maandag, juni 24, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieSurinaamse Krijgsraad mag Bouterse wel vervolgen

Surinaamse Krijgsraad mag Bouterse wel vervolgen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 17 dec – De Krijgsraad is wel bevoegd oud-legerleider Desi Bouterse te vervolgen. Dit heeft krijgsraadvoorzitter Cynthia Valstein-Montnor beslist bij de hervatting van het strafproces rond de Decembermoorden. Bouterse was militair en moet dus voor de krijgsraad verschijnen. Berechting voor het Hof van Justitie is niet relevant.

Het is dan ook niet terecht van de verdediging te pleiten voor berechting bij het Hof. De exceptie van Bouterse’s advocaat, mr. Irwin Kanhai, is dan ook verworpen. In tegenstelling tot wat Kandhai beweert, was Bouterse geen politieke ambtsdrager, dus valt hij ook niet onder artikel veertig van de grondwet. Die schrijft voor dat politieke ambtsdragers uitsluitend berecht mogen worden bij het Hof.

Het proces zal normaal worden voortgezet. Intussen heeft de verdediging nieuwe excepties opgeworpen. Het Openbaar Ministerie dient niet ontvankelijk verklaard te worden, omdat de dagvaarding niet in orde zou zijn. Onder meer zouden voorgeschreven procedures zijn geschonden en zou er geen zicht zijn op een eerlijk proces.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

15 REACTIES
 1. Ziet de line-of-defense, allemaal taktieken van de vermijding en vlucht, zo u wilt van de lafheid. Eerst geprobeerd met politieke acties als amnestie, olieprijs en grenskwestie rotzooi te trappen om de politieke voorwaarden van het proces ogedaan te maken, nu kinderachtig gedoe in de rechtszaal, alles uit angst voor de feiten, voor de inhoudeklijke behandeling van de decembermoorden. Bouterse je durft niet eens te verschijnen, terecht noemde Nirnmala Rambocus je op 8 december een bange chicken!
  Just Wijnberg


  Maak melding
 2. Hoi Lezers,

  NU MAG DE VERDACHTE GEBRUIK MAKEN VAN ZIJN RECHTEN OM HET PROCES UIT TE STELLEN.OM INDRUK TE WEKKEN DAT EEN POLITIEKE PROCES IS.

  TOEN HADDEN DE VERDACHTEN NIET HET RECHT OM EEN ADVOCAAT.

  toen had bouterse groot mond ”contant te betalen”. nu is hij verstopt he… wat een ”leider”.Alleen bij verkiezingen speelt hij……..


  Maak melding
 3. Het “puntje” was dus inderdaad GEEN doelpunt! Gelukkig maar. Nu nog de laatst mogelijke excepties verwerpen en dan kan de zaak inhoudelijk beginnen en valt er voor Kanhai dus niets meer te traineren.


  Maak melding
 4. zo zoetjesaan begin ik te twijfelen aan de oprechtheid van de rechtelijke macht, dat steeds onderdruk komt te staan van de buitenlandse machten. er is volgens mij op dit moment geen alternatieve oplossingen voor dit probleem. wat de president nu moet doen is om in te grijpen, de hele decemberproces is uit de hand gelopen,en de heer bouterse heeft groot gelijk als hij weigert te verschijnen. hij mag zeker bang zijn en ook een lafaard zijn, maar voor de surinamers is hij een held. gewoon respect hebben voor de wil van het volk.voor velen moeilijk te accepteren maar het is eenmaal zo.die man heeft nog verantwoordelijkheidsgevoel voor land en volk. de spongbende en de santokhiebende moeten eerst opgerold worden,dan pas zouden wij kunnen spreken van oprechtheid. zolang de heer spong alle mogelijkheid heeft, om zich vrijelijk te bewegen binnen de nederlandse media`s wordt dit een zeer onrechtvaardige rechtszitting met alle gevolgen van dien. hierdoor is weer gebleken hoe nederland zich opstelt tegenover de surinaamse mens. en niet te vergeten in samenwerking met de hysterische geraakte kwakzalvers. deze idioten kunnen nu spreken van een splitsing te hebben gebracht binnen de surinaamse gemeenschap en niet te vergeten met de medewerking van de n o s. ifu atori disi go sodoro da bijna mi kan taki kaba dati sranan o`go faya, faya fu tego. dem tjobi mofo disi do go kaka.


  Maak melding
 5. @alex ik ben benieuwd namens welke surinamer jij die onzin zeg ik heb vaker gezeg en ik herhaal het weer want is duidelijk te zien jullie allemaan die bouterse vereeren weten niet wat recht en wet is enige wat jullie doen is dreigen en omzin uikraien dat kunnen jullie goed kijk naar doekhi en let op 20-12-2007 gaat jullie leider weer zijn onzin uikraien zo zie je dat de hele ndp geen respek voor land en volk hebben en ze bespelen die domme massa voortreffelijk.


  Maak melding
 6. #3 Het verschil.
  Vereenvoudigd voorgestelt komt het er ongeveer op neer dat een militair (begrijpelijk want je geeft hem machtsmiddelen als een uzi etc. en hij moet het gezag zonder te veel discussie volgen) zich aan een aantal extra regels gebonden is en dat de straffen (mede daarom) vaak hger zijn.
  Blijkbaar ziet DDB een veroordeling al hangen en hopt hij op een burger rechter die meer “begrip” heeft.


  Maak melding
 7. Alex
  Je reactie laat niets te raden over. NDP-ers = NSB-ers. De tweede wereld orlog is al jaren voorbij de tijd van Baas is geweest. beide komen nooit meer terug. Wake Up. Stand For Your (Own) Right, not for DDB’s interest.


  Maak melding
 8. 25 jaar indoctrinatie is niet iets dat je binnen een paar maanden kunt loslaten, daarom zal er veel tact in huis moeten zijn om niet in de verleiding te mogen geraken. wetten zijn door mensen gemaakt en niet door god.
  de wet dient zich te houden aan de wil van de bevolking en niet omgekeerd. het groepsbelang kan en mag niet de boventoon voeren boven het algemeen belang. men dient gewoon rekening te houden met de wil van de meerderheid en ook niet omgekeerd.
  hoe pijnlijk dit ook mag zijn, men dient het te respecteren ter voorkomen van een nog grotere ellende. de religiën dienen zich te houden met dat deel wat onder deze regardeert en verder niet. wij hebben als individuele onze eigen mening op en over alles dat zich om ons afspeelt,maar desalniettemin zullen wij ons moeten gedragen als verstandige mensen. en niet van de redenering uitgaan dat het goed zal komen, in deze moeilijke dagen waarin land en volk zich bevinden, zou het verstandig zijn om een goeie beslissing te nemen. dit land suriname is van ons allen en de komende generatie en niet van een groep mensen dat in haat leeft. hun ondoordachte bevrediging helpen mede te stimuleren, kan leiden tot volksongehoorzaamheid. men moet de geschiedenis niet verwaarlozen toen er nieuwsgierigen een kijkje gingen nemen bij het mortuarium aan de kernkampstraat. dit moet zich niet meer herhalen, de verantwoordelijkheid ligt niet bij de doden, want de dood kan zich niet aanpassen, maar bij ons de levenden.


  Maak melding
 9. Een hoop gelul, die man was toch niet officieel leider van het land?? Hij is toch nooit gekozen tot dat?? Hij is toch ook nooit benoemd tot de drager van die functie??

  Die man moet ALS die schuldig is gewoon voor de normale rechter.

  Het allerbeste zou zijn als die hele case verjaart zou zijn en dan was er geen enkele poespas.

  Laat die man met rust mang, kijk naar die zaak van die dame die spoorloos is op Aruba, die mannen hebben de zaak gesloten, kijk naar de Hell’s Angels er is een kleine fout gemaakt en die mannen zijn vrij, kijk naar Holleeder die man is voor een paar zaken vrijgesproken maar over Bouterse blijven ze maar lullen.

  Er is een paar honderd jaar gemoord,gemarteld en verkracht in Suriname, hoe ziet het met de nabestaanden van die mensen??


  Maak melding
 10. tegenwoordig mag je ook niks meer zeggen, of je wordt uitgemaakt als te zijn een N D Pers of een BOUTAMAN enz. ik weet niet met welk soort van type mens ik te maken heb. lijk mij beter om deze niet te beantwoorden, dit is ook niet mijn stijl. ik weet één ding heel goed en dat is rekening houden met zulke alwetende figuren. ik ben juist blij dat er mensen zijn die corrigerend optreedt, maar niet op deze wijze. volgens mij kan het veel beter, en verdiend zeker nog een complement, als dit op z`n best is.Okay dan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES