Staking Surinaamse bushouders achter de rug

5

PARAMARIBO, 7 dec – De ruim achthonderd bussen op de verscheidene routes worden weer ingezet. De twee bushoudersorganisaties hebben een principeakkoord bereikt met de regering over verhoging van de tarieven. Er zal stapsgewijs worden aangepast.

In eerste instantie wordt een verhoging doorgevoerd van vijftien procent. Afhankelijk van de onderhandelingen zal verder worden verhoogd. Het besluit om de ruim een week durende staking te beëindigen, is niet eenduidig geweest. Een deel van de bushouders vindt het riskant weer aan de slag te gaan zonder een definitief besluit over de uiteindelijke verhoging.

Anderen vonden het bedrijfsmatig onverantwoord de bussen nog langer in de garage te houden. “We vertrouwen op een goed verloop van de onderhandelingen”, zegt voorzitter John Mahadewsing van de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie, PLO. Door de staking hebben duizenden ongemak ondervonden bij het bereiken van school en werk. Ook het bedrijfsleven heeft schade geleden.


5 REACTIES

 1. Als techneut snap ik het als geen ander dat de bushouders het ook niet echt zullen redden met de door hen gewenste tarieven. Voor dat geld zijn zij onmogelijk in staat om hun voertuigen conform fabrieks recommandaties te onderhouden. Een kritsche steekproefinspectie zal wellicht leiden tot het aan de ketting leggen van minstens 40% der vehikels. Er zijn zelfs rijdende doodskisten bij. Aan de andere kant maken wij mee dat vele werkers een grote hap uit hun salaris moeten besteden om hun werkplek te bereiken. Er blijft nauwekijs geld over voor overige vaste lasten. Er zijn vele lagere ambtenaren, die slechts i.v.m. de ziektekostenregeling voor hun gezin in dienst zijn. Quo vadis?


  Maak melding

 2. @Pinto
  Ik nog nergens een berekening van de exploitatiekosten gezien. Zelfs niet basale gegevens als hoeveel betaalde passagiers vervoerd een bus gemddeld per dag. Wat brengt dit op, wat zijn zijn gazoline kosten wat is de inkoopprijs van een bus, welek onderhoudskosten, etc.
  Dat de prijs tgv de gazoline omhoog moet begrijp ik. Maar dik 50% klinkt weel heel absurd en hebberig.


  Maak melding

 3. staken om nog meer geld vind ik nergens op slaan want een bushouder verdient aardig wat in suriname een bus is 30 personen,,30×1 srd = 30 srd en dan 25 ritten per dag = 25 x30 =750 srd per dag.sterker nog per rit hebben ze meer dan 30 personen want mensen stappen in en uit. wat zoeken ze nog meer.als je moet gaan rijden met jonge meiden in je bus om de stoere jan uit te hangen ga je niet uitkomen nee.want die meiden vreten ze plat.
  dat andere mensen ook schade moeten leiden omdat zij zo nodig meer geld willen tja..waar gaat het naar toe met suriname..er werken zoveel mensen in suriname die niet geregistreerd staan als werknemer pak dat probleem aan en laat ze belasting betalen.prijs van levensmiddelen stijgt met de dag want elk supermarkt heeft zijn eigen prijs.dat soort dingen worden niet aangepakt.een stel kinderachtige bushouders die staken om meer geld daar wordt wel aandacht aan besteed.wordt wakker regering van suriname.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.