Importshift zal Suriname niet makkelijk vallen

3

PARAMARIBO, 6 nov – Een verschuiving van importgebied zal Suriname niet makkelijk vallen. Dit zeggen vertegenwoordigers uit de importbranche. Weliswaar lijkt het aantrekkelijk meer te importeren uit landen in de dollarzone dan de eurolanden. Er spelen meer zaken mee dan sec de waarde van de geldsoort.

Nu de wisselkoers voor de euro omhoog schiet, komt dat pas goed naar boven drijven. “Zo vindt de importheffing op goederen uit de eurozone plaats op grond van de dagkoers”, zegt Sewnath Bissesar, manager van importbedrijf Subisco. Dat de consument het direct merkt aan de prijzen op de schappen, is onder meer te wijten aan dit systeem. De importtarieven stijgen als het ware met de dag.

Opmerkelijk is dat de wisselkoers voor de dollar onveranderd blijft. Dit levert extra voordelen op voor het importeren uit dollargebieden. De Centrale Bank van Suriname zou meer mee moeten gaan met de internationaal afnemende waardering voor de dollar. Het zou het compenseren in de waardering voor de euro minder nodig kunnen maken en zowel de handel als de consument ten goede komen. “Het is frustrerend zaken doen, iedereen schreeuwt om lagere prijzen”, aldus Bissesar.


3 REACTIES

  1. Overal in de wereld is de waarde van die US dollar gezakt, alleen maar in Suriname blijft die waarde hetzelfde. Echt een bananen republiek. €1 is op dit moment $ 1.46. Suriname doet aan creatief rekenen, in eigen voordeel natuurlijk.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.