Geen sprake van Nederlandse basis in Suriname

32

PARAMARIBO, 6 feb – Er is geen sprake van plannen voor de opzet van een Nederlandse legerbasis in Suriname. Dit zegt minister Ivan Fernald van Defensie. Het klopt absoluut niet dat er een basis aangelegd zal worden in de jungle. Weliswaar zijn onlangs besprekingen gevoerd met zijn Nederlandse ambtgenoot Van Middelkoop.

Maar de besprekingen betroffen heel andere onderwerpen, temeer vanwege het reguliere karakter. Zo is gesproken over samenwerking op defensiegebied. “Dat Nederland een permanente junglebasis wil in Suriname is een leugen”, zegt Fernald tegenover de Times of Suriname. Hooguit is de uitvoering van gezamenlijke jungletrainingen aan de orde geweest.

De afgelopen jaren heeft een aantal van dit soort trainingen plaatsgehad. Van Nederland wordt een tegenprestatie verwacht. Gedacht wordt vooral aan een bijdrage bij het opzetten van een permanente kustwacht. Door het Amerikaanse leger wordt al een helpen de hand geboden. Ook op het gebied van opleidingen en militaire geneeskundige zorg worden mogelijkheden gezien voor samenwerking.


32 REACTIES

 1. Gelukkig zijn ze daar niet want geen elke witte man heeft iets in Suriname te zoeken, hun tijd hebben ze al gehad, en het enige wat ze in die tijd hebben gedaan is profiteren, plunderen en in de steek laten.

  Ze hebben zelf gebieden die net als Suriname zijn, de Antillen.


  Maak melding

 2. Alle NDP propaganda en leugens kunnen dus de prullenbak in.
  Tje potie ndpers het zit jullie echt niet mee, keer op keer wordt het overduidelijk dat alles wat de NDP verkondigt een grote leugen blijkt te zijn.


  Maak melding

 3. Hee Su !

  Niet zo negatief jongen ! Want als wij het zo goed weten, waarom hebben wij dan niet 350 jaar geleden zelf dit mooie land aangepakt ?
  Laten we blij zijn met wat onze witte broeders hier hebben achtergelaten en waar wij van mogen profiteren. En dat heeft niet met politiek te maken maar met verstand.
  Laten we waar mogelijk samenwerken, de wereld is te klein voor eigenwijze landjes die het wel zelf denken te kunnen, kijk maar
  naar onze broeders in Zimbabwe.

  Zwartman


  Maak melding

 4. Waarom gaan mensen soms van het ergste uit.
  Dat Nl misschien een basis voor tranings doeleiden daar zou willen opzetten kan ook positief gezien worden.
  Werkgelegenheid toerisme naamsbekendheid.
  Wanneer gaan mensen het koloniaal verleden achter zich laten.
  Zowel Nl als Su kunnen voordeel aan een samenwerkeing.


  Maak melding

 5. Fernald jij liegt tot je barst.Het bericht geplaatst vrijdag 01-02-2008,staat letterlijk,ER IS OOK VAN GEDACHTEN GEWISSELD VOOR EEN PERMANENTE JUNGLEBASIS,`EEN JUNGLE WARFARESCHOOL.
  Dus wie is hier de gore leugenaar.
  Ai bajaa en het slaafse gaat maar door.


  Maak melding

 6. ik vraag mij af wat het uitmaak als nederland een basis in suriname zou hebben niets laat die blanken maar komen want die roepen deze regering niet op om hun eigen mensen afteslachten zoals bishop deed van granada een revolutie is een serieuse zaak waar je niet mee moet grappen waren zijn woorden iedereen weet wat er daarna is gebeurd. maar sommige mensen in suriname zijn bang en ik weet waarvoor en om die reden hitsen het volk op


  Maak melding

 7. Alle NDP propaganda en leugens kunnen dus de prullenbak in.
  Tje potie ndpers het zit jullie echt niet mee, keer op keer wordt het overduidelijk dat alles wat de NDP verkondigt een grote leugen blijkt te zijn.

  Rewa
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

  Maar wie zegt dat het NDP’ers zijn.
  Kom op man !! jij kent Opa Ruro…het land mag gestolen worden als zij dec ’82 niet voor hem verkwanselen.
  Men mag liegen, bedriegen, plunderen: Front mag alles wat fout is, onder zijn leiding.

  Maar ’82 never dit moet hij voor zijn genoegen en de witman recht-trekken…..uitschakelen die NDP, dat wil Opa Ruro graag.


  Maak melding

 8. meneer Fernald, geen gezamenlijke trainingen meer. maar een trainingspakket, gegeven door onze eigen Surinaamse militaire instructeurs. Zoals Nederland, welke training wil je volgen? die kost zoveel Euros en die andere kost zoveel. Kies maar. Jullie kennen de jungle zij niet , dus er kan geen sprake zijn van een gezamenlijke training. Wees niet tevreden met afdankertjes van het Nederlands leger. zelf de Brazilianen en de Amerikanen bewonderen de inzetbaarheid van de Surinaamse jongens ondanks het weinige wat ze van de regering krijgen om te overleven. Meneer Fernald heb respect voor je soldaten, geef ze goed te eten. de Amerikanen en Nederlanders krijgen hun warme eten aangevoerd terwijl je eigen mensen hier en daar aan hun eten moeten komen. Laat de anderen eten wat de Surinamers eten. a sani ey tya feri.


  Maak melding

 9. nr.1 (SU),
  We leven reeds in 2008 !!
  Termen als “witte en zwarte mannen”zijn echt
  ouderwets.Vroeger spraken alleen de indianen in de cowboy-films over “witte”mannen.
  Bent u wel een Surinamer?Surinamers bestaan toch uit alle soorten rassen…dus ook europeanen.Dat moest u toch wel gewend zijn??

  We leven nu nogmaals in 2008.
  Dus geen termen meer van “witte,zwarte,gele of rode mannen”.
  Maar wees modern en praat liever over samenwerking met andere rassen en naties….
  met het nodige respect.


  Maak melding

 10. Het was toch geen toeval Rewa dat er in de jaren tachtig al”toevallig” Nederlandse troepen in Frans-Gyana waren?
  De landingsboten waren al besteld in de USA, toch? Vraag maar aan Reagen!
  Voor de goede orde; ik ben maar een Bakra hoor.


  Maak melding

 11. nl wilt helemaal geen basis in su, jammer dat sommige suris in zulke onzin van de ndp geloven, ten eerste nl is helemaal geen regionale macht NERGENS niet in EU niet in de amerikas, een wereld macht dat behoort tot de fantasie wereld, en nog belangrijker, nederland is al jaren defensie materiaal aan het verkopen wegens geld tekort en dan denkt men te zeggen dat nl van plan is een basis in su neer te zetten? wishful thinking bouta ass lickers……


  Maak melding

 12. Gelukkig zitten de meeste forum leden in NL want met dergelijke sukkels komt SME echt nooit vooruit.
  Sukkels die nog steeds achter de nationale leugenaar en demagoog aanlopen tegen elk beter weten in. Sukkels die niet verder komen dan racisme.

  Hebben julie destijds bij de kralen geen spiegeltjes gekregen? Nou gebruik dat dan en kijk eens goed naar je zelf. 😉 😉 🙂


  Maak melding

 13. @Neus
  Gelukkig zitten de meeste forum leden in NL want met dergelijke sukkels komt SME echt nooit vooruit.
  Sukkels die nog steeds achter de nationale leugenaar en demagoog aanlopen tegen elk beter weten in. Sukkels die niet verder komen dan racisme.

  Neusie mi boi jij woont dus ook in Nederland maar je laat je altijd in negatieve zin uit over Surinamers in Suriname. Waarom? Als jij de Suri’s in Suriname sukkels vindt geef dan geen waardeloze mening over Suriname maar hou je verre van een mening geven want er is geen positieve bijdrage van je te verwachten door je negatieve houding. Bah mang ga toch weg.


  Maak melding

 14. he su,
  ik was er ook, daar in die tijd, waarom zou een “witte” daar nu ook niet kunnen zijn?
  ook een witte kan positieve iedeeén hebben,
  en zich ook voor het surinaamse volk en land willen inzetten, en dat was voor kort ook mijn bedoeling, maar door trieste omstandigheden, moet ik er van af zien.
  trouwens wat maakt een kleur eigelijk uit?
  iemand met een donkere kleur wil toch niet zeggen, dat men meer of minder weet en kan dan iemand, van lichte of gele kleur b.v.?

  gr.


  Maak melding

 15. ai baya, bepaalde mensen zien spoken bij daglicht.
  bakra dit, bakra dat….
  die zelfde bakra’s hebben ons(politiek)geld gegeven (want wij wilden zelf het geld besteden naar eigen inzicht) om projecten op te zetten.
  we hebben O.A. een GEWELDIGE SPOORLIJN AANGELEGD welke loopt van hier naar NERGENS.
  Volkshuizen zijn neergezet, echter bij “controle” waren er merendeels een paar planken aan elkaar vastgespijkerd, je kon er letterlijk de andere kant van de oceaan zien door die zgn huizen. Dit moest nl een huis voorstellen.
  Men dacht alleen maar aan bauxiet export, niet meer aan Citrusaanplant, Vis en Visserijvangst, kortom LVV werd zwaar verwaarloosd.
  Hebben wij dan nog steeds onze les niet geleerd !!!!
  Koester de hulp die je krijgt en gebruik je ka verstand.
  Wij denken veelal dat we alles kunnen, we zijn geweldig maar het is niet zo. Het “probleem” is dat wij TE trots zijn op ons land,en TERECHT ook , maar we laten ons veelal leiden door emoties.
  desondanks doe ik de groeten aan een ieder.


  Maak melding

 16. we kunnen gewoon stoppen met het geloof gedoe,want men blijft toch maar liegen.armoede doet soms mensen rare uitspraken doen,wat niet bevorderlijk is voor land en volk.

  waarom gaan deze niet op onderzoek uit,om te weten te komen hoe de dingen in elkaar zijn geweven,en hier bij waterkant.net anderen te beschuldigen.de haat leeft bij ieder van ons,maar toch zal men moeten proberen om het gezond verstand te laten prevaleren boven de emotionele gedachten.


  Maak melding

 17. @nr 17
  Ahh tja dat krijg je ervan wanneer je onvoorbereid onafhankelijk wordt en de macht in de handen komt van stomme negers.

  Rewa

  Begin naar Holland te lopen schurk dat jij bent.
  Dubbele agenda Hond dat jij bent.


  Maak melding

 18. Sranamang
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
  Deze man is knetter…unu luku bun nanga a man disi.
  Verkwanselaar zo te zien. unu luku bun.

  Luku bun ti din di kari din srefi Srananmang…luku bun wan lo dubbele agenda’s.


  Maak melding

 19. nr.18 (Rewa),
  Dat bedoel ik nu….er zijn geen stomme negers.Suriname staat bekend om hun multiculti-gemeenschap.Je speelt Geert Wilders in de kaart!!Onder elke ras heb ik goede vrienden.Mijn familie is muliculti.
  Laten we toch ophouden met het achterlijk gedoe van haat zaaien.Dit is 2008 !!!!!!
  Samenwerking-Positiviteit-respect en progressiviteit moeten we nastreven !!!
  De nrs 15 -16 17 ….ik deel jullie mening.
  Sranangmang


  Maak melding

 20. Het is echtheid wat Rewa zegt,
  Pagla-Boerhwa!

  Waarom denk je dat ik hier in Ned zit.

  Wanneer ik daar met vakantie ben, voel ik me net een gearriveerde contractarbeider. En dat ano 2008!!.. Sranamang.

  Samenwerking..? Haahahaa, sorry hoor moest ontzettend lachen. Laten ze Su eerst verdelen in etnische distrikten.. , eerder keer ik niet terug.


  Maak melding

 21. Pagla-Boerhia:

  Ik wil niks horen jij moet bij domoor Opa RoRu.(Vnoshine)zijn.
  Hij wilde kosten wat het ook zou moeten kosten, aan de macht en zie nu welke hebzucht uit de bus komt.


  Maak melding

 22. @nr. 20,
  Ja de waarheid is behoorlijk hard om aan te horen he. Zo te zien kan jij er absoluut niet tegen, wel je mag dan rustig verder gaan om je hoofd in het stront te steken want ik blijf bij m’n mening en iedereen met een beetje hersenen in z’n kop weet dat wat ik heb gesteld de waarheid is.


  Maak melding

 23. Beste Suri’s hou nou es op met dat rassistisch geleuter en praat een beetje respectvol over en met elkaar. Het is echt geen wonder dat Suriname zo geen stap verder komt dan zo als het nu is.
  Je kan wel eeuwig zielig blijven doen over dat slavernij-verleden maar laat nu maar eens zien dat de “gekleurde”het beter doen dan de bakra’s, allemaal de schouders er onder jongens!!!


  Maak melding

 24. @nr. 20,
  Ja de waarheid is behoorlijk hard om aan te horen he. Zo te zien kan jij er absoluut niet tegen, wel je mag dan rustig verder gaan om je hoofd in het stront te steken want ik blijf bij m’n mening en iedereen met een beetje hersenen in z’n kop weet dat wat ik heb gesteld de waarheid is.

  Rewa

  Dan ben jij een lafaard een niksnutter, jij bent bang om je zelve en gezin te onderhouden…echt een kontlikker ben jij.


  Maak melding

 25. @Legoe
  Belasting betalen doe ik in NL ( beste prijs prestatie verhouding: minder belasting en meer voorzieningen als AOW etc. )
  Werken en wonen. Dat doe ik overal. Maandag weer verstekken voor weken naar een inmiddels over bekende hotelkamer.
  Ik heb één huis in NL en één in SME.

  Daarnaast kun jij slecht lezen en nog slechter deduceren. Ik geef af op de groep zeikerds op het forum die alles afkraken en zeg dat die volgens mij gelukkig in NL zitten. Ik geef aan dat deze groep eens eerst naar zichzelf moet kijken voor ze overal over kankeren.
  Grappig dat jij mij dan aanvalt op precies dat punt. Voel je je soms aangesproken of op je lange tenen getrapt. Of begreep je dat mijn kritiek zich indirect op onze nationale demagoog richte.


  Maak melding

 26. @nr 28,
  WTF zit jij nou te lullen. In tegenstelling tot jouw ben ik geen uitkeringstrekker dus jij moet je mond maar dicht houden hoor.Ga maar lekker verder van je uitkeringen leven luie donder.
  You can’t handle the truth boi.


  Maak melding

 27. minder belasting,meer voorzieningen zoals AOW????????Waar heeft men het over.Kom op vertel sinds wanneer zijn de belastingen in Nederland minder en de voorzieningen meer geworden???Typisch een geval van:De klokken horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt.
  Iemand die echt hard werkt en huizen heeft komt dat ,hier op iets virtueels niet verkondigen,dus Neus ga lekker verder met je fantasie en kom niet met je, je bent jaloers of zo,want dat is onmogelijk niemand zal jaloers kunnen zijn om iets wat je hier beweert,ga toch effe na, who cares wat een onbekend en ongeziene gast zou kunnen bezitten ,omdat je op het internet van alles kan beweren nah nah nah ,LANG LEVE HET INTERNET.


  Maak melding

 28. Reactie nummer 10,(Sranangman,

  Om te beginnen ben ik geen nummer, als jij een srananmang bent dan zal je wel weten waarom ik er zo over denk want al onze voor-voor ouderen hadden een nummer en niet omdat ze dat ze leuk vinden, i sabie!

  Verder weet ik dat we in 2008 leven en ik ben niet diegene die het heeft verzonnen om over mensen te praten en ze benoemen aan de kleur die ze hebben.

  In Amerika is het nu anno 2008 Obama vs Clinton toch??
  Hoe noemen ze Obama?? Noemen ze hem geen zwarte? Ze zeggen toch misschien krijg Amerika een zwarte president in die praat programma’s, journaal, internet enz.

  Kijk je moet mensen behandelen zoals je zelf behandeld wenst te worden.
  Behandel mensen zoals ze jou behandelen.

  Ik ben een Surinamer en ben er trots op en zo niets anders willen zijn.
  Suriname bestaat inderdaad uit meerdere rassen en Surinamers laten ook zien dat zij als de beste weten hoe je moet integreren. Europeanen?? Ja, alleen op papier misschien.

  Maar om het om te draaien Europa bestaat toch ook uit verschillende rassen?? Hoezo is men daar dan niet gewend om zich aan elkaar aan te passen??

  Reactie nummer 16 (Schoerpioen),

  Een witte man kan daar best zijn, maar dan vraag ik weer aan jou waarom kan een “zwarte” niet de banen krijgen waar ze voor gestudeerd hebben in NL, waarom werd er naar “zwarten” gekeken als of ze van een andere planeet kwamen toen ze naar NL gingen, tot nu worden er geintjes gemaakt over WW, hun eten stonk, ze waren bruintjes, en anno 2008 zit het land vol met zonnestudio en zijn de stranden vol en dat alleen om ook een “bruintje” te worden en ga zo maar door? Heb ik gelijk of niet??

  En ja je heb gelijk “witte” mensen zouden ook goede ideeën kunnen hebben maar waarom zouden de “zwartjes” dat niet kunnen of hebben in NL?

  En ja ik ben het volkomen met je eens kleur zou niks uit moeten maken van wat iemand kan of niet kan, of iemand meer of minder kan dan de ander we zijn tenslotte op kleur na allemaal hetzelfde, maar zoals ik al aangaf ik ben niet diegene die mensen op kleur ben gaan onderscheiden en dat weet jij ook toch?

  Het is niet dat de ene alles mag zeggen en de ander niet, iedereen heeft waarden en normen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.