zondag, mei 26, 2024
HomeNieuws uit SurinameCoalitie in Suriname laat zich niet verdelen

Coalitie in Suriname laat zich niet verdelen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 5 jan – De coalitie zal niemand toestaan verdeeldheid te zaaien. Dit zegt parlementsvoorzitter Paul Somohardjo. De boycot van de oppositie tegen zijn persoon maakt slechts deel uit van een verlammingsstrategie. De aantijgingen van corruptie op ministeries die Somohardjo’s politieke partij onder beheer heeft, moeten in dit licht worden gezien.

Verder is niet veel aan de hand. De geruchten en aantijgingen zijn wat ze zijn: flauwekul. “Men probeert inbraakpolitiek te plegen, maar de eenheid hebben we overal kunnen demonstreren”, zegt Somohardjo. Hij weet zich verzekerd van de steun van zowel zijn Pertjajah Luhur als de coalitie. Weliswaar is vanuit de coalitie felle kritiek geleverd op Somohardjo’s aandeel in de vechtpartij van 13 december.

Verder is alles koek en ei. Mocht de oppositie besluiten de begrotingsdebatten te boycotten, dan zal de coalitie alleen verder gaan. Paul Somohardjo laat zich door niemand de les lezen, en al helemaal niet door mensen die zelf boter op hun hoofd hebben. Waar hij beschuldigd wordt van gesjoemel met gronden, schijnen ook oppositieleden niet smetteloos.

Voor details is het weliswaar nog niet de tijd. “Voor elkeen die zogenaamd voor het volk opkomt, hebben we een dossier dat we aan het eind van de regeerperiode zullen uitgeven in boekvorm”, aldus Somohardjo. Of ook in naam van het volk wordt gezwegen tot 2010, wordt in het midden gelaten. Kennelijk laat de mate van vermeende corruptie aan beide kanten genoeg ruimte voor justitieel ingrijpen op termijn.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

24 REACTIES
 1. Ik was al bang voor de zoveelste keer het woord “scenario” te zullen moeten lezen, maar gelukkig niet. 😉

  Somo gelooft toch niet dat het volk hem niet doorheeft? Hij houdt zichzelf en nog enkele loyalisten voor de gek, maar niemand anders.

  Trouwens is het niet tegen de wet om op de hoogte te zijn van misdaden (in dit geval corruptie) en dit niet door te geven aan Justitie? Vreemd!


  Maak melding
 2. Meneer Somohardjo zou moeten weten dat juist elk één geprezen dient te worden die voor het volk opkomt. Het is niet de bedoeling om je mond te houden over corruptieve activiteiten van een ander als stilzwijgend akkoord dat de andere jou misdaden ook niet verklikt. Alle Surinamers maar zeker ook politici horen elkaar aan te spreken op elkaars daden en gedrag. Het is niet moreel om oogluikend verkeerd gedrag toe te staan in de hoop dat je eigen wandaden ook geheim en onbestraft blijven. Dus zou ik zeggen, als die lummel iets weet is het zijn morele plicht om er ook mee op de proppen te komen. Het kan niet misbruikt worden als chantage-middel om de tegenpartij de mond te snoeren.
  Wij Surinamers moeten leren dat klikspanen geen slechte mensen zijn maar juist ervoor zijn om de samenleving te beschermen tegen parasieten en criminelen.


  Maak melding
 3. Mijnheer ( schop) Somo. Waarom zuiveren u en uw partij zich niet van alle blaam over vermeende fraude, door een onafhankelijk onderzoek in te laten stellen.

  En dat de oppositie in het parlement eerst wil praten over de vechtpartij. Dit heeft te maken met democratie.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding
 4. Hoe wil jij dat vervloekte schurken, domoren en achterlijken elkaar los laten.

  Daarom hebben driekwart van hen het Christelijk geloof.

  Vooral din e sidon dati sma o go jipi din en if dati no pasa Gado sa dwing….maar mijn neus……. God helpt domoren nooit…never….. bestaat niet……….iemsabie.

  Die andere Christen gaf in grundjary kerstbrood…i.p.v. domeingrond zo dom is die vent.
  Hij komt de laatste tijd steeds maar als een domoor uit de bus.


  Maak melding
 5. wij praten niet over verdeeldheid,maar over prestatie`s.voorzittertje is dit begrepen.

  de president heeft zijn wanhoopsredevoering reeds uit uitgesproken,nu volgt dat van back en nek de voorzittertje,de paniek zit dik in bij deze twee hollandse figuranten.de man die de javanen deed vluchten uit suriname,zet nu een grote bek op.hij vergeet snel toen de militairen hem letterlijk en figuurlijk kaal hadden geplukt.geen draadje haar had hij toen op zijn hoofd.vandaag de dag speel deze,de man met de verschillende geloofsovertuiging voorzittertje.macht is zoet no.als jij de lef had,toen lid van de
  n p s om papa soeminta kapot te maken.om een zeteltje in de staten van toen,dat je nooit is gelukt.het zelfde wat jij toen gebruikte om de man te bestrijden heb jij nu opgepikt om raciaal bezig te zijn.ten gunste van macht.back en nek jij bent een grote racist in hart en nieren. dan praat ik niet over de vele landgenoten in nederland dat jij hebt opgelicht,je weet toch het moskee kwestie. ook met de amnestie kwestie moest jij je eigen huichelachtige braaksels inslikken,onderdruk van de grote baas in nederland,a`no so
  ik kan met alle zekerheid zeggen,dat zolang deze heren aan de macht blijft.zolang wij ook bevoogd zullen worden,deze heren kennen de waarde van suriname niet.en doet geen enkele moeite om dit af te leren,wij worden dood gezogen door de buitenlandse machten.de minderwaardigheidsgevoel bij deze heren laat de overige landgenoten het voelen.en niet te vergeten de kortzichtige adviseurs bij de
  n p s. om een stomme ontwikkelingshulp,dat ons juist belemmert om vooruit te denken.wie geen offer wilt brengen moet opgesodemieterd worden.wat kan azijn nog zuurder maken.
  let maar op de pensioenen van SRD.50,oo en 3,oo aan kinderbijslag per maand.samen nog geen dertig euro per maand.en heb je nog van de mensen,die deze dingen willen goed praten.dan moet je echt achterlijk zijn.
  maak zelf een berekening van de privileges van de heren assemblee leden hoeveel zei per maand incasseert,plus plus.zelfs met een hardwerkende landgenoot kan jij dit niet verlijken.


  Maak melding
 6. Toen die man Somo met kleine meisje’s zat te rotzooien…moest de NPS toch weten wat deze man zijn uitspraak was……..ik heb jullie gezegd geen blakkaman’s mee te nemen …zij praten altijd.(citaat Somo)

  En wat doet deze NPS nu als goedheiligman(pieterbaas) als kinderen der Christenen schurk, rassenhater, boef, dief, pedofiel…. als gerontofilie’rs deze man in bescherming nemen.& met 8 dec. lopen zij ook weg als NECROFILIE”RS smeerlappen…moet de jeugd achter zulke smerige mensen lopen ?


  Maak melding
 7. Het eigen belang spreekt alle talen, ook die van de onbaatzuchtige.

  Je kunt ellen wat je wilt, papa Latch was toch een veel betere Voorzitter.
  A poorshitt’er disi paja mang!


  Maak melding
 8. ja het leven is net een schaak spel.
  als je schaakt (leeft)kan het in jouw nadeel of voordeel zijn.
  somo heeft ok geschakt op hoger nivaeu,en hoe hoger hoe gevoeliger en ook gevaarlijker.
  maar somo heeft de schakkspel verloren.
  1.
  hij mag geen president worden als er geen onderzoek komt
  2.
  de curruptie moet stoppen
  3.
  ect.
  somo hebt spijt en dan kan je nog een functie ontvangen.
  wij sme zijn toch geen barbaren die doorgaan als er een fout is gemaakt.
  dus somo kom op laat zien dat je een man bent..


  Maak melding
 9. Somo is altijd Somo.We weten dat .De President WEET dat …..en toch heeft de president zijn zegen gegeven dat SOmo DNA voorzitter wordt.Toch vond de President het goed dat Somo gronduitgifte kreeg ,.,,,….DANK U Mr.President


  Maak melding
 10. Sorry Pakosie,
  Je moet je beter informeren en niet zomaar mensen beginnen te beledigen.
  Voor jou informatie; Somohardjo is geen christen. Kerstbrood verdelen is overigens wel iets wat bij een christen past.


  Maak melding
 11. Sorry Pakosie,
  Je moet je beter informeren en niet zomaar mensen beginnen te beledigen.(p.k)>>het gaat jier om schurken en domoren)))

  Voor jou informatie het gaat nog steeds over domoren en schurken; Somohardjo is geen christen.>>>

  Kerstbrood verdelen is overigens wel iets wat bij een christen past.


  Maak melding
 12. GEORGANISEERDE CRIMINALITEIT

  Op 8 oktober 2007 is het WODC-rapport “Georganiseerde criminaliteit en rechtshandhaving op St. Maarten” gepubliceerd.

  Op 11 december 2007 was er over dit rapport een algemeen overleg met de vaste commissies voor Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse zaken en voor Justitie. Voorafgaand aan dit overleg heeft staatssecretaris Bijleveld, mede namens de minister van Justitie, het kabinetsstandpunt over dit rapport geformuleerd.

  Onderzoek ‘Georganiseerde Criminaliteit’

  In een samenwerkingsverband van het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatie Centrum (WODC) met Forensic Services Caribbean (FSC) was het rapport “Georganiseerde criminaliteit en rechtshandhaving op Sint Maarten” tot stand gekomen.

  In de rapportage zijn de bevindingen neergelegd van een onderzoek naar het vóórkomen van georganiseerde criminaliteit op Sint Maarten en de mate waarin de rechtshandhaving voor de bestrijding van georganiseerde criminaliteit is toegerust.

  Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Justitie van de Nederlandse Antillen.

  Maar wie zou deze Frontregering opgrond van het bovenvermelde moeten toetsen op dit vlak?


  Maak melding
 13. Vijftienjaar geleden zei de president dhr. Venitiaan dat hij de tarantoelans zou bestrijden. Ik vraag mij nu af hoeveel hij inmiddels heeft, laten aanhouden.
  Was zijn idee alleen maar voor de oppositie bestemd?
  Had hij het misschien niet door de er ook binnen zijn gelederen gefraudeerd werd?
  Of is hij mond dood gemaakt?
  Mr Venitiaan toon je presidentschap en bevrijdt je volk voor de tarantulas.

  Het is trouwens water naar zee dragen als je de econonie opkrik, maar binnen je gelederen wordt het verkeert besteed.


  Maak melding
 14. Een reminder Somo,je wanbeleid in de regeerperiode,komt die ook in je dossier?.Ik ben echt benieuwd.Want mensen voor de gek houden is jou specialiteit.


  Maak melding
 15. Dit is een boodschap richting Pa-olo Somo, Brunsie en Vene. Mischien zal Somo en Brunsie niet begrijpen, maar dat is geen punt. Somo en Brunsie kan makkelijk een woordenboek aanschaffen om de begrippen op te zoeken.
  Schande voor Vene en zijn coalitie.
  Iedereen weet reeds dat Suriname een rijk land is. Suriname is rijk aan diverse kostbare natuurlijke hulpbronnen. Door hard en vooral slim werken kunnen deze natuurlijke hulpbronnen Suriname instaat stellen om op te klimmen tot een welvarend land. Suriname heeft de potentie om een “quality of life” voor haar bevolking te bereiken die hoger is dan menig eerste wereld land. Ondertussen weten wij wat de resultante is van het beleid sinds onze onafhankelijkheid. De onafhankelijkheid heeft diverse gedrochten voortgebracht zoals de december moorden, de introductie van de drugseconomie, verval van moraal, stijgende criminaliteit, monetaire financiering op mega schaal en destructie van de economie. Uiteraard heeft de onafhankelijkheid ons als natie wel in staat gesteld om zelf te beslissen over ons lot. Gelukkig is gebleken dat het gevoel voor democratie en vrijheid diepgeworteld is in onze natie. Maar wat hebben wij ,als natie, nu eigenlijk gedaan met deze vrijheid? Welke belangrijke beslissingen heeft het parlement van Suriname sinds 1975 genomen om deze onafhankelijkheid daadwerkelijk om te zetten in welvaartsgroei en echte onafhankelijkheid voor de bevolking? Wat hebben wij gedaan om een “made in Suriname brand” te creëren? Waarom kunnen wij niet proberen de Staatsolie spirit die o.l.v. Eddy Jharap is gecultiveerd te transformeren naar andere sectoren van de economie?
  Naar aanleiding van het bovenstaande zullen wij in deze editie in eenvoudige taal aangeven waarom Suriname nu eindelijk een nieuw elan moet gaan ontwikkelen.

  Beangstigend
  Suriname is voor haar inkomsten afhankelijk van twee multinationals. Dat was zo, dat is zo, maar moet dat zo blijven? Oost-Suriname is na 80 jaar bijna uitgemijnd. Houdt Suriname op te bestaan na het uitmijnen van West Suriname ?
  Wat hebben wij als natie uiteindelijk overgehouden na 80 jaar Alcoa en BHP? Het moet daarom voor iedere Surinamer een nachtmerrie zijn wanneer gerealiseerd wordt hoe afhankelijk wij eigenlijk zijn geworden als natie. Het zal dan ook duidelijk worden dat wij eigenlijk een arme Staat hebben. De Staat heeft eigenlijk weinig inkomsten om het ambtenaren apparaat en het hele systeem draaiende te houden. De staat heeft ook niet gespaard. Na 80 jaar bauxiet industrie had Suriname echt een aantal spaarpotten moeten hebben. In de economie wordt dit fondsvorming genoemd. Deze spaarpotten kunnen nl. een garantie bieden om, bij een lage wereldeconomische groei, onze welvaart in stand te houden. Deze buffers heeft Suriname helaas niet opgebouwd. Wij willen in dit stadium geen zondebokken aanwijzen en oude koeien uit de sloot halen. Maar het is ongelofelijk dat wij in 30 jaar tijd naar de laagste regionen van de kapitaalmarkt zijn gedegradeerd. Het reële nationale inkomen van Suriname duikelde over de periode 1980 tot 1987 met 30% omlaag. Het laatste restje van de deviezenreserve bij de CBvS werd ook nog eens middels de goudswaps geconsumeerd. De harde realiteit voor de toekomst is dat begrotingstekorten in toenemende mate zullen stijgen. De inkomstenstijging zal vooralsnog alleen gerealiseerd kunnen worden door de belastingdruk op het werkzame deel van de Surinaamse bevolking te vergroten. Deze situatie zal in de toekomst spanningen met zich meebrengen. In Nederland is bijvoorbeeld de vennootschapsbelasting juist verlaagd om de economie en werkgelegenheid te stimuleren.

  Angst voor het weggaan van multinationals
  Door de bestaande instabiele economische situatie is politiek Suriname sinds 1975 doodsbang voor het wegtrekken van de bauxiet multinationals. Men vreest collectief dat inkomsten fors onderuit zullen gaan, waardoor het ambtelijke waterhoofd niet meer geaccommodeerd zal kunnen worden. Niemand wil dit risico lopen aangezien de gevolgen niet te overzien zullen zijn. Echter, het grote gevaar van deze angst is dat wij de toekomst van ons land voor een groot gedeelte in handen van de bauxietmultinationals leggen. Allerlei mooie beloftes van politici kunnen alleen gerealiseerd worden wanneer men over voldoende centjes beschikt.
  Wij hebben uiteraard begrip voor het feit dat vele politici, die over het algemeen geen business achtergrond hebben, doodsbang zijn voor het wegtrekken van de bauxiet multinationals. Zij staan er helaas niet bij stil dat de multinationals met bakkenvol Suriname leeghalen waardoor Suriname maar amper iets overhoudt. Zolang Suriname maar net het hoofd boven water kan houden, wil men deze bestaande situatie, vanwege de faalangst, niet wijzigen. Heeft het Surinaamse parlement sinds 1975 zich wel eens gerealiseerd welke toegevoegde waarde wordt weggesleept?
  Nu komt de volgende gewetensvraag; zijn wij als Surinaamse natie bereid om het risico te nemen om bepaalde delen van de bauxietindustrie zelf ter hand te nemen? Er zijn natuurlijk risico’s verbonden aan het ondernemen. De poging om destijds in West-Suriname een grote bauxietindustrie op te zetten mislukte helaas door de diepe recessie in de wereld als gevolg van sterk gestegen olieprijzen tijdens de eerste oliecrisis. De aluinaarde en aluminium prijzen daalden fors waardoor een enorm bedrag werd verloren. In 1987 bereikte de productie en de uitvoerwaarde van bauxiet, aluinaarde en aluminium haar dieptepunt. Ondanks het feit dat in 1984 Suralco en Billiton met goedkeuring van Suriname twee samenwerkingsovereenkomsten aangingen en er allerlei beloftes waren gedaan om de werkgelegenheid in stand te houden, werd onze arme Republiek geconfronteerd met een substantiële vermindering van de bauxietheffing en arbeidsplaatsen. De bauxietheffing was in 1987 zelfs tot nul gereduceerd. Suriname had toen reeds naar aanleiding van deze slechte bauxiet markt (bauxiet bear market) enkele belangrijke conclusies moeten trekken. Per saldo zijn wij Surinamers het kind van de rekening geworden. Want over de afgelopen 5 jaren zijn prijzen van natuurlijke hulpbronnen sterk gestegen, maar onze inkomsten uit deze sector zijn pas vorig jaar enigszins omhoog gekropen. In een bear markt wentelen de multinationals het slechte nieuws massaal op Suriname af, maar in een bull market ( wanneer aluminiumprijzen sterk stijgen) gaan de verdiensten voor Suriname slechts mondjesmaat omhoog.

  De Staatsolie spirit.
  Indien men beweert dat wij de upstream van de bauxiet industrie (het opgraven van bauxiet en verwerken tot aluinaarde) niet zelf ter hand kunnen nemen, dan is de creatie van Staatsolie eigenlijk een wonderbaarlijke gebeurtenis in Suriname. Het ontwikkelen van een geïntegreerd oliebedrijf is een aanzienlijk complexere business dan de upstream van de bauxietindustrie. Eddy Jharap verdient daarom nu al een standbeeld op het onafhankelijkheidsplein. De bijdrage van de politiek sinds 1975 is alleen het instandhouden van de consumptie geweest. Staatsolie levert een substantiële bijdrage aan de staatsinkomsten. Volgens dezelfde achterhaalde Surinaamse bauxiet-strategie had de olie-sector ook aan buitenlandse ondernemingen kunnen worden overlaten. Staatsolie heeft dit proces goed aangepakt door de kostbare off-shore exploratie open te stellen aan buitenlandse ondernemingen. Onze stelling is dat wij opzoek moeten naar een nieuwe Eddy Jharap en Staatsolie medewerkers die de upstream fase van de bauxietindustrie “Surinam controlled ” kan maken. De praktijk leert nl. dat wij in een “bear” aluminiummarkt de klappen krijgen maar in een “bull” market slechts marginaal profiteren.
  Grote multinationals hebben een verfijnd business model om zgn. recessies op te vangen. Wat zij doen is de kosten drastisch verlagen in landen zoals Suriname. De meeste “brown-fields” treffen wij aan in ontwikkelingslanden zoals Suriname. Daar vallen de eerste klappen wanneer de wereldconjunctuur instort. Een ieder die een beetje de moeite neemt zal een exponentiele correlatie zien tussen het Surinaamse bauxiet inkomen en recessies. Als de wereldeconomie in een recessie terecht komt dan worden landen met brown-fields zwaarder getroffen in het kader van saneringen. Maar nu komt het, wanneer de economie herstelt dan zien wij vaak een fors herstel van de aandelenkoersen van grote multinationals zoals Alcoa door de gestegen winsten. Ontwikkelingslanden zoals Suriname met hun brown-fields zien slechts een marginale verbetering van hun inkomsten bij herstel van de conjunctuur vanwege de foute deal structuur in de upstream JV. Vaak wordt met man en macht gewerkt om de bauxietproductie te verhogen. Door de lagere kosten van de brown -field operation (door de ontslagen etc) is de winst het hoogst op aandelenniveau en niet op upstream JV level.
  Wij adviseren alle adviseurs hier goed over na te denken…!

  Conclusie voor Suriname
  Oost-Suriname is over 5 a 10 jaar grotendeels uitgemijnd. Suriname is helaas een kleine economie gebleven met de lage “junkrating”” van Bminus en een economie die amper gegroeid is. Over 1 a 2 jaar gaan de multinationals in West-Suriname aan de slag. Aangezien door slecht management sinds de onafhankelijkheid Suriname er niet in geslaagd is om lokaal equity kapitaal of additionele fondsen te genereren, is Suriname keihard aangewezen op de grillen en grollen van de multinationals. Suriname moet zich echter wel realiseren dat er nu in de wereld een zwaar gevecht wordt geleverd om schaarse eindige natuurlijke hulpbronnen. Landen zoals China en India zijn grote consumenten geworden naast de VS en de EU. Suriname heeft weldegelijk wat in te brengen tijdens de onderhandelingen. Maar dan moet het denkproces van onze eigen onderhandelaars veranderen anders blijft de positie van de Republiek Suriname als die van een sinaasappel op een pers. Dit moet voorkomen worden. De bevolking van Suriname, de feitelijke bezitters van de Bakhuis bauxiet voorkomens, moeten een hoger aandeel krijgen. Dit zal pas kunnen indien de Regering zich laat adviseren door andere adviseurs. Hierbij valt te denken aan oud-specialisten uit de bauxietindustrie van grote multinationals die in de keuken hebben gewerkt op het hoofdkantoor, gespecialiseerde investment banks en internationale metals specialisten. Door de “boom” staan vele andere bedrijven te trappelen om in de Surinaamse bauxietindustrie te investeren.
  Daarnaast moet er bedongen worden dat wij Surinamers gefaseerd over 5 a 10 jaar de upstream van bauxiet zelf moeten kunnen managen. Voor hele kostbare ontwikkelingen zoals off-shore olie, aluminium smelter etc zullen wij op natuurlijk wel verder moeten met de onze bauxiet multinationals.
  Desnoods verdienen wij nu wat minder ten gunste van een eigen specialistisch kader om een aanzienlijk hogere winst op lange termijn te halen. De cash inkomsten zullen daardoor geheel aan de Surinaamse staat ten goede komen dan het huidige schijntje.
  Aandelenparticipaties ten gunste van tax en royalty’s moeten alleen in een laag conjunctuur worden opgebouwd om deze liquide posities te verkopen in een hoog conjunctuur ten gunste van AAA staatsleningen. Aandelen in de multinationals moeten als een package-deal worden gezien in combinatie met AAA staatsleningen. Het risicoprofiel van een dergelijke propositie is bijzonder laag.
  Daarnaast zijn er diverse financieringsconstructies en vormen van aandelenparticipaties. Alcoa en BHP keren bijvoorbeeld aan hun personeel, aandelen en opties uit die geheel gefinancierd worden door deze ondernemingen. Het meest ironische van deze zaak is dat ontwikkelingslanden als Suriname deze posities indirect financieren. De opties hebben vaak een lange looptijd en geven recht op meer aandelen. Suriname zal hoog moeten inzetten en zodoende een goede deal moeten maken voor de Surinaamse bevolking. De huidige uitverkoop moet door de bevolking van Suriname gestopt worden. Ook moet Suriname waken voor belangenverstrengeling van adviseurs van Suriname en de multinationals. Wij roepen alle politieke partijen op het gekissebis te staken en gezamenlijk te focussen op het creëren van enkele locale ondernemingen in de bauxiet en goudsector.
  In plaats van te vechten voor de kruimels moet er een gezamenlijk actie plan komen met een zo breed mogelijk draagvlak. Indien wij de staatsolie spirit kunnen brengen naar de goud, upstream bauxiet, toerisme en landbouwsector gaat Suriname een gouden toekomst tegemoet. Uiteraard zullen alle sociale partners betrokken moeten worden bij dit proces. Het onderwijs systeem zal opgegrade moeten worden om gekwalificeerde local brainpower te hebben.
  Wij adviseren de regering op zoek te gaan naar vier Eddy Jharap’s. Wij moeten de staatsolie spirit naar de goud, bauxiet, landbouw en toerisme sector brengen.

  Aldus snekie, de arme stervelingen moeten de straat op om hun belangen te verdedigen


  Maak melding
 16. snekie-tere
  eigenlijk moet u veel meer op deze site verschijnen,uw reactie is goud waard,hier hebben wij niet te doen met een leeghoofd maar van een persoon,dat wij heel veel zouden kunnen leren.
  mijn dank

  srananman mu lusu dem denki san e`meki wi tan ini katibo


  Maak melding
 17. Snekie-tere,

  waar woont u? Sluit je aan bij een politiekepartij in SU. En ga ervoor! Ik adviseer u de grootste partij. En zoals Alex het heeft opgemerkt. Kom vaker op dit forum!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES