Surinaamse bananen, Belgische Univeg succes

7

PARAMARIBO, 10 mrt – De koppeling van de Surinaamse bananenindustrie aan het Belgische Univeg is hard op weg één van de lokale economische succesverhalen te worden dit jaar. Dit zegt André Brahim, bestuursvoorzitter van de Stichting Behoud Bananensector Suriname, SBBS. De productie bereikt steeds recordhoogtes sinds de intrede van Univeg.

Het Belgisch-Franse management heeft een aantal organisatorische maatregelen getroffen. Die hebben nu al geresulteerd in grotere efficiëntie. De productieverbetering onder leiding van SBBS, kon zo worden opgevoerd tot het drievoudige. “De exportwaarde is geklommen naar ruim negentien miljoen dollar, vijf miljoen meer dan een jaar geleden”, zegt Brahim tegenover de Ware Tijd.

Het kan nog meer worden, omdat het productiepotentieel nog niet volledig benut is. De marktprijzen zijn buitengewoon gunstig en daar moet gebruik van kunnen worden gemaakt. Het privatiseringsproces wordt mogelijk nog dit jaar afgerond. Een teer punt vormen nog de arbeidsverhoudingen. De leiding weigert vooralsnog de vakbond te erkennen. Volgens Brahim wordt rekening gehouden met het bedrijfsbelang voor de lange termijn.


7 REACTIES

 1. ja meer dan 2 jarenlang is men bezig met privatiseren. maar nog steeds niks. dit is de specialiteit van deze regering alles verschuiven en zeggen dat men nog niet klaar is. SBBS gaan jullie ook iets doen an de hoge % afgekeurde bananen. Want men praat van efficientie.


  Maak melding

 2. Daarom moeten we ook onze verstand gebruiken!
  In Costa Rica zijn de meeste bananenbacoven plantages naar de hel gegaan. Er werd teveel gif en kunstmest gebruikt, waar door de wormen (nematoda of aaltjes) bestand zijn tegen de gif en ze vreten de bananenbacovenknollen lekker op. Gebuiken jullie geen gif en kunstmest. Zonder insekten is er geen leven op aarde en dus geen vruchten en zaden. Leest meer onder. Klikken!
  http://www.calodema.com/index.php?cPath=31?
  osCsid=1af949e6c836be5cdb8d65250fd66805

  or search. http://www.calodema.com


  Maak melding

 3. Volgens Brahim wordt rekening gehouden met het bedrijfsbelang voor de lange termijn dus daarom wordt de vakbond (nog) niet erkend. Ik weet het niet precies meer, maar heeft de vakbond toenertijd gezorgd voor de ondergang van het vroegere Surland? Zal mij niks verbazen.


  Maak melding

 4. Hoi,

  een succes voor suriname een een verrukking voor ons Belgen, en wetende dat ik tijdens mijn sage bij jullie er haast niet kon afblijven, ben ik blij jullie hier aan te treffen .. als is het in een doos bananen .. zeker weten dat ik terug kom werken bij jullie en jullie komen heus wel uit de problematiek .. alleen is geduld en gouden deugd soms ..tot hoors, ik volg alles op de voet
  Ive M. uit België
  ( in love of Surinam)


  Maak melding

 5. Suriname wordt vaak door buitenstaanders en zonen en dochters een bananenrepubliek genoemd, wel dan maken we van Suriname een bananenrepubliek.

  We maken het tot de grootste bananenproducent ter wereld, we maken het tot de grootste bananenproducent van het caribisch gebied c.q. Caricom, het produkt banaan wordt synoniem met het land Suriname in de wereld, zoals bij het produkt koffie direct wordt gedacht aan Brazilie, Colombia, Ethiopie.

  Daarom niet privatiseren maar nationaliseren en investeren en we vertienvoudigen de huidige produktie, “geloof in eigen kunne”!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.