Surinaams bauxietstadje mag geen spookstad worden

4

PARAMARIBO, 6 feb – Het rond de bauxietindustrie opgezette Moengo mag niet vervallen tot ghost town. Dit stelt directeur Rita Vaseur-Madhuban van het Bauxiet Instituut Suriname. Als de plaatselijke bauxietvoorraden eenmaal zijn uitgemijnd, moeten er voldoende alternatieven gevonden zijn. Van zowel de bauxietmaatschappijen als de overheid wordt een zekere inzet verwacht.

Het is meer de overheid die moet duidelijk maken hoe het verder moet. De maatschappijen hebben hier en daar al wat signalen gegeven wat betreft hun bereidheid tot praten. “In het recente verleden hebben de bedrijven workshops gehouden. Wat steeds weer ontbrak, was een integraal bestemmingsplan van de overheid”, zegt Vaseur-Madhuban. Dat plan moet nu dringend komen.

Het Bauxietinstituut sluit daarom zoveel mogelijk kort met overheidsinstanties. “Het moet duidelijk zijn wat de volgende economische bestemming wordt”, aldus Vaseur-Madhuban. De duizenden burgers in het gebied moet houvast geboden worden. Er bestaan weliswaar plannen voor het opzetten van een kaolienindustrie en een oliepalmplantage. Maar het staat los van elkaar. Over hooguit drie jaar worden de laatste resten bauxiet gemijnd. De concessies lopen wel door tot 2032.


4 REACTIES

 1. wij gaan de skeletten van venetiaan daar laten spoken, want hij wil zo graag dat de amerikanen, daar in de oude mijn schachten, uranium-wapen testjes kunnen uitvoeren, zodat het hun zelf geen eigen verontreinigd grond gebied kost, en bavianen die toch hersenloos zijn, geven met volle borst toestemming daarvoor…zo,n stront figuur heeft de natie nooit gekend, alles is in suriname in de verkoop, hij denkt dat suriname ook sterft als hij in zijn graf ligt;


  Maak melding

 2. Hahahahaaaa dat komt ervan wanneer je teveel op mijnbouw vertrouwd. Landbouw is vele malen duurzamer. Met de groeiende wereldbevolking zal de vraag naar landbouwprodukten alleen maar stijgen, daarmee zal de prijs dus ook stijgen.
  Maar of Vene en de rest van z’n soort die les ooit gaat begrijpen, dat betwijvel ik ten zeerste.


  Maak melding

 3. om te beginnen moet men de grote bedrijven in suriname in de gelegenheid stellen om van moengo een toeristen stad te maken.en een tussen station met gayenne en paramaribo.dit zal in de toekomst de slm en de mest ten goede komen.en een behoorlijk landbouw en veeleelt project daar neer zetten.zoals rewa gezegd heeft.de overheid kan met dat geld dat de suralco moet betalen voor het bezet houden van de concessies tot 2032 een behoorlijke bijdrage leveren.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.