zijn de pest voor de emacipatie van negers, maar gelukkig als ik naar o.a. MTV kijk zie ik dat de meeste negers geen boodschap hebben aan jullie gezwam!!
  Zij hebben allang door dat IF YOU CAN’T BEAT THEM YOIN THEM !!!!!


  Maak melding

 23. Geachte Moesje,

  Uw invalshoek bij de benadering van de (Afrikaanse) geschiedenis, is gebaseerd op pure opportunisme, systematische leugens en vooral geïndoctrineerde zelfbedrog en ontkenning door de eeuwen heen, waar wij van EBU-Akademiya in deze moderne tijd, weinig meer uit de voeten meekunnen.

  Zwarte mensen, het Afrïde ras oftewel Afrikanen en die in diaspora, hebben wel degelijk een geschiedenis van zowel voor de Afrikaanse Holocaust ten tijde dat wij in Afrika koninkrijken hadden, als daarna met de komst van de zogenoemde Slavernij. Die geschiedenis van beiden, voor als na, is iets waar wij nu trots op mogen en willen zijn. Trots op het feit dat wij koninkrijken gehad hebben, en trots dat wij die met de weinig middelen hebben geprobeerd te verdedigen, wat ons niet altijd heeft mogen lukken. Afrikanen hebben opgrond van de jarenlange onrecht en genocide ons volk aangedaan, drhalve recht op schadevergoeding, eer en hestel. Geen gemakkelijke opgave, zeker niet, maar dat betekent niet dat je het moet laten liggen, alleen maar omdat enkele lafaards onder ons niet (meer) in die strijd geloven.

  Een ieder heeft zijn of haar taak en wat EBU-Akademiya probeert te bewerkstelligen is om in het bijzonder de Afrïden erop te wijzen, op niet alleen hun verantwoordelijkheid in deze, maar op het belang van het kennen van hun zwarte geschiedenis en dar trots op te zijn.

  U zegt “if you can’t beat them, yoin them’. En dit is precies wat wij eerder bedoelden met die ‘Negermentaliteit’, waarvan wij zeggen dat je geen zwarte hoeft te zijn om er mee besmet te zijn geraakt’. Neem voor het gemak de reacties no. 2, 13 en 19 nog eens goed tot u door en probeer die enigszins te begrijpen zo u dat zou willen. Trouwens wie bedoeld u met ‘them’?

  U verkeert kennelijk in een “beat them” roest wanneer u de term ‘Strijd’ hoort, vooral als die uit de pen van een zwarte komt, maar dat is beslist NIET de essentie van het bewustwordingsproces. De essentie van het bewustzijnsproces is kennis van de eigen geschiedenis op te doen en trots op te zijn, zoals strijders als o.a. Anton de Kom, Robin Ravales Dobru , Sophie Redmond en Otto Huiswoud en nu Desire Delano Bouterse ,ons uit en treurig probeerden/proberen uit te leggen. De strijd voor waardigheid, trots en kennis, om de dingen zelf te doorzien en zelf het initiatief te nemen om corrigerend op te treden, zoals met het naakt beeld van Anton de Kom in Amsterdam Zuidoost, is onze verantwoordelijkheid.

  En tegen diegenen die om wat voor reden dan ook, moeite mee hebben om standvastig en zelfverzekerd aan die bewustwordingstrijd mee te doen, zeggen wij: STAY HOME!. Maar belet anderen niet dat ook te doen, alleen maar omdat die strijd JOU interesse niet (meer) heeft of omdat mijn zwarte geschiedenis als slachtoffer bij een ‘bepaalde gedeelte’ daarvan, er totaal anders uitziet waneer als blijkt dat u in dat vreselijk hoofdstuk die dader bent geweest.

  PS. Heeft u gemerkt dat tijdens de herdenking van 4 en 5 mei 1945, aan u en de rest van de wereld niets vertelt wordt over de rol van Afrïden tijdens de bevrijding van de joden tijdens De Tweede Wereldoorlog van 1940-1945? Zelfs niet vanuit de zijde van de joodse gemeenschap in Israël als elders, die mede dankzij de strijd van onze voorouders, bevrijd zijn geworden van de onderdrukking onder Johan Adolf Hitler? Wie houdt wie voor de gek!?

  “Ma na di donman kon koni, koman ati e bron”.

  Tan bun, waka bun, nomo;

  ‘SABI YU RUTU’!


  Maak melding

 24. Grappig….dat alleen de zogenaamde ‘negers’ wordt gezien als gek en noem maar op als ze het over hun verleden hebben. Er is hier, in het land van de ex-slavendrijver, een ander volk dat ooit in het verleden hier onderdrukt is geweest. Dat volk heeft hier instituten en synagogen etc. ELK JAAR worden wij over de HELE WERELD eraan herinnerd hoe zeer zij hebben geleden in de jaren hier. Waarom zie ik nooit één van die gezonde mensen (die hier anderen analyseren als geestes-, en emotionele zieken) op DIE dagen (zo rond 4 en 5 mei bijvoorbeeld) op de dam roepen dat dat volk problemen heeft en zich moet laten onderzoeken????????????


  Maak melding

 25. ….oh ja, ik kan niet aan hetzelfde lijden als die andere zogenaamde ‘zieke negers die het emanciepatieproces voor negers….etc’ want mijn afkomst is ‘puur’ nederlands.


  Maak melding

 26. Slavernij kent vele vormen. Niet alleen die van de transcontinetale slavenhandel.
  Slavernij gaat in ssentie over emancipatie en gelijke kansen. Een iedere die dit probeert te verengen tot slechts één enkele periode in de geschiedenis is volkomen verkeerd bezig. Zeker als dit nog eens gepaard gaat met een volledige ontkenning van de eigenverantwoordelijkheid in het emancipatie proces.
  Dergelijke figuren doen niemand goed behalve behalve een kleine groep meehuilende figuren die zwelgen in zelfmedelijden.

  Was het niet Marly die zij GET UP and stand up for your right. Of ML King die een droom had of Ghandi die de emancipatie van de Hindoes realiseerde.
  Het gaat er om dat we in het hier n nu leven en dat we in het hier en nu een rechtstaat maken waarin iedereen een kans heeft niemand onrealistische eisen stelt en iedereen verantwording aflegd voor zijn en haar daden. Of het nu Somo, Bruns DDB Valk of wie dan ook is. Zij zijn als persoon aanspreekbaar.


  Maak melding

 27. Als je deze reacties leest wordt het duidelijk dat heel veel mensen niet Suriname en zijn ontwikkeling vorop stellen, door hun haat voor deze regering die het jammer voor hen niet zo slecht doet als velen beweren. De vooruitgang op economisch gebied in Suriname is ongekent. Nooit eerder was er zoveel economische activiteit in het land. Maar daar zijn ze blind voor, want hun politieke kleur is niet aan de macht. Laat Surland dan teloor gaan zullen de arbeiders groene bananen eten. Sital kan hen misschien aan een beter betaalde baan helpen. er wordt gewoon politiek gespeelt over de ruggen van arme arbeiders.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.