dinsdag, april 16, 2024
HomeNieuws uit SurinameSociaal rumoer in Suriname steeds luidruchtiger

Sociaal rumoer in Suriname steeds luidruchtiger

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 6 nov – Het sociaal rumoer neemt toe te oordelen naar het aantal groepen dat zich ontevreden toont over een of ander gebied van het regeerbeleid. Opmerkelijker is het tempo waarin deze of gene groep de tijd geschikt acht voor het passeren van de lijn der lijdzaamheid. Ook de toon schijnt te veranderen van aard.

De scholieren die het voortouw hebben genomen met hun straatprotest, zijn nog het beste voorbeeld. Werd de eerste dag nog beperkt door ingetogen marcheren naar het Onafhankelijkheidsplein en het aanbieden van petities, nu worden scholen bestormd. Leeftijdgenoten worden met drang opgeroepen mee te doen aan het protest tegen ‘wanbeleid.’

Kennelijk vinden lang niet genoeg medescholieren reden genoeg om zich spontaan aan te sluiten. Intussen roeren meerdere, zij het minder onschuldig ogende groepen zich. Ex-militairen die de oorlog tegen het Jungle Commando hebben helpen voeren, eisen sociale voorzieningen. Leden van voormalige rebellengroepen komen met opmerkelijk parallelle voorwaarden.

Onder hen bevinden zich de Tucayana Amazones en Angula. De laatste is een afscheidingsgroep geweest uit het Jungle Commando. “We hebben ook bijna dezelfde noden en rechten en daarom eisen we dit via dialoog”, zegt woordvoerder Ruben Anakaba tegenover de Times of Suriname. Er wordt al gedreigd met het afsluiten van de Afobakkaweg.

Deze belangrijke verkeersader naar het zuiden zal worden gebarricadeerd als niet op korte termijn serieus overleg begint. De ruim vijftig oud-militairen zeggen sinds het einde van de oorlogsperiode in sociale nood te verkeren. Werkloosheid en huisvesting zijn de voornaamste klachten. Hoewel niet met zekerheid valt te zeggen of een andere onzichtbare hand de regie voert, bestaat binnen de coalitie stellig die indruk.

Coalitieparlementariër Sharmila Mangal heeft zich onomwonden geuit, zeker wat betreft het jongerenprotest. Daar zou de oppositie achter zitten. Intussen heeft de oppositie formeel verzocht om een vergadering van het parlement waarop de acties van de jongeren besproken worden. Vanuit het bedrijfsleven is al gewaarschuwd dat sociale onrust de economie geen goed zal doen, ongeacht wie verantwoordelijk is.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

36 REACTIES
 1. goed zo, ze hebben allemaal mijn morele steun. Het moet voor eens en voor altijd opgehouden worden met de praktijken en ogen sluiten van deze regering. Ze moeten weten dat, vooral de jeugd, het niet langer pikt. Het is nu tijd dat de suri’s op staan en hun ongenoegen uiten en dat de regering en iedereen ophoud met de smoes dat de oppositie er achter zit ( ik ben niet voor Bouterse) maar de regering sluit achter hun die eeuwen oude mening. BLIJF DOORGAAN en kom op voor je recht, niet bang zijn ondanks alle intimdaties doorgaan.


  Maak melding
 2. Tja Sharmila is bang haar hachje te verliezen,met haar onzin suggestie`s,wil ze daarmee beweren dat de jongeren een stelletje dommies zijn?Zij weten als geen ander hoe belabberd het naar school gaan is,Sharmila en haar familie hebben daar geen last van, ze teren immers opgemeenschapsgeld makkelijkoppositie de schuld te geven.Wel er is nieuws voor je Sharmila, de Jeugd van Nu, weet hun Mondje te roeren gelukkig maar,tang tiki,dit prentenkabinet ,hun dagen zijn geteld HALELUJAaaaaaaaaaaa.

  Get Up Stand Up ,Stand Up,For Your Rights.
  Go For It,Studenten/Scholieren,van Suriname.


  Maak melding
 3. Con,
  Waar was je tydens de revolutie? Heb je die lange ryen meegemaakt en de schaarste die toen heerste? Waar zyn de rekenkamer rapporten van toen? Trouwens, er bestond toen niet eens een rekenkamer. Welke rating had Suriname toen van de Internationale organisaties? Terwyl Surinamers struggelden, hield de Heer Ivan Graanoogst, leger chef staf, lekker zyn huwelyk in Caracas, Venezuela. Terwyl militairen sneuvelden onder de kogels van Brunswyk, zong de Heer Zeeuw, Hoofd Militaire Politie en moordenaar, met zyn music formatie in bar Marcellino. Ik heb jouw stem toen niet gehoord!


  Maak melding
 4. Net nu we een beetje van de shit van de 80-er jaren kwijt raken en er enkele bekwame politicy zijn en – belangrijkste – mensen duidelijker eisen aan hun politicy (anders dan een goede jongen van mijn etnische groep en uit de buurt) gaan stellen dreigen we weer terug te gaan naar het incompetente dictatoriale bestuur.
  Mensen denk toc na. Gooi die oude slechte schoenen niet weg voor je zeker weet dat je er een paar goede voor terug krijgt. 🙁


  Maak melding
 5. Vandaag 90 voornamelijk creoolse kinderen. Wie houdt wie voor de gek, Bij zo’n opkomst moet je toch gaan begrijpen dat je bent blijven zitten met kinderen die de protestactie aangrijpen als excuus om niet in de schoolbanken te zitten. De toekomstige zitten blijvers. Kinderen van andere ras weten wel beter.


  Maak melding
 6. No man unu no man lus din boy’s din man verdedig Su. met hand en tand.
  Tegen die Djuku met zijn indringers(buitenlanders)Daarom Big them UP….jawel.


  Maak melding
 7. kun je niet merken dat die zelfde oude schoenen nu knellen,ik niet, jij wel. ben jij misschien de gelukkige die ze helpen? ,
  die ene die steeds roept onderzoekingen te hebben gedaan dat ouders akkoord gaan met de middagscholen.het zal zeker de moeders van Grundjarie zijn die nooit rijp zullen worden. voor hun is het zeker een uitkomst dat ze vrij,vrij hun gang kunnen gaan met de bingo ,wie ziet zijn kind graag tot 8uur ,savond de straat oplopen wordt zo,n kind geen prooi voor een pedofiel?Een kind dat gebrek lijdt aan leermiddelen, meubilair,gebrek aan geld/geef mij antwoord langanoso, wel de jeugd van ,nu dragen geen oudeschoenen meer ,maar moderne en nieuwe schoenen. blijf jij in jouw ouderwetse mentaliteit,en met je oudeschoenen slaapwandelen,met derest, Jongwan un sa Winy


  Maak melding
 8. Jongeren julie hebben ook mijn morele steun want als julie NU niet opstaan hebben julie morgen geen TOEKOMST want deze gasten zijn bezig julie toekomst te “verkwanselen” in elke betekenis des woords.Deze mannen hun zakken zijn overvol met onze belastinggelden dus ze hebben al gezorgd dat zelfs hun achterkleinkinderen het goed gaan hebben.
  LET THEM TALK!!!& TJA GO!!!! want het is julie toekomst


  Maak melding
 9. De jeugd van vandaag zijn de volwassenen van morgen. Terecht dat ze opkomen voor hun rechten. Er zijn nog heel veel maatschappelijke problemen in suriname die op adequate wijze moeten worden aangepakt. Het wordt dus hoogtijd dat de regering naar het volk luistert, te beginnen bij de jeugd.


  Maak melding
 10. wij hebben het over de jongeren maar sommige ouderen vooral hier op deze site snap ik niet ze zeggen de jongeren moeten het over nemen van de ouderen ik heb nooit een progamma gezien wat deze jongeren met het land willen welke richting ze op willen welke verandering ze gaan aanbrengen, dan moet ik denken aan een aantal sergeanten die opkwamen voor een het recht voor een vakbond en ze kregen een land iedereen weet wat de gevolgen daarvan zijn geweest we zitten nog steeds met de naweeen. weten jullie hoeveel kader suriname hebben verlaten en hoeveel afgeslacht zijn , dan willen jullie die kinderen die nog naar school moeten opzadelen met een land die helemaal weer opgebouwd moet worden velen hier kunnen zich niet voorstellen wat voor schade die revo suriname heeft aangedaan .


  Maak melding
 11. Hoe denken we in Godesnaam richting te geven aan de ontwikkeling in dit land, als blijkt dat het salaris van het leeuwe deel der werkers bij lange na niet appelleert aan de meest elementaire kosten van levensonderhoud?

  Zijn die protesterenden plotseling op een mooie maandagmorgen gek geworden? Iedereen is genoodzaakt om na en voor de arbeid van de officiele werkgever bij te klussen.

  De mensen zijn zo bekaf dat redelijkerwijs niet kan worden verwacht dat zij in staat zullen zijn om inhoud te geven aan datgene waarvoor zij daadwerkelijk zijn ingehuurd. Hoelang houd een mens dat vol?

  De verdeeldheid wordt met de dag groter, veeleer dan dat er aanstalte wordt gemaakt om de opengereten gelederen te sluiten.


  Maak melding
 12. Er zijn personen en groepen in suriname die belang hebben bij onrust,om zo de aandacht af te leiden van de berechting van de schuldigen voor het vernietigen van eigen bevolking , de surinaamse economie te gronde hebben gericht , en de tegenstellingen in het land levend hebben gehouden en ge- continueerd . Het wil nog steeds niet tot sommige mensen doordringen dat je een land moet opbouwen en niet afbreken . Er lijkt wel een vloek te rusten op een bepaalde bevolkingsgroep Die zijn erg geneigd tot zelfdestruktie.Als het nou in de VS , Africa, of waar dan ook is , je ziet het steeds weer terug bij die ene groep.
  Die zullen nooit vooruit komen, de enkele uitzonderingen daar gelaten

  Viva


  Maak melding
 13. Ai migadooooo DOMBO-DU,denk je dat je tegen een stelltje leeghoofden typt??Wat die jongeren willen is goede scholing met goed materiaal joe boerkie joe,maar tja, je hebt zelf geen scholing genoten daarom klets je zo uit je nek ahum fieters.
  Volgens mij zit het je dwars ,dat die luitjes van toen op hun retour zijn,ja het wordt tijd dat er een jong en dynamische regering aan het roer komt,mi jeetjeeee dan zal jij ter plekke neervallen,zo wars ben je van vernieuwing.
  Dat land wat opgebouwd moet worden????Man man het is 27 jaar en 9 maanden geleden en nog is er niets opgebouwd door jou lei(ij)ders, o ja ze hebben zich zelf opgebouwd,zie je maat DOMBO-Brunswijk.

  Go For It,Schoolieren/Studenten van Suriname ,No Matter What.


  Maak melding
 14. Toet wend je niet op nanga na buriky DOMBO DU die man is ZIEK,hij is gewoon onalfabet, of er zit strond in zijn hoofd,hij moet mee doen,dat is alles, nu is de strijd begonnen.DE REVOLUTIE ! 1980 IS NIET WEG TE DENKEN.Laat jouw Lij(ei)ers dat weten,pas op dat erweer een ontstaat 2007,let goed op die 7.

  Akuba


  Maak melding
 15. Wat zou het mooi zijn:ONDERWIJS voorrang krijgen boven alles..en nooit op onderwijs bezuigen(hier ligt het fundament van onze samenleving) Investeer zoveel mogelijk in het onderwijs(van laagtot hoog) en wij zullen de vruchten er van ,in de toekomst plukken.
  Simply-min


  Maak melding
 16. Eigenlijk schandalig dat het land voor de privee belangen van een enkele oud sergant weer op het spel gezet worden. Laat die man toch stikken of wegrotten, laat je niet voor zijn karratje spannen. Laat je land en volk niet nogmaals pinaren voor een stel egoistische ratten.

  De huidige regering is zwak, niet daadkrachtig en kent enkele zeer dubieuze figuren. Maar het is altijd 100 maal beter dan de volstrekte anarchie en het machtsmisbruik uit het verleden.


  Maak melding
 17. Wat een domme, stomme, achterlijke, kortzichtige mening #23, echt een Fronter. Gim’ mi owru, wins a lay olo, a hak no de moro, ay kwins’ mi!

  Dom, dom, dom, gelukkig een uitstervend ras, sma ay e opo!


  Maak melding
 18. Patricia & Akuba. Doe maar hard jullie best voor BAAS.

  Het volk weet best dat de enigste die garen spint bij alle onrust DDB is dat hij er op uit is om zin terechte traf te ontlopen. Ook al betekend dit dat hij SU daarmee werderom in een enorm onheil zla storten.
  Vraag je. wat heeft hij jullie beloofd? Weten jullie wat er met al die oude maties van hem gebeurt? Je moet wel heel erg hopeloos en naief zijn om hem na al die historische lessen nog zo onvoorwaardelijk te steunen.


  Maak melding
 19. De eerste burger heeft weer gesproken! Wij leven hier in dit land dus op zeer gespannen voet met elkaar. Het is best wel griezelig om je te realiseren dat nagenoeg de helft van de bevolking de andere helft liever ziet gaan dan komen. Dat wordt een gezellige poel nu het water er letterlijk staat aan te komen. Alleen het daadwerkelijk sluiten van de gelederen zal ons redden. Met het lappen en doorprikken van het schip “Suriname” zullen we ook geen millimeter verder komen.

  Wil de laatst vertrekkende het licht uitdoen?


  Maak melding
 20. Een groot deel van t Surinaamse volk schijnt niet te leren van t verleden. Ik durf erom te wedden dat als deze regering uit zichzelf zou opstappen en wat daarnaa komt, t ook niet beter zal kunnen doen.Jarenlange opgehoopte shit verdwijnt niet in de tijd waarin ze t willen zien verdwijnen. En ja, t is niet goed te praten van de vele dingen die verkeerd gaan , maar moeten zij die daar niet de oorzaak van zijn , daarvoor gaan opdraaien ? Want dat zal geheid gebeuren.De dingen die ze nu hebben ook al is t niet om van te juichen veel , veel van de dingen ,waaronder democratie en vrijheid in vele vormen.Ik zal de laatste zijn om de steken die venetiaan heeft laten vallen te ontkennen , maar een heel volk daarvoor te straffen door t opnieuw te destabiliseren , wat bezielt ze .venetiaan heeft de fout gemaakt om met schurken z.a .somohardjo en brunswijk een coalitie te vormen,die hebben hem aan de strot en knijpen elke keer om t hardst om hun zin te krijgen,maar kennelijk heeft hij dit gedaan om te voorkomen dat Su. weer aan de willekeur van ndp (bouterse) overgeleverd zou worden.Koste wat t kostte , heeft hij willen regeren en dat dreigt hem nu op te breken. Diegene die de herwonnen vrijheid niet weten te waarderen die zullen als t de ndp zou lukken (ik hoop van harte van niet)de regering ten val te brengen terugdenken aan wat ze nu hebben . Op dit moment is er geen enkele partij in Su. die t anders of beter zou kunnen doen, want alles wat er rondloopt heeft eerder de kans gehad en weinig gepresteerd.Zouden ze ten tijde van de zo gepredikte revolutie dit hebben geprobeerd? Kijk dan even verder naar Venuzuela ,hoe die blaaskaak korte metten heeft gemaakt met wat studentenprotesten. Wie zich aan een ander(land) spiegelt , spiegelt zich zacht. venetiaan is niet perfect, verre van dat , maar ook wijdenbosch en bouterse waren niet beter. Surinamers wordt t geen tijd om wakker te worden , te gaan inzien dat wat je hebt, je hebt , wat je nog krijgen moet de kunst is? Ga voor verbeteringen , door met nieuwkomers de verkiezingen van 2010 te gaan ,ipv vol ongeduld een nieuw avontuur vol risico,s in te gaan. Als volk is er veel meer te verliezen met anarchie, chaos en destabilisatie.Vergeet vooral niet de jonge kinderen en de seniore burgers die zwaar t gelag zullen betalen. Ik hoop van ganser harte dat gezond verstand zal prevaleren boven emotie en onderbuikgevoelens , die hebben nog nooit iets goeds opgeleverd op lange termijn.


  Maak melding
 21. Neus gelukkig heb je een neus voor het ruiken van een witte R…,het antwoord had ex minister Assen jouw lijer medegedeeld,wat boven zijn kop zou hangen,

  dus………………namens mij en Patricia

  Akuba


  Maak melding
 22. Ik verbaast mij dat deze zogenaamde jongerencollectief zich niet gaat inzetten voor de rechtzekerheid in Suriname.

  Het piepjonge zekerheidsgevoel dat vandaag de dag in Suriname is dreigt omver te worden gestoten.

  Niet zolang geleden werden mensen van hun bed gelicht om vervolgens nooit meer levend terug te keren, dit jongerencollectief is dat nu al vergeten.


  Maak melding
 23. Domoor Afro ga voor de kopieermachine staan….ga jij met stoelen sjouwen van klas naar klas, ga in school gebouw zitten zonder elektra.(dus geen water en behoorlijk sanitair)

  Niks en niks anders dan een verkwanselaar Afro…schande schande.


  Maak melding
 24. #32 en #34

  Jullie hebben gelijk. Het is een grote schande dat
  – de kinderen niet eens behoorlijke schoolbanken hebben op vele scholen, dat er middagschool is [en weet je waar? Juist in de ghetto’s, niet op Zorg en Hoop en Ma Retraite!],
  – voor het eerst in Suriname moet een ieder minstens twee banen/inkomens hebben om rond te komen, hoeveel ambtenaren rijden na het werk taxi,
  – voor het eerst dat hele gezinnen zo massaal uit hun huis op straat worden gezet,
  – voor het eerst dat mensen wonen in een kapotte auto,
  – voor het eerst is er kinderprostitutie in het land,
  – voor het eerst dat mensen gewoon honger lijden
  en nog veel meer.

  En toch durven sommige mensen te zeggen dat het goed gaat in het land.

  Bigi tyuri!


  Maak melding
 25. Deze jongeren staan niet stil in het verleden en zijn niet zo passief als sommigen van jullie,die met een stukje batjaw en een kommetje rijst tevreden werden gesteld door die huichelaars NPS.

  Ze komen zeker op voor hun RECHTEN.
  Nr.34 geeft al aan waar het over gaat,nogmaals als sommigen van jullie paisa hebben ga naar Suriname om met eigen ogen te aanschouwen hoe de scholieren naar school toe gaan,je ziet ze met een stoel of een bank sjouwen,omdat deze sakasaka regering blind is voor de problemen die heersen en hebben maar 1 ding als prioriteit het proces,alles moet wijken zoals altijd.

  Deze generatie jongeren weet eindelijk hoe ze een prentenkabinet moeten bestrijden,en staan niet met lede ogen toe te kijken hoe Suriname meer en meer naar de afgrond glijdt.

  Waka Nanga Koni Brada Nanga Sisa,No Mik A Seegotrokabinet Disie Potie Str..t Ini Oenoe Ai.

  Niet zo lang geleden wilden een paar hielelikkers van Nederland een tegencoup plegen met alle gevolgen van dien,Bah Soekoe Bah Vini Bah Tjarie.
  Deze jongerencollectief heeft gelukkig meer kabeza dan velen van toen.
  NPS EN VHP,moeten pleiten Nooit en te nimmer is er ooit iets goeds gekomen uit deze boevencombinatie.
  Als ze oo zo goed waren,vraag ik me af,how comes dat de meesten van jullie het land verlaten hebben om hier in Nederland te komen profiteren????
  Dus laten jullie die jongerencollectief hun dingen doen,geen van jullie weten hoe ze moeten strugglen om hun diploma te halen,met heel weinig hulp van deze shitregering.

  Go For It,Young Ones.
  Denk maar zo de beste stuurlui staan aan wal.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES