Vertaalinstituut in Suriname gaat muren slopen

1

PARAMARIBO, 18 jan – Het Caribisch Regionaal Informatie & Vertaal Instituut, Criti, gaat flink wat muren slopen. Dit zegt Edwin Carrington, secretaris-generaal van Cariforum. De vestiging van het instituut in Suriname is symbolisch voor de bereidheid door barrières heen te breken. Of die nu met taal te maken hebben of anderszins, de trend is gezet.

Het proces van integratie is onomkeerbaar. Het instituut bevestigt het alleen maar. “Meertaligheid behoort weliswaar tot de erfenis van de Caribische volkeren, maar het vormt ook een belet voor ontwikkeling”, zei Carrington bij de opening. Dit is meer dan eens ondervonden, sinds Suriname het eerste niet-Engelssprekende land werd dat toetrad tot de Caricom.

De spraakverwarring werd er niet beter op toen Haïti lid werd en de Dominicaanse Republiek en Cuba Caricom uitbreidden tot Cariforum. “Het is steeds een grote uitdaging geweest voor zowel Suriname als Caricom in Engels en Nederlands opgestelde documenten te begrijpen”, zei president Ronald Venetiaan. “Het heeft geleid tot gebrekkig begrip van elkaars samenlevingen.”

Criti gaat documenten vertalen van en naar het Engels, Frans, Spaans en Nederlands. Aangezien Cariforum onderhandelingspartner is van de EU, wordt de komende jaren een extra boost verwacht. Onder meer het innemen van gemeenschappelijke standpunten zal veel minder gecompliceerd moeten vallen. De EU geeft voor de komende drie jaar ruim een miljoen euro voor de bedrijfsvoering.


1 REACTIE

  1. Geweldig maar wanneer basis: Engels, Spaans, Frans op de lagere school….juist th’em daar begint het.
    Daarom Oom Ro…jij weet… zet jouw beste beentjes voort…anders is het verkwisten van geld er zijn teveel wolven….wolf…wolven neeeeeeeeeee !!!!… hebzuchtige bakru’s.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.