woensdag, juni 19, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidSurinaamse hoofdstad zucht onder muskietenplaag

Surinaamse hoofdstad zucht onder muskietenplaag

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 5 jan – Paramaribo heeft last van een muskietenplaag. Dit meldt het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, BOG. Tot ruim de helft van de hoofdstedelijke bevolking wordt op een of andere manier geplaagd. De oorzaak hoeft niet al te ver te worden gezocht.

Veel schijnt de burger zelf te verwijten. Ook in Nickerie lijkt dit het geval, nu daar meer dan normaal overlast wordt ervaren van de kleine bloedzuigers. Er wordt veel te veel nagelaten. “Denk maar aan leegstaande percelen, kapotte dakgoten, autowrakken, lege blikjes, doppen, kapotte wasmachines en koelkasten. Die dingen moeten opgeruimd worden”, zegt BOG-functionaris Wim Bakker tegenover de Ware Tijd.

Overall kan gesproken worden van een zorgwekkende ontwikkeling. De metingen van het BOG de afgelopen jaren bevestigen dit. “Dit percentage is geen gunstige situatie. Het is ideaal wanneer minder dan vijf procent van de huishoudens hiermee kampt”, aldus Bakker. Het BOG kon jaren terug nog met de spuitwagen de wijken aandoen. Nu wordt meer een beroep gedaan op de burgerzin.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

19 REACTIES
 1. Suriname kan een voorbeeld nemen aan John Frank Stevens die als hoofd-ingenieur verantwoordelijk was voor de aanleg van het Panama Kanaal…

  Hij begreep als geen ander dat de aanleg alleen kon beginnen als er behoorlijke woningen waren voor de arbeiders en gezonde voorwaarden om te werken…

  Dit heeft hij bereikt met grootschalige sanitatie projecten, muskieten controle projecten die geresulteerd hebben in de vernietiging van met name “Gele Koorts en Malaria” maar ook vele andere ziekten van het schiereiland…

  Gezondheid is een essentie voor een leefbaar leefklimaat die weer leid tot economische vooruitgang, hieraan zou de overheid veel aandacht moeten besteden…


  Maak melding
 2. Ik heb zelf gezien dat er lege blikjes en sopieflessen van buren naar het perceel van andere buren worden gegooid. Ik heb gezien waar buschaffeurs hun motorolie verwisselen en de oude olie gewoon langs de weg dumpen. Grond vervuiling, milieuvervuiling, daarop wordt gepland de mensen eten dat weer. ZIEKTE kweken ze daar. Laat de milieupolitie weer optreden in Suriname. Deel boetes uit.
  JayRay


  Maak melding
 3. De oorzaak is een mentaliteitsprobleem bij de Surinaamse bevolking.
  Omdat er zoveel rommel wordt weggegoooid, waarin water gaat zitten, kunnen de larven bloeien. Zie de lijst van Bakker.
  En ik kan aanvullen: autobanden, olievaten, emmers,pannen, flessen, bekers, bloempotten, pindakaas- en jampotjes, jerrycans, regenbakken, etc.


  Maak melding
 4. Nak maskita…nak din…ogrie maskita.
  In het land der muskieten is een bult geen uitzondering lekker bultig.

  Pijn ja neeeeeee ook jeuk. ghi ghi.


  Maak melding
 5. jay ray

  je heb gelijk, suriname heeft zoveel auto s en zoveel monteurs. en echt alle olie die vervangen word, dumpt men in sloten of andermans grond. en de stad word steeds vuiler en dat brengt zeker ongedierte met zich mee. en zeker muskieten ik ben benieuwd hoe dit word aangepakt.


  Maak melding
 6. alle rotsooi dient opgeruimd te worden en de landgenoten moeten ook niet hun omgeving tot een vuilnisbelt omtoveren.het probleem is dat de vuilophaaldienst niet altijd uitrukt om het vuil op te halen,soms duurt het weken of zelf maanden.met alle nare gevolgen van dien.en dan komt bij kijken de kapotte pompgemaal en de dichtbegroeide kreken en riolering.bij stilstand water,water dat niet geloosd kan worden wegens gebrek aan onderdelen aan sluizen en pompgemaal.muskieten is iets dat jij overal tegenkomt in suriname,vooral bij visgaten.dit komt door niet het water optijd te lozen.zelf in nederland kom jij papiervisjes in toiletten met soms riool stank en gevaarlijke slakken in woningen tegen.dit kan ook irritant zijn,als men kinderen in huis hebt.


  Maak melding
 7. Leert ze om hun afval op te ruimen en niet wat er nu gebeurt van pleur maar neer.
  Nu maken ze er een vuilnisbelt van.
  Dus de plaag met muskieten moet enige tijd aanhouden.
  Misschien leren ze dan dat de natuur ook haar prijs heeft voor vernieling en vervuiling naar gebruiker toe.


  Maak melding
 8. Weet je waarom Atish?
  Omdat zelfwerkzaamheid heel lang geleden suriname heeft verlaten. Het liefst wacht men op hulp van buitenaf. In suriname heerst er een sfeer van “we hebben recht op hulp” in plaats van “we hebben de plicht om ons eigen leven zelf zo aangenaam mogelijk te maken”.


  Maak melding
 9. DE WERKELIJKHEID BELICHT DOOR DOCTOR BIGI SKRIFI AND THE BAD MEDICINE—-

  HET LAND IS WEER AAN DE GENADE VAN DE WERELD GELEVERD.

  Waar stelen de wet is.
  artikel 1 wet boek van diefstal
  iedereen moet van de armen stelen.
  artikel 2
  iedereen die rechtvaardig is en gevoel voor de arme mensen heeft wordt gestraft en verbannen.

  Parasieten en zwaarthandelaars in armoede vieren hoogtij in ons land. Waar zijn al de economische vooruitgangen gebleven? Waar zijn alle deskundigen gebleven? Het antwoordt van DOCTOR BIGI SKREFI is; “”ONDERWIJS HEEFT NIET BIJ IEDEREEN HET GEWENSTE EFFECT.Vertaling””” LERIE NO E POEROE DONG””

  POLITIEKE WAR-LORDS
  Het zijn in kern allemaal kwaadaardige machtsstructuren. Politieke war-lords die elkaar bestrijden, beheren de disctricten en maken zich niet druk om de sociaal/maatschappelijke problemen van de minima. Net als andere buitenlandse bedrijven
  profiteren(de zogenaamde buitenlandse zaken partners)bij “”u bekende landen”” al lange tijd van de zwakheden van ons land door daar hun invloed te vergroten. Deze bedrijven hebben zich verzekerd van “”invloedssferen,concessies of zelfs rechtsspraak”” Het hulpelose land met al hun deskundigen en ervaring had/enof heeft zijn handtekening gezet onder zulke “”ONGELIJKWAARDIGE OVEREENKOMSTEN”” DIE ELKE DAG HUN PIJNLIJKE SPOREN NALATEN IN DE NATIONALE EIGENWAARDE VAN ONS LAND.Het land wordt aan de genade van de wereld overgelevert door onrecht. Geloofd men echt dat ze voor al die wandaden,waartoe ze voorsprong in baarsheid tegen de morele rechtvaardigheid van het arme volk hebben, geen rekening van God en rechtvaardigheid gepresenteerd zal krijgen. Ik kan niet niets inbrengen tegen de
  stelling dat er voor alles moet worden betaald.”” Men moet vooral mee doorgaan””.
  Het bombarderen met kennis, rechtvaardig en het gegeven, dat God aan de kant van rechtvaardigheidstaat
  zal een morele en ontwrichtende invloed hebben. “”MASSA IS GELIJK AAN RESULTAAT””

  STOF TOT NA DENKEN VOOR ALLE GRASS ROOTS

  MET DE GENADE VAN GOD EN CULTUUR GROET IK U,

  DOCTOR BIGI SKRIFI AND THE BAD MEDICINE


  Maak melding
 10. de surinamers klagen te veel; er is altijd muskieten geweest; vroeger klaagde niemand, en nu klaagt de surinamer te veel; te heet, te vochtig, te ver om te lopen, te lui om te werken, te veel muskieten, te veel chinezen, te veel brazilianen, te veel bavianen in de regering, te veel water overstroming, en wie zijn schuld is dat dan; juist jullie eigen schuld, een stront regering gekozen die jullie bestelen en buitenlanders alles toestaat om in suriname te doen, had je maar beter een ander regering moeten kiezen…die wel wat voor jullie kunnen betekenen…te lui om goed te regeren..


  Maak melding
 11. Ik vind het héél héél erg,wat de bevolking zelf aandoen.
  Mijn ouders wonen op commewijne oost-westverbinding en elk auto die voorbij rijdt gooit lege flessen ,bekers enz.enz.
  Dat is altijd de bron waar de muskietenlarven uit komen.
  Toevalig ruimt mijn moeder van 73 jaar oud al deze lege flessen ,bekers op.Maar het is water naar zee dragen.Dit kan niet de regeerders van Suriname moet wat maatregelen ondernemen.
  Switie Sranang moet muskieten vrij worden en schoon ook voor de toeristen.
  Gado blesi Sranang.


  Maak melding
 12. Muskieten zullen altijd blijven bestaan zelfs op de toendras van Alaska komen muskieten voor. Het is wel de plicht om hiermee om te leren gaan en te voorkomen dat er sprake is van een plaag. De overheid moet voorop lopen in de strijd. Watte lopen? Ze kunnen niet eens werken laatstaan lopen.
  In de jaren 80 werd er in en rondom Paramaribo door BOG gespoten en werd er geadverteerd wanneer en welke starten aan de beurt waren. De ramen en deuren gewoon openlate staan en voedsel afdekken. Het was niet schadelijk voor mens en dier.
  Waar is dit gebleven?
  Tja in de districten (specifiek Coronie en Nickerie)heeft men leren leven en omgaan met muskieten en mampiras.
  De stadsmensen zijn kennelijk niet meer in staat dit doen. Hai ze benne te lui en ze benne te intelectueel om dit te doen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES