Suriname wil bauxiet zoveel mogelijk verwerken

10

PARAMARIBO, 9 nov – De regering gaat voor niets minder dan zo ver mogelijke verwerking van Surinaamse bauxiet. Dit zegt minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. De laatste grote reserves in West-Suriname moeten kostbaar genoeg zijn om dat voor elkaar te kunnen krijgen.

Dat is dan ook de grondslag van de inzet van Surinaamse zijde bij de onderhandelingen met de bauxietmaatschappijen. “De raffinaderij te Paranam moet behouden blijven. We vinden dat de raffinaderij een aantal voordelen heeft en goed functioneert ten opzichte van andere in de wereld”, zegt Rusland. Er is dan ook geen reden af te zien van lokale verwerking van de reserves in West-Suriname.

BHP Billiton en Suralco vinden dit nog steeds te kostbaar. “Het is geen eenvoudige zaak. De bedrijven willen maximaal voordeel halen, maar wij hebben als regering de plicht voor de samenleving zoveel mogelijk voordeel te halen. We zullen er dus voor moeten zorgen dat we in verdere verwerking moeten gaan”, aldus Rusland. Dus wordt gestaan op een geïntegreerde industrie.


10 REACTIES

 1. MR Rusland voorzichtig hoor waarom als we jaren terug gaan wat ons is over komen als surinamers dat wij uit onze bauxiet heel wat kunnen halen maar jaren belaserd zijn door de directie,onse alimunium werd door onse overheid verkocht aan america en daar van werden er vorken ,lepels, potten ,en pannen gemaakt en die werden weer aan suriname verkocht wie heeft wie voor de gek gehouden ald die jaren,zal dat ook nu weer gebeuren ?.


  Maak melding

 2. Minister Rusland,

  Denkend aan de toekomst zou er in Suriname ook een alimunium verwerkende industrie kunnen ontstaan. Een onderhandelingsonderwerp zou ook de voorwaarde kunnen zijn dat een deel van de Alimunium ontstaan uit onze bauxiet tegen kostprijs kan worden ingekocht door Surinaamse bedrijven. Dus bijvoorbeeld, geen smelterij in Suriname dan maar teruglevering van een deel tegen kostprijs. Er zijn denk ik voldoende Alimunium verwerkende bedrijven die zich dan maar al te graag in Suriname zouden willen vestigen.


  Maak melding

 3. Ja, Suriname is wel erg afhankelijk van bauxiet. Als er morgen geen bauxiet meer is, heeft heel Suriname geen eten meer. Suriname moet proberen meer te exporteren. In het binnenland zit alles, van olie tot goud, maar op het moment dat daarvoor geld wordt vrijgegeven, verdwijnt dat weer in de zakken van Venetiaan en zijn slaafje Sardjoe. Surname kan wel een verwerkingsbedrijf plaatsen, maar het is de vraag of de regering die kan onderhouden. De leegstaande fabrieken te Mariënburg geven antwoord op deze vraag.


  Maak melding

 4. Gewoon wachten met ontginnen, de voorraden stijgen alleen in waarde. Er van uitgaande natuurlijk dat de regering zijn huiswerk heeft gedaan en zelf ook zorgt voor inkostenbronnen door opzetten van bedrijven en fabrieken.
  Helaas heeft vooral het Front jarenlang eigen ondernemers gedwarsboomd die voor alternatieven konden zorgen en moet nu met het mes op de keel worden onderhandeld met buitenlandse bedrijven.


  Maak melding

 5. Eindelijk een minister die correct denk. Wij moeten met onze grondstoffen zoveel mogelijk er uit halen. Dus van industrieelgrondstof tot eind produkt; lepels , pannen en andere eind produkten moeten in Suriname gemaakt kunnen worden. Dit geldt niet alleen voor bauxiet , maar ook voor olieprodukten. Vandaar dat het noodzakelijk is om in Saramacca/Coppename een grote Havencomplex te bouwen, om suriname en het achterland van Zuid-Amerika te bevoorraden.


  Maak melding

 6. andere multi-nationals in china, india en brazilie kunnen dit ook. eindproducten in eigen land maken, dan creeer je werkgelegenheid en eindproducten. goed voor de export en inkomsten van het land.

  billiton en alcoa hebben hun tijd al gehad.
  ze zullen samenwerken en alkaars aandelen kopen.

  let op.! suriname laat je niet ompraten.


  Maak melding

 7. Geachte lezers,
  “Kijk eerst naar je zelf voordat je anderen gaat bekritiseren”.Een Land regeren is het zelfde als je eigen gezin onderhouden. Of het nou management thuis wordt gebruikt of voor een Land. Ontwikkeling brengen hangt af van zoveel factoren.Willen ze zelf ( als Surinamer )ontwikkeling of is het beste om hun handen op te houden en jaarlijks die miljoenen Euro dat ze van Mama Holland krijgen lekker uitgeven ????. Zoveel ontwikkelingshulp, zoveel hulp en tot zitten ze nog te huilen, alles moet voorgekauwd worden en voor alles moet er gezorgd worden.
  Surinamers, wanneer worden jullie volwassen om jullie problemen zelf op te lossen?????

  Braz


  Maak melding

 8. Marienburg failliet, SML failliet, surland failliet, Brynzeel ten dode opgeschreven.

  Deze bedrijven heef suriname niet kunnen redden? Zijn ze nu in staat om een smelterij op te zetten en aluminium tegen kostprijs te verkopen?

  Blijft heilig geloven in sinterklaas, Nigeria heeft olie maar het land is straatarm rara hoe kan dat?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.