Behoud archieven in Suriname beter gewaarborgd

0

PARAMARIBO, 14 dec – Suriname stelt alles in het werk zijn archieven te sparen en te bewaren. Dit zegt minister Maurits Hassankhan van Binnenlandse Zaken. Was het tot voor enkele jaren terug haast voorspelbaar dat soms eeuwenoud archiefmateriaal de tand des tijds niet zou overleven, het pakt nu anders uit. Een hypermodern gebouw moet de meest barre omstandigheden afhouden.

Over twee jaar moet het zover zijn. Het door Nederland betaalde project zal voor zeker vijfentwintig jaar bescherming bieden aan alle documenten die de moeite van het bewaren waard zijn. Dus ook die op een of andere manier in Nederland beland zijn. “Nederland heeft in het verleden beloofd dat als de omstandigheden zodanig zijn, Surinaams archiefmateriaal zal worden afgestaan”, zegt Hassankhan.

Ook zal materiaal over Suriname in andere landen ten minste gekopieerd worden. Onder andere in Groot-Brittannië bestaat die mogelijkheid. Volgens de Nederlandse ambassadeur, Tanja van Gool, is het gebouw meer dan een dimensie in Suriname’s streven naar behoud van historisch materiaal. “Het staat symbool voor onze gedeelde geschiedenis en de samenwerking tussen beide landen.”


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.