Vernietiging giftige Surinaamse groenten moeizaam

8

PARAMARIBO, 30 jan – De vernietiging van ruim tweehonderd akkers met vergiftigde groenteaanplanten, verloopt uiterst moeizaam. De landbouwers van Uitkijk en Leidingen hebben hevig verzet geboden tegen ambtenaren en politieagenten. De belangentegenstellingen zijn levensgroot.

Het ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij, LVV, staat op onmiddellijke vernietiging. De volksgezondheid wordt vooropgesteld. Maar de landbouwers eisen onmiddellijke schadevergoeding. “Als we toestaan dat ze nu komen vernietigen en later tellen, lopen we groot kans dat we niets krijgen”, zegt een gebelgde landbouwer. De verontwaardiging is des te groter, daar de landbouwers geen schuld treft.

Een aannemer die het nabijgelegen afvoerkanaal moet onderhouden, is in de fout gegaan. In plaats van het contractueel vastgelegd verdelgingsmiddel, is een ander gevaarlijker soort gebruikt. Het middel is per vliegtuig gespoten over de velden van de boeren heen. Het effect werd pas gemerkt bij verkleuring van de aanplant. Toen was een deel van de oogst al verkocht.

Een deel is door de politie in beslag genomen. De autoriteiten hebben publiekelijk opgeroepen geen groenten “uit het gebied” te kopen. Hoe de consument de herkomst van de waar moet achterhalen, is niet gezegd. Minister Raghoebarsing van LVV wil nog niet zeggen of de aannemer aansprakelijk gesteld zal worden. Wel is de boeren een vergoeding toegezegd.


8 REACTIES

 1. De surinaamse overheid heeft een lange geschiedenis van het niet of niet op tijd uitbetalen.
  Ik geef de boeren dus groot gelijk dat ze hun poot stijfhouden. De regering moet eerst schadevergoeding uitbetalen voordat er vernietigd kan worden.


  Maak melding

 2. Primair is de aannemer verantwoordelijk voor de schade omdat die in strijd met de instructies en in strijd met zijn contractuele bedingen heeft gehandeld, en redelijkerwijse kon verwachten dat er schade zou optreden als gevolg van zijn handelen.Zijn handelen levert juridische wanprestatie op.

  Echter de overheid gaat hier niet vrij uit. De aannemer moest in opdracht van de surinaamse regering een afvoer kanaal onderhouden, dat maakt de overheid aansprakelijk voor het handelen van deze aannemer o.g.v. werkgevers aansprakelijkheid.

  De boeren hebben dus het volste recht op een schade vergoeding door de overheid. De overheid kan in de toekomst de aannemer in een civiele procedure aansprakelijk stellen voor het geleden verlies van de boeren en eisen dat de aannemer schade vergoeding betaald aan de overheid. Dit om de schade vergoeding die de overheid dan al aan de boeren heeft uitbetaald te compenseren.

  SUPPORT DE BOEREN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 3. Civiel rechtelijk is de zaak simpel als de aannemer opdracht heeft gegeven dat middel te gebruiken is hij minstens gedeeltelijk aansprakelijk. Daarnaast is het sproeibedrijf aansprakelijk als ze duidelijk opdracht hadden om niet op de gewassen te spuiten (zij hebben ervaring en kunnen zich echt niet zo makelijk verschuilen achter welke smoes dan ook. De vraag die nog openstaat is hoe het komt dat die middel gebruikt zijn om te sproeien? Was het in opdrachts/ Of heeft de piloot of wie ook expres of perongeluk een ander gif gebruikt? Zijn de tanks van het vleigtuig en de administratie van het sproeibedrijf al in beslag genomen?

  Voor de boeren is het snue, maar het eerste wat de overheid nu moet doen is alle gewassen vernietigen. Wel gelijk ff noteren wat ongeveer de waarde was.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.