Inbedden mensenrechten in Suriname levensbelang

3

PARAMARIBO, 11 dec – Het is de hoogste tijd voor het meer inbedden van mensenrechten in de Surinaamse samenleving. Dit stellen de mensenrechtenorganisaties Stichting Moiwana en de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede, OGV. Gestreefd wordt dan ook naar meer bewustzijn bij overheid en particulier.

Hoe groter het bewustzijn, des te grote de kans dat mensenrechten erkend worden en herkend. Schendingen zullen dan eerder opvallen en de weerstand kan zich evenredig ontwikkelen. Beide organisaties willen dan ook niets liever dan het samenbundelen van krachten ter bevordering en beleving van mensenrechten. Het is het centrale thema geworden van een seminar voor overheid en particulieren.

Vertegenwoordigers van diverse organisaties en instituten hebben het thema uitgediept. Helaas is het niet gekomen tot het goedkeuren van een actieplan. De vertegenwoordigers bleken geen mandaat te hebben. Desondanks wordt het seminar als een goede aanzet gezien voor een dieper benadering. Volgens OGV-voorzitter Betty Goede is Suriname nu al op de goede weg.

De vervolging van mensenrechtenschendingen uit de militaire periode geeft blijk van een gezonde ontwikkeling. “Vooral voor de jongeren is het van belang de verschillen te zien, het leven in vrijheid en het leven in angst”, aldus Goede. De uitvoering van het Moiwana-vonnis is een andere plus. Dit vonnis van het Inter-Amerikaanse Hof voor Mensenrechten beveelt vergoeding voor de nabestaanden van de in 1986 door het leger doodgeschoten bewoners van het Aucaanse dorp Moiwana.


3 REACTIES

 1. alles kan onmogelijk binnen de tijd dat u hebt uitgestippeld voor het gerecht. maar gewoon afwachten, alles heeft z`n tijd. de gasten zijn net met de december incident begonnen, of u begin nu al met iets anders. iemand met goeie bedoelingen doet niet als een stoute baby. om anderen onder druk te plaatsen, is ook een vorm van mensenrechtenschending. wist u dat niet.


  Maak melding

 2. Suriname hoopt dat de mensenrechten organisaties, zij die voorop lopen in de strijd om gehoorsaming van een ieder voor de rechten van hen zelve en anderen.

  Dit zeg even veel als; een ieder die op een verkeere manier betrokken is geweest bij de binnenlandse oorlog zichtbaar en herkenbaar moet zijn, anders is het besluit van de mensenrechten org. in Suriname, gelijk een zoveelste vonnis tegen hun die dit Land met hun leven hebben willen verdedigen.

  Suriname is nu reeds 32jaren verkeerd bezig,
  vooruit kijken samen de handen ineen slaan en een verzoening op het hart, hier bedoel ik mee, dat alle partijen die aan deze periode (1980 tot nu aan toe) naar voren moeten treden, zoniet denk meneer Roggers b.v. dat zijn ondersteuning en misschien ook financiering van het JC niet tot schending van mensenrechten heeft geleid.
  Elk mens heeft het recht zijn denken in daden om te zetten binnen de gezamelijk getrokken lijnen, een ieder die om wat voor reden dan ook die lijnen overschrijd dient maatregelen te ondergaan vastgesteld door een gezamelijk gekozen rechterlijke macht, zolang dit niet het geval is kan niet worden gesproken van een land waar de rechten van mensen worden eerbiedigt.

  Wie eerst is begonnen gaat hier niet op.

  A.KOMTJIE


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.