Suriname vreest weerslag Franse legeracties

12

PARAMARIBO, 6 mrt – Suriname houdt rekening met eventuele gevolgen van militaire acties in het grensgebied met Frans Guyana. Dit zegt minister Ivan Fernald van Defensie. Extra alertheid is geboden als binnenkort wordt opgetreden tegen illegale Brazilianen in het buurland. Reeds zijn stappen ondernomen om de situatie onder controle te houden.

Onder meer wordt overleg gevoerd met de Franse autoriteiten. Ook intern zijn stappen ondernomen. “Er is een plan ontworpen door het leger”, zegt Fernald. Nu reeds wordt het zuidelijk deel van de grens scherper in de gaten gehouden door buitenposten. Gevreesd wordt vooral voor illegale migratie van Brazilianen als de acties eenmaal beginnen. Het probleem van illegale goudwinning wordt dan verplaatst.

Suriname is daar niet van gediend. “We zijn constant in overleg met de Fransen”, aldus Fernald. De militaire acties mogen ook niet voortgezet worden op Surinaams grondgebied. Wanneer precies begonnen wordt is niet duidelijk. De Franse president Sarkozy wil duizend manschappen sturen naar de kolonie. Er moet vooral een eind komen aan de vernietiging van het natuurlijke milieu.


12 REACTIES

 1. HHHHHHHHHAAAAAAHAAAAAAAAA ai mi boy de actie mag niet door gezet worden op sur grond gebied laat sarkozy jullie niet uit lachen . wees blij als de actie in jou land wordt door gezet hoeveel van dez brazilianen zijn illegal in suriname en jullie kunnen niets tegen ze doen . zou het sur leger op de franse soldaten schieten als ze sur binnen treden ? dacht het niet een F16 uit frankrijk en albina ligt in puin.


  Maak melding

 2. het leger is niet eens voorzien van behoorlijke kleding en schoeisel laat staan wapens en andere uitrustingen

  Ivan giem wan ka bigi break yere


  Maak melding

 3. Al die jaren dat die mensen het goud delven en het oerwoud aantasten met kwik en grote gebieden ontbloten van bomen etc. heeft Suriname staan kijken en heeft het willens en wetens toegelaten wellicht wegens onmacht maar toch. En nu komt een leraar ons vertellen dat hij samen met de fransen wil optrekken. Man je weet nauwelijks iets af van krijgskunde nog over oorlogsvoering etc. Ga maar lekker stratego spelen want je kunt niets man. Je zit er al enkele jaren maar de brazilianen lopen nog steeds in en uit via Paramaribo naar het goudrijk gebied van Suriname en ze vernietigen alles. Je hebt nooit wat gepresteerd en zal het nu ook niet doen. Fernand blijf maar lekker dromen en ga maar persoonlijk je familie afhalen op zanderij als zij met vakantie komen want daar ben je steengoed in.


  Maak melding

 4. Frankrijk wil zoals altijd rust in zijn kolonie, vanwege le Centre Spatial Guyanaise oftewel de lanceerbasis in Kourou hierdoor zullen de goudzoekers hardhandig verwijderd worden, dit gebeurt uiteraard onder het mom van vernietiging van het natuurlijk (leef) milieu waar inderdaad een eind aan moet komen.

  Deze hardhandige aanpak van het goudzoekers probleem spreekt mening aan, Fransen zijn ook meer een volk van actie integenstelling tot Surinamers die een volk van rusten op zijn lauweren zijn met een poldermodel sausje eroverheen gegoten.

  Dit heeft Suriname tot nu toe niks opgeleverd, Zuidwest-Suriname wordt nog steeds gegijzeld door Guyana door zijn voortdurende illegale bezetting en het binnenland is nog steeds vrij spel voor goudzoekers.


  Maak melding

 5. Durf te wedden dat er niet een surinaamse militair zich in dat gebied bevindt. Ze zijn bang voor muskieten en durven niks tegen die Brazilianen Ze zitten liever op hun droge kont in de kazerne of op zanderij burgers lastig te vallen met paspoort controle.
  Frankrijk lacht zich een ongeluk met die zogenaamde overleg. Er is helemaal geen overleg en Frankrijk doet terecht wat het wil.


  Maak melding

 6. hahaha, na legre fu sranan nomang srefi tegen ding K.. djoeka, laatstaan fu hori ding fransmang. No meki mi lafu. Meki sranang go taigi Guyana about TIGRI fosi (west betwist gebied )soso lafu tori. Sranan legre na ca 700 soordatie inc. administratie. Zijn bewapend meestal met karabijnen.

  odie


  Maak melding

 7. Suriname moet niet zitten zeuren.Als de franse militairen ook schoon schip kunnen maken in het Surinaamse binnenland zijn ze van mij meer dan welkom.Of wilt Suriname dit zoals altijd zelf oplossen want dan komt het weer in de vergeetboek.


  Maak melding

 8. Lijkt mij juist een prima optie als de Fransen even doorlopen over Surinaams gebied, Suriname is toch niet in staat schoonschip te maken tegen deze “goudzoekers”.


  Maak melding

 9. Als suriname dat nalaat, zal niemand het erg vinden dat de fransen die goudzoekers hardhandig verwijderd van hun grondgebied. Ik hoop dat suriname hieruit lering trekt en dat ook doet.


  Maak melding

 10. Ik vind het prima als de fransen komen,dan kan het volk vrij voetballen en geen last hebben van bepaalde figuren die zich zelf tot koning hebben gekroont in het district.

  Want dan durven zij zich niet te tonen in marwienie..
  Het zijn toch lafaards die lijders..


  Maak melding

 11. “Suriname vreest weerslag Franse legeracties”
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
  Men kan begrijpen als jij onderleiding staat van mannen als Front dat alles gaat mislukken.

  Men moet weten Front kan een ding heel goed…jaja…verkwanselen.


  Maak melding

 12. ík vind goed dat suruname de zaken goed in de gaten houd en de nl doet zijn best want een grote land als suriname is onmogelijk om al die grensen te bewaken. en wat ik ook waardeer is dat het leger het surinaamse volk beschermd inplaats van ze onderdrukken .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.