Respectvol Phagwa en Stille Zaterdag in Suriname

22

PARAMARIBO, 20 mrt – Het hindoefeest Phagwa en Stille Zaterdag van de christen vallen dit jaar samen. De verwachting aan beide zijden is dat de ene Surinamer voldoende respect zal kunnen opbrengen voor de ander. Uitbundigheid en stille overdenking kúnnen, zeker in Suriname, best samen gaan.

Eerder is al aangetoond dat oproepen van religieuze leiders, niet vergeefs zijn. Phagwa is in recente jaren al twee keer samengevallen met Goede Vrijdag. “Er hebben zich gelukkig nooit conflicten voorgedaan”, zegt hindoepriester Ramsaroep Bansradj tegenover de Ware Tijd. Waar groepen elkaar besprenkelend met kleurstof de overwinning vierden van het goed op het kwade, konden anderen ongestoord in wit gestoken de kerk bezoeken.

Ook dit jaar weer wordt opgeroepen tot tolerantie en respect. Het samenvallen van de feestdag kan ook als uitdaging worden gezien om de zo vaak gepredikte tolerantie te toetsen. “Wij hebben een beroep gedaan op de mensen niet te dicht in de buurt van kerken te feesten en het zoveel mogelijk in eigen kring te doen. We zullen Phagwa vieren met alle eerbied voor Stille Zaterdag”, aldus Bansradj.


22 REACTIES

 1. Ik zou niet eens weten waarom dit een issue van gesprek moet zijn

  Surinamers zijn wat dit betreft een zeer voorbeeldig volk Bij ons kan alles samen
  Van een wintipre bij de buurvrouw tot een kerkdienst bij de ander in dezelfde straat op hetzelfde moment En vaank wonen dezelfde genodigden dezelfde geburtenissen bij

  Is dat niet prachtig We verdienen echt een applaus hoor Nederland kan ons dit nooit na doen Het begint al bij het organiseren van een simpel feest dat je je aan wetten en kosten moet houden Dat brengt al wrevel en spanning bij mensen Dus A Tan So!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 2. Kan iemand me uitleggen hoe een bepaalde sterfdag kan veranderen van een bepaalde dag?

  Suriname is onafhankelijk geworden op 25 november 1975.
  Suriname zal altijd op 25 november haar feest(je) hebben.
  En, niet opeens op 25 oktober!


  Maak melding

 3. Waarom kunnen deze zaken wel mogelijk zijn in Suriname en in andere landen niet?
  Waarom staan gelovigen van de verschillende godsdiensten in andere landen op voet van oorlog met elkaar en slachten ze elkaar af?
  In ieder geval wens ik langs deze plaats alle Surinamers in Suriname van welk geloof dan ook feliciteren en complimenteren met het respect dat naar elkaar toe wordt getoond.
  De wereld kan hieraan een voorbeeld nemen.


  Maak melding

 4. Waarom kunnen deze zaken wel mogelijk zijn in Suriname en in andere landen niet?
  Waarom staan gelovigen van de verschillende godsdiensten in andere landen op voet van oorlog met elkaar en slachten ze elkaar af?
  In ieder geval wens ik langs deze plaats alle Surinamers in Suriname van welk geloof dan ook feliciteren en complimenteren met het respect dat naar elkaar toe wordt getoond.
  De wereld kan hieraan een voorbeeld nemen.


  Maak melding

 5. Wat heb ik leuke herinneringen aan Phagwa over gehouden. Dit moeten mijn kinderen ook eens meemaken.Ik denk wel dat de ene Surinamer respect zal opbrengen voor de andere.


  Maak melding

 6. Van Suriname kan vele landen mn. Nederland het leren om in vrede, begrip en respektvol voor geloof en overtuiging zonder de andere te beledigen met., en naast elkaar te leven. Helaas is dit niet in alle landen zo., want er zijn mensen die denken populairder te worden door heel negatief te zijn over bepaalde groepen mensen te praten. Die denken dat je alles moet en mag kunnen zeggen, ook als het kwetsend kan zijn. Helaas., de gevolgen zijn niet te overzien,die landen kan men het van ons Suriname leren hoe het moet.


  Maak melding

 7. laten wij niet te hard hoera roepen. dat geestelijken oproepen om elkaars godsdienst te respekteren vind ik een goede zaak, die zelfde mensen die hier suriname de hemel in prijsen voor het respekteren van een ander mans geloof moeten het ook doen als het om het verschil in ras gaat , verder wens ik iedereen vrolijke paas dagen .


  Maak melding

 8. Het is je reinste oplichterij “respekt van de 1 aan de ander” , want Vorstwijk moest wijken van Michael Tjong Tjien Fa, de enkelingingige ellendige boevige Schaamteloze Immorele Schurk.

  Wat 1 schande maken de Surinesen mee met deze chinees-achtige Surinees, die 1 dogla Javaan is ???
  Wat is deze man eigenlijk ??? Een dogla Chinees of 1 dogla Javaanse Chinees, of 1 Chinese dogla Javaan.

  De Oppermacht weet het beter, Famirie Vorstwijk en kids, bidden jullie hartig 1 woordje voor deze dogla minister, hij zal ckr zijn antwoord tegenkomen en ontvangen om te gebruiken, de ellende dat deze mini-ster tegemoet gaat…….treden………

  Vriendelijke Groeten,…..


  Maak melding

 9. Pedro,

  Deze zaken kunnen in Surinen omdat er altijd vreten erbij hoort.

  De mensen op deze feesten, al of niet uitgenodigd,
  kunnen altijd 1 hapje mee eten. En anders schrokken zij zich toch ozo ongezond alles naar binnen.

  Hartstikke ongezond, bij mijn huwelijk ook, mijn schoontodo(schoonmoe) gaf 1-ieder te vreten, ook on-uitgenodigden……. daarom liep mijn huw stuk ??? Denk ik….. vrouwtje weggelope met bakra-mannetje…….kids weg, wat 1 ellende in me jonge jaren…………

  Vriendelijke Groeten,……….


  Maak melding

 10. @Zazou
  Niet ieder(e) volk/religie gebruikt dezelfde kalender. Neem bv ook het chinees nieuwjaar dat steeds op een andere dag valt. Overigens de kalender met 36 dagen (en enkele schrikkel correcties) in nog heel jong. Misschien nog geen 500 jaar.


  Maak melding

 11. met de republikeinse kalender/gregoriaans of de eeuwigdurende kalender.is het heel makkelijk om de dagen en tijden te volgen.wij moeten heel nauwkeurig tewerk gaan met de vele misleidingen dat ons anno 2008 in het duister van het verleden te willen doen geloven.men heeft gewoon met de tijd gemanipuleerd.verder ga ik hierop niet op in.


  Maak melding

 12. Hindoes/ chinezen werken met het astonomische kalender, daarom valt b.v phaghwa steeds op een andere datum. De R.K. lijkt dit hebben afgekeken. Vreemd dat pasen nu in maart valt..
  Waarom doen we andere godsdiensten na????


  Maak melding

 13. @Zanderig
  Nee.

  Nog een simpel voorbeeld:
  De sterfdag van de 15 van 8121982 was dus 8121982!
  Het zal over 100, 200, 1000 jaar nog steeds hun sterfdag zijn op 8 december 2082, 2182 of 2982!

  Maw: niemand weet wanneer Jezus Christus is gestorven voor de zonden van de mens. Dag, maand, jaar (datum) onbekend.
  Dus er is een marge: maart t/m april?


  Maak melding

 14. En toch a ting kon draai. Die openhartigheid en tolerantie van vroeger naar elkaar toe is door dat hokjesgedoe niet meer.
  De een kijkt wel uit om zich te laten besmeuren, wijl de ander zich niet stoort aan de viering van anderen, zo in de zin zij die niet op mij lijken.
  Eenheid in verscheidenheid zal ons op termijn nog verder verdelen.
  We maken op die manier een nog grotere oerwoud van het land en noemen het democratie. Ga maar kijken op de verschillende ministeries wie allemaal onverschrokken en zonder scrpules het primaat
  voeren in een multi-culturele samenleving als de onze. Wanner gaat dat ophouden?


  Maak melding

 15. Dat wederzijds respect moet er zijn. ]
  Moor, Bilkerdijk, Gilaard en mijn persoon gaan die dag beginnen met een wandel-/trimloop naar Leonsberg v.v., vanuit Geyersvlijt en daarna lekker eten/drinken natuurlijk.


  Maak melding

 16. Het is overduidelijk dat surinamers te verenigen zijn middels feestvieren. Daar is niks op tegen. Als iets niet kan hoe het moet, moet het hoe het kan. Have fun surinamese people.


  Maak melding

 17. Henky??? Heerlijk he??? Om hier je frustaties kwijt te kunnen.
  Aan alle Surinamers (ook Henky) wens ik prettige en bezinningsvolle feestdagen toe. Het is heerlijk om Surinamer te zijn.


  Maak melding

 18. Henky, wat een traumatische ervaring in je jonge jaren. Ik heb het gevoel dat je er nog een klein beetje meezit. Waarom ik dat zeg, is omdat je, je schoonmoeder zo’n poetische naam geeft.Wat een nieuws bericht uit Suriname niet kan veroorzaken.Maar ok Henky, ik hoop dat je ondertussen een andere Sweetheart hebt, die als een rots in de branding naast je staat.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.